“Current Affairs Pulse – 12/09/2017”

0
26

1. Which of the following statements about Director General Of Civil Aviation are correct:
a. As per International Civil Aviation Organization guidelines, aircraft, whether manned or unmanned, does not affect its status as an aircraft and the safety oversight is the responsibility of the DGCA.
b. The DGCA has the capacity to detect aircraft of a particular size and which fly at a certain altitude. It has radars to detect their presence.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 12, 2017.

2. Which of the following statements regarding the bone of contention on the use of drones are correct:
a. Director General of Civil Aviation issues draft guidelines for regulating unmanned aircraft systems, commonly known as drones.
b. May The Ministry of Home Affairs held various rounds of discussions and raises objections to the DGCA guidelines.
c. Ministry of Civil Aviation has advised the Home ministry that the safety of all aircrafts, including drones, and licensing them are the domain of DGCA.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 12, 2017.

3. In 2003, the Election Commission issued an order directing every candidate seeking election to parliament or state legislature to furnish on his nomination paper the information on which of the following matters:
a. The assets (movable, immovable, bank balances etc) of a candidate and his/ her spouse and that of dependents.
b. Liabilities, if any, particularly whether there are any dues of any public financial institution or government dues.
c. The educational qualification of the candidate.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 12, 2017.

4. Which of the following statements about Hybrid Electoral System are correct:
a. The Standing Committee on Personnel, Public Grievances, Law and Justice is deliberating on electoral reforms.
b. Many Political parties have suggested that existing first-past-the post system needs to be replaced with a hybrid format where elections for a small number of seats are through proportional representation.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 12, 2017.

5. Which of the following statements about the First Past The Post System are correct:
a. The first-past-the-post system had worked well in the beginning because there was one-party domination and very high voting percentage.
b. But now because of a division of votes, a party with even a 20% share does not get a single seat, while parties with a 28% share a get a disproportionately large number of seats.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 12 of The Hindu Dated September 12, 2017.

6. Which of the following statements about the recommendations of the Law Commission’s 170th and 255th report are correct:
a. A mix of both first-past-the-post and proportional representation should be tried was recommended.
b. A dual system where separate votes for a candidate and a party could be considered and it is followed by various European countries.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 12 of The Hindu Dated September 12, 2017.

7. Which of the following statements about Swami Vivekananda are correct:
a. 2017 marks the 125th year of Swami Vivekananda’s address at the World Parliament of Religions in Chicago.
b. The Government of India declared and decided to observe the birthday of Swami Vivekananda, which falls on 12 January, as the National Youth Day.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 12 of The Hindu Dated September 12, 2017.

8. Which of the following statements about Pandit Deen Dayal Upadhyaya are correct:
a. The political philosophy called Integral Humanism was conceived by Pandit Deen Dayal Upadhyaya.
b. The Banaras Hindu University was established by Pandit Deen Dayal Upadhyaya in the year 1916.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 12 of The Hindu Dated September 12, 2017. The Banaras Hindu University was established by Madan Mohan Malavya in the year 1916.

9. Which of the following incidents happened on the date of 11 September:
a. Swami Vivekananda gave his famous speech in the Parliament of the World’s Religions on 11 September 1893.
b. Men and women assembled in the Empire Theatre in Johannesburg on 11th September 1906 under the leadership of Mohandas Karamchand Gandhi to protest a new, racial law imposed by the Government of the Transvaal.
c. The World Trade Center was destroyed as a result of the September 11 attacks in 2001.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 12 of The Hindu Dated September 12, 2017.

10. Which of the following statements about India – Afghanistan Partnership are correct:
a. The Strategic Partnership Agreement between India and Afghanistan was signed in 2011.
b. India provides assistance to Afghan security forces, including capacity-building and training of Afghan soldiers in India.
c. The new South Asia policy for Afghanistan announced by Mr. Donald Trump was welcomed by India and Afghanistan.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 12 of The Hindu Dated September 12, 2017.

