“Current Affairs Pulse – 07/10/2017”

0
41

1. Which of the following statements regarding the Supreme Court’s Collegium system are correct:
a. The consultation with the Chief Justice of India by the President is obligatory in the case of appointment of a judge other than Chief Justice of India.
b. In the Third judges case, 1998, the Supreme Court opined that the consultation process to be adopted by the President of India requires consultation of plurality of judges.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer page no 1 of The Hindu dated October 7, 2017 and Indian Polity by Laxmikanth.

2. Which of the following statements regarding the secretive nature of the functioning of the Supreme Court’s Collegium system are correct:
a. During its entire existence of 24 years — ever since the collegiums system was introduced in the Third Judges case judgment in 1993 — the Collegium’s working has been shrouded in mystery.
b. In a historic move to usher in transparency, the Supreme Court Collegium headed by the Chief Justice of India has resolved to go public with all its recommendations to the government only on judicial appointments to the High Courts and the Supreme Court.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer page no 1 of The Hindu dated October 7, 2017 and Indian Polity by Laxmikanth.
3. Which of the following statements regarding the Nobel Prize for Peace 2017 are correct:
a. The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons or ICAN has been awarded the Nobel Peace Prize 2017.
b. The Nobel Prize for Peace 2017 was awarded to ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons for its work to draw attention to the catastrophic humanitarian consequences of any use of Nuclear weapons.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 01, 2017.

4. Consider the following statements about ICAN or International Campaign to Abolish Nuclear Weapons:
a. It is a coalition of non-governmental organizations in one hundred countries promoting adherence to and implementation of the United Nations nuclear weapon ban treaty.
b. It began in Australia and was officially launched in Vienna, Austria in 2007.
c. It has worked to build a powerful global groundswell of public support for the abolition of nuclear weapons by engaging a diverse range of groups and has helped reshape the debate on nuclear weapons and generate momentum towards elimination.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 7, 2017 and the official website of ICAN.

5. Which of the following statements regarding the pardoning power of the President of India are in correct:
a. The pardoning power of the President of India is not independent of the Judiciary and the president sits as a Court of Appeal to hear them.
b. Apart from the President of India, the Governors of the States too can pardon death sentences.
c. Both Governor and the President have concurrent power in respect of Suspension, Remission and Commutation of death sentence.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. 4 only
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 7, 2017 and Indian Polity Text book by Laxmikanth.

6. Which of the following statements regarding the observations of the Supreme Court on hanging as a means of causing death are correct:
a. The Supreme Court of India has observed that hanging as a means of causing death to condemned prisoners should stop.
b. The condemned should die in peace and not in pain because a human being is entitled to dignity even in death which is in accordance with the fundamental right to life and dignity enshrined under Article 21 of the constitution.
c. The Supreme Court observed that the government should look to the dynamic progress made in modern science to adopt painless methods of causing death.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 and 14 of The Hindu Dated October 7, 2017.

7. Which of the following statements regarding the Office of the Governor are correct:
a. The Supreme Court in 1979 held that the office of Governor of a state is not an employment under the Central government.
b. The Office of Governor is not an independent constitutional office and is under the control of or subordinate to the Central Government.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer:1
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 7, 2017 and Indian Polity book by Laxmikanth.

8. Which of the following statements regarding the Cauvery Management Board are correct:
a. To implement the interim order of 1991, the Cauvery Water Dispute Tribunal established the Cauvery Management Board.
b. To implement the interim order of 1991, the Cauvery Water Dispute Tribunal established the Cauvery River Authority (CRA) and the Cauvery Monitoring Committee (CMC).
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 7, 2017.

9. Which of the following form the bulk of the Supreme Court Collegium’s reasons for recommending or rejecting names for judicial appointments to the High Courts’?
a. The quality of the judgments.
b. Intelligence reports on their personal and professional image.
c. Pending Inquiry if any.
d. Minimum age for appointment as Judge.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 4 only
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 3 only
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 7, 2017.

10. Which of the following states has broken the centuries old caste barriers and has decided to hire persons from Schedule Caste and Schedule Tribes as priests in Temples:
a. Kerala
b. Tamil Nadu
c. Karnataka
d. Maharashtra
Answer: 1
Refer Page No 10 of The Hindu Dated October 7, 2017.

