Current Affairs Pulse – 20/10/2017

0
41

1. Which of the following statements regarding INDRA 2017 are correct:
a. The annual military exercise between India and Russia is called as INRDA.
b. INDRA-2017 is the first tri-service bilateral exercise between the two countries.
c. INDRA-2017 is to be held in Vladivostok and other training ranges in Russia.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer The PIB Newsletter dated October 19, 2017.

2. Which is the Indian Naval Sailing Vessel (INSV) which is currently on a mission to circumnavigate the globe:
a. INVS Tarini.
b. INSV Mhadei
c. INVS Tarangini
d. INVS Sudarshini
Answer: 1
Refer The PIB Newsletter dated October 19, 2017.

3. The role and functions of the Department of Policy and Promotion does not include:
a. Formulation and implementation of industrial policy and strategies for industrial development.
b. Formulation of Foreign Direct Investment (FDI) Policy and promotion, approval and its facilitation.
c. Promoting industrial development of industrially backward areas and the North Eastern Region.
d. Administration of Industries (Development & Regulation) Act, 1951
Options:
a. 1 and 2 only
b. None of the above
c. 4 only
d. 2 and 3 only
Answer: 2
Refer The PIB Newsletter dated October 19, 2017 and the website of DIPP.

4. Which of the following statements regarding the Air quality Index are correct:
a. There are six AQI categories, namely Good, Satisfactory, Moderately polluted, Poor, Very Poor, and Severe in the Air quality Index.
b. The AQI (Air Quality Index) will consider eight pollutants namely PM10, PM2.5, NO2 (Nitrogen Dioxdie), SO2 (Sulfur Dioxide), CO (Carbon Monoxide), O3 (Ozone), NH3 (Ammonia Gas), and Pb (Lead).
c. National Ambient Air Quality Standards will be prescribed for the eight pollutants.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 20, 2017.

5. Which of the following statements regarding Article 25 (1) of the Constitution are correct:
a. Article 25 says that all persons except women are equally entitled to freedom of conscience and the right to freely profess, practice and propagate religion.
b. Article 25 covers not only religious beliefs/ doctrines but also religious practices/ rituals.
c. These rights are available to citizens only and are not subject to Public order, morality and other provisions related to Fundamental Rights.
Options:
a. 1 and 3 only
b. 3 only
c. 2 only
d. 2 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 6 of The Hindu Dated October 20, 2017.

6. Which of the following statements regarding the Sessions of State Legislature are correct:
a. The presiding officer of the house from time to time summons each House of the State Legislature to meet.
b. The maximum gap between the two sessions of state legislature cannot be more than six months.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 6 of The Hindu Dated October 20, 2017.

7. The Gorkha Janmukthi Morcha is a registered unrecognized political party which campaigns for the creation of a separate state called:
a. Gorkhaland.
b. Bodoland.
c. Karbi Anglong
d. Bundelkhand
Answer: 1
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 20, 2017.

8. Which of the following statements regarding the Prime Minister’s Fellowship Scheme for Doctoral Research are in correct:
a. It is a PPP – Public Private Partnership Initiative.
b. The Science and Engineering Research Board under the Department of Science and Technology is responsible for the execution of the project.
c. The Confederation of Indian Industry is the private arm of the fellowship scheme.
d. This scheme is aimed at encouraging young, talented, enthusiastic and result-oriented scholars to take up industry-relevant research.
Options:
a. 1 and 2 only
b. None of the above
c. 2 and 3 only
d. 1 and 3 only
Answer: 2
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 20, 2017.

9. The Kanger Ghati National Park/ Kanger Valley National Park is located in which of the following states in India:
a. Chhattisgarh.
b. Orissa
c. Jharkhand
d. Telengana
Answer: 1
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 20, 2017.

10. Which of the following statements regarding the Kanger Valley Rock Gecko are correct:
a. This new species of gecko has been discovered from the Western Ghats.
b. The species is endemic to the Kanger Valley.
c. Though named after the Kanger Valley National Park, the species is also found in Chhattisgarh and in the adjoining State of Telangana.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 3 only
d. All of the above
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 20, 2017.