11. Which of the following statements about the Mumbai-Ahmedabad high-speed rail corridor project are correct:
a. When completed it will be India’s first high-speed bullet rail line using Japanese Shinkansen technology.
b. The Japan International Cooperation Agency, a governmental agency, is the coordinator under the official development assistance (ODA) for the project.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 13 of The Hindu Dated September 12, 2017.

12. Which of the following statements regarding India – Japan Cooperation are correct:
a. The multifaceted cooperation between India and Japan is under the framework of their Special Strategic and Global Partnership.
b. The two countries had resolved to collaborate closely in defense production, including on dual-use technologies.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 13 of The Hindu Dated September 12, 2017.

13. Cox’s Bazar, a city a fishing port and district headquarters, is located in which of the following countries:
a)India
b)Bangladesh
c)Myanmar
d)Thailand
Answer: 2
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 12, 2017.

14. Which of the following statements about ethnic cleansing are correct:
a. It is the systematic deliberate removal of ethnic or religious groups from a given territory with the intent of making it ethnically homogeneous.
b. It is usually accompanied with the efforts to remove physical and cultural evidence of the targeted group in the territory through the destruction of homes, social centers, places of worship etc.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 12, 2017.

15. Which of the following statements regarding UN Security Council’s vote on a draft resolution imposing new sanctions on North Korea are correct:
a. The U.S. had originally pushed for a strict oil embargo as well as a freeze on the assets of North Korean leader Kim Jong-un.
b. The proposed resolution, however, would slap a ban on textile exports from North Korea, but drop demands for a halt to payments of workers.
c. The U.S. has toned down its demands in a bid to win support from Russia and China.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 12, 2017.

16. Which of the following statements about Bitcoins and Block chain technology in India are correct:
a. Post -demonitisation, India became the fastest growing economy to witness a surge in use of digital wallets in daily transactions.
b. Post-demonetisation, India has become one of the fastest growing markets for digital currencies like bitcoin.
c. The digital strategy the Indian government has pursued is in alignment with the growth and adoption of block chain technology in future.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 12, 2017.

17. India’s logic behind supporting Myanmar government’s stand on the Rakhine Refugee crisis is based on which of the following statements:
a. India’s support to the Myanmar government is based on National security concerns.
b. Intelligence reports have linked the Radical Arakan Rohingya Salvation army to the Lashkar E Taiba.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 11 of The Indian Express Dated September 12, 2017.

18. Which of the following statements about Drug Testing In India are correct:
a. Stability Testing is one of the most important test mandated for drugs around the world.
b. It involves putting manufactured drugs through a series stress tests that involves subjecting the drugs to varying temperatures, sunlight etc.
c. Currently, in India, Stability Testing is compulsory only for those new drugs that are regulated by Drug Controller General of India.
Options:
a)All of the above
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 1
Refer Page No 19 of The Indian Express Dated September 12, 2017.

19. Which of the following statements about Article 35A of the Indian Constitution of India are correct:
a. It empowers the Jammu and Kashmir state’s legislature to define permanent residents of the state and provide special rights and privileges to those permanent residents.
b. This provision was added to the constitution in exercise of the powers conferred by clause (1) of Article 370.
c. Article 35A has been challenged through three petitions in the Supreme Court arguing that the provision was “unconstitutional” and approved without any debate in the parliament.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 12, 2017.

20. The men’s championship in the 137th edition of the U.S.Open held in 2017 was won by:
a)Rafael Nadal
b)Roger Federer
c)Juan Martin Del Potro
d)Jo Wilfred Tsonga
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 12, 2017.

21. The women’s championship in the 137th edition of the U.S.Open held in 2017 was won by:
a)Madison Keys
b)Sloane Stephens
c)Maria Sharapova
d)Venus Williams
Answer: 2
Refer the U.S.Open Website