“Current Affairs Pulse – 13/09/2017”

0
40

1. Which of the following statements about Yemen are correct:
a. Yemen shares its southern borders with Gulf of Aden.
b. The Tropic of Cancer passes through Yemen.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer any standard World Atlas.

2. Which of the following statements about tech giant Apple Inc. is correct:
a. Steve Wozniak is one of the co-founders of Apple Inc.
b. The current CEO – Chief Executive Officer is Tim Cook.
c. Apple Inc. is celebrating its 10th anniversary of iphone.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 3
Refer Page No 1 of the Hindu Dated September 13, 2017.

3. Which of the statements about Road Safety are correct:
a. The Madras High Court made the use of helmets mandatory from July 1, 2015.
b. Transport and Police officials say two wheeler riders are most prone to fatalities among all sections of causalities.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Neither 1 nor 2
d)Both 1 and 2
Answer: 4
Refer Page No 2 of the Hindu Dated September 13, 2017.

4. Which of the following statements regarding Ocean Pollution are correct:
a. Only 2% of the waste collected from the beaches in the Tamil Nadu state is fish waste and 55% is plastic.
b. The Convention on the Prevention of Marine Pollution by Dumping of Wastes and Other Matter 1972, also called as the London Convention, covers the deliberate disposal at sea of wastes or other matter from vessels, aircraft, and platforms.
c. The London Convention does not cover discharges from land-based sources such as pipes and outfalls.
Options:
a)All of the above
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 1
Refer Page No 2 of the Hindu Dated September 13, 2017.

5. The Zoological Survey of India, for the first time, has published an compendium of animal species in which of the following ecosystems:
a)The Sundarbans
b)The Gulf of Mannar
c)The Eastern Ghats
d)The Nanda Devi and Valley Of Flowers
Answer: 1
Refer Page No 2 of the Hindu Dated September 13, 2017.

6. Which of the following statements about Sundarbans are in correct:
a. It is part of the list of UNESCO’s Convention concerning the Protection of the World’s Cultural and Natural Heritage.
b. It is not part of the Ramsar Convention on Wetlands of International Importance.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 2 of the Hindu Dated September 13, 2017.

7. Which of the following statements about the species diversity in Sundarbans are correct:
a)The famous Royal Bengal tigers of these islands have adapted to aquatic conditions.
b)The wild Rhesus Monkey is the only primate found in Sundarbans.
c)Hog deer and Asiatic Wild Water Buffalo are not found in Sundarbans anymore.
d)Raptors, or birds of prey, that occupy the highest canopies of the forest are also found in Sundarbans.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 4 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 2 of the Hindu Dated September 13, 2017.

8. Which of the following statements about the species diversity in Sundarbans are correct:
a. The most threatened freshwater species of turtle, the River Terrapin is found in the Sundarbans.
b. The King Cobra, considered vulnerable by IUCN, is part of the Sundarbans ecosystem.
c. Cartilaginous fish,which have skeletons of cartilage rather than bone and Crustaceans complete the list of species diversity in Sundarbans.
d. The above details reveal the species richness of this mangrove ecosystem.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 4 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 2 of the Hindu Dated September 13, 2017.

9. Which of the following statements are correct about the Supreme Court Order on the ban on sale of crackers in National Capital Region Delhi:
a. The Supreme Court had on November 2016 banned the sales of firecrackers in the National Capital Region (NCR) noting that the air quality had worsened manifold after Deepavali in 2016.
b. The court struck a balance between its primary concern to protect the human right to breathe good quality air and the commercial interests of the fireworks industry recently in 2017 September.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 2 of the Hindu Dated September 13, 2017.

10. Which of the following statements regarding the eminence system announced by the University Grant Commission are correct:
a. The aim of the scheme is to help institutions break into the top 500 global rankings in 10 years, and then break into the top 100 over time.
b. Both public and private universities can seek the status of institutions of eminence.
c. This is intended to provide them freedom from the regular regulatory mechanisms.
d. The mission is to set up universities with all-India character and with international standards.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 4 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 2 of the Hindu Dated September 13, 2017.

11. Spot the correct statement regarding the Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) policy:
a. It was an executive action designed to protect those who arrived in the U.S. as children accompanying their undocumented migrant parents.
b. The logic behind implementing the DACA policy was that so long as such childhood arrivals integrated lawfully and productively into American society there could be no reasonable argument to uproot their lives and send them to their parents’ country of origin.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 8 of the Hindu Dated September 13, 2017.
12. Which of the following statements about Shinkansen are correct:
a. The Shinkansen, colloquially known as the bullet train, is a network of high-speed railway lines in Japan.
b. Shinkansen has emerged as the symbol of Japan’s post-World War II ascent to economic superpower Dom.
c. It reflects the engineering might and almost preternatural standards of safety and punctuality followed in Japan.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the Above
Answer: 4
Refer Page No 8 of the Hindu Dated September 13, 2017.

13. Which of the following countries are not part of the Quadrilateral Coordination Group (QCG):
a)Pakistan
b)India
c)China
d)United States of America
Answer: 2
Refer Page No 9 of the Hindu Dated September 13, 2017.

14. Which of the following statements regarding Afghanistan are correct:
a. India is part of the Afghanistan-Pakistan Transit Trade Agreement (APTTA).
b. The Shahtoot dam, on the Kabul River Basin, was built by India in Afghanistan.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 9 of the Hindu Dated September 13, 2017.

15. A country wise look at the high speed rails in operation across the world shows which one of the following countries leading by a mile:
a)China
b)Japan
c)Spain
d)France
Answer: 1
Refer Page No 9 of the Hindu Dated September 13, 2017.

16. Which of the following statements about the United Nations Human Rights Council are correct:
a. It is an inter-governmental body responsible for promoting and protecting human rights around the world.
b. The UNHRC addresses human rights-related situations in all UN member states and also addresses important thematic human rights issues.
c. The UNHRC addresses human rights-related situations in non UN member states too.
Options:
a)1 only
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 2
Refer Page No 11 of the Hindu Dated September 13, 2017.

17. Which of the following Indian state does not share its border with Myanmar:
a)Tripura
b)Arunachal Pradesh
c)Nagaland
d)Manipur
Answer: 1
Refer Page No 11 of the Hindu Dated September 13, 2017.

18. Which of the following statements regarding Vishwajeeth scheme are correct:
a. The scheme, which entailed the provision of ₹1,250 crore to each of the top seven IITs over a period of five years.
b. To upgrade infrastructure, hire foreign faculty, and collaborate with foreign institutions to break into the top league in global rankings.
c. None of the IITs are currently ranked in the world’s top 350.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of the Hindu Dated September 13, 2017.

19. Which of the following statements about HEFA – Higher Education Financing Agency are correct:
a. It is aimed to give a major push for creation of high quality infrastructure in premier educational institutions.
b. The Institutions, joining the HEFA, should agree to escrow a specific amount from their internal accruals to HEFA for a period of 10 years which will be securitized by the HEFA for mobilizing the funds from the market.
c. All the Centrally Funded Higher Educational Institutions would be eligible for joining as members of the HEFA.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 11 of the Hindu Dated September 13, 2017.

20. Which of the following statements about Lahore Conspiracy Case is correct:
a. Bhagath Singh was hanged by British rulers on March 23, 1931at the age of 23 in Lahore.
b. The Lahore Conspiracy case case was filed against Singh, Sukhdev and Rajguru for allegedly killing John P. Saunders.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 only
c)2 only
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 11 of the Hindu Dated September 13, 2017 or Refer any standard history text book.

Source: “THE HINDU – 13/09/2017”