Current Affairs Pulse – 19th March, 2018

0
120

1. Which of the following statements with reference to “Udayamimitra”
1. SIDBI launched the ‘Udyami Mitra’ Portal to improve accessibility of credit and handholding services to MSMEs.
2. Under the portal entrepreneurs can apply for loan without physically visiting bank branches.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

2. Consider the following statements with reference to National Investment and Infrastructure Fund
1. India’s first sovereign wealth fund.
2. A governing council under the chairmanship of the Finance Minister act as an advisory council to NIIF.
3. It is also similar to National Investment Fund
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. None of the above
Solution: A

3. Consider the following statements
1. Anthropological Survey of India has discovered a number of Acheulian artefacts along with contemporary Soanian ones in Bilaspur district of Himachal Pradesh.
2. Recent assessments of the South Asian Paleolithic records have suggested that most Soanian assemblages are younger than Acheulian evidence in the Sivalik region.
3. One of the oldest dated Acheulian sites in India are those at Attirampakkam in Tamil Nadu.
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: D

4. Which of the following statements are correct with reference to Swadesh Darshan Scheme?
1. The Union Government will set up five Special Tourism Zones in partnership with States.
2. In this scheme, Infrastructure will be built around the places of tourist interest under the umbrella of 15 thematic circuits.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

5. Consider the following statements with reference to “Kadaknath”
1. The chicken variety is known for high iron content and lower cholestrol
2. GI tag for Kodaknath is claimed by both Madhya Pradesh and Chattisgarh.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

6. Consider the following statements
1. A steady reduction in the numbers of vultures in India was linked to the use of veterinary medicines such as diclofenac.
2. The Diclofenac drug was banned for veterinary use in India.
3. Meloxicam, A replacement drug affects cattle the same way as diclofenac, but is harmless for vultures
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: D

7. Consider the following statements
1. Tamil Nadu Bhoodan Yagna Act, 1958 was enacted to regulate the lands received as donations for the Bhoodan Yagna Movement.
2. The Bhoodan Yagna Movement was started by Acharya Vinoba Bhave.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

8. Consider the following statements
a. The Banks Board Bureau has representatives from government and RBI apart from independent banking professionals.
b. The BBB was conceived by the PJ Nayak Committee.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

9. Consider the following statements
1. A motion of no-confidence is moved to remove the council of ministers and thus oust the government from office.
2. No-confidence motion can be moved in any of the both houses in the parliament.
Which of the above statements are incorrect?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B
No-confidence motion can be moved only in Lok Sabha.

10. Consider the following statements regarding Purchaser Manager’s Index
1. The PMI is based on five major indicators: new orders, inventory levels, production, supplier deliveries, and the employment environment.
2. PMI is an indicator of the economic health and investor sentiments about the manufacturing sector.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

11. Which of the following statements are correct with respect to Foreign Contribution Regulation Act, 2010?
1. The law is within the purview of the Finance Ministry.
2. As per FCRA, if an NGO is put under prior permission category, it is barred to receive foreign funding from abroad.
Which of the above statements are correct?
a.1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B

12. Consider the following statements
1. Microplastics are particles of less than 5 mm that enter the environment either as primary industrial products or via urban waste water.
2. Washing of clothes also releases synthetic microfibres into water bodies and the sea.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

13. With reference to Orb media Study, what are plastic contaminations that are presented in the bottled water?
1. Polypropylene
2. Nylon
3. Polyethylene Terephthalate
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1, 2 and 3 d. All are correct
Solution: D

14. Consider the following statements with respect to Vienna Convention on Diplomatic Relations
1. The host nation at any time and for any reason can declare a particular member of the diplomatic staff to be persona non grata.
2. The sending state must recall this person within a reasonable period of time, or otherwise this person may lose their diplomatic immunity.
Which of the following is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

15. Consider the following statements with respect to Gorkhaland
1. It is proposed statehood demand by the people of the hill regions of District Darjeeling demanding separation from the Indian state of West Bengal.
2. It has to be carved out of the hills of Darjeeling and areas of Dooars and Siliguri terai contiguous to Darjeeling..
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

16. Consider the following statements regarding TRAI
1. It is not statutory body.
2. Its mission is to create and nurture conditions for growth of telecommunications in India
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B

17. Which of the following countries sharing borders with Caspian Sea
a. Iran b.Russia c.Azerbaijan.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 & 2 only b. 2 & 3 only c. All are correct d. 3 only
Solution: C

18. What benefits do states having ‘Special Category’ status enjoy?
1. 30 percent of planned expenditure (central budget) goes to ‘special category’ states.
2. Centre bears 90% of the state expenditure (given as grant) on all centrally-sponsored schemes.
Which of the above statements is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

19. Consider the following statements with respect to National Investigation Agency
a. NIA is a statutory body
b. It acts as the Central Counter Terrorism Law Enforcement Agency.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

20. Consider the following statements with reference to Index of Industrial Production
1. The IIP is gauged by the government organ.
2. IIP represents only sample of manufacturing sector because its calculation are based on surveys.
Which of the above statements are incorrect?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: D