Current Affairs Pulse – 7th March, 2018

0
64

1. Consider the following statements with reference to Tripura
1. The state is connected with the rest of India by only one national highway NH8.
2. The state shares border with Assam, Mizoram.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

2. Consider the following statements
1. LIDAR (Light Detection and Ranging) is a remote sensing method that uses light in the form of a pulsed laser to measure ranges (variable distances) to the Earth.
2. The LIDAR can be used for mapping the solar potential of Rooftops in the city.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

3. Consider the following statements
1. Tiangong-1 is China’s first prototype space station.
2. It serves as both a manned laboratory and an experimental testbed.
3. It is expected to come crashing down to earth within weeks.
Select the correct answer using the codes given below.
a.1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: D

4. Which of the following are the correct statements regarding microfiber pollution?
1. Cora ball is a multi coloured ball designed to bounce around the washing machine, trapping microfibers in appendages that resemble coral.
2. It traps the tiny pieces of thread that are discharged with washing machine effluent.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

5. Consider the following statements regarding Microbeads
1. Microbeads are added as an exfoliating agent to soaps, tooth pastes.
2. Microbeads escape the filtration and treatment processes for waste water.
3. Microbeads don’t create any health impact for humans.
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. All are correct d. 1 and 3 only
Solution: A

6. Consider the following statements
1. Ministry of Road Transport and Highways launched a highway helpline number which is 1098.
2. The toll-free helpline is useful for anykind of assistance on National highways.
Which of the following statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: D
1098 is child helpline.
Ministry of Road Transport and Highways launched a highway helpline number which is 1033.

7. Consider the following statements
1. Under the RBI act, the RBI is required to pay the government its surplus.
2. The payment has to be done after making provisions for bad and doubtful debts, depreciation in assets and contribution to staffs
Which of the above statements are incorrect?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: D

8. Consider the following statements
a. The Banks Board Bureau has representatives from government and RBI apart from independent banking professionals.
b. The BBB was conceived by the PJ Nayak Committee.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

9. Consider the following statements with reference to National Company Law Tribunal
1. It is a quasi judicial body
2. Decisions of the NCLT may be appealed to the National Company Law Appellate Tribunal.
Which of the above statements are incorrect?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: D

10. Consider the following statements
1. SENSEX is a free-float market-weighted stock market index of 30 well-established and financially sound companies listed on Bombay Stock Exchange.
2. In calculation of index, weights are assigned according to the size of the company.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

11. Consider the following statements with reference to ASEAN
1. It is an intergovernmental cooperation
2. It facilitates economic, political, security, military, educational and socio-cultural integration amongst its members and other Asian countries.
3. Indonesia, Malaysia, the Philippines, Bangladesh, Singapore and Thailand are member countries of ASEAN
Select the correct answer using the codes given below.
a.1 & 2 only b. 2 & 3 only c. All are correct d. 3 only
Solution: A

12. Which of the following statements are correct regarding SAARC?
1. It was founded in New Delhi
2. It aims to promote the South Asian free trade area.
3. Afghanistan is the founding member of the SAARC.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 & 2 only b. 2 & 3 only c. All are correct d. 2 only
Solution: D

13. Consider the following statements:
1. In the election for Lok Sabha or State Assembly, the winning candidate must get at least 50 percent of the votes polled, to be declared elected.
2. According to the provisions laid down in the Constitution of India, in Lok Sabha, the Speaker’s post goes to the majority party and the Deputy Speaker’s to the Opposition.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both l and 2 d. Neither 1 nor 2
Solution: D

14. Consider the following statements with respect to Universal Basic Income
1. A basic income is a form of social security in which all citizens of a country regularly receive a conditional financial assistance.
2. It promotes social justice and reduces the poverty.
Which of the following is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: B
A basic income is a form of social security in which all citizens of a country regularly receive an unconditional financial assistance.

15. Consider the following statements with respect to Electoral bonds
1. It can be purchased by any citizen of India or a body incorporated in India.
2. They can be bought by the donor with a KYC-compliant account.
3. Donors can donate the bonds to their party of choice which can then be cashed in via the party’s verified account within 15 days.
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. All are correct d. 1 and 3 only
Solution: C

16. Consider the following statements regarding Central Vigilance Commission
1. The Commission shall consist of Central Vigilance Commissioner and not more than two Vigilance Commissioners.
2. It is statutory body
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

17. Consider the following statements
1. Amino acid Kinase 2 gene is responsible for the neuro developmental disorders including Autism.
2. The alterations of the gene TAOK2 plays a direct role in these disorders.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C

18. Consider the following statements regarding Serious Fraud Investigation Office
1. It is working under the Ministry of Finance.
2. It is consequent to the recommendation of Naresh Chandra Committee.
Which of the above statements is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: B
It is working under the Ministry of Corporate Affairs.

19. Consider the following statements with respect to IMPRINT
a. It is a joint initiative of Indian Institutes of Technology (IITs) and the Indian Institute of Science (IISc).
b. Under the IMPRINT-II, a fund was being created by the Department of Science and Technology and the HRD Ministry.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C

20. Consider the following statements with reference to Nationwide Scheme of Driving Training Centre
1. It is launched by Ministry of Skill development and entrepreneurship.
2. Both LMV and HMV vehicles to be used for training.
3. RTO may use the nearest centre for testing the skill of a driver before the grant of license.
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. All are correct d. 1 and 3 only
Solution: B
It is launched by Ministry of Road Transport and Highways.