Home Blog

Current Affairs Editorial – Toxic Farming

0

Toxic Farming

G.S. Paper III: Major crops cropping patterns in various parts of the country; e-technology in the aid of farmers.

Context:
 Since July 19, 18 farmers have died in Yavatmal and 14 in surrounding districts in the cotton growing belt of the state of Maharashtra.
 Yavatmal police have initiated criminal action against five pesticide sellers who didn’t have the licence to sell the products.
 The gruesome death of farmers reveal the multi-faceted problems faced by Indian agriculture and the inability to find a permanent solution for the same.s

A stark reality:
 The recent report of farmers dying from pesticide exposure in Maharashtra’s cotton belt in Yavatmal proves a stark reality beyond doubt.

The failure of government’s efforts:
 The gruesome deaths make it evident that the government’s efforts to regulate toxic chemicals used in agriculture have miserably failed.
 It is natural for cotton growers under pressure to protect their investments to rely on greater volumes of insecticides in the face of severe pest attacks.

The Reason for the death of farmers:
 It appears many of them have suffered high levels of exposure to the poisons, leading to their death.

The Advice of Unscrupulous agents:
 The farmers had to rely mainly on the advice of unscrupulous agents and commercial outlets for pesticides.

The helplessness of the government machinery:
 The agricultural extension officers and their inability to advice the farmers on time reveal the gross irresponsibility on the part of the government.

The Intensity of the Problem:
 But the problem runs deeper.
 The system of regulation of insecticides in India is obsolete.

The Failed Attempts at Reforms:
 Even the feeble efforts at reform initiated by the previous governments have fallen by the way- side.

The Pending Pesticides Management Bill:
 A new Pesticides Management Bill was introduced in the year 2008.
 The Bill was studied by the Parliamentary Standing Committee, but it is still pending.

The Increasing level of Spurious Pesticides:
 At the same time, there is worrying evidence that a large quantum of pesticides sold to farmers today is spurious.
 Such spurious and fake pesticides are enjoying a higher growth rate than the genuine products.

What should be done: Initiate a High Level Inquiry:
 In the light of the death of farmers, there is a need for a high-level inquiry into the nature of pesticides used across the country.

Reform the Regulatory System:
 The regulatory system must be reformed by identifying the failures and inabilities built into it.
 This stock taking exercise should be similar to the 2003 Joint Parliamentary Committee.

Setting Tolerance Limit for Pesticides:
 The Joint Parliamentary Committee that looked into harmful chemical residues in beverages and recommended the setting of tolerance limits.

Growth in Agriculture without any real reforms:
 It is incongruous that the Centre has failed to grasp the need for reform in the regulation of pesticides, when it is focused on growth in both agricultural production and exports.

Failure to comply with International Norms:
 Agricultural products from India, including fruits and vegetables, have been subjected to import restrictions internationally for failing to comply with safety norms.

The formation of a Central Pesticides Board:
 It is imperative that a Central Pesticides Board be formed to advice on use and disposal of pesticides on sound lines, as envisaged under the law proposed in 2008.
 This will strengthen oversight of registration, distribution and sale of toxic chemicals.

Updating the Insecticides Act of 1968:
 There can be no delay in updating the outmoded Insecticides Act of 1968.

What a strong law can do:
 A stronger law will eliminate the weaknesses in the current rules that govern enforcement and introduce penalties where there are none.

Aligning the new Regulatory Framework with Food Safety Laws:
 Aligning the new pesticides regulatory framework with food safety laws and products used in health care will make it broad-based.

The Loss of Efficacy of the Hybrids:
 After the recent deaths, Maharashtra offcials have hinted at the loss of efficacy of some hybrids of genetically modified cotton in warding off pests.
 This explains the growth and intensity of pesticide use.

Need of the hour: Proper Assessment of the Causes:
 The responsible course would be to make a proper assessment of the causes.

Need to use the Communication Infrastructure:
 The Centre has failed to use its vast communication infrastructure.

Putting the DD Kisan to good use:
 This includes the DD Kisan, the satellite television channel from Doordarshan dedicated to agriculture, which could’ve been used to address distressed farmers.

A forward looking farm policy with emphasis on Organic Methods:
 A forward-looking farm policy would minimise the use of toxic chemicals, and encourage organic methods where they are efficacious.

Keep in mind the benefits to Farmers, Consumers and the Country:
 This will benefit both farmer and consumer and the country as a whole.

“Current Affairs Pulse – 16/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding India’s Integrated Guided Missile Development Programme (IGMDP) are correct:
a. The missiles namely Prithvi, Agni, Trishul, Akash and Nag were made under the Integrated Guided Missile Development Programme (IGMDP).
b. Dr. A.P.J. Abdul Kalam was chief architect of India’s Integrated Guided Missile Development Programme (IGMDP).
c. The project started in 1982 – 83 and was completed successfully completed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Ordnance Factories Board in the year 2008.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
All of the above
None of the Above
Answer: 3
Refer The PIB Newsletter Dated October 15, 2017.

2. Which of the following statements about Women are correct:
a. International Women’s Day is celebrated on October 15, 2017 every year.
b. International Women’s Day is a global day to celebrating the social, economic, cultural and political achievements of women.
c. The United Nations adopted the celebration of the International Women’s day from 1975 onwards.
d. The theme for International Women’s Day 2017 was Women in the Changing World of Work: Planet 50-50 by 2030.
Options:
1 and 2 only
2, 3 and 4 only
1 and 4 only
All of the above
Answer: 2
Refer The PIB Newsletter Dated October 15, 2017 and the website of the United Nations.

3. Which of the following statements regarding the International Day of Rural Women are correct:
a. The International Day of Rural Women is observed annually across the world on 8th March to recognize the critical role and contribution of rural women.
b. The theme for the year 2017 is: challenges and opportunities in climate-resilient agriculture for gender equality and the empowerment of rural women and girls.
c. The first International Day of Rural Women was observed on 15 October 2008 by the United Nation’s General Assembly.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
All of the above
Answer: 2
Refer The PIB Newsletter Dated October 15, 2017 and the website of the United Nations.

4. Which of the following statements are true with regard to the outcomes of the IMFC – International Monetary and Financial Committee of The IMF are correct:
a. Cooperating to tackle shared challenges.
b. Promoting inclusion and building trust in institutions.
c. Supporting the recovery and reinvigorating growth prospects.
d. Safeguarding financial stability.
Options:
1 and 2 only
2, 3 and 4 only
1 and 3 only
All of the above
Answer: 4
Refer The PIB Newsletter Dated October 15, 2017 and the website of IMF.

5. Which of the following organizations publish the World Development Report:
a. The International Monetary Fund.
b. The World Bank.
c. The United Nations Development Program.
d. The G20
Answer: 2
Refer The PIB Newsletter Dated October 15, 2017 and the website of the World Bank.

6. Which of the following statements regarding the World Development Report 2018 are correct:
a. The major theme of the World Development Report 2018 is Learning to Realize Education’s Promise and is the first ever devoted entirely to education.
b. The 2018 WDR explores four main themes out of which the first two are education’s promise and the need to shine a light on learning.
c. How to make schools work for learners and how to make systems work for learning completes the rest of the themes.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 4 only
All of the above
Answer: 4
Refer the Official Website of the World Bank.

7. Which of the following statements regarding the Japan – India Energy Dialogue is correct:
a. It aims to enhance cooperation in establishing a transparent, efficient, truly global and balanced LNG market.
b. Under the India – Japan Energy Cooperation, a Memorandum of Cooperation is to be signed on establishing a Liquid, Flexible and Global LNG Market between India and Japan.
c. The Memorandum of Cooperation will provide a framework for facilitating flexibility in LNG contracts, abolition of Destination Restriction Clause and establishing reliable LNG spot price indices.
Options:
1 only
2 and 3 only
All of the above
None of the Above
Answer: 3
Refer The PIB Newsletter Dated October 15, 2017.

