KingMakers IAS Academy Current Affairs Pulse – 100% taken from “THE HINDU”

0
84

18th August, 2017

Source: “THE HINDU”

1)Which of the following statements about NavikaSagarParikrama are correct:
a. It is the name the first ever six member men’s team of the Indian Navy which will circumnavigate the globe.
b. The name of the sailing vessel is INSV Tarini which has been built indigenously.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: a
Explanation: The NavikaSagarParikrama has an all women crew and the circum navigation will begin at Goa in the first week of September and end in March next year.

2. Which of the following statements about Catalonia is correct:
a. The Catalan Independence movement is a political and popular movement which seeks the independence of Catalonia from Spain.
b. Barcelona is the Capital and the largest city of Catalonia.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c

3.Which of the following statements about Spain is correct:
a.The country of Spain is located on the Iberian Peninsula.
b.Gibraltar,located on the southern end of the Iberian Peninsula, is a territory owned by Spain.
Options:
a.1 only
b.2 only
c.Both 1 and 2
d.Neither 1 nor 2
Answer: a
Explanation: Gibraltar is a very small, narrow peninsula, located at the southern edge of Spain. It overlooks the Strait of Gibraltar, and the northern coastal areas of Africa.
This territory was ceded to Britain by Spain in 1713. Hence Gibraltar is aa British Overseas Territory.

4.Which of the following statements about Medical Council Of India is correct:
a.The Medical Council of India was established with the main function of establishing uniform standards of higher qualifications in medicine and recognition of medical qualifications in India and abroad.
b.The Committee on the Reform of the Indian Medical Council (IMC) Act, 1956 was chaired by Dr. AravindPanagariya.
Options:
a.1 only
b.2 only
c.Both 1 and 2
d.Neither 1 and 2
Answer:c

5.Which of the following statements about The Attorney General of India are correct:
a. The office of Attorney General for India is the highest law officer in the country.
b. The Attorney General,who is appointed by the President, must be qualified to be appointed as a judge of the High Court.
Options:
a.1 only
b.2 only
c.Both 1 and 2
d.Neither 1 nor 2
Answer: a
Explanation: The Attorney General must be qualified to be appointed a judge of the Suprme Court.

6.Which of the following statements about Sericulture are correct:
a. According to the Central Silk Board, if the farmers chose the food plant variety that suited t‏heir region, the cocoon production could also be maintained at the highest level.
b. Adopting this good practice would result in the fall of raw silk price eventually reducing the cost of the finished goods.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c

7. Which of the following silk varieties are produced in India:
a. Muga
b. Eri
c. Tusar
d.Mulberry
Options:
a. 1 and 2 only
b. 1 and 3 only
c. 2 and 3 only
d. All of the above
Answer: d

8. Which of the following statements are correct about the National Water Development Agency:
a. National Water Development Agency’s main objective is to carry out the water balance and other studies on a scientific and realistic basis for optimum utilization of Water Resources.
b. The National River Interlinking Project is being studied by the National Water Development Agency under the aegis of the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c

9. Which of the following statements about river Cauvery is correct:
a. The Mekedatu Dam Project is part of the Cauvery River system, in the state of Karnataka.
b. The Sivasamudram falls is on river Cauvery.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c

10. Which of the statements about National Family Health Survey are correct:
a. It is alarge-scale, multi-round survey conducted in a representative sample of households throughout India.
b. The main objective of the National Family Health Survey are to provide essential data on health and family welfare and to provide information on important emerging health and family welfare issues.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c

11. Which of the following statements about State Human Rights Commission are in correct:
a. A State Human Rights Commission can inquire into violation of human rights only in respect of subjects mentioned in the State list (List II) and the Concurrent List (List III) of the seventh schedule.
b. The chairperson of the State Human Rights Commission should be a retired Chief Justice of a High Court.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: d

12. Which of the statements about Kaziranga National Park is correct:
a. Kazirangais recognized as an important bird area by for conservation of avifaunal species.
b. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world’s great one-horned rhinoceroses, is also World Heritage Site.
Options:
a. 1 onlyly
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c

13. Which of the following statements about FASTags are correct:
a. FASTags is a device that enables the payments of tolls directly from the pre paid account linked to it.
b. The dedicated FASTag lanes will become operational at all 371 national highway toll plazas from September 2017.
c. FASTags employ the RFID technology (Radio Frequency Identification).
Options:
a. 1 and 2 only
b. 1 and 3 only
c. 2 and 4 only
d. All of the above
Answer: d

14. Which of following statements about the Google Lunar Xprize are correct:
a. It is a 30 million plus contest for privately financed teams to land a spacecraft on the moon, deploy a rover and perform a set of predetermined tasks.
b. TeamIndus, has tied up with the Indian Space Research Organisation’s PSLV’s rocket to send its spacecraft, ECA or EkChotisiAasha to the moon.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c

15. Which one of the following non governmental organization works in the area of electroral and political reforms:
a. Association for Democratic Reforms.
b. PRS legislative research
c. Pratham
d. Barefoot College
Answer: a

16. Which of the following statements about the Electoral Reforms are correct:
a. In 2011, the Central Government raised the maximum ceiling on election expenditure by candidates for a Lok Sabha seat in bigger states to 40 lakhs.
b. Conducting exit polls and publishing results of exit polls would be prohibited during the election to Lok Sabha and the State Legislative assembly.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c

17. Which of the following statements about Shanghai Cooperation Organization is correct:
a. The Shanghai Cooperation Organisation is only a security organization created in the year 2001 in Shanghai, China by the leaders of China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, and Uzbekistan.
b. India and Pakistan joined Shanghai Cooperation Organization as full members on 2017.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c

18. Which of the following statements are correct:
a. The Home ministry is the nodal authority to provide clearance to foreign investments under the National Security Clearance Policy.
b. As many as 15 parameters are fixed in eight to nine sensitive areas such as telecom and port under the National Security Clearance Policy since any vulnerability of equipments and products imported would affect India’s economic growth.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: c

19. Which of the following statements are correct:
a. India is not a party to the 1951 Refugee Convention or its 1967 protocol.
b. But India is still bound by customary international law not to forcibly return any refugee to a place where they face a serious risk of persecution or threats to their life or freedom.
c. This principle is called as the International Principle of Non Refoulement adopted by the United Nations.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 4 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above.
Answer: d

20. The Rohingyas are muslimsfrom the Rakhine state in which of the following countries:
a. Myanmar
b. Indonesia
c. Thailand
d. South Korea
Answer: a