Current Affairs Pulse – 14th March, 2018

0
61

1. Consider the following statements with respect to Meteorites
1. Meteorites mostly originate from the asteroid belt between Mars and Jupiter.
2. The meteorites help to understand the formation of early life formation.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

2. Which of the following are correct with reference to GSI’ study on Meteorite that fell at Mukundpura village in Odisha in 2017?
1. It is carbonaceous meteorite.
2. It has water bearing minerals in it.
3. It has significant clues to the origins of life.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. 1, 2 and 3
Solution: D

3. Consider the following statements
1. Letter of Undertaking in simple terms is bank guarantee issued by Indian bank against which overseas bank provide finance on Libor rates.
2. The RBI decided to discontinue issuance of letters of undertaking (LoU) for trade credit for imports into India in the wake of PNB fraudulent case.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

4. Consider the following statement with respect to section 7 of Aadhaar Act
1. Any Central or State department which requires an individual to furnish proof of possession of Aadhaar number as a condition for receipt of any subsidy, benefit or service.
2. Supreme Court has extended the Aadhaar linkage deadline for all kind of services till its final verdict of the Aadhar scheme
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: A
The Supreme court has restricted its relaxation of the deadline to services outside the ambit of Section 7 of the Aadhaar Act.

5. Which of the following questions are correct with reference to Supreme Court verdict on Foreign Law firms?
1. Foreign Law firms and lawyers cannot practice law in the country.
2. Overseas Lawyer firms cannot open offices in the Country.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

6. Consider the following statements with reference to 20:80 Gold Import Scheme
1. The Scheme mandated that 20% of all gold imports would have to be exported.
2. It was introduced in response to a stressed current account deficit in 2012-13 due to a surge in gold imports.
Which of the following statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

7. Consider the following statements regarding Command Area Development Programme
1. It was restructured and renamed as Command Area Development and Water Management (CADWM) Programme in 2004.
2. The programme was being implemented under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) as a component of Har Khet Ko Pani..
3. From July, 2016 onwards, the CADWM implementation was focused on a mission-mode completion of the 99 Priority Irrigation projects through NABARD funding.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. 1, 2 and 3
Solution: D

8. Consider the following statements
1. As per the National Strategic Plan 2012–17, the program has a vision of achieving a “TB free India”, and aims to achieve Universal Access to TB control services.
2. Revised National TB Control Program seeks to employ the WHO recommended tuberculosis control strategy, DOTS (Directly Observed Treatment, Short Course), to the Indian scenario.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

9. Consider the following statements regarding CRPF
1. It functions under the aegis of Ministry of Home Affairs of the Government of India.
2. The CRPF’s primary role lies in assisting the State/Union Territories in police operations to maintain law and order and counter insurgency.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

10. Which of the following statements are correct regarding Geospatial Information Regulation Bill, 2016?
1. Ministry of Communication and Information Technology had drafted Geospatial Information Regulation Bill, 2016.
2. The bill mandates any creation about geospatial information will need permission of a government body called “Security Vetting Authority”.
Which of the above statements are correct?
a. Only 1 b. Only 2 c. Only 1,2 d. None of the above
Solution: A

11. Consider the following statements regarding National Bank for Agriculture and Rural Development (Amendment) Bill, 2017
1. The Bill allows Union Government to increase capital of NABARD from Rs. 5000 crore to Rs 30,000 crore.
2. The Bill provides that Union Government alone must hold at least 51% capital share of NABARD.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

12. What are the causes of forest fire?
1. Shifting Cultivation
2. Human activities carrying naked flame in the forest
3. Wind velocity
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. 1, 2 and 3
Solution: D

13. Consider the following with respect to Judicial Activism
1. Judicial activism compels the authority to act and sometimes also direct the government and government policies and also administration.
2. Judicial activism refers to the interference of the judiciary in the legislative and executive fields.
3. It mainly occurs due to the non-activity of the other organs of the government.
Which of the following is/are correct?
a.1 and 2 only b. 1and 3 only c. 2 and 3 only, d. All are correct
Solution: D

14. Consider the following statements
1. Salaries and Pensions expenditure is a part of Capital expenditure of Government.
2. Tamilnadu has the second highest expenditure on salaries and pensions among comparable peer states.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B

15. Consider the following with respect to LEMOA
1. India and France signed an agreement on the provision of military logistics services.
2. It will ensure that both militaries can share logistical support, supplies, and services on a reimbursable basis, and provides a framework to govern them.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: B

16. Consider the following statements with reference to Western Digital Corporation’s 14 TB drive
1. It is helium filled drive instead of using normal air.
2. It helps to reduce power consumption 30%.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

17. Consider the following statements with reference to recent Cabinet approval to commercial coal mining
1. Government opens up commercial coal mining for Indian and foreign companies in the private sector.
2. There shall be no restriction on the sale and/or utilisation of coal from the mine.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

18. Consider the following statements
1. A judge is appointed to the High Court by the President of India on the recommendation of the collegium — a closed group of the Chief Justice of India, the four most senior judges of the court.
2. The Judges used to be appointed by the President on the advice of the Union Cabinet.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B
A judge is appointed to the High Court by the President of India on the recommendation of the collegium — a closed group of the Chief Justice of India, the two most senior judges of the court.

19. Consider the following statements with respect to NIA
1. The Agency has been empowered to conduct investigation and prosecution of offences under the Acts specified in the Schedule of the NIA Act.
2. A State Government may request the Central Government to hand over the investigation of a case to the NIA.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C