11. Which of the following cities are not located in Iraq:
a. Mosul.
b. Raqqa.
c. Kirkuk.
d. Idlib
Options:
a. 2 and 4 only
b. 1 and 2 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 8 of The Hindu Dated October 20, 2017.

12. Which of the following statements regarding the MCX or the Multi Commodity Exchange of India Limited (MCX) are correct:
a. It offers trading in varied commodity futures contracts across segments including bullion, industrial metals, energy and agricultural commodities.
b. It operates under the regulatory framework of Securities and Exchange Board of India (SEBI).
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 8 of The Hindu Dated October 20, 2017.

13. Which of the following statements regarding Article 25 of the constitution of India are correct:
a. Under Article 25, the state is permitted to regulate or restrict any economic, financial, political or other secular activity associated with religious practice.
b. Under Article 25, the state cannot provide for social welfare and reform or throw open Hindu religious institutions of a public character to all classes and sections of Hindus.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 8 of The Hindu Dated October 20, 2017.

14. Which of the following statements regarding Dutch Disease are correct:
a. This refers to the phenomenon wherein countries that are rich in natural resources witness uneven growth across sectors.
b. According to the thesis, when resource-rich countries export their resources to the rest of the world, it causes the exchange rate of their currency to appreciate significantly.
c. The appreciation of the currency affects other sectors in the country by discouraging their exports while encouraging the import of cheaper alternatives.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 8 of The Hindu Dated October 20, 2017.

15. Which of the following statements regarding Mahatma Gandhi according to the book Squaring the Circle: Mahatma Gandhi and the Jewish National Home, Prof. P.R. Kumaraswamy of JNU are correct:
a. By embracing the Islamic claims during the Khilafat phase, he categorically ruled out non-Islamic control or sovereignty over Palestine.
b. By urging the Jews to practice active non-violence even against Hitler, he was accommodative of Arab violence in Palestine.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 8 of The Hindu Dated October 20, 2017.

16. Which of the following statements regarding Herman Kallenbach are correct:
a. He was a Lithuanian born Jewish South African architect who was highly influenced by Gandhi’s ideas of Satyagraha and equality among human beings and became his intimate friend and a dedicated devotee.
b. In 1910 Kallenbach, donated to Gandhi a thousand-acre farm belonging to him near Johannesburg which was used to run Gandhi’s famous Tolstoy Farm that housed the families of satyagrahis.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 10 of The Hindu Dated October 20, 2017.

17. Which of the following statements regarding Pietra Dura are correct:
a. It is a term for the inlay technique of using cut and fitted highly polished colored stones to create images.
b. The Taj Mahal has been decorated with pietra dura inlays of highly stylised, almost geometric vines, flowers and fruits.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 10 of The Hindu Dated October 20, 2017.

18. Which of the following statements regarding the Kaman Aman Setu/ Bridge Of Peace are correct:
a. The Kaman Aman Setu (bridge of peace), connects Kashmir Valley with Pakistan-occupied Kashmir (PoK).
b. The Aman Setu was constructed to facilitate the launch of the historic bus service between Srinagar in India and Muzaffarnagar in Pakistan.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 10 of The Hindu Dated October 20, 2017.

19. Which of the following statements are correct:
a. Canada has fully apologized in the House of Commons for the infamous Komagata Maru incident which saw the Canadian government of the day’s decision of 1914 to turn away the ship, which was carrying hundreds of South Asian immigrants, most of whom were Sikhs.
b. Britain is yet to apologize for the the massacre which took place in Jallianwala Bagh in Amritsar in April 1919 when troops of the British Army, under the command of Colonel Reginald Dyer, fired at a crowd of people holding a demonstration.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 20, 2017.

20. Which of the following statements regarding the Minsky Moment are correct:
a. Minsky moment in an economy refers to a sudden collapse in asset prices after long periods of growth, sparked by debt or currency pressures.
b. Such moments occur because long periods of prosperity and increasing value of investments lead to increasing speculation using borrowed money.
c. The spiraling debt incurred in financing speculative investments leads to cash flow problems for investors eventually leading to a collapse of asset value.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 20, 2017.

Source: “THE HINDU – 20/10/2017”