8. The Sovereign Gold Bond Scheme is under aegis of which of the following:
a. The Reserve Bank of India.
b. Ministry of Finance.
c. The Securities and Exchange Board of India
d. The Insurance Regulatory and Development Authority of India.
Answer: 2
Refer Page No 19 of The Hindu and Refer the Website of the Ministry of Finance.

9. Which of the following statements regarding the new features of the Sovereign Gold Bond Scheme are correct:
a. It is exempted from Capital Gains Tax on redemption for Individuals.
b. It is not exempted from the Goods and Services Tax.
c. It cannot be used as collateral for Loans.
d. It is tradeable through Stock Exchanges and available in DEMAT and paper form too.
Options:
1 and 4 only
1 and 3 only
2 and 3 only
All of the above
Answer: 1
Refer Page No 19 of The Hindu and Refer the Website of the Ministry of Finance.

10. Under the aegis of which of the following ministries is the Paryatan Parv being conducted:
a. Ministry of Culture.
b. Ministry of Tourism.
c. The Archaeological Survey of India.
d. Ministry of Urban Development.
Answer: 1
Refer Page No 19 of The Hindu.

11. The BASEL III norms for the banking sector is issued by which of the following agencies:
a. The World Economic Forum.
b. The International Monetary Fund
c. The World Bank
d. Bank for International Settlements
Answer: 4
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 16, 2017.

12. In India Coffe, Tea Gardens, Rubber plantations and Spice crops are grown predominantly in which of the following states:
a. Gujarath
b. Kerala
c. Karnataka
d. Tamil Nadu
Options:
1 only
2 and 3 only
2, 3 and 4 only
All of the above
Answer: 4
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 16, 2017.

13. Which among the following category of persons can join the National Pension System:
a. Citizens
b. Residents
c. Non Residents
d. Salaried or Self Employed
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
All of the above
Answer: 4
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 16, 2017.

14. Which of the following statements regarding Somalia are correct:
a. It shares its land borders with Ethiopia, Djibouti and Kenya.
b. Somalia’s coastline extends to the Gulf of Aden.
c. The equator passes through Somalia
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
All of the above
None of the above
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 16, 2017.

15. Which of the following statements regarding ITBP or the Indo Tibetan Border Police are correct:
a. Till now, only the ITBP that guards the India-Pakistan border had an artillery unit and some mechanised components to aid it.
b. For the first time in its over 50-year history, the BSF is raising and deploying a mechanised column of power vehicles and machines.
c. To quickly mobilise troops along the India-China border during Chinese military transgressions and Doklam-like standoffs.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
3 only
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated October 16, 2017.

16. Which of the following mountains are located in Italy:
a. Apennine Mountains.
b. Pennines Mountains.
c. Pyrenees Mountains.
d. Alps Mountains.
Options:
1 and 4 only
2 and 3 only
1 and 3 only
None of the above
Answer: 1
Refer Page No 15 of The Hindu Dated October 16, 2017.

17. Which of the following statements regarding the CAG – Comptroller and Auditor General of India are correct:
a. The office of the CAG audits the accounts related to all expenditure from the Consolidated Fund of India and of each state and union territory having a legislative assembly.
b. The office of the CAG audits all expenditure from the contingency fund of India and the Public Account of India as well as the contingency fund of each state and the public account of each state.
c. He audits the receipts and expenditure of the Centre and each state to satisfy himself that the rules and procedures in that behalf are designed to secure an effective check on the assessment, collection and proper allocation of revenue.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
All of the above
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated October 16, 2017.

18. Which of the following statements regarding the Lok Sabha Elections are correct:
a. For the purpose of holding direct elections to the Rajya Sabha, each state is divided into territorial constituencies.
b. Each state is allotted a number of seats in the Lok Sabha in such a manner that the ratio between that number and its population is the same for all states.
c. Each state is divided into territorial constituencies in such a manner that the ratio between the population of each constituency and the number of seats allotted to it is the same throughout the state.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
All of the above
Answer: 2
Refer Page No 15 of The Hindu Dated October 16, 2017.

19. Which of the following statements regarding the Pro Bono Criterion are correct:
a. The criteria that a lawyer should have fought a certain number of cases pro bono (free of cost) in order to be designated as a senior lawyer was issued by the Supreme Court of India.
b. The criteria that a lawyer should have fought a certain number of cases pro bono (free of cost) in order to be designated as a senior lawyer was issued by the Government of India.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 16, 2017.

20. Which of the following statements regarding the High Court of India are correct:
a. The judges of a High Court are appointed by the Governor.
b. The Chief Justice is appointed by the President after consultation with the Chief Justice of India and the governor of the state concerned.
c. In case of a common high court for two or more states, the governors of all the states concerned are consulted by the President.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
All of the above
Answer: 2
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 16, 2017 and Refer Indian Polity by Laxmikanth.

Current Affairs Editorial – Foggy Thinking

0

Foggy Thinking

G.S. Paper III: Environmental pollution and degradation

Context:
 The Supreme Court on Monday dealt a blow to dealers in the walled city of Delhi, banning the sale of fireworks until October 31.
 With their losses projected to run into crores, wholesale firecracker dealers in New Delhi see their Deepavali going up in smoke.

An Adventurous Experiment:
 For the second time since November 2016, the Supreme Court has temporarily banned the sale of firecrackers in the National Capital Region.
 The idea is to test whether it cuts the deadly pollution levels seen in Delhi during and after Deepavali.

A Big If:
 The Supreme Court wants to see whether the pollution can be collapsed from the astronomical 1,000-plus micrograms per cubic metre of fine particulate matter seen in 2016.
 Through this experiment they want to bring the pollution to merely life threatening levels of a few hundred micrograms/cu.m that Delhi usually sees in winter.
 But that is a big if.

A Tough Ban to Impose:
 Given that it came just about 10 days before the festival, it will be tough to impose the ban on an industry that has already produced stocks to order.
 It won’t be easy to rein in revellers unconvinced by the court order.

A Big Blow to the Firecracker Industry:
 All dealers in firecrackers across the NCR have been affected since crackers worth crores will go waste.
 The Fire Cracker industry is staring at a 1000 crore loss and the inescapable plight of layoffs.
 The Supreme Court, through its order delivers a big blow to the industry and incurs the displeasure of many at the same time.

The Ill Considered Ban On Firecrackers: A Piecemeal Solution:
 The Supreme Court offers too piecemeal a solution, akin to the even-odd licence number scheme of the Delhi government in 2015.
 North India needs a more holistic solution to the toxic air that residents breathe at the onset of winter.

Major Source of Pollution:
 The major sources of pollution in the NCR have been clear enough to drive policy changes.
 These include construction dust, vehicular pollution, waste burning, generators and crop residue burning in the Indo-Gangetic plains.
 The relative contributions of the above pollutants are still indeterminate.

Persistent Policy Actions:
 To tackle each of these will take decisive and persistent policy actions, not panic-driven and ill-considered bans.

The Failure of the 2015 Ban on Crop Residue burning:
 The 2015 ban on crop-residue burning in Punjab and Haryana is a case in point.
 Two years after the ban on crop residues, farmers continue to violate it.
 This is because the State governments have still not taken the steps required to solve the underlying problem.

The real problem behind Crop Residue burning:
 The real problem is the high cost of cleaning the paddy stubble instead of burning it to prepare the field to sow wheat.

Unpopular Solutions:
 The government has offered subsidies on a machine called Happy Seeder, which doesn’t require a stubble-free field to plant wheat but the solution remains unpopular.
 This is because the cost conscious farmers haven’t taken to it as burning remains cheaper.

