“Current Affairs Pulse – 06/10/2017”

0
26

1. Which of the following statements regarding Ethiopia are correct:
a. Ethiopia is located in the Horn of Africa and its borders extend to the Red Sea.
b. Ethiopia is a landlocked country and shares its boundaries with Kenya.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter Dated October 5, 2017.

2. Which of the following statements regarding the Pradhan Manthri Awaas Yojana – Housing For All (Urban) are correct:
a. The Pradhan Manthri Awaas Yojana (Urban) is being implemented by the Ministry of Housing And Urban Affairs.
b. The mission seeks to address the housing requirement of urban poor excluding slum dwellers.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer the PIB Newsletter Dated October 5, 2017.

3. The Pradhan Manthri Awaas Yojana (Urban) – Housing For All Mission seeks to address the housing requirement of urban poor including slum dwellers through which of following programme verticals:
a. Slum rehabilitation of Slum Dwellers with participation of private developers.
b. Promotion of Affordable Housing for weaker section through credit linked subsidy.
c. Affordable Housing in Partnership with Public & Private sectors.
d. Subsidy for beneficiary-led individual house construction.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 4 only
All of the above
Answer: 4
Refer the PIB Newsletter Dated October 5, 2017.

4. Which of the following statements regarding the World Economic Forum are correct:
a. It was established in 1971 as a not-for-profit foundation and is headquartered in Geneva, Switzerland.
b. The Forum strives in all its efforts to demonstrate entrepreneurship in the global public interest while upholding the highest standards of governance by engaging the foremost political, business and other leaders of society to shape global, regional and industry agendas.
c. The Global Competitiveness Report is not published by the World Economic Forum.
Options:
1 only
1 and 2 only
2 and 3 only
All of the above
Answer: 2
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 6, 2017 and the official website of the World Economic Forum.

5. Which of the following statements regarding Chumbi Valley are correct:
a. It is a valley located in Tibet Autonomous Region of China and is near the Chinese border with Sikkim, India and Bhutan.
b. The Chumbi Valley is connected to Sikkim via the mountain passes of Nathu La and Jelep La.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 6, 2017.

6. Which of the following statements regarding the International Labour Organization are correct:
a. The main aims of the ILO are to promote rights at work, encourage decent employment opportunities, enhance social protection and strengthen dialogue on work-related issues.
b. ILO is a specialized agency of the United States.
c. A study on Modern Slavery was conducted by the International Labour Organization.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
None of the above
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 6, 2017 and the official website of the International Labour Organization.

7. Which of the following statements regarding the Appointment of High Court Judges are in correct:
a. The Chief Justice of a High Court is appointed by President after consultation with the Chief Justice of India and not the governor of the state concerned.
b. In case of appointment of High Court Judges, the Chief Justice of India should consult a collegium of two senior most judges of the Supreme Court.
c. The sole opinion of the Chief Justice of India alone constitutes the consultation process.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
All of the above
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 6, 2017.

8. Which of the following statements regarding the National Vector Borne Disease Control Programme are correct:
a. The Directorate of National Vector Borne Disease Control Programme (NVBDCP) is the central nodal agency for the prevention and control of vector borne diseases.
b. It is a comprehensive programme for prevention and control of vector borne diseases namely Malaria, Filaria, Kala-azar, Japanese Encephalitis (JE), Dengue and Chikungunya.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 2 of The Hindu Dated October 6, 2017 and the official website of the National Vector Borne Disease Control Programme.

9. Which of the following statements regarding Dengue Fever are correct:
a. Dengue Fever is an outbreak prone viral disease, transmitted by Aedes Aegypti mosquitoes.
b. Aedes aegypti mosquitoes prefer to breed in manmade containers in which water stagnates for more than a week.
c. The disease has a seasonal pattern and some infections result in Dengue Haemorrhagic Fever (DHF).
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
All of the above
Answer: 4
Refer Page No 2 of The Hindu Dated October 6, 2017.

