“Current Affairs Capsule – 08/09/2017”

0
63

1. Which of the following statements about Rashtriya Vayoshri Yojana are correct:
a. This scheme is under the aegis of the Department of Social Justice and Empowerment.
b. This scheme aims to provide physical aid to senior citizens aged 60 years and above of BPL category.
c. This scheme is funded 100 percent by the Government of India.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)All of the above
d)2 and 3 only
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 2 of The Hindu Dated September 07 2017.

2. Which of the following statements about Supreme Court’s verdict on cow vigilantes are correct:
a. All state governments will have to appoint a senior police officer as the nodal officer in each district to ensure that incidents of cow vigilantism are prevented.
b. The court exhorted the Centre to uphold its constitutional mandate under Article 256 and direct the States to act against the groups.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2 only
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 2 of The Hindu Dated September 07 2017.

3. Which of the following statements regarding Article 256 are correct:
a. The executive power of every state shall be so exercised as to ensure compliance with the laws made by the parliament and any existing laws which apply in the state.
b. The executive power of the union shall extend to the giving of such directions to a State as may appear to the government of India to be necessary for that purpose.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 07 2017.

4. Which of the following statements about The Nobel Prizes are correct:
a. The Nobel Peace Prize is one of the five Nobel prizes along with the prizes in Chemistry, Physics, Physiology or Medicine, and Literature.
b. Aung San Suu Kyi won the Nobel Peace Prize in 1991.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 07 2017.

5. Which of the following statements about Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act 1958 are in correct:
a. It provides for the preservation of ancient and historical monuments and archaeological sites and remains of national importance in India.
b. It also provides for regulation of archaeological excavations and for the protection of sculptures, carvings and other like objects.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Neither 1 nor 2
d)Both 1 and 2
Answer: 3
Refer Page No 4 of The Hindu Dated September 07 2017.

6. Which of the following statements regarding Road Accidents In India 2016 Report is correct:
a. The share of fatal accidents and seriously injured accidents in total accidents rose in 2016 compared to previous years.
b. The report observed a 3% increase in fatalities over the previous year, even as the number of accidents declined by 4.1%, indicating a rise in the severity of accidents.
Options:
a)1 only
b)2only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 4 of The Hindu Dated September 07 2017.

7. Which of the following statements about the accident severity are correct:
a. It is a crucial indicator defined in terms of the number of persons killed by 1000 accidents.
b. It stood at an all-time high of 31.4 in 2016, compared with 29.1 in 2015.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 4 of The Hindu Dated September 07 2017.

8. Which of the following states topped the number of road accidents in India for the year 2016:
a)Kerala
b)Maharashtra
c)Tamil Nadu
d)Karnataka
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

9. Which of the following countries has the highest number of accidental deaths (per 1 lakh) of the population:
a)Russia
b)India
c)South Korea
d)Australia
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

10. Which of the following statements about the Medical Termination of Pregnancy Act of 1971 are correct:
a. The Medical Termination of Pregnancy (MTP) Act of 1971 does not allow abortion if the pregnancy has crossed 20 weeks.
b. Under the 1971 law, an exception to the 20 week week cap is made if a registered medical practitioner certifies to a court that the continued pregnancy is life-threatening for either the mother or the baby.
c. The above provision was meant to be a safeguard against female foeticide.
Options:
a)1 and 3 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)None of the above
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

11. Which of the following statements about The Age Of Consent are correct:
a. The Parliament has fixed 18 years as The Age of Consent.
b. Section 375 of the Indian Penal Code, defines the offence of rape.
c. Section 375 of the Indian Penal Code has an exception clause that says intercourse or sexual act by a man with his wife aged below 18 is not rape.
Options:
a)1 and 3 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)1 only
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

12. Which of the following are not part of the initiative to diversify the India Japan defense ties:
a. Anti-submarine warfare.
b. Counterterrorism.
c. Humanitarian assistance
d. Disaster relief and technological cooperation.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 4 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

13. Which of the following statements about International Organization for Migration are correct:
a. It is an intergovernmental organization that provides services and advice concerning migration to governments and migrants.
b. On September 2016, it became a related organization of the United Nations.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

14. Which of the following statements about OPCW – Organization for Prohibition of Chemical Weapons:
a. The mission of the OPCW is to implement the provisions of the Chemical Weapons Convention (CWC) in order to achieve the OPCW’s vision of a world that is free of chemical weapons.
b. Two fundamental principles of OPCW are: centrality of the Chemichal Weapons Convention’s multilateral character and the equal application of the provisions of the CWC to all States Parties.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 07 2017.

15. The committee to look into the Corporate Governance scenario was appointed by which of the following bodies:
a)SEBI
b)IRDA
c)TRAI
d)RBI
Answer: 1
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 07 2017.

16. The committee to recommend measures to increase employment by promoting labour-intensive exports chaired by Rajiv Kumar was appointed by:
a)Ministry of Commerce and Industries
b)Department of Industrial Policy and Promotion
c)Ministry of Labour and Employment
d)NITI Aayog
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 07 2017.

17. Which of the following will be part of the reevaluated Make In India mission:
a. Firming up a district wise industrial investment plan to help boost the share of manufacturing in the country’s GDP.
b. Improving India’s economic diplomacy to spur exports and investments.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 07 2017.

18. Which of the following statements are correct about Insulin Tregopil:
a. It is an oral insulin molecule being developed by Biocon, is one of the programmes in the global oral insulin space.
b. The insulin can improve postprandial glucose control with reduced side effects and greater adherence, thus aiding T1D – (Type 1 Diabetes) management.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 07 2017.

19. Which of the following statements about Micro plastics are correct:
a. People may be ingesting between 3,000 and 4,000 micro particles of plastic from tap water every year.
b. The researchers pointed to previous findings that plastic particles can absorb, and release, potentially harmful chemicals and bacteria.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 07 2017.

20. Which of the following statements about Lakshadweep islands are correct:
a. Parali I island, part of Bangaram atoll has been completely eroded, resulting in its inundation.
b. A bio protection strategy using mangroves, in addition to the conventional physical protection measures are recommended to control the erosion.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 07 2017.