No Incentives for Biomass Energy:
 Another option is biomass-energy plants that buy paddy straw from farmers for use in generating power.
 This was a very workable alternative to burning the stubble.
 Yet, government incentives for biomass-energy plants haven’t been enough to galvanize the industry or trigger a behavioral change in the farmers.

Move Purposefully on Solutions:
 The only answer is for the Punjab and Haryana governments to move purposefully on the solutions the governments know will work.
 The above path holds good for the Delhi Government as well.
The Immediate Step: Raising Awareness against bursting firecrackers:
 The only option for the Delhi government is to raise awareness on the impact of firecrackers as an immediate step before the yearly festivity.

A Foolproof mechanism to tackle Pollution:
 Alongside the awareness drive, the government must put in place a mechanism to identify and tackle vehicular pollution, construction dust and other pollution sources.

Systematic Monitoring and Creating a Database:
 The above measures must be augmented by a system to monitor the fluctuating levels of pollution to identify the trends in a systematic manner and take constructive actions based on the data generated.
 This will further enhance government’s ability to pursue evidence based policy making rather than relying on actions based on knee jerk decisions.

Need of the Hour: Less Dramatic but More Effective Solutions:
 These less dramatic but more effective solutions are strangely absent from the debate on Air pollution in Delhi.
 A firecracker sale ban will not help avert the kind of health emergency that struck Delhi last year.

Only Episodic Spikes in Air pollution:
 The firecrackers cause only episodic spikes in levels of air pollutants.
 Going by the current conditions, wherein the air quality is already ‘very poor’, the situation may spiral out of control if crackers are set off indiscriminately.

Wanted: A sustained Focus:
 Importance must be given to sustained focus in tackling the menace of air pollution in Delhi which could lead to a permanent solution.

Current Affairs Editorial – “Fixing the Steel Frame”

0

Fixing the Steel Frame

G.S Paper II: Role of civil services in a democracy;

Context:
• India attained Independence in 1947 after a long and winding British rule which saw the coming into existence of an administrative structure across India for the first time.
• Like British dominions such as Canada and Australia and colonies such as Malaya and Kenya, India continued to adopt the civil service system inherited from the British post-Independence.
• Despite India evolving from its erstwhile planned economic phase to a Liberal economy and eventually stepping into the 21st century, the Administrative system of India has not undergone the requisite changes and still carries many rigidities of the 20th century.
• It is time for India to look into administrative reforms and to carry them out to face the challenges brought about by the changing 21st century reality.

Post-Independence Times:
• The first Prime Minister, Jawaharlal Nehru, was aware that the colonial civil service system was unsuitable for a politically free, socially feudal and economically poor country such as ours.
India’s Birth Pangs:
• The immediate challenges which India faced after independence namely integration of princely states, the partition and the violence in its aftermath forced India to stick to the same administrative mechanism which they inherited from the British.

Half Hearted Reforms of the Civil Services:
• India renamed its civil services, calling them the Indian Administrative Service (IAS) and the Indian Audit and Accounts Service (IAAS), etc.

Negligible Changes in Practice:
• But there has been only little change in practice.
• The IAS has continued to be deeply hierarchical and rule-bound rather than being driven by domain knowledge.
• Seniority is the basic criterion.

The Creation of All Knowing Intelligent Generalist:
• India set up a brand new National Academy of Administration at Mussoorie, later to be called the Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration.
• It was meant to train young recruits for the administrative services.
• The goal of the training imparted was still that of creating the all-knowing intelligent generalist.

Incremental Changes over the years:
• Over the last 70 years, many incremental changes were made.
• Meanwhile, the U.K., went ahead even as early as the 1950s to radically restructure its civil service.

The Fulton Commission and the Reform of Civil Service in the UK:
• The famous Fulton Commission shifted the focus from a system based only on seniority and “experience” to one which gave pride of place to domain knowledge.
• This would avoid such ‘atrocities’ such as the secretary, water resources becoming the defence secretary, which are commonplace today.

The Indian Army Example:
• When a non-commissioned officer or a soldier joined the Indian Army as an infantry man, he remained one throughout his career.
• He never became an artilleryman, a member of the armoured corps, or even a member of the signals (communications), corps.
• Moreover, when an officer in one of these disciplines reached the level of a brigadier, he was required to go to the Defence Services Staff College (DSSC) to undergo a stiff examination.
• There were many objectives to those examinations, key among them being inculcating leadership qualities and a degree/level of domain knowledge.
• If he passed the examinations he became a major general and joined the elite of higher defence managers.

Learning from the Indian Army:
• We need to adopt such a system for the IAS, at the director level.
• Faculty from the Indian Institutes of Management and the Indian Institutes of Technology should also be brought in to deal with their areas of expertise.

Organizational Changes Needed:
• Organizational changes in the area of government ministries departments are also needed.
• The core of those changes lies in the creation of “clusters/sectors” which are:
The Way Ahead: Creation of Clusters/ Sectors:

The Security cluster:
• This will count home, defence, security and intelligence and maybe even the foreign service, atomic energy, space and information technology.

The Economic cluster:
• This will include finance, commerce and industry.

The Engineering cluster:
• This will include public enterprises, heavy industries, electronics, telecommunications, and micro, small and medium enterprises.

The Energy cluster:
• This will include petroleum, coal, power and new and renewable energy.

The Chemical cluster:
• This should consists of hemicals and petrochemicals and pharmaceuticals

The Transport sector:
• This will consist of roads, ports, shipping and civil aviation, railways.

The Social sector:
• This will include health including the Indian Council of Medical Research, education, social welfare and social justice and empowerment, women and child development.

The Rural sector:
• This will include rural development, agriculture, agricultural research and education, Khadi and Village Industries Commission, water resources.

The Science and technology sector:
• This should consist of science and technology, scientific and industrial research, biotechnology, Council of Scientific and Industrial Research, earth sciences, and environment and forests.

Future Postings: Rotating within the sector:
• A key component of the new training programme would be to assess and develop domain knowledge, and the director being trained for the sector.
• Once “streamed”, the civil servants can then spend the rest of their careers “rotating” within the sectors concerned.

Current Affairs Editorial – “Navigating a changing world”

0

Navigating a changing world

G.S.Paper II: Bilateral, regional and global groupings and agreements involving India and/or affecting India’s interests; Effect of policies and politics of developed and developing countries on India’s interests, Indian diaspora.

Context:
• The talks to negotiate the India-European Union trade pact, the Broad-based Trade and Investment Agreement (BTIA), did not progressed during the 14th India-EU Summit.
• It is a sign that both sides continue to recalibrate their bargaining power and understanding of their relative positions on the international stage.
• But there are some important positive outcomes of these interactions, which go beyond just trade.
• The very fact that the two sides are talking and working together in several areas is significant.

Challenges faced by the European Union:
• Much has changed for the EU since the last summit held in Brussels in 2016.
• The Brexit issue and the secessionist forces which questioned the very existence of the European Union.
• Several key elections, including in France and Germany is coming up.
• The rift between eastern and western European countries on what core EU values are and should be is being hotly debated.

American Withdrawal and Shift in Identity:
• The inaugration of Donald Trump as U.S. President has created a visible rift between the long standing partnership between the United States and the European Union.
• The consequent retreat of America from its leadership role in the West has provided a significant external stimulus to the EU’s identity shift.

World’s largest democracies:
• The EU leadership referred to India and the EU as being the “world’s largest democracies” – a statement usually made with regard to politically sovereign entities.
• This projection as one of the world’s largest democracies is more notable this time in light of the U.S.’s uncertain position on the international stage.
• Pro- EU leaders such as French President Emmanuel Macron have been pushing for a stronger union in Europe as Britain leaves the EU in this context.
Rule Based International Order:
• India and the EU reaffirmed their commitment to a “rules-based” international order and a “multipolar” world.
• This is significant in the context of the U.S. moving towards reneging on several international deals.

