Current Affairs Pulse – 23rd March, 2018

0
131

1. Which of the following statements are correct?
1. Aadhaar number is blocked on the death of holder.
2. The 12 digit number is random in nature.
3. Only state code is alone employed to help profile the holder through Aadhar
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: A

2. Consider the following statements
1. Members of the Parliament enjoy special privileges (e.g privilege against arrest).
2. The judiciary can’t interfere in the internal affairs of the Parliament.
3. In case MPs misuse their privileges, the Parliament can initiate procedures under the in-house retribution system is named as “Privilege Motion”.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. 1, 2 and 3
Solution: D

3. Which of the following statements are correct?
1. Kerala became the first Indian state to declare Internet a basic human right.
2. Kerala is the first Indian state which creates a single window for accessing thousands of government services via “m- keralam” app.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

4. Consider the following statements
1. UIDAI will introduce the “face ID” to enable Aadhar holders to authenticate their identity to access services.
2. The Face ID would help the people without biometrics or those with poor biometrics to avoid authentication failures.
Which of the above statements are incorrect?
a.1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: D

5. Particulate matter pollution causes
1. Chest tightness and shortness of breathe
2. Reduced lung function
3. Asthma attacks
4. Heart attacks and premature deaths.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 4 only b. 1,2 and 3 only c. 1,2 and 4 only d. 1, 2,3 and 4
Solution: D

6. Consider the following statements
1. The range of supersonic missile was initially capped at 290 km as per obligations of the Missile Technology Control Regime (MTCR).
2. Since India’s entry into the club, the range has been extended to 450 km and the plan is to increase it to 600km.
Which of the following statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

7. Consider the following statements
1. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal under the Companies Act, 2013.
2. The NCLT comes under the Ministry of Commerce and Industrial Policy
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: A
It comes under the Ministry of Corporate Affairs.

8. Which of the following statements are correct with reference to MUDRA scheme?
1. The Person can get loan upto 10 lakh at affordable interest rate.
2. No Collateral is required for loans.
3. The person can use Mudra Cards in POS machines/e-commerce for Purchase.
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: D

9. Consider the following statements
1. Aadhar is for both residents of India and NRIs.
2. The Aadhar is an identifier, not a profiling tool.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B
Aadhar is only for residents of India, not for NRIs.

10. Which of the following statements are correct with reference to Motor Vehicles Act, 1988?
1. If it were a registered vehicle, the number plate should have been displayed in the front, rear and sides prominently.
2. The Act has no provision to deal with matters of vehicle alteration.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution:A
Section 52 of the Act says “no owner of a motor vehicle shall so alter the vehicle that the particulars contained in the certificate of registration are at variance with those originally specified by the manufacturer.”

11. Which of the following correct with reference to application of Artificial Intelligences
1. AI tools (deployed by Facebook) can be used to detect fake accounts
2. Anti Money Laundering Pattern Detection
3. Chat bots
4. Algorithm trading
5. Fraud detection
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 4 only b. 1,2 and 5 only c. 1,2,3 and 4 only d. All are correct
Solution: D

12. Consider the following statements with respect to Recent Supreme Court judgement on SC, ST Act
1. In respect of public servants, no arrest should be made without the written permission of the official’s appointing authority
2. In respect of private citizens, the Senior Superintendent of Police in the district should approve the arrest.
Which of the above statements are correct?
a.1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

13. Consider the following statements
1. Lingayatism is a Shaivite religious tradition in India.
2. Lingayatism was founded by the 12th-century philosopher and statesman Basava in Karnataka.
Which of the above statements are incorrect?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: D

14. Consider the following with respect to Gobar Dhan Scheme
1. This scheme is used for converting rural and urban waste into clean energy through Biogas
2. It helps to monetise the agricultural waste.
Which of the following is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B
Galvanising Organic Bio Agro Resources scheme is for rural areas only.

15. Consider the following statements with reference to Rashtriya Swasthya Bima Yojana
1. RSBY is a pan national insurance scheme targeting BPL households.
2. RSBY will be subsumed under the new National Health Protection Scheme
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

16. The “Global Financial Stability Report” is released by
1. RBI
2. IMF
3. BIS
4. World Bank
Solution: B

17. Which of the following statements are correct regarding UIDAI?
1. It is a statutory authority.
2. It works under the jurisdiction of the Ministry of Electronics and Information Technology.
3. It is mandated to assign a 12-digit unique identification (UID) number (termed “Aadhaar”) to all the residents of India.
a. 1only b. 2& 3 only c. All are correct d. 1 &3 only
Solution: C

18. Consider the following statements
1. US Federal Trade Commission (FTC) is an independent agency tasked with protecting American consumers.
2. The FTC is investigating whether Facebook violated the terms of a 2011 decree regarding Social network proceedings.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

19. Consider the following statements with respect to BrahMos
1. It is a ballistic missile
2. It is joint collaboration of India and Russia.
3. It is capable of being launched from land, sea, sub-sea, and air against surface and sea faced targets.
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All
Solution: B

20. Consider the following statements with respect to ED
a. It is a law enforcement agency and economic intelligence agency in India.
b. It is part of the Department of financial services, Ministry of Finance.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: A
It is part of the Department of Revenue, Ministry of Finance.