“Current Affairs Pulse – 28/08/2017”

0
31

1.The conversation status of the Indian Rhinoceros under the IUCN – International Union For Conservation Of Nature is:
a)Extinct
b)Vulnerable
c)Endangered
d)Least Concerned
Answer: 1
Explanation: Refer The Hindu, Page No 7 Dated August 30, 2017.

2. Which of the following ministries are involved in the collection of Socio Economic Caste Census:
a. Ministry of Rural Development
b. Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation
c. Ministry of Social Justice and Empowerment.
d. Ministry of Panchayat Raj.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)None of the above
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu, Page No 7 Dated August 30, 2017.

3.The Rural Development Ministry has already started using the SECC data for the following schemes:
a. Pradhan Manthri Awaas Yojana
b. Deen Dayal Upadhyaya Power Scheme
c. Swatch Bharath Mission
d. Mahathma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 4 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 7 Dated August 30, 2017.

4. Which of the following statements about Primitive Tribal Groups are in correct:
a. They are the poorest of the poor amongst the Schedule Tribes.
b. They use pre agricultural level of technology for farming.
c. The literacy rate is very low.
d. Their population is either declining or stagnating.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 4 only
d)None of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 7 Dated August 30, 2017.

5. The rhino calves that were displaced due to floods were being kept at the Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation (CWRC) at Panbari inside the KNP which was being administered by:
a. Wildlife Trust Of India
b. International Fund for Animal Welfare.
c. Assam Forest Department.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 7 Dated August 30, 2017.

6. Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS) functions under which of the following ministries:
a)Ministry of Earth Science
b)Department of Science and Technology
c)Ministry of Chemicals and Fertilizers
d)Department of Fisheries
Answer: 1
Explanation: Refer The Hindu, Page No 7 Dated August 30, 2017.

7. Which of the following statements about Regional Integrated Multi- Hazard Early Warning System for Asia and Africa (RIMES) are correct:
a. It provides ocean forecast and early warming information are aimed towards safety at the sea.
b. INCOIS is already providing these operational services to Maldives, Sri Lanka and Seychelles.
c. INCOIS has inaugurated the Ocean Forecasting System for Comoros, Madagascar, and Mozambique recently.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 7 Dated August 30, 2017.

8. Which of the following statements about Operation Enduring Freedom are correct:
a. It is the official name used by the U.S. government for the Global War on Terrorism between 2001 and 2014.
b. It primarily refers to the War in Afghanistan, but it is also affiliated with counterterrorism operations in other countries.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu, Page No 8 Dated August 30, 2017.

9. Which of the following statements about Operation Resolute Support are correct:
a. It is a NATO-led train, advice and assist mission in the Islamic Republic of Afghanistan, which began on January 1, 2015.
b. It is a follow-on mission to the International Security Assistance Force (ISAF) which was completed on December 28, 2014.
c. The United Nations Security Council unanimously adopted United Nations Security Council in support of the new international mission in Afghanistan.
Options:
a)1 and 3 only
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 8 Dated August 30, 2017.

10. Which of the following statements about Operation Freedom’s Sentinel are correct:
a. This is the latest operations by United Kingdom’s forces within Afghanistan.
b. The operation involves only NATO nations.
Options:
a)Both 1 and 2
b)Neither 1 nor 2
c)2 only
d)1 only
Answer: 1
Explanation: Refer The Hindu, Page No 8 Dated August 30, 2017.

11. Which of the following countries is not part of the One Belt One Road initiative in South Asia:
a. Pakistan
b. India
c. Banglaesh
d. Sri Lanka
Answer: 2
Explanation: Refer The Hindu, Page No 8 Dated August 30, 2017.

12. Which of the following statements about ASEAN – Association of South East Asian Nations are correct:
a. The Secretariat of ASEAN is not located in Jakarta.
b. East Timor is a member of ASEAN.
c. India is part of ASEAN plus Three initiative.
d. India is not part of ASEAN plus Six initiative.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 4 only
d)2 and 3 only
Answer: 1
Explanation: Refer The Hindu, Page No 8 Dated August 30, 2017.

13. Which of the following statements by NITI Aayog on underemployment are correct:
a. Not unemployment but a severe under-employment is the main problem facing the country.
b. A focus on the domestic market through an import substitution strategy would give rise to a group of relatively small firms behind a high wall of protection.
c. The creation of high-productivity, high-wage jobs is the need of the hour for India.
d. The Make in India campaign needs to succeed by manufacturing for global markets and can be a potential solution for the underemployment crisis in India.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 10 Dated August 30, 2017.

14. The Employment Unemployment Survey is conducted by which of the following organizations:
a. Central Statistical Office
b. National Sample Survey Office.
c. NITI Aayog.
d. International Labour Organization.
Answer: 2
Explanation: Refer The Hindu, Page No 10 Dated August 30, 2017.

15. JAM or Jandhan Aadhar Mobile – a term coined, and a vision conceptualized, by the Chief Economic Adviser Arvind Subramanian, is nothing short of a social revolution because it has brought together which of the following:
a. Financial inclusion through the Pradhan Manthri Jan Dhan Yojana.
b. Biometric identification through Aadhaar.
c. Mobile telecommunications.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 10 Dated August 30, 2017.

16. Tibet is the source of which of the following rivers in Asia:
a. Indus River and Brahmaputra River
b. Yellow River and Yangetze River
c. Mekong River and Salween River
Options:
a)1 only
b)2 only
c)3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 10 Dated August 30, 2017.

17. Which amongst the following are not part of the stages of economic intergration:
a. Free Trade
b. Customs Union
c. Common Market
d. Economic Union
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 12 Dated August 30, 2017.

18. Which of the following statements about European Union are correct:
a. European Union is a political and economic union of 28 member states.
b. Only 19 EU member states which use the euro currency.
c. The Schengen Area, where passport controls have been abolished, is located within the European Union.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 12 Dated August 30, 2017.

19. Hurricane Harvey made landfall in which of the following place:
a. Philippines
b. Japan
c. The United States of America
d. South Africa
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu, Page No 12 Dated August 30, 2017.

20. Which of the following statements about Mysuru Dusara are correct:
a. The Mysuru Dusera has been celebrated since 1610.
b. The Wodeyars of Mysore observed the Dasara Festival.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer The Hindu, Page No 17 Dated August 30, 2017.

21. Which of the following statements are correct regarding the Reserch on Oxytocin by the National University of Singapore:
a. The CD38 and CD157 genes are associated with the sociality of young individuals.
b. CD38 and CD157 genes regulate the release of oxytocin, the paramount social hormone in humans involved in primary social behaviours.
c. Young adults who have higher expression of the CD38 gene as well as differences in CD157 gene sequence are friendlier and more socially adept than others.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer The Hindu, Page No 17 Dated August 30, 2017.

Source: “THE HINDU”