The Iranian Nuclear Deal:
• Mr. Trump has said he is going to “decertify” the nuclear deal with Iran — a deal that the EU is keen to uphold.

The Paris Accord:
• The Donald Trump administration has given notice of intent to withdraw from the Paris Accord as well.

Recognition of Multipolarity:
• The reference to multipolarity is recognition that there is more than just one chair at the top table, not just with the U.S.’s shifting position but also due to Russia and China’s ascent.

Joint Statement on Terrorism:
• The India-EU joint statement on terrorism this year called for “decisive and concerted actions” against Hafiz Saeed, Dawood Ibrahim, Lashkar-e-Taiba and other purveyors of terror.
• This will further bolster India’s efforts to call out Pakistan on the issue of sponsoring terror.
• The EU itself has been no stranger to terrorism these last few years and the two sides have agreed to enhance cooperation at multilateral and bilateral interactions.

The Debate on Foreign Investment:
• Among the reported causes for the failed talks is a disagreement on whether the protection of foreign investments will be part of the BTIA or dealt with in a stand-alone treaty.
• India wanted a greater ease of movement of temporary skilled workers to provide services in the EU and the EU wanting greater market access for its automobiles and its wines and spirits.

The Movement of Skilled Workers:
• India is right to strike a hard bargain as far as the temporary movement of skilled workers is concerned.
• The EU and other developed countries have been historically reluctant about moving forward on skilled workers.

The Rise of Protectionism and Populism in Europe:
• The issue has become more challenging with the rise of populism and protectionism in Europe.
• Wanting an open market for automobiles and liquor but unduly restricting the movement of natural persons seems to be a case of ‘have your cake and eat it too’ thinking.
• All too often, the movement of skilled workers from India to developed countries is made burdensome.

Barriers to overcome:
• There are barriers to overcome in terms of salary thresholds, recognition of qualifications, visa fees, social security and so forth.

Data Secure Certification:
• Another issue holding up the trade talks has been the EU not granting data secure certification to India — a condition that facilitates the cross-border transfer of personal data, key to a number of companies’ services, especially in the IT industry.
• India does not have a stand-alone data privacy law.
• The state recently went to great lengths to create a false dichotomy between development and privacy during the right to privacy hearings in the Supreme Court.

The Debate on Privacy:
• The Indian state unsuccessfully argued that privacy was an elitist concern recently.
• On the other hand, the EU is, commendably, at the forefront of protecting citizens’ rights as regards what happens to their data online.
• It would certainly be a shot in the arm for consumer rights and privacy standards in the digital age if India were to adopt and implement strict standards for handling data, an outcome desirable in itself.

The Leadership of India and the European Union:
• India and the EU should continue to welcome each other’s leadership roles in the world, primarily because of commonly shared values.
• The EU is concerned about China flooding global markets with inexpensive steel and its response to China’s Belt and Road Initiative has been lukewarm.
• The strength of China’s relationship with EU member states themselves is heterogeneous, with China trying to make inroads into Eastern and Central Europe through infrastructure investments.

Why should India and European Union Cement their bond:
• This makes it vital for India to cement its bonds with the EU further.
• It’s not just about trade. It is far from clear what presence the EU will have in a decade’s time as this is a matter that can only be settled internally by its constituents.

The Way Ahead: Opportunities for Partnership:
• But the sands are shifting; both in Europe and the world, and spaces and opportunities for leadership and partnership are opening up.
• It will certainly pay for both India and the EU to keep each other close as they feel their way around the emerging international order.

“Current Affairs Pulse – 15/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding INS Aridhaman are correct:
a. INS Aridhaman is India’s first Ballistic Nuclear Submarine.
b. INS Aridhaman is an indigenously built nuclear submarine.
c. Aridhaman belongs to the Arihant class and will carry several new pieces of equipments including new-generation sensors and periscope, compared to the first ship.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 1 and 3 only
c. 2 and 3 only
d. None of the above
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 15, 2017.

2. Which of the following statements regarding the Gorkhaland are correct:
a. The demand for a separate administrative unit in Darjeeling has existed since 1907.
b. The Hillmen’s Association of Darjeeling had submitted a memorandum to Minto-Morley Reforms demanding a separate administrative setup in 1909.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 15, 2017.

3. Which of the following statements regarding the GJM or the Gorkha Janmukthi Morcha are correct:
a. It is a registered unrecognized political party.
b. It campaigns for the creation of a separate state Gorkhaland within India, out of districts in the north of West Bengal.
c. The Chairperson of the Party is Shri. Bimal Gurung.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 15, 2017.

4. Which of the following statements regarding Political parties are correct:
a. The Election Commission specifies certain symbols as free symbols which are meant for the candidates set up by the recognized parties.
b. Every national party is allotted a symbol exclusively reserved for its use throughout the country.
c. Every state party is allotted a symbol exclusively reserved for its use in the state or states in which it is so recognized.
d. A registered unrecognized party can select a symbol from a list of free symbols.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 4 only
c. 2, 3 and 4 only
d. None of the above
Answer: 3
Refer Indian Polity book by Laxmikanth.

5. Which of the following statements regarding Operation Barkhane is correct:
a. It is an ongoing anti-insurgent operation in Africa’s Sahel region.
b. It is being carried out by the United States of America.
c. The operation has been designed with five African countries which are former French colonies.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 15, 2017.

6. Which of the following statements regarding the Penganga River are correct:
a. It originates in the Ajantha ranges in Aurangabad district in Gujarath.
b. It flows along the state border between Maharashtra and Telangana.
c. It is a major tributary of the Wardha River.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 2 of The Hindu Dated October 15, 2017.

7. Which of the following statements regarding the Gonds are correct:
a. They are Adivasi people spread over the central Indian states.
b. The gonds speak the Gondi language belonging to the Dravidian family of languages.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 2 of The Hindu Dated October 15, 2017.

8. Which of the following statements regarding the Schedules of the Constitutions are true:
a. The Sixth schedule of the constitution deals with the administration and control of scheduled areas and scheduled tribes in any state except Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
b. The Fifth schedule of the constitution on the other hand deals with the administration of the tribal areas in the four northeastern states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Indian Polity by Laxmikanth.

9. Which amongst the following countries have launched the Hwasong missile recently:
a. South Korea
b. Japan
c. Iran
d. North Korea
Answer: 4
Refer Page No 3 of The Hindu Dated October 15, 2017.

10. Which of the following statements regarding the Hwasong missiles are correct:
a. Hwasong-14 inter-continental ballistic missiles’ (ICBM), range could extend to Alaska.
b. Hwasong-12 intermediate- range missiles range extends to the U.S. Pacific territory of Guam.
c. Hwasong-13 inter-continental ballistic missiles’, has a longer maximum range than the other two Hwasong missiles and could potentially reach the U.S. West Coast.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 3 of The Hindu Dated October 15, 2017.

11. Which of the following statements regarding Syria are correct:
a. Syria is a landlocked country.
b. Syria’s borders extend to the eastern Mediterranean Sea.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 3 of The Hindu Dated October 15, 2017.

12. Which of the following statements regarding the YPG or the People’s Protection Units are correct:
a. It is the primary component of the Syrian Democratic Forces.
b. It is a mainly-Kurdish militia in Syria.
c. The YPG group has won major victories over the Islamic State in Syria.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 3 of The Hindu Dated October 15, 2017.

