“Current Affairs Pulse – 05/10/2017”

0
75

1. Which of the following statements regarding the aquatic species of River Ganga are correct:
a. The Gangetic River Dolphin inhabits the Ganges-Brahmaputra-Meghna and Karnaphuli-Sangu river systems of Nepal, India, and Bangladesh.
b. Population of Gharials is primarily present in the rivers of the National Chambal Sanctuary.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter dated October 5, 2017.

2. Which of the following statements regarding the freedom fighter Shyamaji Krishna Varma are correct:
a. In 1905 he founded the India House which rapidly developed as an organised meeting point for radical nationalists among Indian students in India.
b. The Indian Sociologist was an Indian nationalist journal edited by Shyamaji Krishna Varma.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer the PIB Newsletter dated October 5, 2017.

3. Which of the following statements regarding the Republic of Lithuania state are correct:
a. Lithuania is part of the Baltic States.
b. Lithuania does not shares its borders with Russia (Russian Exclave.)
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer PIB Newsletter dated October 4, 2017 and a Standard Geography Atlas.

4. Which of the following statements about Fiscal Stimulus are correct:
a. Fiscal stimulus is an attempt by policymakers to kickstart a sluggish economy through a package of measures.
b. A fiscal stimulus involves the Government spending more from its own coffers through increased Public Expenditure.
c. Slashing tax rates to put more money in the hands of consumers is also a measure under Fiscal Stimulus.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 5, 2017.

5. Which of the following statements about Stagflation are correct:
a. Stagflation occurs when the prices of goods rise while unemployment increases and spending declines.
b. slow economic growth and a decline in the Gross Domestic Product are characteristics of Stagflation.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 5, 2017.

6. Twin deficits comprises which among the following:
a. Capital Account Deficit and Fiscal Deficit.
b. Fiscal Deficit and Current Account Deficit
c. Budget Deficit and Revenue Deficit
d. Revenue Deficit and Current Account Deficit
Answer: 2
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 5, 2017 and any standard textbook on Indian Economy.

7. What are Fragile Five economies:
a. It represents emerging market economies that have become too dependent on unreliable foreign investment to finance their growth ambitions.
b. India is still considered part of the Fragile Five Economies.
c. Turkey, Brazil, South Africa and Indonesia round up the other countries which are part of the infamous list.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 5, 2017. Fragile Five was a term coined in August of 2013 by a financial analyst at Morgan Stanley.

8. Which of the following statements regarding the Monetary Policy Committee are correct:
a. The Monetary Policy Committee was set up based on the recommendations of the Urjith Patel Committee Revise and Strengthen the Monetary Policy Framework.
b. It is an executive body of 6 members and its key mandate is to fix the benchmark policy interest rate (Repo Rate) to contain inflation within the target level.
c. The Repo rate is arrived at by the Monetary Policy Committee based on Whosale Price Index (Rural+Urban.)
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 5, 2017 and any standard textbook on Indian Economy.

9. Which of the following statements regarding Inflation are correct:
a. Headline Inflation, is arrived at after taking into account all the components in the Wholesale Price Index namely Primary Articles, Fuel and Manufacturing Industries.
b. Core Inflation does not take into account the Food and Fuel components in the Wholesale Price Index to exclude temporary price volatility.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 5, 2017 and any standard textbook on Indian Economy.

10. Which of the following statements regarding Bhutan are correct:
a. Bhutan and India signed the Treaty of Friendship as early as 1949 and the treaty was renegotiated in the year 2007.
b. The concept of Gross National Happiness was first mentioned in the Constitution of Bhutan.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 5, 2017.

11. With which of the following Indian states does the Kingdom of Bhutan share its borders:
a. Sikkim.
b. West Bengal.
c. Arunachal Pradesh.
d. Assam.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 4 only
Answer: 3
Refer any standard Geography Atlas.

12. Which of the following statements regarding the Nobel Prize in Chemistry for the year 2017 are correct:
a. It was jointly awarded to Richard Henderson, Joachim Frank, Jacques Dubochet for the development of cryo electron microscopy (cryo – EM) which simplifies and improves the imaging of biomolecules.
b. The Cryo electorn Microscopy makes it possible to image proteins and other molecules after freezing them rapidly to preserve their shape, providing a powerful new tool for medical research.
c. By freezing biomolecules mid-movement, scientists can unravel previously unseen processes — a major advance both for basic understanding and the potential development of new drugs.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 5, 2017.

13. Which of the following statements regarding the Paryatan Parv are correct:
a. This initiative is being organized by the Ministry of Tourism in collaboration with other central ministries and states.
b. The Paryatan Parv initiative celebrates the spirit of tourism for all across the country.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer the Advertisement in Page No 9 of The Hindu Dated October 5, 2017.

14. What is Steel Silk Road?
a. It is a reference to Beijing’s trans-continental rail enterprise which is one of the most visible symbols of the Belt and Road Initiative.
b. The European artery of the Steel Silk Road, would enter Kazakhstan, en route Russia, Belarus, Poland, the Czech Republic and Slovakia before reaching Hungary.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 5, 2017.

15. Which of the following statements regarding the Andaman and Nicobar Islands are correct:
a. Duncan Passage is a strait which separates Great Andaman from Little Andaman.
b. Ten Degree channel separates Andaman islands from the Nicobar Islands.
c. Narcondam Island is the only volcanic island in the Andaman group of islands.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 3 only
c. All of the above
d. 2 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 8 of The Hindu Dated October 5, 2017.

16. Which of the following statements regarding the Nobel Prize in Chemistry are correct:
a. A bulk of the laureates who received the Nobel Prize for Chemistry since 1901 worked at institutions based in the United States and most were born there too.
b. Venkatraman Ramakrishnan, who got the award in 2009, for studies in the structure and function of the ribosome, is the only laureate born in India.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 5, 2017.

17. What is MCLR or Marginal Cost Based Lending Rate:
a. It was introduced by the Reserve Bank Of India to ensure better transmission of its rate cut to borrowers due to the incomplete transmission of the Monetary Policy.
b. The Borrowers will reap the benefit of lower lending rate due to the introduction of MCLR.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 17 of The Hindu Dated October 5, 2017.

18. Which of the following statements regarding the BSF are correct:
a. It is one of the five Central Armed Police Forces of the Union of India.
b. It is under the administrative control of Ministry of Home Affairs.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 5, 2017 and the Website of The Ministry of Home Affairs.

19. Which one of the following is not part of the Central Armed Police Forces in India:
a. The Border Security Force (BSF)
b. Central Reserve Police Force (CRPF)
c. Central Industrial Security Force (CISF)
d. Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer the website of the Ministry of Home.

20. With which of the following seas does Turkey share its boundaries:
a. Aegean Sea.
b. Black Sea.
c. Mediterranean Sea.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer any standard Geography Atlas.

Source: “THE HINDU – 05/10/2017”