“Current affairs pulse – 14th Feb, 2018”

0
82

1. Consider the following statements
a. India State of Forest Report 2017 is prepared by Forest Survey of India.
b. The report is based on satellite imagery.
c. Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala topped the states that posted an increase in forest cover.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 1 and 2 only c. All are correct d. 2 and 3 only
Solution: A
The Environment Ministry’s ‘India State of Forest Report 2017’ based on satellite imagery, may present a net positive balance in the form of 24.4% of India’s land area under some form of forest or tree cover.

2. Which department presents the Economic survey in the parliament every year?
a. Department of financial services
b. Department of Economic Affairs
c. Department of Revenue
d. Department of Expenditure
Solution: B

3. Consider the following statements
a. The Constitution does not include any provision for categorisation of any State in India as a Special Category Status (SCS) State.
b. Hilly and difficult terrain, the presence of sizeable tribal population are criteria to grant SCS.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
The Constitution does not include any provision for categorisation of any State in India as a Special Category Status (SCS) State. But, recognising that some regions in the country were historically disadvantaged in contrast to others, Central plan assistance to SCS States has been granted in the past by the erstwhile Planning Commission body, National Development Council (NDC).
The NDC granted this status based on a number of features of the States which included: hilly and difficult terrain, low population density or the presence of sizeable tribal population, strategic location along international borders, economic and infrastructural backwardness and non-viable nature of State finances.

4. Consider the following statements with respect to Special Mention Account
a. It is used to identify those accounts that have potential to become stressed asset.
b. It is introduced by Indian Banks Association.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: A
The classification of Special Mention Accounts (SMA) was introduced by the RBI in 2014, to identify those accounts that have the potential to become an NPA/Stressed Asset. Logic of such a classification is because some accounts may turn NPA soon. Here, an early identification will help to tackle the problem better.

5. Consider the following statements
a. Bitcoin network is sharing a public ledger called the “block chain”.
b. The authenticity of each transaction is protected by digital signatures corresponding to the sending addresses.
c. It allows all users to have full control over sending bitcoins from their own Bitcoin addresses.
Which of the above statements are correct?
a.1 and 2 only b. 2 and 3 only c.1,2,3 d. 3 only
Solution: C

6. Consider the following statements
a. Big data is data sets that are so voluminous and complex.
b. Traditional data processing application software are inadequate to deal with them.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

7. Which authority is entrusted with the task of overseeing implementation of Sustainable Development Goals in India
a. NITI Aayog.
b. PMO.
c. Cabinet ministers
d. None of the Above
Solution: A

8. Consider the following statements
a. The UID authority shall record the entity requesting verification of a person’s identity, the time of request and the response received by the entity.
b. The purpose for which an individual’s identity needs to be verified will not be maintained.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

9. Consider the following statements
a. Russia launched a single manned Cargoship to the International Space Station.
b. The spacecraft is carrying dry cargo, fuel water, oxygen, and air to the ISS crew.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above.
Solution: B
Russia launched an unmanned cargoship to the International Space Station.

11. Consider the following statements
1. Securities Transaction Tax (STT) is a tax payable in India on the value of securities transacted through a recognized stock exchange.
2. The Securities includes commodities and currency.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: A
Securities Transaction Tax (STT) is a tax payable in India on the value of securities (excluding commodities and currency) transacted through a recognized stock exchange.

12. The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Act aimed for
a. eliminating both revenue deficit and fiscal deficit
b. giving flexibility to RBI for inflation management
Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: B
FRBM Act had the objective of ensuring prudence in fiscal management by eliminating revenue deficit, REDUCING ( and not eliminating ) fiscal deficit, establishing improved debt management and improving transparency in a medium term framework with quantitative targets to be adhered by the state with regard to deficit measures and debt management. The act was also expected to give necessary flexibility to Reserve Bank of India(RBI) for managing inflation in India.

12. Consider the following statements regarding National Health Mission goals
a. Kala-azar Elimination by 2015.
b. Reduce annual incidence and mortality from Tuberculosis by half.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

13. Consider the following statements
a. Any profit or gain that arises from the sale of a ‘capital asset’ is a capital gain.
b. Capital gains are not applicable when an asset is inherited because there is no sale, only a transfer.
Which of the following is/are incorrect?
a. 1only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: D

14. Consider the following statements
a. Economic Advisory Council to the Prime Minister is a non-constitutional, permanent and independent body.
b. It advises the Prime Minister on a whole host of economic issues like inflation, microfinance, industrial output, etc.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B
The council is non permanent in nature.

15. Which of the following Acts are merged under the proposed Government Savings Promotion Act
a. Government Savings Certificates Act, 1959
b. Public Provident Fund Act, 1968
Which of the above statements are correct?
a.1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
In order to remove existing ambiguities due to multiple Acts and rules for small saving schemes… [the government] has proposed merger of Government Savings Certificates Act, 1959 and Public Provident Fund Act, 1968 with the Government Savings Banks Act, 1873.” All existing protections have been retained while consolidating PPF Act under the proposed Government Savings Promotion Act.

17. Consider the following statements regarding CSIR
a. It is mainly funded by the Ministry of Science and Technology.
b. It operates as an autonomous body through the Societies Registration Act, 1860.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

18. Consider the following statements with respect to National Pharmaceutical Pricing Authority
a. It comes under the Ministry of Health and Family welfare.
b. Drug Eluting Stent price is reduced recently by NPPA.
Which of the statements given above is/are correct?
a.1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: B
The National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) is a government regulatory agency that controls the prices of pharmaceutical drugs in India. It is come under the Ministry of Chemicals and Fertilizers.

19. Who among the following will be member of committee that will look after removal of chief justice of high court?
1. Judge of the High court
2. Chief Justice of a SC
3. Chief Justices of the high courts
4. Eminent Jurist
Select the correct code:
a.1,2,3 b. 1,3,4 c. 2,3,4 d. All
Solution: c
The inquiry committee compromising of either the Chief Justice or any other judge of the Supreme Court, one from among Chief Justices of the high courts and one an eminent jurist.

20. Consider the following statements with respect to CRPF
a. It functions under the aegis of Ministry of Home Affairs.
b. The CRPF’s primary role lies in assisting the State/Union Territories in police operations to maintain law and order and counter insurgency.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C