13. Which of the following statements regarding the island of Saint. Helena are correct:
a. It is a volcanic tropical island in the South Atlantic Ocean.
b. It is a British Overseas Territory.
c. The Tropic of Capricon passes through Saint Helena.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 4 of The Hindu Dated October 15, 2017.

14. Which of the following statements regarding Dashavathar are correct:
a. Dashavatar, is a folk theatre form with provenance in Sindhudurg district of the South Konkan region of Maharashtra.
b. Sharp wit and satire on public life, intertwined with tales of the 10 avatars of Vishnu as the core theme, characterise the dance drama.
c. The play unfolds at dusk — most often, late at night — and if the artists catch the pulse of the audience, it usually carries on till daybreak.
d. It has resemblance to Yakshagana of coastal Karnataka.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 6 and 7 of The Hindu Dated October 15, 2017.

15. Napa Valley is located in which of the following climatic regions:
a. The Warm Temperate Eastern Margin.
b. The Warm Temperate Western Margin.
c. The Cool Temperate Western Margin
d. The Cool Temperate Eastern Margin
Answer: 2
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 15, 2017.

16. Which of the following statements regarding the requirements of Tea Cultivation are correct:
a. Moderate temperatures of about 60 degree Fahrenheit.
b. Heavy rainfall over 60 inches.
c. Well drained highland slopes.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 15, 2017.

17. Which of the following statements regarding the UDAN scheme are correct:
a. It aims at providing connectivity to un-served and under-served airports of the country through revival of existing airstrips and airports.
b. It reserves minimum number of UDAN seats i.e. seats at subsidized rates and also cap the fare for short distance flights.
c. The scheme is being carried out by the Ministry of Civil Aviation.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 15, 2017.

18. Which of the following statements regarding the City of Amaravathi are correct:
a. It is located on the banks of river Godavari.
b. It is a historic Buddhist site where a Mahachaithya was built between the 2nd century BCE and the 3rd century CE.
c. It was the capital of the Satavahana kingdom.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 15, 2017.

19. Which of the following countries will benefit from the GSAT 09:
a. Afghanistan.
b. Maldives
c. Bhutan
d. Sri Lanka
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 15, 2017.

20. Which of the following statements regarding the Palk Strait are correct:
a. It is a strait between the Indian state of Tamil Nadu and Sri Lanka
b. It connects the Bay of Bengal in the northeast with the Palk Bay in the southwest.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 15, 2017.

Source: “THE HINDU – 15/10/2017”

“Current Affairs Pulse – 13/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding the powers and functions of the Election Commission are correct:
a. To advise the President on matters relating to the disqualification of the members of the Parliament.
b. To cancel polls in the event of rigging, booth capturing violence and other irregularities.
c. To advise the President whether elections can be held in a state under President’s rule in order to extend the period of emergency after one year.
d. To notify the dates and schedules of elections and to scrutinize nomination papers.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 13, 2017 and Indian Polity book by Laxmikanth.

2. Which of the following statements regarding the UNESCO are correct:
a. It is not a specialized agency of the United Nations.
b. Its declared purpose is to contribute to peace and security by promoting international collaboration through educational, scientific, and cultural reforms.
c. The headquarters of the United Nations is based in Paris, France.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 2
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 13, 2017 and the official website of UNESCO.

3. Which of the following statements regarding the UNESCO are correct:
a. UNESCO is the first UN agency to have admitted Palestine as a full member in 2011.
b. The United States of America and Israel were members of the UNESCO.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 and 18 of The Hindu Dated October 13, 2017.

4. Which of the following statements regarding Breach of privilege and Contempt of House are correct:
a. The terms Breach of Privilege and Contempt of House are used interchangeably, they have different implications.
b. A Breach of Privilege, normally, amounts to Contempt of House.
c. There may be contempt of House without specifically committing a breach of privilege.
Options:
a. 1 and 2 only
b. All of the above
c. 2 and 3 only
d. None of the above
Answer: 2
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 13, 2017.

5. Which among the following Parliamentary privileges does not fall into the category of collective privileges?
a. The Right to publish its reports, debates and proceedings.
b. The Right to exclude strangers from its proceedings.
c. It can punish members as well as outsiders for contempt.
d. The freedom of speech of the members of the Parliament.
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 13, 2017 and Indian Polity Text book by Laxmikanth.

6. Which of the following statements regarding the party Whip are in correct:
a. It is mentioned in the Rules of the House and Parliamentary Statute.
b. It is mentioned in the Constitution of India.
c. It is based on the Conventions of the Parliamentary Government.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 3 only
c. 2 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 13, 2017 and Indian Polity Text book by Laxmikanth.

7. According to the Supreme Court of India, a religious denomination must satisfy which of the following conditions:
a. It should be a collection of individuals who have a system of beliefs/ doctrines which they regard as conductive to their spiritual well-being.
b. It should have a common organization.
c. It should not be designated by a distinctive name.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 13, 2017 and Indian Polity Text book by Laxmikanth.

8. Annihilation Of Caste is an undelivered speech written in 1936 by which among the following personalities:
a. Mahatma Gandhi.
b. Jawahar Lal Nehru
c. B.R. Ambedkar
d. Ram Manohar Lohia.
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 13, 2017

9. Which of the following statements regarding POCSO Act 2012 – The Protection of Children from Sexual Offences Act (POCSO Act) 2012 are correct:
a. It defines a child as a person under age of 18 years.
b. POCSO criminalizes even consensual teenage sexual activity.
c. The latest ruling of The Supreme Court on exception to Section 375 of Indian Penal Code has brought the above criminalization into the domain of marriage.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 13, 2017

10. Which of the following statements regarding the Airport Authority of India are correct:
a. The Airport Authority of India manages only International Airports in India.
b. AAI has undertaken GAGAN project in technological collaboration with Indian Space and Research Organization (ISRO), where the satellite based system will be used for navigation.
c. The Airport Authority of India has a Miniratna Status.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 13, 2017

11. Which of the following countries/islands surround the South China Sea:
a. China
b. Vietnam
c. Philippines
d. Borneo
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 13, 2017 and a standard World Atlas.

12. Which of the following treaties established the European Union:
a. The Treaty of Paris
b. The Treaty of Rome
c. The Maastricht Treaty
d. The Treaty of Lisbon
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 13, 2017.

13. Which of the following statements regarding the outcomes of the 14th India – European Union summit are correct:
a. They adopted a Joint Statement on Cooperation in Combating Terrorism with a view to deepening their strategic and security cooperation.
b. India and the EU reaffirmed their support for the continued full implementation of the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) regarding the Iranian nuclear issue.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 13, 2017.

14. Which of the following statements regarding the International Code of Conduct against Ballistic Missile Proliferation are correct:
a. It is also called as the Hague Code of Conduct (HCOC) and was established on 25 November 2002.
b. The Code of conduct does not ban ballistic missile but regulates access to ballistic missiles which can potentially deliver weapons of mass destruction.
c. India is not a signatory of the HCOC.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer the PIB Newsletter dated October 12, 2017.

15. Which of the following statements regarding the Geneva Communique/ Geneva III Peace Conference are correct:
a. It was an international peace conference on the future of Syria with the aim of ending the Syrian Civil War.
b. It aimed to bring together the Syrian government and the Syrian opposition to discuss the clear steps towards a transitional government for Syria with full executive powers.
c. This conference was pursued by UN peace envoy to Syria in cooperation with the United States and Russia and backed by the United Nations.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer the PIB Newsletter dated October 12, 2017.

16. Which of the following statements regarding the Madrid Conference of 1991 are correct:
a. It was an attempt by the international community to revive the Israeli–Palestinian peace process through negotiations.
b. It involved Israel and the Palestinians as well as Arab countries, including Jordan, Lebanon and Syria.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 13, 2017 and the PIB Newsletter dated October 12, 2017.

