Current Affairs Pulse – 17/10/2017

0
33

1. Which of the following statements regarding the Goods And Service Tax with respect to the foreign diplomats in India are correct:
a. Pre-Goods And Service Tax, diplomats based in India were entitled to tax exemption at the point of purchase of goods.
b. Post-GST tax exemption status is altered as now missions have to pay tax first and claim it later from the Government of India.
c. There is no upfront exemption for supplies from outside or inside Indian territory under the UIN – Unique Identification Number based system of the GST, meaning missions will pay GST first and then seek refund later.
Options:
a. None of the above
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 17, 2017.

2. Which of the following statements regarding the recognition of National Political Parties in India are correct:
a. If the party secures six percent of valid votes polled in any four or more states at a general election to the Lok Sabha or to the legislative assembly; and in addition, it wins four seats in the Lok Sabha from any state or states, it will be recognized as a national party.
b. If the party wins two per cent of seats in the Rajya Sabha at a general election; and these candidates are elected from three states.
c. If it is recognized as a state party in six states.
Options:
a. 1 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 17, 2017.

3. Which of the following statements regarding the OROP or the One Rank One Pension System are correct:

a. It emphasizes on same pension, for same rank, for same length of service, irrespective of the date of retirement.
b. It emphasizes on same pension, for same rank, for same length of service, for the same date of retirement.
c. It emphasizes on different pension, for same rank, for same length of service, for the same date of retirement.
d. It emphasizes on same pension, for different rank, for same length of service, for the same date of retirement.
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 17, 2017.

4. Vedanthangal Bird Sanctuary is located in which of the following states:
a. Kerala
b. Karnataka
c. Andhra Pradesh
d. Tamil Nadu
Answer: 4
Refer Page No 3 of The Hindu Dated October 17, 2017.

5. Which of the following statements regarding the Vice President of India are correct:
a. The Office of the Vice President of India is modelled after the American Vice President.
b. The American Vice President succeeds to the presidency when it falls vacant, and remains President for the unexpired term of his predecessor.
c. The Indian Vice President does not assume the office of the President when it falls vacant for the unexpired term but serves only as an acting President.
Options:
a. 1 and 2 only
b. All of the above
c. 2 and 3 only
d. 1 and 3 only
Answer: 2
Refer Page No 6 of The Hindu Dated October 17, 2017.

6. Which of the following statements regarding the Election Commission are correct:
a. The Election Commission grants recognition to political parties and allot them election symbols.
b. Election Commission allots a symbol exclusively reserved for a national party for its use throughout the country.
c. Every state party is allotted a symbol exclusively reserved for its use in the state or states in which it is so recognized.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 6 of The Hindu Dated October 17, 2017.

7. What is Public Interest Litigation:
a. A PIL may be introduced in a court of law by the court itself (suo motu), rather than the aggrieved party or another third party.
b. In a PIL, the right to file suit is given to a member of the public through judicial activism.
c. Justice P. N. Bhagwati and Justice V. R. Krishna Iyer were among the first judges to admit PILs in court.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 17, 2017.

8. Which of the following statements regarding the Minorities are correct in India:
a. Article 29 of the Constitution grants protection only to religious minorities and linguistic minorities.
b. The protection under Article 30 is confined not only to minorities but also to any section of citizens.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 17, 2017.

9. Which of the following statements regarding Bio Fortification are correct:
a. Biofortification is the process by which the nutritional quality of food crops is improved through agronomic practices, conventional plant breeding, or modern biotechnology.
b. Fortification is the practice of deliberately increasing the content of an essential micronutrient, i.e. vitamins and minerals (including trace elements) in a food, so as to improve the nutritional quality.
c. Biofortification differs from conventional fortification in that biofortification aims to increase nutrient levels in crops during plant growth rather than through manual means during processing of the crops.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 17, 2017.

10. Which of the following statements regarding Ayurveda are correct:
a. The total body matrix, according to Ayurveda, comprises of the humors, the tissues and the waste products of the body.
b. The living man is a conglomeration of three humors namely Vata, Pitta &Kapha.
c. There are seven basic tissues according to Ayurveda and the waste products of the body i.e. mala, mutra and sweda.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 17, 2017.

11. Which of the following statements regarding the Mullaperiyar dam are correct:
a. It is a masonry gravity dam on the Periyar River of Tamil Nadu.
b. It is located on the Cardamom Hills of the Western Ghats.
c. The Periyar National Park is located around the dam’s reservoir.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 2
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 17, 2017.

12. Which of the following statements regarding the Central Information Commission are correct:
a. The Central Information Commission is a constitutional body.
b. The President can also remove the Chief Information Commissioner or any Information Commissioner on the ground of proved misbehavior or incapacity.
c. If the High Court after the enquiry, upholds the cause of removal and advises so then the President can remove him.
Options:
a. 1 and 3 only
b. 2 only
c. 2 and 3 only
d. None of the above
Answer: 2
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 17, 2017.

13. Which of the following statements regarding CHAMAN are correct:
a. It is the acronym for Coordinated Horticulture Assessment and Management using geo-informatics.
b. It aims to prepare a comprehensive horticultural plan using remote sensing technology to study soil conditions, land use, weather and cropping pattern.
c. The Centre has chosen 185 districts across the country where seven selected crops are being promoted.
d. Different states have been divided into different groups to grow banana, mango, citrus fruits, potato, tomato, onion and chilli.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 17, 2017.

14. Which of the following statements regarding the National Investigation Agency are correct:
a. It is a central agency established by the Indian Government to combat terror in India.
b. The Agency came into existence with the enactment of the National Investigation Agency Act 2008 by the Parliament of India on 31 December 2008.
c. The agency is empowered to deal with terror related crimes across states after obtaining special permission from the states.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 17, 2017.

15. Which of the following statements regarding the FATF or the Financial Action Task Force are correct:
a. It is an intergovernmental organization founded in 1989 on the initiative of the G7 to develop policies to combat money laundering.
b. The purpose of the body expanded to act on terrorism financing later.
c. The FATF Secretariat is housed at the headquarters of the OECD in Glasgow.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 17, 2017.

16. Which of the following terror outfits operate in Somalia:
a. Al Shabaab.
b. Boko Haram
c. Al-Qaeda in the Islamic Maghreb or AQIM
d. Ansar Dine
Answer: 1
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 17, 2017.

17. Which of the following statements regarding the AMISOM are correct:
a. It is an active, regional peacekeeping mission operated by the African Union with the approval of the United Nations.
b. It operates in Somalia.
c. It is mandated to support transitional governmental structures, implement a national security plan, train the Somali security forces, and to assist in creating a secure environment.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 17, 2017.

18. Which of the following countries have recognized Palestine:
a. India.
b. United States of America
c. United Kingdom
d. Canada
Answer: 1
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 17, 2017.

19. Which of the following statements regarding INS Kiltan are correct:
a. About 81% is built indigenously and is the first built by India that has a superstructure made up of carbon fibre composite material.
b. This makes INS Kiltan a stealth corvette and makes India one among the few nations that have this technology or this class of ships.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 17, 2017.

20. With which of the following seas does Italy not share its borders:
a. Adriatic Sea.
b. Ionian Sea.
c. Tyrrhenian Sea.
d. Aegean Sea.
Answer: 4
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 17, 2017 and Geography Atlas.

Source: “THE HINDU – 17/10/2017”

.