“Current Affairs Pulse – 14/09/2017”

0
22

1. Bharath Yathra is the initiative pioneered by which one of the following personalities:
a)Kailash Sathayarthi
b)Bezwada Wilson
c)T.M.Krishna
d)Aruna Roy
Answer: 1
Refer Page No 5 of The Hindu Dated September 14, 2017.

2. Which of the following statements about Bharath Yathra Campaign are correct:
a. It is a march aimed to end sexual abuse and trafficking of children.
b. The Yathra begins at Kanyakumari and will touch 22 other Indian states.
c. It aims to highlight the increasing instances of violence against children in the country which has become an epidemic.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 5 of The Hindu Dated September 14, 2017.

3. Which of the following statements about POCSO Act – Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act, 2012 are correct:
a. It deals with sexual offences against persons below 18 years of age, who are deemed as children.
b. For the first time the act defines penetrative sexual assault, sexual assault and sexual harassment.
c. Setting up of Child Welfare Committees and Special Courts is an integral part of the act.
Options:
a)1 and 2 only
b)All of the above
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 2
Refer Page No 5 of The Hindu Dated September 14, 2017.

4. Which of the following statements about Stem Cells are correct:
a. Stem cells are undifferentiated biological cells that can differentiate into specialized cells and can divide to produce more stem cells.
b. One of the known accessible source of adult stem cells in human is Bone marrow, which requires extraction by harvesting, that is, drilling into bone.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 14, 2017.

5. Which of the following statements about NOTA – None Of The Above Options are correct:
a. None of the Above (NOTA) option is used in the Rajya Sabha polls in the State.
b. The Supreme Court has reasoned that NOTA button can compel political parties to nominate a sound candidate.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Neither 1 nor 2
d)Both 1 and 2
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 14, 2017.

6. Which of the following statements about Dhara Mustard Hybrid 11 (DMH-11) are correct:
a. Dhara Mustard Hybrid 11 (DMH-11), a transgenic food crop that had been cleared by the Genetic Engineering Appraisal Committee (GEAC) for commercial release.
b. DMH-11 uses a combination of genes from a soil bacterium that makes mustard amenable to hybridisation.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 14, 2017.

7. Which of the following statements about Bahadur Shah Zafar are correct:
a. The Sepoys who participated in the Revolt of 1857 did not proclaim him the Shahen Shah E Hindustan.
b. Due to his involvement in the Revolt of 1857, the British exiled him to Rangoon in British-controlled Burma.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 14, 2017.

8. Which of the following statements about Cambodia are correct:
a. Cambodia is not part of the Indo China Peninsula.
b. Cambodia is a landlocked country.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 8 of The Hindu Dated September 14, 2017 and any standard Geography Text Book.

9. The National Commission on Farmers, formed by the government of India in 2004, was headed by which one of the following:
a)M.S. Swaminathan.
b)Dr. Mihir Shah
c)Sunita Narain
d)Madhav Gadgil
Answer: 1
Refer Page No 8 of The Hindu Dated September 14, 2017.

10. Which one of the following was the first Civil Disobedience of Mahatma Gandhi in India:
a)Champaran Satyagraha
b)Kheda Satyagraha
c)Ahmedabad Mill Strike
d)Rowlatt Satyagraha
Answer: 1
Refer Page No 8 of The Hindu Dated September 14, 2017.

11. Which of the following statements about Champaran Satyagraha are correct:
a. Farmers in Bihar’s Champaran district were forced to set aside 15% of their land to cultivate indigo under the Tinkathia system.
b. Mahatma Gandhi was requested by Rajkumar Shukla to look into the problems of the indigo planters, of Champaran in Bihar.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 8 of The Hindu Dated September 14, 2017.

12. What is Hezbolla:
a. It is a Shi’a Islamist militant group and political party based in Lebanon.
b. The United States has classified Hezbollah as a terrorist organization.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 14, 2017.

13. Which of the following statements regarding YPG – People’s Protection Units are correct:
a. It is mainly-Kurdish militia in Syria and the primary component of the Syrian Democratic Forces.
b. It consists mostly of ethnically Kurdish, but it also includes Arabs and foreign volunteers.
c. The YPG was formed in 2004 as the armed wing of the Kurdish leftist Democratic Union Party is regarded as the most effective force in fighting ISIL in Syria.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 14, 2017.

14. Which of the following statements about the implementation of Goods And Service Tax are correct:
a. The implementation of the goods and services tax (GST) has caused significant uncertainty among businesses about the tax rates and other rules.
b. This has led to a drop in business activity across the value chain, which in turn is reflected in the lackluster industrial output numbers.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 14, 2017.

15. Which of the following statements about the Chakmas and Hajongs are correct:
a. The Chakmas and Hajongs, were originally the residents of the Chittagong Hill Tracts of the former East Pakistan.
b. They had to flee when their land was submerged by the Kaptai dam project in the 1960s.
c. The Indian government moved a majority of the refugees to present-day Arunachal Pradesh.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 14, 2017.

16. Which of the following statements are matched correctly:
a. The Chakmas are Buddhists.
b. Hajongs are Hindus.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 14, 2017.

17. Which of the following statements about the Unique Identification Numbers for workers is correct:
a. Every worker in the unorganized and organized sector will get a unique identification number.
b. This will make it easier for the unorganized workers to get benefits under different social schemes, the Union Minister for Labour and Employment.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 14, 2017.

18. The Ministry of Labour and Employment was working towards compressing 44 labour laws into four codes one each for which of the following:
a. Wages
b. Industrial Relations
c. Social Security
d. Occupational safety, health and working conditions.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 14, 2017.

19. Which of the following statements about the Sidi Saiyyed Mosque are correct:
a. Built in 1573 in the last years of the Sultanate of Gujarath, the Sidi Saiyyed Mosque is one of the most famous mosques of Ahmedabad, Gujarat, India.
b. The mosque is entirely arcuated and is famous for beautifully carved ten stone latticework windows (jalis) on the side and rear arches.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 11 of The Hindu Dated September 14, 2017.

20. Which of the following statements about INDRA exercise is in correct:
a. INDRA is a joint, bi-annual military exercise conducted by India and Russia which started in 2003.
b. The two countries have decided to upgrade INDRA from an individual service exercise into an integrated tri-service.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated September 14, 2017.

Source: “THE HINDU – 14/09/2017”