Current Affairs Pulse – 18/10/2017

0
29

1. Which of the following statements regarding the Tihar or Yampanchak festival are correct:
a. It is a five-day-long Hindu festival celebrated in Nepal.
b. The Indian states of Assam and Sikkim including in Darjeeling district of West Bengal too celebrates Tihar and Yampanchak festival.
c. The equivalent of Tihar or Yampanchak festival across other Indian states is called as the Deepavali.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 18, 2017.

2. Which of the following statements regarding the North East Monsoon are correct:
a. The Northeast monsoon brings significant rainfall to coastal Andhra Pradesh, Rayalaseema, Tamil Nadu and Puducherry.
b. The dry cold wind picks up some moisture from the Bay of Bengal and pours it over peninsular India and parts of Sri Lanka thereby bringing rainfall.
c. North East Monsoon is also called as the Retreating Monsoon.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 18, 2017.

3. The city of Raqqa is located in which of the following country:
a. Syria.
b. Lebanon
c. Iraq
d. Jordan
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 18, 2017.

4. Which of the following statements regarding the SDF or the Syrian Democratic Forces are correct:
a. It is a multi-ethnic and multi-religious alliance of Kurdish, Arab and Assyrian/Syriac militias in the Syrian Civil War.
b. The primary opponents of the SDF and their allies are the Salafist and Islamic fundamentalist groups involved in the civil war especially the Islamic State outfit.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 18, 2017.

5. Which of the following statements regarding the President of India are correct:
a. The President holds office for a term of five years from the date on which he enters upon his office.
b. In case of any delay in conducting the election of new President by any reason, the Vice President continues to hold office beyond his term of five years until his successor assumes charge.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 18, 2017.

6. Which of the following statements regarding the Freedom of Profession are correct:
a. All citizens are given the right to practice any profession or to carry on any occupation trade or business.
b. This right does not include the right to carry on a profession or business or trade or occupation that is moral or dangerous.
c. The State can absolutely prohibit these or regulate them through licensing.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 18, 2017.

7. Which of the following statements regarding The Taj Mahal are correct:
a. It is an ivory-white marble palace on the south bank of the Yamuna River in the Indian city of Agra.
b. It was commissioned in 1632 by the Mughal emperor, Shah Jahan to house the tomb of his favourite wife, Mumtaz Mahal.
c. It is a designated UNESCO World Heritage Site.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 18, 2017.

8. Which of the following statements regarding the Noyyal River are correct:
a. It is a tributary of River Cauvery.
b. It is an interstate river flowing through Tamil Nadu and Kerala as well.
c. The city of Coimbatore is located on the banks of River Noyyal.
Options:
a. 1 and 3 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 18, 2017.

9. Which of the following statements regarding the UIDAI or the Unique Identification Authority of India are correct:
a. It is a statutory authority established under the provisions of the Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Act, 2016 (Aadhaar Act 2016).
b. Under the Aadhar Act 2016, UIDAI is responsible for Aadhaar enrolment and authentication, including operation and management of all stages of Aadhaar life cycle.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 only
c. None of the above
d. 1 only
Answer: 1
Refer Page No 4 of The Hindu Dated October 18, 2017.

10. Which of the following statements regarding Article 30 of the Indian Constitution are correct:
a. All minorities shall have the right to establish and administer educational institutions of their choice.
b. In granting aid, the State shall not discriminate against any educational institution managed by a minority.
c. The protection under Article 30 is confined only to religious minorities and does not extend to any other section of citizens.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer Page No 4 of The Hindu Dated October 18, 2017.

11. Which of the following statements regarding Freedom of Trade in the Constitution are correct:
a. State Legislature can impose restrictions on the freedom of trade, commerce and intercourse between the states or within the state out of public interest.
b. Parliament can impose restrictions on the freedom of trade, commerce and intercourse between the states or within the state out of public interest.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 4 of The Hindu Dated October 18, 2017.

12. Which of the following statements regarding the Mettur Dam are correct:
a. The reservoir of Mettur Dam is called as the Stanley Reservoir.
b. Mettur Dam receives the water from both Kabini Dam and Krishna Raja Sagara Dam located in Karnataka.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 4 of The Hindu Dated October 18, 2017.

13. The Submarine Museum Kurusa and the TU 142 Aircraft Museum is located in which of the following cities:
a. Vishakapatnam.
b. Chennai
c. Kochi
d. Mumbai.
Answer: 1
Refer Page No 4 of The Hindu Dated October 18, 2017.

14. Which of the following statements regarding Article 26 of the Constitution are correct:
a. Every religious denomination or any of its section shall have the right to administer its acquired and owned movable and immovable property in accordance with law.
b. Article 25 protects the collective freedom of religion.
c. The rights under Article 26 are subjected only to public order, morality and health.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 6 of The Hindu Dated October 18, 2017.

15. Which of the following statements regarding the Darjeeling Himalayan Railway are correct:
a. It is a narrow-gauge railway that runs between New Jalpaiguri and Darjeeling in the Indian state of West Bengal.
b. It is a declared World Heritage Site by UNESCO.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 18, 2017.

16. Which of the following statements regarding the Mountain Railways of India are correct:
a. It comprises of the Darjeeling Himalayan Railway, the Nilgiri Mountain Railway, and the Kalka–Shimla Railway.
b. These are all part of the list of UNESCO World Heritage Sites in India.
c. These all are narrow-gauge railways.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 18, 2017.

17. Which of the following statements regarding Siddha under the AYUSH system is correct:
a. The term Siddha means achievements and Siddhars were saintly persons who achieved results in medicine.
b. Siddha literature is in Tamil and it is practised largely in Tamil speaking part of India and abroad.
c. This principles and doctrines of this system, both fundamental and applied, have a close similarity to Ayurveda.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 18, 2017.

18. Which of the following statements regarding the office of Speaker are correct:
a. In India, there is a convention that the Speaker has to resign from his party and remain politically neutral.
b. The above political convention is not fully established in Britain where the Speaker does not resign from the membership of his party on his election to the office.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 18, 2017.

19. Which of the following statements regarding Austria is correct:
a. Austria does not share its borders with Hungary.
b. Austria’s coast extends to the Baltic sea.
c. Austria is not a landlocked country.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. 3 only
d. None of the above
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 18, 2017.

20. Which of the following areas does the International Organisation For Migration works on:
a. Facilitating Migration.
b. Regulating Migration.
c. Forced Migration.
d. Migration and Development.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 18, 2017.

Source: “THE HINDU – 18/10/2017”