“Current Affairs Pulse – 09/09/2017”

0
32

1. Which of the following statements about the No Fly List are correct:
a. This list is maintained by the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) and will be made public.
b. The ban will range between three months and a lifetime depending upon the gravity of the offence.
c. Aggrieved passengers can appeal within 60 days to an Appellate Committee, constituted by the Ministry of Civil Aviation and chaired by a High Court Judge.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)None of the above
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1of The Hindu Dated September 9, 2017.

2. Which of the following statements about the United Nations World Tourism Organization are in correct:
a. It is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism.
b. It encourages the implementation of the Global Code of Ethics for Tourism and is committed to promoting tourism as an instrument in achieving the Sustainable Development Goals (SDGs).
c. It is one of the specialized agencies of the United Nations.
Options:
a)All of the above
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 1
Refer Page No 1of The Hindu Dated September 9, 2017.

3. Which of the following statements about Mettur Dam are correct:
a. Mettur Dam receives the water from both Kabini Dam and Krishna Raja Sagara Dam located in Karnataka.
b. The reservoir of Mettur Dam is called as the Stanley Reservoir.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 9, 2017.

4. Which of the following statements about Palk Strait is correct:
a. The Palk Strait connects the Bay of Bengal in the northeast with the Palk Bay in the southwest.
b. River Vaigai flows into Palk Strait.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 9, 2017.

5. Which of the following statements about The Communist Party of India (Maoist) are in correct:
a. Founded in September 2004, aims to overthrow the government of India through people’s war.
b. CPI (Maoist) is designated as terrorist organization in India under Unlawful Activities (Prevention) Act.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Neither 1 nor 2
d)Both 1 and 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 9, 2017.

6. Which of the following statements about Lingayats are correct:
a. It was founded by the 12th-century philosopher and statesman Basava and spread by his followers, called Sharanas.
b. It is a distinct Shaivite religious tradition in India and they are also referred to as Veerashaivas.
c. Lingayatism emphasizes qualified monism and bhakti or loving devotion to Shiva.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 9, 2017.

7. The famous annual snake boat regatta Uthrittathi Vallamkali is held in the river Pampa at Aranmula in which of the following states:
a)Kerala
b)Tamil Nadu
c)Karnataka
d)Andhra Pradesh
Answer: 1
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

8. Which of the following statements about the Financial Resolution and Deposit Insurance Bill, 2017 are in correct:
a. The Bill seeks to provide for the resolution of certain categories of financial service providers in distress.
b. It also establishes of a Resolution Corporation for protection of consumers of specified service providers and of public funds.
c. This proposed legislation together with the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 is expected to provide a comprehensive resolution mechanism for the economy.
Options:
a)1 and 2 only
b)None of the above
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 2
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

9. Which of the following statements about Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and other Subsidies, benefits and services) Act, 2016 are correct:
a. It aims to provide legal backing to the Aadhaar unique identification number project.
b. It was passed by both the houses of the Parliament as a money bill.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

10. Which of the following statements about Rohingyas are correct:
a. The Burmese census refused to enumerate the Rohingyas.
b. The Burmese state addresses them as illegal migrants from Bangladesh.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

11. Which of the following statements about the Global Burden Of Disease Study are correct:
a. It is a comprehensive regional and global research program of disease burden that assesses mortality and disability from major diseases, injuries, and risk factors.
b. It is published by the World Health Organization.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

12. Which of the following studies introduced the disability-adjusted life year (DALY) as a new metric to quantify the burden of diseases, injuries, and risk factors to aid comparisons:
a)Global Burden of Disease Study
b)Human Development Report
c)Global Report on Urban Health
d)World Health Statistics
Answer: 1
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

13. Which of the following statements are correct:
a. The Army would admit nearly 800 women into the Corps of Military Police in non-officer ranks.
b. The induction of first women pilots in the fighter stream of the Indian Airforce in June 2017 was the first formal entry of women into combat role with any arm of the Indian military.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 12 of The Hindu Dated September 9, 2017.

14. Which of the following statements regarding West Bengal are correct:
a. The West Bengal Assembly had passed a resolution changing the name of West Bengal to Bengal in English, Bangla in Bengali and Bangal in Hindi.
b. The Centre rejected this proposal from West Bengal of having three names in three different languages.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 12 of The Hindu Dated September 9, 2017.

15. Which of the following statements about The World Parliamentary Forum On Sustainable Development are correct:
a. The forum is taking place in Nusa Dua in Bali, Indonesia.
b. The Bali Declaration that was made by 49 countries, expressed concern about the recent violence in Myanmar’s Rakhine state.
c. India rejected the Bali Declaration which expressed concern about the recent violence in Myanmar’s Rakhine state.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 13 of The Hindu Dated September 9, 2017.

16. Which of the following statements about North East Calling Festival are in correct:
a. It is being organized by the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER).
b. The purpose of the event is to promote the art, culture, heritage, cuisine, handicrafts, business and tourism of North East India.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer PIB Newsletter Dated September 9, 2017.

17. Which of the following statements are correct about CO2 capture technology:
a. India will explore the possibility of introducing technologies for capturing carbon dioxide emitted while burning coal and other fossil fuels.
b. A lot of advanced research in the area has been focusing on capturing carbon dioxide emissions from sources like coal fired power plants, to either reuse or store it so it will not enter the atmosphere.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 9, 2017.

18. Which of the following statements about BBB – Bank Board Bureau are correct:
a. The Banks Board Bureau was set up last year with the objective of appointing board members, including CEOs.
b. The bureau was announced by the Union Government in August 2015 as part of seven point Indradhanush Mission to revamp the PSBs.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Neither 1 nor 2
d)Both 1 and 2
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 9, 2017.

19. Which of the following statements are correct about the World Inequality Report:
a. Thomas Piketty and Lucas Chancel are the brains behind the World Inequality Report.
b. They will compare India’s inequality trajectory with other emerging, industrialized and low-income countries.
c. It will suggest ways to tackle global and national inequality.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 9, 2017.

20. Which of the following statements about The Feed feature are correct:
a. It will help users to better tune the flow of news and information from the Web to their phone enabling them to dig deeper into topics they are passionate about.
b. Google and Facebook are trying to attract the attention of users online to continue dominating the global digital advertising market through such novel features.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 only
c)2 only
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 9, 2017.

21. Which of the following statements about The Sahara Forest Project are correct:
a. This project was launched by Jordan to turn its sand dunes into farming land to produce food using sun and sea water.
b. The project, whose funders include Norway and the European Union, is to be expanded from three hectares to around 200 hectares of desert.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 9, 2017.

22. Which of the following statements about Methanol are correct:
a. Methanol is currently produced by breaking down natural gas at high temperatures into hydrogen gas and carbon monoxide.
b. An expensive and energy-intensive processes known as steam reforming and methanol synthesis is used to reassemble it then.
c. Scientists, in a breakthrough, have produce methanol from methane through simple catalysis that allows methanol production at low temperatures using oxygen and hydrogen peroxide.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 9, 2017.