17. Which of the following statements regarding the Palestinian Territories are correct:
a. The West Bank shares its boundary to the west, north, and south with Israel, and to the east, across the Jordan River, with Jordan.
b. Gaza strip is a small self-governing territory on the eastern coast of the Mediterranean Sea, that borders Egypt on the southwest and Israel on the east.
c. The Gaza Strip, together with the West Bank, constitutes the Palestinian territories claimed by the Palestinians as the State of Palestine.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 13, 2017 and any standard World Atlas.

18. Which of the following statements regarding the Brexit are correct:
a. The United Kingdom joined the European Communities (EC) in 1973.
b. The British government invoked Article 50 of the Treaty on the European Union to exit from it.
c. Britain is part of the Eurozone which is a monetary union of those European states which have adopted Euro as their common currency.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 13, 2017.

19. Which of the following statements regarding Protectionism are correct:
a. Protectionism is the economic policy of restraining trade between countries through methods such as tariffs on imported goods, restrictive quotas etc.
b. Protectionist policies protect the producers, businesses, and workers of the import-country from foreign competitors.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 13, 2017.

20. Which of the following statements regarding the country of Morocco are correct:
a. The Tropic of Cancer passes through Morocco.
b. The Atlas mountains stretches through Morocco, Algeria and Tunisia.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 13, 2017.

Source: “THE HINDU – 15/10/2017”

“Current Affairs Pulse – 12/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding the EAC – PM – Economic Advisory Council To Prime Minister are correct:
a. The Council has identified ten themes around which the Council Report would be structured in the coming months and developed by Theme Groups.
b. The need for effective tracking of key economic parameters, through possible mechanisms for instituting an Economy Track Monitor, using lead indicators was also recognized.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 12, 2017 and refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

2. Which of the following statements regarding UNICEF – United Nations Children’s Fund are correct:
a. It is a United Nations (UN) programme that provides humanitarian and developmental assistance to children and mothers in developing countries.
b. It is not a member of the United Nations Development Group.
c. UNICEF is headquartered in New York City.
Options:
a. 1 and 3 only
b. 1 and 2 only
c. 2 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

3. Which of the following statements regarding the country of Morocco are correct:
a. It is located in the Maghreb region of South Africa.
b. Morocco does not share its cost line with Mediterranean Sea.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer a standard Atlas and Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

4. Which of the following statements regarding the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) are correct:
a. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) is the flagship scheme of the Ministry of Rural Development and Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation).
b. It is a skill certification scheme.
c. The objective of this scheme is to enable a large number of Indian youth to take up industry-relevant skill training that will help them in securing a better livelihood.
d. Individuals with prior learning experience or skills will also be assessed and certified under Recognition of Prior Learning (RPL).
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 and 4 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

5. Which of the following statements regarding Skill India Campaign are correct:
a. It is an initiative of the Government of India which has been launched to empower the youth of the country.
b. The National Skill Mission is chaired by the Prime Minister.
c. Skill India offers courses which are aligned to the standards recognised by both, the industry and the government under the National Skill Qualification Framework.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

6. Which of the following statements regarding the Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion (SANKALP) and are correct:
a. SANKALP is a centrally sponsored scheme getting loan support from World Bank under the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.
b. SANKALP envisages setting up of Trainers and Assessors academies with self-sustainable models and also aims at enhancement of inclusion of marginalized communities including women.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

7. Which of the following statements regarding Skill Strengthening for Industrial Value Enhancement (STRIVE) are correct:
a. STRIVE is a central sector scheme, with half of the scheme outlay as World bank loan assistance.
b. The schemes aim to develop a robust mechanism for delivering quality skill development training by strengthening institutions like the National Skill Development Corporations.
c. STRIVE is an outcome focused schemes marking shift in government’s implementation strategy in vocational education and training from inputs to results.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

8. Which of the following statements regarding the Global Conference on Cyberspace are correct:
a. The 5th edition of the event is being conducted by the Ministry of Electronics and IT, Government of India in New Delhi.
b. Cyber4All will be the main theme of this largest ever event of its kind with four sub-themes – Cyber4InclusiveGrowth, Cyber4Digitalinclusion, Cyber4Security and Cyber4Diplomacy.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

9. Which of the following statements regarding the Ministerial Conferences of the World Trading Organization are correct:
a. The topmost decision-making body of the WTO is the Ministerial Conference, which usually meets every two years.
b. The Eleventh Ministerial Conference (MC11) of the WTO is scheduled to be held in Rio de Janeiro.
c. The Ministerial Conference can take decisions on all matters under any of the multilateral trade agreements.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

10. Which of the following personality was also known by the title of Loknayak:
a. Jayprakash Narayan.
b. Dr. B.R. Ambedkar.
c. Syed Badruddin Tyabji.
d. Dadabai Naoroji.
Answer: 1
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

11. Which of the following statements regarding the Supreme Court’s observations on Section 375 of the Indian Penal Code is correct:
a. Sexual Intercourse with a girl below 18 years of age is rape, regardless of whether she is married or not.
b. The exception carved out in Section 375 of the Indian Penal Code creates an artificial distinction between a married girl child and an unmarried girl child.
c. The exception clause took away the right of a girl child to bodily integrity and reproductive choice.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 12, 2017.

12. Which of the following does not belong to the World Bank:
a. International Bank for Reconstruction and Development.
b. International Development Association
c. International Finance Corporation
d. Multilateral Investment Guarantee Agency
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. None of the above
d. 1 and 4 only
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 12, 2017 and the official website of the World Bank.

13. The Arabian Sea region covers the waters of which of the following:
a. Red sea.
b. Gulf of Aden
c. Sea of Oman
d. The Gulf
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1, 3 and 4 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 12, 2017.

14. Which of the following statements are correct:
a. Three marine species — the Pondicherry shark, the Red Sea torpedo and the tentacled butterfly ray might be possibly extinct in the oceanic waters of the Arabian Seas Region.
b. India banned the exploitation and trade of 10 species of sharks and rays had in 2015 banned the export and import of shark fins of all species.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 12, 2017.

15. Which of the following statements regarding the IUCN – International Union For Conservation of Nature are correct:
a. Created in 1948, The International Union for Conservation of Nature (IUCN) is a membership Union uniquely composed of both government and civil society organisations.
b. It is the global authority on the status of the natural world and the measures needed to safeguard it.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2 only
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 12, 2017 and IUCN website

16. The World Conservation Congress is conducted by which of the following organizations:
a. International Union for Conservation of Nature.
b. World Wildlife Fund.
c. Convention on Biological Diversity.
d. Green peace.
Answer: 1
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 12, 2017 and IUCN website

17. Which of the following statements regarding the Japan-India Energy Partnership Initiative are correct:
a. It aims at promoting well-functioning energy markets and affirmed to promote a transparent and diversified Liquefied Natural Gas (LNG) market.
b. A Memorandum of Cooperation (MoC) between India and Japan has been signed on establishing a liquid, flexible and global LNG Market.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 12, 2017 and PIB Newsletter dated October 11, 2017.

18. Which of the following statements regarding Catalonia are correct:
a. It an autonomous community of Spain.
b. Catalonia located on the eastern extremity of the Iberian Peninsula.
c. The capital and largest city of Catalonia is Barcelona.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 12, 2017.

19. Korean Peninsula is surrounded by which of the following seas:
a. Sea of Japan
b. Yellow Sea
c. East China Sea
d. Bering Sea
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 2, 3 and 4 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 12, 2017 and a standard Geography Text book.

