KingMakers IAS Academy Current Affairs Pulse – 100% taken from “THE HINDU – 30/08/2017”

0
41

Source: “THE HINDU – 30/08/2017”:-

1. Which of the following statements about BRICS is in correct:
a.The acronym BRIC was first used in 2001 by Goldman Sachs in their Global Economics Paper The World Needs Better Economic BRICs.
b.The 1st BRIC Summit was held in Yekaterinburg, Russia, on 16 June 2009.
c.South Africa attended the 3rd BRICS Summit in Sanya, China on 14 April 2011.
d.The 8th BRICS Summit was hosted by India during its Chairmanship in 2016.
Options:
a)1 and 2 only.
b)1 and 3 only.
c)2 and 4 only.
d)None of the above.
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu Page No 1 Dated August 30, 2017

2. The 9th BRICS summit will be held in which of the following places:
a.Rio De Janeiro
b.New Delhi
c.Xiamen
d.St. Petersburg
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 1 Dated August 30, 2017

3. Which of the following are the themes and the cooperation priorities of the 2017 BRICS summit:
a.Deepen BRICS cooperation for common development
b.Strengthen Global governance to jointly meet challenges
c.Carry out people to people exchanges to support BRICS cooperation
d.Make institutional improvements and build broader partnerships
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer BRICS 2017 website.

4. Which among the following are the features of the Secure Communication System to be created by the Central Government:
a.Mandating the use of mobile phones manufactured by Indian companies for official communication.
b.Providing a secure email service to all government officials.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 1 and 12 Dated August 30, 2017

5. What are the major motives behind the Secure Communication System to be established by the Central Government:
a.The control of data which resides on servers outside India and on servers beyond the control of the Government of India.
b.A centralized email architecture across the government will help in securing Government data.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2 only
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 1 and 12 Dated August 30, 2017.

6. Which of the following statements are correct:
a.Every national party is allotted a symbol exclusively reserved for its use throughout out the country.
b.A registered unrecognized party on the other hand can select a symbol from a list of free symbols specified by the Election commission.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 1 Dated August 30, 2017.

7. Which of the following statements about Election Commission are correct:
a.The Election Commission has the power to recognize and de-recognize any party as a national or a State party.
b.The Election Commission has no power to order de-registration of the parties because this power lies with the government of India.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 4 Dated 30 August 2017.

8. Which of the following statements are correct regarding party symbols and office bearers of political parties are correct:
a.Only when the EC takes up the issue of freezing or de-freezing symbol of a party, does it goes into the matter of officebearers.
b.The issue of symbol allotment is normally decided by applying the test of majority support among members of the organizational and legislature wings of the given party.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2 only
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 4 Dated 30 August 2017.

9. Which of the following statements regarding Southern Bench of the National Green Tribunal are correct:
a.An E-Court facility will be introduced in the Southern Bench of the National Green Tribunal.
b.Through this facility, people can register their cases online, advocates can argue on the cases on the same platform and the order will also be given online.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 5 Dated 30 August 2017.

10. Which of the following statements about Kerala Agricultural University’s identification of 12 indigenous plants for manufacturing natural textile dyes:
a.The technology will be of great value in the development of eco-friendly and safe clothing, especially for newborns and people allergic to synthetic dyes.
b.The research has opened up the possibility of using indigenous plants of Kerala as potential dye yielders.
c.The hazardous effects of chemical dyeing and chemical dye manufacturing had sparked a rethinking and hence the re entry of natural dyes.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu Page No 5 Dated 30 August 2017.

11. The Indian Space Research Organisation currently makes four categories of spacecrafts namely:
a.Communication satellites
b.Remote sensing satellites
c.Navigation satellites
d.Scientific missions satellites
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu Page No 9 Dated 30 August 2017.

12. Which of the following statements about ISRO opening up satellite making to industry are correct:
a.ISAC – ISRO Satellite Center would sign a three-year contract with the finalists, train, and handhold and supervise their teams in making its range of satellites at its facility.
b.The industry to be trained in all current types of Indian Satellites.
c.ISAC’s Expression of Interest is seen as a first step towards the making of an Indian space industry.
Options:
a)1 and 3 only
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu Page No 9 Dated 30 August 2017.
13. Which of the following statements are correct:
a.Three Chinese warships were docked in the Male harbor, Maldives on a five-day goodwill visit in 2017.
b.Chinese submarines were docked in the Colombo harbor in 2014.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 12 Dated 30 August 2017.

14. Which of the following statements about Japanese island are correct:
a. Nearly the entire land area is taken up by the country’s four main islands.
b. Honshu is the largest of the four, followed in size by Hokkaido, Kyushu, and Shikoku.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 14 Dated 30 August 2017.

15. Which of the following statements about the North Korean Rocket Launch over Japan are correct:
a.The last time a North Korean rocket overflew Japan was in 2009, when Pyongyang said it was a satellite launch.
b.Pyongyang in July 2017 carried out two overt ICBM tests that appeared to bring much of the U.S. mainland within reach for the first time.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 14 Dated 30 August 2017

16. Which of the following statements about Bangladesh and the Rohingya refugees are correct:
a.Bangladesh is already host to more than 4,00,000 Rohingya refugees who have fled Buddhist-majority Myanmar since the early 1990s.
b.Today, the Bangladesh authorities are sending the Rohingya refugees back, despite a United Nations plea that they be allowed to seek shelter.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu Page No 14 Dated 30 August 2017

17. What are the main features of the future ready industrial policy of the Indian government:
a.Incorporating measures to facilitate the use of smart technologies such as the internet of things (IoT), artificial intelligence (AI) and robotics for advanced manufacturing.
b.Making India a manufacturing hub by promoting Make in India and subsuming National Manufacturing Policy.
c.The Department of Industrial Policy and Promotion DIPP is the nodal body for the new Policy and it is part of the Commerce and Industry Ministry.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)1, 2 and 3 only
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu Page No 15 Dated 30 August 2017

18. What are the illustrative outcomes of the Future ready industrial policy of the government:
a.Increasing the number of global-Indian firms in the Fortune 500 category in the long-term.
b.In the medium- term helping attract $100 billion inward FDI annually and supporting outward FDI to assert Indian presence in world markets.
c.Developing alternatives to banks and improving access to capital for MSMEs through peer to peer lending and crowd funding.
d.Addressing the problem of inverted-duty structure and also balancing it against obligations under multilateral or bilateral trade agreements.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 4 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu Page No 15 Dated 30 August 2017.

19. Six thematic focus groups under the Future Ready Industrial Policy of the government of India includes which of the following:
a.Manufacturing and MSME
b.Technology and Innovation
c.Ease of doing business
d.Infrastructure, investment, trade and fiscal policy
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)2 and 4 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu Page No 15 Dated 30 August 2017.

20. The Central Government’s 100% strategic sale along with transfer of management control of Central Electronics Ltd. (CEL) as part of its strategic disinvestment programme was under the watch of which of the following departments:
a.Department of Investment and Public Asset Management
b.Department of Finance
c.Department of Revenue
d.Department of Commerce
Answer: 1

21. The Code on Wages Bill, which will not fix a single national level minimum wage for the whole country but will vary across states and geographies, combines which of the four labour laws:
a.Payment of Wages Act, 1936
b.Minimum Wages Act, 1948
c.Payment of Bonus Act, 1965
d.Equal Remuneration Act, 1976.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu Page No 15 Dated 30 August 2017.