10. Which of the following statements regarding the Office of Governor are correct:
a. A governor holds office for a term of five years from the date on which he enters upon his office and this term is not subject to the pleasure of the President.
b. The President may transfer a Governor appointed to one state to another state for the rest of the term.
c. The President can make such provision as he thinks fit for the discharge of the functions of the Governor in any contingency not provided for in the Constitution.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
None of the above
Answer: 2
Refer Page No 2 of The Hindu Dated October 6, 2017.

11. Which of the following statements regarding the Solar Energy Corporation of India are correct:
a. The vision of Solar Energy Corporation of India is to build Green India through harnessing abundant solar radiation and to achieve energy security for the country.
b. The Solar Energy Corporation is the nodal agency for the competitive auction of Wind Energy, and power would be purchased by the Power Trading Corporation from the successful bidder.
c. It is a public sector undertaking under the Ministry of Power.
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
All of the above
Answer: 1
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 6, 2017.

12. Which of the following statements regarding the NCRB-National Crime Records Bureau are correct:
a. NCRB was set-up in 1986 to function as a repository of information on crime and criminals so as to assist the investigators in linking crime to the perpetrators.
b. It aims to Empower Indian Police with Information Technology and criminal Intelligence to enable them to uphold law and protect people.
c. NCRB functions as part of the Ministry of Home, Government of India.
Options:
1 only
1 and 2 only
3 only
All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 6, 2017.

13. Which of the following statements regarding the Kaleshwaram Lift Irrigation Project are correct:
a. It is claimed to be the costliest irrigation project to be taken up by any State till date with an estimated cost of ₹80,500 crore.
b. The Kaleshwaram Project is located in Andhra Pradesh.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 10 of The Hindu Dated October 6, 2017.

14. Which of the following statements regarding the Bt Cotton are correct:
a. Bt Cotton is the only Genetically Modified crop allowed to be cultivated in India.
b. The genetic modification of cotton involves introduction of the Bacillus thuringiensis bacterial gene that codes for a protein which kills the bollworm cotton pest.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 10 of The Hindu Dated October 6, 2017.

15. Which of the following statements regarding the GEAC – Genetic Engineering Appraisal Committee are correct:
a. GEAC is the apex committee under the Ministry of Environment Forest and Climate Change for approval of Genetically Modified Organisms & products thereof.
b. The GEAC was constituted under the Food Safety and Standards Act 2006.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer the official website of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change.

16. Which of the following statements regarding Arunachal Pradesh are correct:
a. Arunachal Pradesh is one of the 22 priority landscapes of the Global Snow Leopard Ecosystem Protection Program.
b. Only a small fraction of snow leopard habitats fall in the two protected areas of the Dibang Biosphere Reserve and Namdapha National Park in the State of Assam.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer page no 11 of The Hindu Dated October 6, 2017.

17. Which of the following statements regarding the Camera Trap Study are correct:
a. The camera-trapping is part of a State-wide survey initiated in March 2017 by WWF-India in, focused on unexplored snow leopard habitats.
b. In 2004, WWF-India introduced the concept of CCA – Community Conserved Aresas in the State to empower local communities to become active decision makers and implement conservation initiatives.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 11 of The Hindu Dated October 6, 2017.

18. Which of the following statements regarding the Dehang Debang Biosphere are correct:
a. It is located in the state of Asssam.
b. The Mouling National Park and the Dibang Wildlife Sanctuary are located fully or partly within the Dehang Debang Biosphere reserve.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer page no 11 of The Hindu Dated October 6, 2017.

19. Which of the following statements regarding the Nobel Prize in Literature for 2017 are correct:
a. It has been awarded to the British Novelist and screen writer Kazuo Ishiguro, who writes novels of great emotional force and has uncovered the abyss beneath our illusory sense of connection with the world.
b. His most renowned novels are Remains of the day and Never Let Me Go.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 1 of The Hindu Dated October 6, 2017.

20. Which of the following statements about Qawwali are correct:
a. It is a form of Sufi devotional music originated in South Asia.
b. Originally performed at Sufi shrines or dargahs music received international exposure through the work of the late Pakistani singer Nusrat Fateh Ali Khan.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 16 of The Hindu Dated October 6, 2017.

Source: “THE HINDU – 06/10/2017”