11. Which of the following statements regarding the Food Pattern Survey conducted across 16 Indian states are correct:
a. The nation-wide study was carried out by the National Nutrition Monitoring Bureau (NNMB) to assess urban nutrition.
b. The survey revealed a great diversity in food consumption across the 16 states in the country.
c. Indians consume far less than the recommended quantum of several micro nutrients and vital vitamins.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 7, 2017.

12. Which of the following statements regarding the National Nutrition Monitoring Bureau’s (NNMB) Diet And Nutritional Status of Urban Population in India conducted in the year 2015 – 2016 are correct:
a. According to the survey NCDs (Non Communicable Diseases) can be attributed to a change in food habits, sedentary behavior and unhealthy lifestyles, among other risk factors.
b. Kerala had the highest prevalence of hypertension and high cholesterol in urban men and women.
c. Bihar had the highest prevalence of hypertension and high cholesterol in urban men and women.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 7, 2017.

13. Under Article 25 of Indian Constitution, the State is permitted to which of the following:
a. Regulate or restrict any economic, financial, political or other secular activity associated with religious practice.
b. Provide for social welfare and reform or throw open Hindu religious institutions of a public character to all classes and sections of Hindus.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 7, 2017 and Indian Polity by Laxmikanth.

14. Which of the following statements regarding the Karnataka Prevention and Eradication of Inhuman Evil Practices and Black Magic Bill, 2017 are correct:
a. It seeks to prohibit actions that offend human dignity and which results in the exploitation of gullible and vulnerable people or cause harm to them.
b. Organizing macabre rituals, offering magical cures and threatening people, under peril of incurring divine or supernatural displeasure are covered by this law.
c. The Law exempts established religious practices and the propagation of spiritual learning and arts besides astrology and vaastu.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 7, 2017.

15. The Advisory Commission on Rakhine State was headed by which one of the following personalities:
a. Aung San Suu Kyi
b. Kofi Annan
c. Muhammad Yunus
d. Filippo Grandi
Answer: 2
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 7, 2017.

16. Which of the following statements regarding the Jan Jaathi Kalyan Bandhu Yojana are correct:
a. The scheme, as outlined by the Ministry of Tribal Affairs, was launched by Central Government for holistic development and welfare of tribal population of India.
b. It proposes to bring tribal population of the country at par with other social groups and include them in overall progress of the nation.
c. It seeks to strengthen the institutions and mechanisms already in place and aims to converge all the resources and activities which are centered on tribal welfare.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 7, 2017.

17. Which of the following statements regarding the Gulf Of Aden are correct:
a. It is located in the Red Sea between Yemen on the Arabian Peninsula and Somalia in the Horn of Africa.
b. The Bab El Mandeb Strait connects Gulf of Aden to the Red Sea.
c. Since 2008, India has maintained naval presence in the piracy-infested Gulf of Aden, through which a major chunk of global commerce passes.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 2
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 7, 2017.

18. Which of the following statements regarding the renowned artist Begum Akhtar are correct:
a. She was a famous Indian singer of Ghazal, Dadra and Thumri.
b. She was known by the title Mallika-e-Ghazal (Queen of Ghazals).
c. She received the Sangeet Natak Akademi Award for vocal music and was awarded Padam Shri and Padam Bhushan posthumously by Government of India.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 1 and 3 only
c. 2 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer PIB Newsletter dated October 7, 2017.

19. Which of the following statements regarding the Pradhan Manthri Gramin Digital Sakshartha Abhiyan (PMGDISHA) under the Ministry of Electronics and Information Technology are correct:
a. It aims to impart digital literacy to 6 crore citizens in rural India and promote digital inclusion.
b. It provides access to information, knowledge, education, healthcare and livelihood generation.
c. It aims to enable financial inclusion through the use of digital payments.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer the advertisement in page No 17 of The Hindu Dated October 7, 2017.

20. Which of the following schemes need the mandatory linking of Aadhar to avail benefits from them:
a. Public Provident Fund.
b. The National Savings Scheme
c. Kissan Vikas Pathra.
Options:

a. 1 only
b. 2 only
c. 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated October 7, 2017.

Source: “THE HINDU – 07/10/2017”