“Current Affairs Pulse – 10/09/2017”

0
25

1. Which of the following statements about Kole Wetlands are correct:
a. It is located in Thrissur, Karnataka.
b. It satisfies Kerala’s rice requirements and acts as a natural drainage too.
c. It falls in the Central Asian Flyway of migratory birds.
d. It is a part of the The Ramsar Convention on Wetlands of International Importance.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 4 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 10, 2017

2. Which of the following statements about Vembanad Kol wetland are correct:
a. It is the largest lake of Kerala.
b. It is part of the Indian list of the Ramsar wetlands of international importance.
c. The backwaters have a unique ecosystem: freshwater from the rivers meets the seawater from the Arabian Sea.
Options:
a)All of the above
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 10, 2017.

3. Which of the following statements about the Goods And Services Tax Council are correct:
a. As per Article 279A (1) of the amended Constitution, the GST Council has to be constituted by the President within 60 days of the commencement of Article 279A.
b. The GST Council will be a joint forum of the Centre and the States.
c. The Council will make recommendations to the Union and the States on important issues related to GST.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 10, 2017.

4. Which of the following statements regarding the jackals of the Pirotan island are correct:
a. They meet their body’s metabolic requirement for water by licking dew off leaves first thing every morning.
b. Crabs’ making up 89.5% of the jackals’ diet is a crucial adaptation as the crabs served as supplementary water source.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 10, 2017.

5. Which of the following statements about Pirotan Islands are correct:
a. Pirotan is the eastern most island in the Marine National Park in Gujarat’s Jamnagar district.
b. Pirotan is partly submerged during high tide and consists of mangroves and low-tide beaches.
Options:
a)1 only
b)Both 1 and 2
c)Neither 1 nor 2
d)2 only
Answer: 2
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 10, 2017.

6. Which of the following statements are correct about Exclusive Economic Zone:
a. Under the International Law, Indian fishermen have exclusive rights to fish in its exclusive economic zone that extends up to 200 nautical miles.
b. Tamil Nadu has the second largest coastline in the country that extends to a length of 1076 km and it covers an exclusive economic zone of 1.9 lakh square kilometers.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 2 of The Hindu Dated September 10, 2017.

7. The Venture Capital Fund for Scheduled Castes is an initiative of which of the following ministries:
a. Ministry of Social Justice and Empowerment.
b. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.
c. Ministry of Commerce and Industry
d. Securities and Exchange Board Of India.
Answer: 1
Refer Page No 2 of The Hindu Dated September 10, 2017.

8. Which of the following statements are correct regarding the crops grown in the Cauvery Delta:
a. Kuruvai, also known as short-term in Tamil, are the crops grown in Cauvery Delta of Tamil Nadu state in India.
b. The rice grown in Samba season, from August through January, is referred to as Samba rice.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 10, 2017.

9. Which of the statements about the River Linking scheme are in correct:
a. The Godavari-Krishna-Palar Rivers are being attempted to be connected to bring in a green revolution in drought-hit Vellore district as part of the peninsular component of the River Linking Scheme.
b. Under the National Perspective Plan (NPP) prepared by Ministry of Water Resources, National Water Development Authority has already identified 14 links under Himalayan Rivers Component and 16 links under Peninsular Rivers Component for inter basin transfer.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 10, 2017.

10. What is the purpose of the Legal Metrology Complaint Tracking System app:
a)Registering complaints regarding inflated Maximum Retail Price.
b)Registering legal queries.
c)Providing legal solutions.
d)None of the above
Answer: 1
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 10, 2017.
11. Which of the following statements are correct:
a)There are 3,578 women officers in the three services.
b)This broadly represents about 3.64% in the Army, 4.49% in the Navy and 13% in the IAF.
c)A Permanent Commission means a career in the Army till you retire.
d)The Army gives permanent commission for women only in education, law and medical streams.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 4 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 10, 2017.

12. Which of the following statements are correct regarding tiger corridors:
a. Tiger conservation requires not just protected areas but corridors too especially across large landscapes.
b. This will ensure habitat connectivity and in turn, population growth of the tigers.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 10, 2017.

13. Which of the following statements about North Indian Terai Arc Landscape are correct:
a. It shares a 700-km border with Nepal and spreads across more than 50,000 sq. km and has one of the world’s highest human population densities.
b. It also comprises 16 protected areas, five in Nepal and 11 in India and six major trans-boundary corridors which connect Indian wild habitats with Nepal’s.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 10, 2017.

14. Which of the following statements about Hippotherapy are correct:
a. It is a physical, occupational or speech and language therapy treatment strategy that utilizes equine movement.
b. This treatment is used as a means of improving coordination, balance and strength in patients with movement dysfunction.
c. This strategy is used as part of an integrated treatment programme to achieve functional outcomes’ and has found use in those with cerebral palsy, autism, Down syndrome and brain or spinal cord injuries.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 10, 2017.

15. Which of the following statements are correct:
a. Helicobacter pylori, a bacterium responsible for stomach-related problems ranging from chronic gastritis and ulcers to cancer.
b. The anti-arthritis drug diflunisal can be used to kill Helicobacter pylori.
c. Diflunisal inhibits the growth of H. Pylori and it reduces pain, swelling, and joint stiffness caused by arthritis, and is categorized as a nonsteroidal anti-inflammatory drug.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 10, 2017.

16. Which of the following statements about Stomach Cancer are correct:
a. Stomach cancer is the second-most common cancer among men and third-most among women worldwide.
b. Causes of gastric cancer include Helicobacter pylori infection, diet and lifestyle factors, consumption of tobacco and alcohol as well as a genetic susceptibility.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 10, 2017.

17. Which of the following statements about 3D printing technology are correct:
a. The Computer Tomography has been applied more frequently in pediatric cardiology to understand complicated structural disorders that present various congenital structural deformities.
b. The 3D prototype is formed using the same imaging technology and the same data generated by CT and MRI to create a three-dimensional model in thin slices put one on top of the other.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 10, 2017.

18. Which of the following statements about National Mental Health Policy of India 2014 and Mental Health Care Act 2017 are correct:
a. The above policy measures by the Indian government heralded a change in the right direction.
b. This is because of its patient-centric and progressive approach, along with carefully-drafted provisions for transparency and professionalism in service delivery and governance.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 10, 2017.

19. Which of the following statements regarding the NIKSHAY portal are correct:
a. It is a web enabled and case based monitoring application for monitoring of TB patients to monitor Revised National Tuberculosis Programme (RNTCP) effectively.
b. This is used by health functionaries at various levels across the country in association with Central TB Division.
c. This is an initiative under the Ministry of Health and Family Welfare.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 19 of The Hindu Dated September 10, 2017.

20. Which of the following statements about child stunting are correct:
a. Child stunting due to malnutrition is greater in India than in poorer regions in sub-Saharan Africa.
b. A devastating combination of poor nutrition, frequent infections, and lack of early psychosocial stimulation leads to stunted growth in children.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 10, 2017.