“Current Affairs Pulse – 11/09/2017”

0
60

1. Which of the following statements about India’s stand on the Rohingya refugee situation is correct:
a. Prime Minister Narendra Modi and State Counsellor Aung San Suu Kyi had referred only to the terrorism problem in Myanmar’s Rakhine State, and not to the refugees in the India – Myanmar Joint Statement.
b. India had rejected the Bali declaration at the World Parliamentary Forum on human rights concerned with Rohingya Refugee situation in Myanmar.
c. Bangladesh had backed the resolution adopted by the World Parliamentary Forum on Human Rights.
d. India’s shift in stance later on the Rohingya Refugee crisis in Myanmar was influenced by concerns of Bangladesh.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 11, 2017.

2. Choose the right statement regarding the Navika Sagar Parikrama:
a. This is the first-ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew.
b. They will attempt to circumnavigate the globe on Indian Navy’s sailing vessel INSV Tarini.
c. The project is seen as essential for promoting ocean sailing activities in the Navy, while highlighting Government of India’s thrust for Nari Shakti.
Options:
a)All of the above
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 11, 2017.

3. Which one of the following is the world’s oldest Film Festival:
a)Cannes Film Festival
b)Venice Film Festival
c)International Film Festival of Kerala
d)Sundance Film Festival
Answer: 2
Refer Page No 18 of The Hindu Dated September 11, 2017.

4. Which of the following statements about Collusion Networks are correct:
a. The Sites that operate collusion networks can help rapidly generate likes for free on Facebook.
b. In order to participate, users have to grant the networks wide-ranging access to their accounts, so that those accounts can be harnessed to like others, researchers said.
c. The Collusion Networks is a glitch in the security provided by the Facebook.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)None of the above
Answer: 3
Refer Page No 18 of The Hindu Dated September 11, 2017.

5. Which of the following statements about the Industrial Policy Resolution of 1956 are correct:
a. The Industrial Policy Resolution of 1956 laid down the structure of the manufacturing sector in India.
b. It is also known as the economic constitution of India.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

6. Which of the following statements about Input Credit System in the Goods And Services Tax are correct:
a. The Input Credit System of the Goods and Services Tax helps businesses plan well on product pricing and estimating cash flows.
b. The GST Act also provides a list of services for which input credit is not available.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

7. Which of the following statements about the excluded goods from the Goods And Services Tax system are in correct:
a. The GST system excludes certain petroleum products among which Natural gas, a clean fuel, is also present.
b. Keeping natural gas out of the GST system would increase the production cost the burden of which will eventually fall on the final consumer.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

8. Choose the right statements regarding Anti Profiteering Rules in India:
a. Anti-Profiteering Rules were announced by the Goods And Service Tax Council.
b. It was necessary because lessons learnt from other countries show that there has been inflation and prices have increased after GST implementation.
c. India has initiated anti-profiteering measures at the retail level to protect consumers from price swindling.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)None of the above
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

9. Which of the following statements about the Arakan Rohingya Salvation Army are correct:
a. It is a Rohingya insurgent group active in the jungles of northern Rakhine State in Myanmar.
b. The Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) which was in confrontation with the Myanmarese army, has declares a temporary cessation of offensive military operations.
c. The Myanmarese government has rejected this ceasefire overture from the insurgent group.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

10. Which of the following statements about Hurricane Irma are correct:
a. Hurricane Irma is a powerful temperate cyclone that recently made landfall in the U.S. state of Florida.
b. The storm was one of the most powerful ever seen in the Pacific Ocean and has done extensive damages across the Caribbean Islands, Cuba and the United States of America.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

11. Which of the following statements about The Foreign Military Sales Program are correct:
a. The Foreign Military Sales program facilitates sales of U.S. arms, defense equipment, defense services, and military training to foreign governments.
b. This program operates under the aegis of The U.S. Department of Defense.
c. Under the FMS program, India is in talks with the U.S. for buying Boeing C-17 Globemaster transport aircraft which has become the mainstay of India’s humanitarian assistance and disaster relief efforts.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated September 11, 2017.

12. Which of the following statements about Currency Verification and Processing System of the Reserve Bank of India are correct:
a. The currency verification and processing systems have been installed in the Reserve Bank offices for faster and secured processing of soiled currency notes as part of its Clean Note Policy.
b. Reserve Bank occasionally also arranges to collect soiled and mutilated notes from public also.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 11 of The Hindu Dated September 11, 2017.

13. Which of the following statements about The Forest Survey of India are correct:
a. Forest Survey of India (FSI) is an organization under the Ministry of Environment & Forests.
b. One of its objectives is to prepare The State of Forest Report biennially, providing assessment of latest forest cover in the country and monitoring changes in these.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 09 of The Hindu Dated September 11, 2017.

14. Which of the following statements about India’s National Forest Policy are correct:
a. One of the stated objectives of the National Forest Policy is to create a massive people’s movement with the involvement of women, for achieving these objectives and to minimize pressure on existing forests.
b. The strategy to achieve the objectives of the National Forest Policy 1988, includes afforestation, social forestry and farm forestry.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 09 of The Hindu Dated September 11, 2017.

15. Which of the following statements about Catalan Nationalism are correct:
a. It is the nationalist ideology which asserts that Catalans are a nation and promotes the cultural unity of Catalonia.
b. The Headquarters of the Catalan movement is Madrid, which is also the largest city of Catalonia.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 08 of The Hindu Dated September 11, 2017.

16. Which of the following organizations has proposed new rules to monitor Credit Rating Agencies:
a)Securities and Exchange Board of India.
b)Reserve Bank Of India
c)Insurance Regulatory and Development Authority
d)The NITI Aayog.
Answer: 1
Refer Page No 08 of The Hindu Dated September 11, 2017.

17. Which of the following statements regarding the new set of rules drafted by the Securities and Exchange Board of India to monitor Credit Rating Agencies are correct:
a. The proposed rules include disclosure norms to improve investor awareness about the operations of rating agencies.
b. SEBI’s predominant concern seems to be to prevent rating agencies from resorting to collusion in reaching decisions.
c. These rules are aimed to improve market efficiency and enhance the governance, account ability and transparent functioning of credit rating agencies.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)None of the above
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 08 of The Hindu Dated September 11, 2017.

18. Which of the statements about Child Marriages in India according to the National Family Health Survey 4 are correct:
a. In Tamil Nadu, the percentage of women who married before they turned 18 dropped in 2015 – 16 compared to a decade ago.
b. Only Manipur showed an increase in child marriages.
c. Worst 3 states according to the survey are the eastern states of Jharkhand, Bihar and West Bengal.
d. The best 3 states in terms of improved performances are Punjab, Kerala and Himachal Pradesh.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 4 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 05 of The Hindu Dated September 11, 2017.

19. Which of the following Indian Universities have featured in the Times Higher Education’s World University Rankings:
a)Indian Institute of Science, Bengaluru
b)Indian Institute of Technology, Kanpur
c)Indian Institute of Management, Kozhikode
d)Azimpremji University, Bengalure
Answer: 1
Refer Page No 09 of The Hindu Dated September 11, 2017.

20. Which of the following statements regarding Indian Gaur in the Nilgiris are correct:
a. In the past, the number of Indian gaurs in the upper Nilgiri plateau was not high, but by the turn of the century, there had been a steady increase in the population.
b. The crash in the tea industry led to the rejuvenation of grass in around 400-500 square metres of the upper Nilgiris, leading to gaurs moving into these habitats.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2 only
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 5 of The Hindu Dated September 11, 2017.