KingMakers IAS Academy Current Affairs Pulse – 100% taken from “THE HINDU”

0
59

Source: “THE HINDU – 25/08/2017”

1. Which of the following categories of Indian products are not facing difficulties in entering the Chinese market:
a. Agricultural Products.
b. Pharmaceutical Products.
c. Indian IT/Business Process Management.
d. Indian Movies.
Options:
1 and 3 only
1 and 2 only
2 and 4 only
None of the above
Answer: 4
Explanation: Refer Page no 20 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
2. Which of the following statements about India’s trade deficit with China are correct:
a. India faces a ballooninggoods trade deficit withits neighbor China.
b. In case of a full-fledged‘trade war,’ China will have much to lose with its goods exports to India in 2016-17 valued at a whopping $61.3 billion against India’s shipments worth just $10.2 billion to that country.
c. India’sgoods trade deficit withChina widened at a rapid pace — fromjust $1.1 billion in 2003-04 toa massive $51.1 billion in thelast fiscal.
Options:
1 and 3 only
1 and 2 only
2 and 3 only
All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer Page no 20 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
3. Which of the following statements about India China Trade relations are correct:
a. China’sSanitary and Phytosanitarymeasuresregarding applicationof food safety, and animaland plant healthnorms arehurting Indian farmproducts exports to thatcountry.
b. Currently in India, Antidumpingduty is in force on93 products concerning importsfrom China, coveringproducts in broad group.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page no 20 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
4. Which of the following statements are correct regarding fiat money in India:
a. The Government of India issued all coins and Rs.1 note in India.
b. The Government of India derives this power from the coinage act 1909.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page no 20 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.

5. Which of the following statements are in correct about the power of Reserve Bank Of India:
c. The Reserve Bank Of India is empowered to issue all the notes except Rs. 1note.
d. The Reserve Bank Of India derives this power from the Reserve Bank Of India Act 1934.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 4
Explanation: Refer Page no 20 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
6. Which of the following statements about fiat notes are correct:
a. It is a standard practiceto have 1, 2 and 5 seriesnotes like ₹1, ₹2, and ₹5.
b. There is a logical need tointroduce the missing denominationof ₹200, whichwill make the present currencysystem in India more efficient.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page no 20 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
7. Which of the following organizations have published the 3 year Action Agenda from 2017-18 – 2019 – 20:
a. NITI Aayog
b. National Commission for Women
c. Observer Research Foundation
d. Center For Policy Research
Answer: 1
Explanation: Refer Page no 19 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
8. What are the new rules introduced by The Ministry of Civil Aviation in the UDAN scheme:
a. Increasingviability gap fundingfor helicopter operators,diluting exclusivity clause.
b. Airline operatorsmay issue no-objectioncertificates to other airlineswilling to operate on thesame route.
c. Some states including Jammu and Kashmir and Lakshadweep islands have been designated as priority areas.
d. Abolition ofthe 150-km minimumdistance required betweentwo airports to be qualifiedfor operations under thescheme.
Options:
1 and 2 only
1 and 3 only
2 and 4 only
All of the above.
Answer: 4
Explanation: Refer Page no 19 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
9. Which of the following two banks obtained licenses under the New Bank licences 3rd Round (2013-14):
a. Bandhan
b. IDFC (Infrastructure Development Finance Company)
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page no 19 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
10. Which of the following statements about Ukraine are correct:
a. Russia took over Crimean peninsula from Ukraine after a military action.
11. The Minsk Ceasefire agreement deals with which of the following:
a. Ukraine and Russia
b. Germany and France
c. United Kingdom and the Republic of Ireland.
d. Spain and Portugal
Answer: 1
Explanation: Refer Page no 19 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
12. Which of the following statements about CPEC – China Pakisatan Economic Corridor are correct:
a. The CPEC – China Pakistan Economic Corridor passes through Indian Territory under Pakistani occupation.
b. Baloch nationalists too have opposed the large-scale development projects envisioned by CPEC – China Pakistan Economic Corridor.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page no 18 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
13. Black Sea is borders which of the following countries:
a. The Bosphorus Strait connects Black Sea to the Sea of Marmara.
b. The Strait of the Dardanelles connects Sea of Marmara to the Aegean Sea region of the Mediterranean.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page no 18 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
14. Which of the following statements about Section 377 of the Indian Penal Code are correct:
a. Section 377 of IndianPenal Code was struck downby the Delhi High Court inJuly 2009 in the Naz Foundation Case.
b. However, overrulingthis judgment, the SupremeCourt upheld Section377 IPC in what is popularlyreferred to as the Kaushaljudgment.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer:3
Explanation: Refer Page no 17 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
15. Which of the statements about Nepal are correct:
a. Nepal shares its borders with the country of Bhutan.
b. Nepal hosts the permanent secretariat of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), of which it is a founding member.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 2
Explanation: Refer Page no 17 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
16. Which of the statements are true about Article 35A:
a. Article 35A empowers the Jammu and Kashmir state’s legislature to define “permanent residents” of the state and provide special rights and privileges to them.
b. Article 35A was added to the Indian Constitution by a Presidential Order.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page no 16 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
17. The Pradhan Manthri Kisan Sampada Yojana comes under which of the following ministries:
a. Ministry of Agriculture and Farmer’s Welfare
b. Ministry of Rural Development
c. Ministry of Food Processing Industries
d. Ministry of Panchayati Raj
Answer: 3
Explanation: Refer Page no 11 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
18. Which of the statements about Pradhan Kisan Sampada Yojana are correct:
a. It aims to supplement agriculture, modernize processing and decrease Agri-Waste to bridge the gaps in Food processing Supply Chain.
b. It is a central sector scheme.
c. This scheme was earlier called as SAMPADA (Scheme for Agro-Marine Processing and Development of Agro-Processing Clusters).
Options:
1 and 2 only
2 and 3 only
1 and 3 only
All of the above
Answer:4
Explanation: Refer Page no 11 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
19. Which of the following statements are correct:
a. The 32nd National Eye Donation Fortnight is being celebrated from 25th August – 8th September 2017.
b. Eyes can be pledged before and donated only after death but eyes must be retrieved within 6-8 hours death.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page no 9 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
20. Which of the following statements about Whip are true:
a. The office of the Whip is mentioned in the Constitution of India.
b. The office of the Whip is mentioned in the Rules of the House.
c. The office of the Whip is mentioned in the Parliamentary Statute.
d. The office of the Whip is based on the conventions of the parliamentary government.
Options:
1 and 3 only
4 only
All of the above
None of the above
Answer: 2
Explanation: Refer Page no 8 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.
21. Which of the following statements are correct:
a. Privacy is a constitutionally protected right.
b. It emerges primarily from the guarantee of life and liberty in Article 21 of the constitution.
Options:
1 only
2 only
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Answer:3
Explanation: Refer Page no 3 of The Hindu Dated 25 August 25, 2017.