KingMakers IAS Academy Current Affairs Pulse – 100% taken from “THE HINDU – 26/08/2017”

0
65

Source: “THE HINDU-26/07/2017”

1.Which of the following statements about Pradhan ManthriAwasYojanaare correlct:
a.This mission is being implemented during 2015 – 2022 and provides central assistance to urban local bodies and other implementing agencies.
b.The urban component of Pradhan ManthriAwasYojana is implemented by Ministry of Housing And Urban Affairs.
Option:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 4 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

2.Places which satisfy which of the following criteria are termed as Census Towns in the Census of India:
a.A minimum population of 5000.
b.At least 75% of the male main working population engaged in Non-agricultural pursuits.
c.A density of population of atleast 400 per sq. km.
Options:
a)1 and 3 only
b)2 and 3 only
c)1 and 2 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer Page No 4 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

3.Which of the following statements about flying accidents in the Indian Airforce are correct:
a.Flying accidents in the IAF have progressively fallen every decade.
b.The flying accidents are abouteight times lower than what they were in the 1960s and 1970s.
c.This is because fighterpilots are mentally agile, physically fit and are able to quickly resume flight duties after health setbacks due to the systematic medical care provided.
Options:
a.1 and 2 only
b.1 and 3 only
c.2 and 3 only
d.All of the above.
Answer: 4
Explanation: Refer Page No 6 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

6.Which of the following statements about DL – Deep Learning are in correct:
a.Deep Learning aims to build machinesthat can process data and learn in the same way as our human brain does.
b.DL essentially involves building artificial neural networks trained to mimic the behavior of the human brain.
c.These networks can learn torepresent and reason over the various inputs given to them.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above.
Answer: 4
Explanation: Refer Page No 6 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

7.Which of the following statements about C-BiLSTM (Convolutional Bi Directional – Long Short Term Memory)are correct:
a.C-BiLSTM works on Deep Learning architecture.
b.It is a combination of thestrengths of both the Convolution Neural Networks (CNN) and the Bi-directional LSTMs (BLSTM).
c.C-BiLSTM uses a convolutional layer for extracting feature representations for each query word, which is then fed as input to the BLSTM layer.
d.The BLSTM layer captures the sequentialpatterns in the query, and outputs a richer representation encoding them and passes through a fully connectednetwork that predicts the target class before giving the output suggestion.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 4 only
d)All of the above.
Answer: 4
Explanation: Refer Page No 6 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

8.Which of the following statements about the Composite Plastic developed by National Instituteof Technology, Karnataka, and the New York University, U.S. are correct:
a.They incorporated hollow microspheres into high density polyethylene, the most commonly moulded plastic product.
b.The researchers managed to replace plastic with with fly ash cenospheres and glass microballoons thereby managing to shed plastic use by 20%.
c.In cars andplanes, for instance, the application of this technologywill help inreducing weight significantly improving fuel efficiency.
Options:
a)1 and 3 only
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)All of the above.
Answer: 4
Explanation: Refer Page No 6 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

9.Which of the following statements are correct:
a.Lake Volta is located in Nigeria.
a.River Niger flows through Ghana.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Explanation: Lake Volta is located in Ghana. River Niger flow through Guinea, Mali, Niger, Benin, Nigeria respectively.

10.Which of the following are the aims of Zero accident Regime by Indian Railways:
a.Eliminate all unmanned level crossings on the broad gauge network in 3-4 years.
b.Installation of Train Collision Avoidance System (TCAS) in the rail network.
c.Innovative financing mechanism and Research and Development to implement the above.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer Page No 7 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

11.Which of the following are correct about GMCC – Gorkhaland Movement Coordination Committee:
a.The GMCC is a 30-memberbody comprising representatives of all parties in the Darjeeling hills and social organisations.
b.This was set up in June2017 after a fresh movement for separate State of Gorkhaland started.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 7 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

12.The Naz Foundation Case (2009) Suresh Kumar Kaushal case (2013) and National Legal Services Authority (2014) deals with which of the following issues:
a.The legality of Section 377
b.Triple Talaq Issue.
c.Right To Privacy
d.Women’s Rights.
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 8 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

13.Which of the following statements about Influenza A (H1N1) virus are correct:
a.The virus has not undergoneany signifcant mutation and the virulence has remained nearly unchanged.
b.The virus has however undergonepoint mutations which resulted in a new strain — the Michigan strain — replacing the California strain that has been prevalent since the 2009 pandemic.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer:3
Explanation: ReferPage No 8 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

14.The famous K.S.Puttaswamy Case deals with which of the following:
a.The Right To Privacy a fundamental right.
b.Electoral Reforms
c.Limitations on imposition of Emergency powers.
d.Criminalization of Politics.
Answer: 1
Explanation: ReferPage No 8 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

15.Which of the following statements about Copy Right are true:
a.It grants the creator of an original work exclusive rights for its use and distributiononly for a limited time.
b.Copy right for the distinctivewhite saris with three blue stripes is held by the Missionaries of Charity.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: ReferPage No 8 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

16.Which of the following statements are correct:
a.River Bagmathi originates from Nepal and flows into India and joins River Koshi.
b.Patna city is located on the banks of River Kosi.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: ReferPage No 9 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

17.According to Justice Chelameshwar’s judgement, Privacy spans which of the following realms:
a.Women’s reproductivechoice.
b.Choice of food.
c.Choice of Faith
d.The freedom to choose euthanasia.
Options
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 4 only
d)All of the above.
Answer: 4
Explanation: ReferPage No 9 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

18.Which of the following statements about Bt.Cottonby the StandingCommittee on Scienceand Technologyare correct:
a.India’s cotton yieldsincreased by 69% in the fiveyears (2000-2005) when BtCotton was less than 6% oftotal cotton area.
b.The total cotton yield grew only 10% in the 10 years from 2005-2015 when Bt Cotton grew to 94% of the total cotton area.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 and 2
Answer: 3
Explanation: ReferPage No 10 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

19.Which of the following Sixcountries continue to accountfor over 90% of all GMcrop area globally apart from India and China:
a.United States of America
b.Brazil
c.Argentina
d.Canada
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: ReferPage No 10 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

20.Which of the following were the admissions of the Ministry of Agriculture to the the Standing Committee on Science and Technology:
a.Herbicide-tolerant genemay escape through polleninto farm and fields, to GMor non-GM crop.
b.If GM crops are allowed in the midst ofour indigenous crops thereis no way contamination canbe stopped, which meansthat India could lose the competitiveedge of uniqueproducts.

Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: ReferPage No 10 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

21.The expertcommittee working ona framework for data protection is headed by:
a)Justice B.N.Sreekrishna
b)NandanNilenkani
c)Sam Pitroda
d)Kris Gopalakrishnan.
Answer: 1
Explanation: ReferPage No 13 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.

22.Who is the newly appointed non-executive chairman of Infosys:
a)NandanNilenkani
b)N.R.Narayanamoorthi
c)Shibu Lal
d)Vishal Sikka.
Answer: 1
Explanation: ReferPage No 13 of The Hindu Dated 26 August 26, 2017.