“Current Affairs Pulse – 29/08/2017”

0
34

1. Who is the 45th Chief Justice of India:
a. Justice Dipak Mishra
b. Justice Rohinton Nariman
c. Justice A.P.Shah
d. Justice Chelameshwar
Answer: 1
Explanation: Refer The Hindu, Page No 1 Dated 29 August 30, 2017.

2. Which of the following statements about Buckingham Canal are correct:
a. The Buckingham Canal is a 796 kilometres long fresh water navigation canal, running parallel to the Coromandel Coast.
b. The canal runs from Kakinada in the East Godavari district of Andhra Pradesh to Villupuram District in Tamil Nadu.
c. Buckingham Canal is part of the National Waterway 4.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 1 Dated 29 August 30, 2017.

3. Which of the following statements about CBI or the Central Bureau Of Investigation are correct:
a. The Central Bureau of Investigation – CBI is a multidisciplinary investigation agency of the government of India and undertakes investigation of corruption related cases, economic offences and cases of conventional crimes.
b. The Interpol Wing of the CBI coordinates requests for investigation related activities originating from Indian law enforcement agencies and the member countries of Interpol.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu, Page No 3 Dated 29 August 30, 2017.

4. Which of the following statements about the situational discretion about the Governor are correct:
a. Dismissal of the council of ministers when it cannot prove the confidence of the state legislative assembly.
b. Dissolution of the state legislative assembly if the council of ministers has lost its majority.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu, Page No 4 Dated 29 August 30, 2017.

5. Which of the statements regarding the Competition Commission of India are correct:
a. The objectives of the Competition (Amendment) Act, 2007 are sought to be achieved through the Competition Commission of India (CCI) established on October 2003.
b. It is the duty of the Commission to eliminate practices having adverse effect on competition, promote and sustain competition, protect the interests of consumers and ensure freedom of trade in the markets of India.
c. It also gives opinion on competition issues on a reference received from a statutory authority established under any law and to undertake competition advocacy, create public awareness and impart training on competition issues.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 6 Dated 29 August 30, 2017.

6. The strategic components of area-based development in the Smart Cities Mission includes:
a. Retrofitting which includes City Improvement.
b. Redevelopment which includes City Renewal
c. Greenfield development in a vacant area
d. Pan-city development which provides smart solutions.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 4 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 6 Dated 29 August 30, 2017.

7. Which of the following are prohibited under Operation Clean Money are correct:
a. Accepting cash of 2 lakh or more in aggregate from a single person in a day or for one or more transactions relating to one event or occasion.
b. Receiving or repaying 20,000 or more in cash for transfer of immovable property.
c. Paying more than 10,000 in cash relating to expenditure of business/profession.
Options:
a)1 and 3 only
b)2 and 3 only
c)1 and 2 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 7 Dated 29 August 30, 2017.

8. Which of the following statements about the AAYKAR SETU app are correct:
a. The app deals with tax payers services module and mobile application.
b. It was launched by the Income Tax Department.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu, Page No 7 Dated 29 August 30, 2017.

9. Which of the following are the Tsunamigeic zones in the Indian plate region:
a. Andaman subduction zone in the Bay of Bengal.
b. Makaran subduction zone in the Arabian Sea.
c. Burmese Arc north of the Andaman Islands.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 8 Dated 29 August 30, 2017.

10. Which of the following statements about the Indo – Australian Tectonic Plate Boundary are correct:
a. The largest strike-slip earthquake on record had happened along the Indo- Australian plate boundary in 2012.
b. The phenomenon occurred when tectonic plates slipped horizontally along a fault line.
c. But most large earthquakes which were caused when two plates collided at their boundaries and one plate slid beneath the other.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 8 Dated 29 August 30, 2017.

11. Which of the following statements about Indo – Australian Tectonic Plate Boundary are correct:
a. The diffuse deformation zone between the Indian and Australian tectonic plates are capable of generating earthquakes up to a magnitude of 8. Tsunami.
b. The southern parts of the Indian landmass would be in the direct line of such a tsunami.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu, Page No 8 Dated 29 August 30, 2017.

12. Which of the following statements about IUCN (International Union for the Conservation of Nature) are correct:
a. International Union for Conservation of Nature (IUCN) is a membership Union uniquely composed of both government and civil society organizations.
b. IUCN is the global authority on the status of the natural world and the measures needed to safeguard it.
c. The IUCN congresses have produced several key international environmental agreements including the Convention on Biological Diversity (CBD), the Convention on International Trade in Endangered Species (CITES), the World Heritage Convention, and the Ramsar Convention on wetlands.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer the website of IUCN.
13. Which of the following statements regarding Minocycline are correct:
a. The Ministry of Health And Family Welfare, which is commonly used for acne treatment, has been cleared to treat Acute Encephalitis Syndrome.
b. It is lipophilic in nature and has better ability to penetrate the blood brain barrier.
c. It reduces neuroinflammation and marked effects on ailments that cause brain inflammation.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 9 Dated 29 August 30, 2017.

14. Which of the following statements about the National Human Rights Commission are in correct:
a. The National Human Rights Commission is a statutory and not a constitutional body.
b. The Commission’s recommendations are binding on the concerned governments.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Explanation: Refer The Hindu, Page No 9 Dated 29 August 30, 2017.

15. Which of the following countries share the longest land boundary with India:
a. Bangladesh
b. China
c. Pakistan
d. Nepal
Answer: 1
Explanation: Refer The Hindu, Page No 10 Dated 29 August 30, 2017.

16. Which of following statements are correct:
a. The Border Defence Cooperation Agreement between India and China came into being in 2013.
b. The agreement reiterates the need to continue to maintain peace, stability and tranquility along the line of actual control in the India-China border areas.
c. It also has measures to continue implementing confidence building measures in the military field along the line of actual control.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 10 Dated 29 August 30, 2017.

17. The country of Indonesia falls under which of the following climatic classifications:
a. Hot Wet Equatorial Climate
b. Tropical Marine Climate
c. Tropical Monsoon Climate
d. Gulf Type Climate
Answer: 1
Explanation: Refer The Hindu, Page No 11 Dated 29 August 30, 2017.

18. Other than Islam, Indonesia recognizes which of the following five official religions:
a. Hinduism
b. Buddhism,
c. Protestantism and Catholicism
d. Confucianism.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 4 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 11 Dated 29 August 30, 2017.

19. Which of the following statements about Siliguri Corridor are correct:
a. It is also called as Chicken Neck Corridor.
b. It connects the state of West Bengal with the North Eastern States.
c. Countries of Nepal and Bangladesh lie on either sides of the corridor.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer:4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 12 Dated 29 August 30, 2017.

20. Which of the following are not Chinese Mobile Phone Brands:
a. Vivo
b. Oppo
c. Xiaomi
d. One Plus and Gionee
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 4 only
c)1 and 3 only
d)None of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 15 Dated 29 August 30, 2017.

21. Which of the following statements about Class Action suits as mentioned in the Companies Act 2013 are correct:
a. Section 245, in the Companies Act 2013 which relates to class action suits can be invoked in cases of mismanagement of a company by its directors.
b. The Shareholders/ Depositors can collectively approach the NCLT for redressing the situation.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu, Page No 16 Dated 29 August 30, 2017.

Source: “THE HINDU”