“Current Affairs Pulse – 08/10/2017”

0
62

1. Which of the following statements regarding the city of Ahmedabad are correct:
a. The walled city of Ahmedabad was founded by Ahmad Shah I of the Gujarath Sultanate in the year 1411.
b. It is located on the eastern banks of Sabarmathi River and presents a rich architectural heritage from the Sultanate period notably the walls and gates of the Fort City, numerous mosques and tombs and Hindu and Jaina temples of later period.
c. It was declared a World Heritage City, India’s first, by UNESCO in 2017.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer the PIB Newsletter dated October 7, 2017.

2. Which of the following statements regarding the SKA or Square Kilometer Array are correct:
a. It is a large multi radio telescope project aimed to be built in Australia, New Zealand, and South Africa.
b. The reason for building this project in the southern hemisphere, in South Africa and Australia, is because the view of the Milky Way Galaxy is best and radio interference least in the regions.
c. It would exploit radio astronomy’s ability to provide the highest resolution images in all astronomy.
d. India is a member country of the Square Kilometer Array project.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 4 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer PIB Newsletter dated October 7, 2017.

3. Where is the Karoo region located?
a. South Africa.
b. Namibia
c. Botswana
d. Chile
Answer: 1
Refer the PIB Newsletter dated October 7, 2017 and a standard Geography text book.

4. Which of the following statements regarding the BIMSTEC DMEx-2017 or the BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017 are correct:
a. It will be conducted in two phases in Delhi by the National Disaster Response Force (NDRF) as the lead agency.
b. The main focus of the BIMSTEC DMEx-2017 will be on testing the region’s preparedness and resilience towards effective activation of inter-Governmental interaction for immediate deployment of regional resources for disaster response.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter dated October 7, 2017.

5. Which of the following statements regarding Article 25 of the Constitution are correct:
a. Article 25 says that all persons are equally entitled to freedom of conscience and the right to freely profess, practice and propagate religion.
b. The transmission and dissemination of one’s religious beliefs to others or exposition of the tenets of one’s religion does include a right to convert another person to one’s own religion.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 7, 2017.

6. Which of the following statements regarding Article 23 are correct:
a. The practice of Devadasi system or offering girl children to Goddess Mathamma thrives in the districts of Chittoor in Andhra Pradesh and Tiruvallur in Tamil Nadu.
b. The expression traffic in human beings under Article 23 of the Constitution includes the Devadasi system.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 8, 2017 and the Indian Polity Book by Laxmikanth.

7. Which of the following statements regarding Indian Army’s United Nations Peacekeeping Mission are correct:
a. Indian Peacekeepers were lauded by the UN for their efforts in preventing a carnage in the South Sudan conflict which resulted in the death of two of its soldiers as part of India’s United Nations Mission in Sudan.
b. Ukraine has asked for Indian peacekeepers to help contain the conflict with Russia in the eastern part of the country.
c. The United Nations Peacekeeping Missions of Indian Troops are active only in Africa currently.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 8, 2017.

8. Which of the following statements regarding the RAF – Rapid Action Force are correct:
a. The RAF is a specialized anti-riot and crowd control unit under the Central Reserve Police Force (CRPF).
b. RAF was raised and made fully operational this day in 1992.
c. The RAF, at present, has ten operational battalions and they are based in ten cities that are regarded as sensitive from the communal and the security point of view.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 8, 2017.

9. Which of the following statements about Nathu La pass are correct:
a. Nathu La is one of the three open trading border posts between China and India.
b. Nathu La in Sikkim is also one of the four officially agreed BPM (Border Personnel Meeting) points between the Indian Army and People’s Liberation Army of China.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 8, 2017.

10. Which of the following statements regarding the Metal Oxide Nanomaterial fabricated by the Indian Institute of Science, Bengaluru are correct:
a. It is a metal oxide nanomaterial that is capable of mimicking all three major cellular antioxidant enzymes, thereby controlling the level of reactive oxygen species (ROS) inside cells.
b. The nanomaterial was found to protect against neurotoxin-induced cell death by scavenging the excess Reactive Oxygen Species that was artificially generated inside the cells.
c. The Nanomaterial appears a promising candidate for therapeutic applications against oxidative stress-induced neurological disorders, particularly Parkinson’s.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 8, 2017.

11. Which of the following statements regarding the Invasive Yellow ants are correct:
a. Bees need both pollen (a protein and nutrient-rich food for their brood) and nectar; they flew between male and female flowers, facilitating pollination.
b. The Invasive Yellow ants, however, feasted only on the nectar of female flowers.
c. The above selective feasting characteristic of the Invasive Yellow Ants of native fauna disrupts pollination in pumpkin plants causing crop loss.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 8, 2017.

12. Which of the following statements regarding the Dark Branded Bushbrown butterfly, which are known to produce two different coloured pupae – brown and green, are correct:
a. Scientists at the Indian Institute of Science Education and Research have found that relative humidity was one of the deciding factors which caused the change of colour of the pupae.
b. Brown pupae are more common in the lower humidity regions, i.e. drier conditions and develop faster than green pupae.
c. Similarly Green Pupae are more common during high moisture, i.e. wet season when there is more green foliage.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 8, 2017.

13. Which of the following statements regarding Turkey are correct:
a. Anatolia plateau is located in Turkey.
b. Taurus and Pontic mountains are located in Turkey.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer any standard Geography Atlas.

14. Which of the following statements regarding the Committee on National Intelligent Transportation System Policy are correct:
a. It was appointed by NITI Aayog.
b. It aims to reduce urban traffic congestion, improve parking for vehicles in cities, road safety and the security of passenger and goods traffic.
c. It aims towards setting uniform standards to implement the Intelligent Transportation System in various parts of the country and also to monitor and encourage pilot projects.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated October 7, 2017.

15. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has directed mutual funds to categorize all their schemes into which of the following broad groups:
a. Equity
b. Debt
c. Hybrid
d. Solution oriented and other.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 17 of The Hindu Dated October 7, 2017.

16. Which of the following statements regarding the Carmichael Coal mines are correct:
a. It is a coal mine located in Australia.
b. Carmichael coal mine, which would be the Australia’s largest coal mine but has been delayed for years over environmental and financing issues.
c. The mining project will adversely impact the Great Barrier Reef.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 10 of The Hindu Dated October 8, 2017.

17. Which of the following statements about the Parbati river are correct:
a. It flows through Madhya Pradesh.
b. Along with Banas and Kali Sindh, Parbati river is the tributary of Chambal.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 6/7 of the Hindu Dated October 8, 2017.

18. Which of the following statements regarding Vietnam are correct:
a. It is not located on the Indo China peninsula.
b. Vietnam does not share its borders with China.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 5 of The Hindu Dated October 8, 2017.

19. Which war was closely connected to the water body into which the Red River empties?
a. Gulf War.
b. Vietnam War.
c. Korean War.
d. Yom Kippur War.
Answer: 2
Refer Page No 2 of The Hindu Dated October 8, 2017.

20. Which of the following statements regarding the Red River are correct:
a. The Red river begins its journey in mountains south of Dali, in China’s Yunnan Province and enters Vietnam.
b. The Red River is joined by two major tributaries namely the Black river and Lô River before it terminates at the Gulf of Tonkin in the South China Sea.
c. The delta area of Red river is the heart of Vietnam’s rice production, and has been central to its food security.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 5 of The Hindu Dated October 8, 2017.

Source: “THE HINDU – 08/10/2017”