“Current Affairs Pulse – 04/10/2017”

0
23

1. Which of the following statements regarding the Global Entrepreneurs Summit 2017 are in correct:
a. The 2017 Global Entrepreneurs Summit is to be held in Washington D.C.
b. This year, the focus of the Global Entrepreneurs Summit will be on women entrepreneurs and the tremendous potential women bring to entrepreneurship and the theme is Women First, Prosperity for All.
c. Ministry of Commerce is taking the lead in organizing this Summit for the Government of India and is being partnered by the United States of America.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter dated October 3, 2017.

2. Which of the following statements regarding the DRIP are correct:
a. It is a World Bank assisted Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) for capacity building in the areas of dam safety.
b. The project is being carried out by the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation.
c. Project also has component of institutional strengthening wherein capacity building of all partners agencies as well as few selected premier academic institutions of country are being strengthened in dam safety areas.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer the PIB Newsletter dated October 3, 2017.

3. Which of the following statements regarding the Polavaram Project are correct:
a. Polavaram Project is a multi-purpose irrigation project across the river Krishna in Andhra Pradesh.
b. The reservoir of the Polavaram project spreads to parts of Chattisgarh and Orissa too.
c. This project has been accorded national project status by the union government.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer the PIB Newsletter dated October 3, 2017.

4. Which of the following themes are part of the Sagarmala Programme:
a. Port Modernisation.
b. Connectivity Enhancement.
c. Port Linked Industrialization.
d. Coastal Community Development.
Options:
a. 1 and 2 only
b. All of the above
c. 1 only
d. 1 and 4 only
Answer: 2
Refer the PIB Newsletter dated October 3, 2017.

5. Which of the following statements regarding India’s Million Death Study are correct:
a. It was implemented by the Ministry of Women and Child Development.
b. This is the first study to directly quantify changes in cause-specific child deaths in India, nationally and sub-nationally.
c. The study has found that India has avoided about 1 million (10 lakh) deaths of children under age five since 2005, owing to the significant reductions in mortality from pneumonia, diarrhoea, neonatal infections.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer the PIB Newsletter dated October 3, 2017.

6. Which of the following statements regarding India – Vietnam relations are correct:
a. India not only has a Defence Co operation agreement but also a Strategic Partnership agreement with Vietnam which was elevated to Comprehensive Strategic Partnership in 2016.
b. The Vietnam People’s Navy participated in the MILAN inter-Navy interactions organised at Port Blair by the Indian Navy.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter dated October 3, 2017.

7. Which of the following statements regarding the Index of Industrial Production are correct:
a. It is calculated by the Department of Industrial Policy and Promotion under the Ministry of Commerce & Industry.
b. The weight assigned to the Manufacturing component in IIP is highest followed by Mining and Electricity respectively.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer the PIB Newsletter dated October 3, 2017.

8. Which of the following industries are not part of the eight core industries as classified by the Index of Industrial production:
a. Fertilizer.
b. Electricity
c. Refinery Products.
d. Natural Gas.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer the PIB Newsletter dated October 3, 2017.

9. Which of the following statements regarding the National Highway Authority of India are correct:
a. It is a statutory body under the Ministry of Road Transport and Highways.
b. It is only responsible for national highway’s development, maintenance and management.
c. NHAI also develops and maintains road networks in India’s border areas and friendly neighbouring countries.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer the PIB Newsletter dated October 3, 2017.

10. Which of the following statements regarding the 2017 Nobel Prize in Physics are correct:
a. It was jointly awarded to astrophysicists Rainer Weiss, Barry C Barish, Kip S Thorne for their contributions to detect the gravitational waves arising from the collision between two black holes.
b. Mr. Thorne and Mr. Weiss co created the LIGO – Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory at the prestigious California Institute of Technology where the gravitational waves were observed for the first time in 2015.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 1 and 20 of The Hindu Dated October 4, 2017.

11. Which of the following statements regarding Gravitational Waves are correct:
a. They are ripples moving in space time and arise when heavy objects in space accelerate and generate disturbances in their gravitational fields.
b. They are caused by ultraviolet processes such as colliding black holes or the collapse of stellar cores.
c. Gravitational waves were predicted by Issac Newton a century ago as part of his theory of general relativity, but were only detected in 2015.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer page no 1 and 20 of The Hindu Dated October 4, 2017.

12. Which of the following statements regarding the effect of Indian Monsoons on Central India are correct:
a. There has been a decline in summer monsoon (June to September) rainfall over central India between 1950 and 2015 as a result of weakening of the summer monsoon winds.
b. The frequency and intensity of extreme rainfall events during the same period over central India (from Gujarath to Odisha and Assam) has been on the rise.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 20 of The Hindu Dated October 4, 2017.

13. Which of the following statements about the weakening of Indian Monsoons are correct:
a. The warm ocean temperatures in the northern Arabian Sea result in large fluctuations in the monsoon winds leading to occasional surges of increased moisture transport.
b. These sudden surges of the monsoon winds bring in plenty of moisture and that is what is causing extreme rainfall events across the central Indian belt.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 20 of The Hindu Dated October 4, 2017.

14. Which of the following statements regarding the Arabian Sea are correct:
a. The northern Arabian Sea gets warmer (1-2 degrees C) 2-3 weeks prior to extreme events and consequently there is 20-40% more evaporation and increased moisture levels over the Arabian Sea before an extreme event.
b. The Arabian Sea supplies more moisture to the extreme rainfall events than the Bay of Bengal and the central Indian Ocean combined.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 20 of The Hindu Dated October 4, 2017.

15. Which of the following statements about the Bakshali Manuscript are correct:
a. It is a mathematical text written on birch bark that was found in 1881 in the British-ruled village of Bakhshali.
b. It is notable for being the oldest extant manuscript in Indian mathematics with portions dated to AD 224–383.
c. The Bakshali manuscript contains the earliest known Indian use of a zero symbol.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer page no 14 of The Hindu Dated October 4, 2017.

16. Which of the following statements regarding Jambudwipa are correct:
a. It is the island of the terrestrial world, as envisioned in the cosmologies of Hinduism, Buddhism, and Jainism.
b. Surya Siddhanta, an astronomical text, refers to Northern Hemisphere of the earth as Jambudvipa whereas the Southern hemisphere is referred to as Patala.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 14 of The Hindu Dated October 4, 2017.

17. Which of the following statements regarding the 13th Amendment to the constitution of Sri Lanka are correct:
a. It was born out of the China – Sri Lankan Accord signed in the year 1987 which stated the devolution of powers to the provinces.
b. 13 th amendment aims at creating provincial councils in Sri Lanka and enable Sinhalese and Tamil as national languages while preserving English as the link language.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer page no 14 of The Hindu Dated October 4, 2017.

18. Which of the following statements regarding Spain are correct:
a. It is not the only European country to have a border with an African country i.e. Morocco.
b. The Mediterranean climate, characterized by warm/hot and dry summers, is dominant in Spain.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer page no 14 of The Hindu Dated October 4, 2017 and a standard Geography Atlas.

19. Which of the following statements about Djibouti are correct:
a. It is a country located in the Horn of Africa.
b. It is a landlocked country bordered by Eritrea, Ethiopia and Somalia.
c. Djibouti does not shares its coast with the Red Sea.
Options:
a. 1 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer page no 14 of The Hindu Dated October 4, 2017.

20. Which of the mountain peaks are not located in Nepal:
a. Annapurna
b. Mansalu
c. Makalu
d. Lhotse
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer any standard Geography Atlas.

Source: “THE HINDU – 04/10/2017”