Source : “THE HINDU – 12/10/2017”

“Current Affairs Pulse – 11/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding Childhood obesity are correct:
a. China has the second highest number of obese children in the world after India.
b. A rise in Childhood obesity is attributed to urbanization, increased income, availability of fast foods, educational demands, television viewing and gaming have led to a rise in the consumption of foods high in fats, sugar and salt and low physical activity.
c. Most obese children develop early puberty, joint pain and find it difficult to exercise resulting in metabolic syndrome and they end up with Type 2 diabetes.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 26 of The Hindu Dated October 11, 2017.

2. Which of the following statements regarding the Double Burden of Malnutrition are correct:
a. The double burden of malnutrition is characterized by the coexistence of undernutrition along with overweight and obesity, or diet-related noncommunicable diseases, within individuals, households and populations, and across the lifecourse.
b. Addressing the double burden of malnutrition will be key to achieving the Sustainable Development Goals especially Goal 2 and Target 3.4 and the Commitments of the Rome Declaration on Nutrition, within the UN Decade of Action on Nutrition.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 26 of The Hindu Dated October 11, 2017 and the official website of WHO.

3. Which of the following statements regarding the Integrated Management of Childhood Illness are correct:
a. The Integrated Management of Childhood Illness is a program under the aegis of the Ministry of Women And Child Development.
b. The guidelines under the Integrated Management of Childhood Illness include counseling and assessment of eating habits along with the usual weight and height measurement.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 26 of The Hindu Dated October 11, 2017 and the official website of WHO.

4. Which of the following statements regarding Rhinoceros are correct:
a. The Black Rhinoceros is a species of rhinoceros, native to eastern and southern Africa.
b. Two-thirds of the world’s Indian rhinoceroses are now confined to the Kaziranga National Park.
c. The Javan Rhinoceros were nearly hunted to extinction in Burma, Peninsular Malaysia, and Sumatra for the supposed medical powers of their horns and blood and the last remaining population can be found in Java, Indonesia.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 26 of The Hindu Dated October 11, 2017.

5. Which of the following statements regarding the International Monetary Fund are correct:
a. The IMF, also known as the Fund, was conceived at a UN conference in Bretton Woods in 1944.
b. The IMF’s primary purpose is to ensure the stability of the international monetary system—the system of exchange rates and international payments that enables countries and their citizens to transact with each other.
c. Apart from working to secure global monetary cooperation, the IMF also works to secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 11, 2017 and the official website of IMF.

6. The World Economic Outlook report is published by which of the following organizations:
a. International Monetary Fund.
b. World Trade Organization.
c. United Nations Conference on Trade And Development.
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 11, 2017.

7. Which of the following statements with regard to Euthanasia are correct:
a. Passive euthanasia, the act of withdrawing life support to a terminally-ill patient is not recognized in India.
b. The Concept of Living Will, an advance written directive to physicians for end of life medical care is recognized by law in India.
c. Active Euthanasia, an intentional act of putting to death a terminally ill patient is recognized by law in India.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 11, 2017.

8. Which of the following statements regarding Dr. Brindeshwar Pathak are correct:
a. He is not the founder of Sulabh International Social Service Organisation.
b. His work is considered pioneering in social reform, especially in the field of sanitation and hygiene.
c. He is the Brand Ambassador for Swachh Rail Mission of Indian Railway and the recipient of the Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management for the year 2017.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2, 3 and 4 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer PIB Newsletter dated October 10, 2017.

9. Which of the following statements regarding Shri. Nanaji Deshmukh are correct:
a. He was a social activist from India and has worked in the fields of education, health, and rural self-reliance.
b. He established Chitarkoot Gramoday Vishwavidyalaya in Chitrakoot which was India’s first rural University in 1991.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 22 of The Hindu Dated October 11, 2017.

10. K. Prithika Yashini, the first transgender who was appointed as Sub-Inspector of Police belongs to which of the following state:
a. Tamil Nadu
b. Karnataka
c. Goa
d. Gujarath
Answer: 1
Refer Page No 5 of The Hindu Dated October 11, 2017.

11. Which of the following statements regarding Bonded Labour are correct:
a. Article 23 prohibits traffic in human beings, begar or forced labour and other similar forms of labour which excludes Bonded labour.
b. The term forced labour means compelling a person to work against his will and includes only physical force.
c. The Bonded Labour System (Abolition) Act 1976, was made to abolish the practice of forced labour and bonded labour.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. 3 only
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 11, 2017.

12. Which of the following statements regarding Operation Clean Money are correct:
a. It is under the aegis of Income Tax Department.
b. It aims to create a tax compliant society through a fair, transparent and non-intrusive tax administration where every Indian takes pride in paying taxes.
c. Increasing awareness, promoting voluntary compliance, increased collaboration and effective deterrence are some of the strategies employed in Operation Clean Money.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 11, 2017.

13. Which of the following statements regarding the National Institutional Ranking Framework are correct:
a. It is a methodology adopted by the NITI Aayog in order to rank all institutions of higher education in India.
b. Ranking methods have been worked out for 6 categories of institutions broadly on five clusters of parameters by the National Institutional Ranking Framework.
c. The India Rankings will be an annual exercise and is to done by an independent and autonomous body National Board of Accreditation (NBA).
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 2
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 11, 2017.

14. Burning of firecrackers releases which of the following pollutants:
a. Sulfur dioxide (SO2)
b. Carbon di Oxide (CO2)
c. Carbon Monoxide (CO)
d. Suspended Particulate Matter (PM 10)
Options:
a. 1 and 2 only
b. All of the above
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 4 only
Answer: 2
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 11, 2017.

15. Which of the following countries topped the list of arms importers for two fiver year time periods (2007 – 2011 and 2012 – 2016) according to the Stockholm International Peace Research Institute:
a. India
b. Saudi Arabia
c. U.A.E.
d. China
Answer: 1
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 11, 2017.

16. Which of the following statements regarding river Sarayu are correct:
a. It is a river that flows through the Indian states of Uttarakhand and Uttar Pradesh.
b. The city of Ayodhya is situated on the banks of river Sarayu.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 11, 2017.

17. Which of the following statements regarding the GIFT city are correct:
a. It stands for Gujarat International Finance Tec City.
b. GIFT is conceptualized as a global Financial (International Financial Service Center) and IT Services hub, a first of its kind in India, designed to be at or above par with globally benchmarked financial centers.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 17 of The Hindu Dated October 11, 2017.

18. Which of the following statements regarding the Beti Bachao Beti Padhao Scheme are correct:
a. The Beti Bachao Beti Padhao Scheme to Celebrate Girl Child, Enable her Education was launched as a comprehensive programme to address the declining CSR and related issues of disempowerment of women over a life-cycle continuum.
b. The Scheme is being implemented all over the country.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 21 of The Hindu Dated October 11, 2017.

19. Which of the following statements regarding the Beti Bachao Beti Padhao Scheme are correct:
a. The Ministry of Health and Family Welfare is celebrating the Beti Bachao Beti Padhao Week from 09th to 14th October, 2017.
b. The Ministry of Women and Child Development is celebrating the International Day of the Girl Child to promote value of girl child and empower her with education.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 21 of The Hindu Dated October 11, 2017 and PIB Newsletter dated October 10, 2017.

20. Which of the following statements regarding DISHA/ DISHA Portal is correct:
a. The Disha scheme aims at setting up Disha Centres for early intervention for Person with Disability (PwD) in 0-10 years of age covered under the National Trust Act through therapies, trainings and providing support to family members.
b. It is under the aegis of the Ministry of Health And Family Welfare.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 22 of The Hindu Dated October 11, 2017.

Source : “THE HINDU – 11/10/2017”

“Current Affairs Pulse – 10/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding the India Post Payment Bank are correct:
a. The India Post Payment Bank was incorporated as a Public Sector Bank under the Department of Posts with 100% GOI equity.
b. It will leverage Department of Post’s network, resources and reach to make low-cost, quality and simple financial services easily accessible to customers in the country.
c. It aims at spreading financial services and financial inclusion.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer PIB Newsletter Dated October 09, 2017.

2. Which of the following statements regarding the pardoning power of the President are correct:
a. Commutation denotes the substitution of one form of punishment for a lighter form.
b. Pardon removes both the sentence and the conviction and completely absolves the convict from all sentences.
c. If a state law prescribes death sentence, the power to grant pardon lies with the Governor and not the President.
d. The Governor can suspend, remit or commute a death sentence.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1, 2 and 4 only
d. None of the above
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 10, 2017.

3. Which of the following statements explains the reason for bad air quality in Delhi especially during the winter seasons:
a. Every year around October farmers in Punjab and Haryana start burning the agricultural stubble left over from the Kharif harvest.
b. The smoke from crackers during Diwali adds to the air pollution worsening it.
c. The dipping of the minimum temperature, with the transition from autumn to winter results in cold air trapping the pollutants closer to the ground because they cannot escape to the upper atmosphere.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 10, 2017.

4. Which of the following statements regarding the Nobel Prize in Economics 2017 are correct:
a. The Nobel Prize in Economics, 2017 has been awarded to Richard H Thaler of the United States of America for his contributions to the field of behavioural economics.
b. By exploring the consequences of limited rationality, social preferences and lack of self-control, Richar H Thaler has shown how these human traits systematically affect individual decisions as well as market outcomes.
c. Richard H Thaler has successfully incorporated psychologically realistic assumptions into his economic analysis.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 10, 2017.

5. Which of the following statements regarding Blackbucks are correct:
a. The Blackbuck, also known as the Indian Antelope, is endemic to India.
b. Bishnoi tribe of Western Rajasthan has, over centuries, protected the Black bucks and other endangered species.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 10, 2017.

6. Which of the following statements regarding the CISF or the Central Industrial Security Forces are correct:
a. It is directly under the Union Ministry of Defence.
b. The CISF provides security cover to industrial units, government infrastructure projects and facilities and establishments located all over India.
c. CISF is just a unique organization in paramilitary forces for India, which works for sea ways, airways and some of the major installations in India.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 10, 2017.

7. Which of the following statements regarding the Temple Entry Proclamation and related satyagrahas are correct:
a. The Temple Entry Proclamation issued in 1936 abolished the ban on low-caste people or avarnas from entering Hindu temples in the Princely State of Travancore.
b. The Vaikom Satyagraha movement was centered at the Shiva temple at Vaikom, near Kottayam, Kerala in the year 1924 – 1925.
c. Guruvayur Satyagraha took place in 1931–32 in present Thrissur district, and was an effort to allow entry for untouchables into the Guruvayur Temple.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 10, 2017.

8. Which of the following statements regarding Nigeria are in correct:
a. The Nigerian coast in the south extends to the Gulf of Guinea in the Atlantic Ocean.
b. Nigeria is a landlocked country which borders countries namely Chad, Cameroon and Niger.
c. Equator passes through Nigeria.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 10, 2017.

9. Which of the following statements regarding Ayurveda are correct:
a. Unlike Western medicine that grades patients on the severity of their disease, Ayurveda classifies even the healthy.
b. Every person, from an Ayurvedic perspective, falls into seven broad constitution types or Prakriti that is determined at the time of birth and remains invariant throughout one’s life.
c. Vata, Pitta, Kapha are the most important division, decided on the basis of wide variety of features such as anatomy, appetite, skin type, allergies and susceptibility of disease.
Options:
a. 1 and 2 only
b. All of the above
c. 2 and 3 only
d. 1 and 3 only
Answer: 2
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 10, 2017.

10. The 23rd Conference of Parties of the United Nations Framework Convention on Climate Change is to be held in which of the following cities:
a. Bonn.
b. Amsterdam.
c. Kyoto
d. Durban
Answer: 1
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 10, 2017.

11. Which of the following statements regarding BIMSTEC are correct:
a. It is a regional organization comprising states lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity.
b. Myanmar and Thailand are not members of the BIMSTEC group.
c. The landlocked countries of Nepal and Bhutan too are members of the BIMSTEC group.
Options:
a. 1 only
b. 1 and 3 only
c. 1 and 2 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 10, 2017.

12. Which of the following statements regarding the BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017 (BIMSTEC DMEx-2017) are correct:
a. This is the first ever annual Disaster Management Exercise for the region to be held under the aegis of BIMSTEC.
b. The Exercise will be conducted by the State Disaster Response Force (SDRF) as the lead agency.
c. The main focus of the BIMSTEC DMEx-2017 will be on testing the region’s preparedness and resilience towards effective activation of inter-Governmental interaction for immediate deployment of regional resources for disaster response.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 3
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 10, 2017.

13. Which of the following statements regarding the PM2.5 are correct:
a. PM2.5 concentration is considered to be the best indicator of the level of health risk from air pollution.
b. Particulate matter pollution can cause irritation of the eyes, coughing, asthma attacks and premature death in people with heart or lung disease.
c. The National Air Quality Index rates PM2.5 concentrations above 300 as Very Poor and above 400 as Severe.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 4
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 10, 2017.

14. Which of the following statements regarding Habeas Corpus are in correct:
a. The Parliament under Article 32 can empower any other court to issue the writs which excludes the Writ of Habeas Corpus.
b. The writ of Habeas Corpus can be issued only against public authorities.
c. Lawful detention and contempt of legislature or a court are instances when the writ of Habeas Corpus cannot be issued.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 10, 2017.

15. Which of the following statements about IAEA or the International Atomic Energy Agency are correct:
a. The IAEA was created in 1957 but the Agency’s genesis was U.S. President Eisenhower’s Atoms for Peace address to the General Assembly of the United Nations on 8 December 1953.
b. IAEA’s headquarters is located in Vienna, Austria.
c. The Agency shall seek to accelerate and enlarge the contribution of atomic energy to peace, health and prosperity throughout the world.
d. It also ensures, so far as it is able, that assistance provided by it or at its request or under its supervision or control is not used in such a way as to further any military purpose.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 10, 2017.

16. Which of the following country has proposed a merit-based immigration system that could benefit highly-skilled Indian workers but prevents them from sponsoring their extended families:
a. Britain.
b. Australia
c. Canada
d. United States of America
Answer: 4
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 10, 2017.

17. The Global Estimates of Modern Slavery: Forced Labour and Forced Marriage 2017 report was published by which of the following organizations:
a. International Labour Organization.
b. United Nations High Commissioner For Refugees.
c. World Health Organization.
d. International Monetary Fund.
Answer: 1
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 10, 2017.

18. Which of the following statements regarding the Sovereign Gold Bond Scheme are correct:
a. They are government securities denominated in grams of gold and are substitutes for holding physical gold.
b. Investors have to pay the issue price in cash and the bonds will be redeemed in cash on maturity.
c. They are tradeable at any time through Stock Exchanges – NSE and BSE.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 10, 2017.

19. Which of the following schemes are under the aegis of the Ministry of Rural Development:
a. Aajeevika Mission.
b. Pradhan Manthri Awas Yojana – Gramin.
c. Pandit Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushal Yojana.
d. National Social Assistance Programme.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 19 of The Hindu Dated October 10, 2017.

20. Which of the following statements regarding the Pradhan Manthri Grameen Sadak Yojana are correct:
a. It was launched by the Govt. of India to provide connectivity to unconnected Habitations as part of a poverty reduction strategy.
b. It is under the aegis of the Ministry of Home.
c. Citizen monitoring of the implementation and status of the projects under the scheme can be monitored through the Meri Sadak App.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 3
Refer Page No 19 of The Hindu Dated October 10, 2017.

Source : “THE HINDU – 10/10/2017”