KingMakers IAS Academy’s “Current Affairs Pulse” – 100% taken from “THE HINDU”

0
42

11th August, 2017:-

1)Which of the following are correctly matched:

             Conflict                                Country

1)Tamil Eelam Conflict                –    Sri Lanka

2)Violence against Hazara Shias  –    Myanmar

3)Rohingyas vs Rakhines            –    Afghanisthan

Options:

a)1 only

b)2 and 3

c)1 and 3

d)None Of The Above

Answer: a

2)A district level ranking system to systematically measure the outcomes of Swatch Bharath Abhiyan has been introduced by:

a.Minstry of Drinking Water and Sanitation
b.Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation
c.Ministry of Rural Development
d.Ministry of Panchaythi Raj
Answer:a

 

3)Which among the following are not one of the findings of a recent govt. commissioned survey on Swatch Bharath Abhiyan:

a.Reduced Stress for Women
b.Improved Public Health
c.Low coverage among Dalit households
d.Disuse of toilets due to water scarcity

Options:
a.1 and 3
b.1 and 2
c.2 and 4
d.All of the above.
Answer: d

4)Identify the correct statements:

a. According to Environment health researchers, children are the sub group of population most affected by air pollution.
b. Children are the sub group who will be primary beneficiaries of policies to reduce fossil fuel emission.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 or 2
Answer: c

5)Which of the following statements about WHO are correct:

a. WHO is not one of the specialized agencies of the UNITED NATIONS.
b. The Global Burden Of Disease study report is published by WHO.

Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 or 2
Answer: d

6)Identify the correct statements:
a. THE Tropic Of Cancer passes through UAE.
b. India has received investments from the UAE Sovereign Wealth Fund into Indian Infrastructure projects.

Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 or 2
Answer: c

7)Which of the following sectors featured in the list of most Non Performing Assets (NPAs) according to the Finance Minister:
a. Steel
b. Infrastructure
c. Power
d. Textiles
Options:
a. 1 and 2
b. 1 and 3
c. 1, 2 and 4
d. All of the above.
Answer: d

8)Which of the following statements are true:
a. Private sector banks were hit the most by Non-Performing Assets as big industrial and infrastructure programs were supported by them.
b. One of the reasons for the growth of Non Performing assets is because of the accumulated interests.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: b

9) Which of the following statements about OECD (Organisation for Economic Co operation and Development) is correct:
a. OECD founded in 1960 aims to stimulate economic progress and world trade.
b. Most OECD members are high-income economies with a very high Human Development Index (HDI) and are regarded as developed countries.
c. India is a founder member of OECD.
Options
a. 1 and 2.
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. None of the above.
Answer a

10)Which one of the statements about the practice of “Chhaupadi” are correct:
a. It is a practice of menstrual exile followed in Nepal.
b. It was outlawed a decade ago in Nepal by the Supreme Court.
c. A new law w.e.f. August 2018 has made it a criminal offence to force women into menstrual exit.
Options:
a. 1 and 2
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. All of the above.
Answer: d

11)Which of the statements about Yemen are incorrect:
a. Yemen has seen the largest outbreak of the Cholera disease ever recorded in any country in a single year.
b. There is an ongoing conflict in Yemen between the Houthi Rebels and the Saudis intervening for Al Qaeda in Arabian Peninsula.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 or 2
Answer: d

12)Which of the following state does not shareboundary with Bangladesh:
a. Assam
b. Meghalaya
c. Tripura
d. Mizoram
Answer: d

13)Which of the following statements are correct:Which of the following statements are correct:

a. The decision to make Vehicles without valid pollution under control certificate (PUC) non eligible for the annual insurance was taken by the Central Government.

b. The above recommendation was made by the Environment Pollution (Prevention and Control Authority) in its report on ASSESSMENT OF THE Pollution Under Control programme.

Options:

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 or 2

Answer: b 

14)Which of the statements about Vice President is wrong:
a. The Vice President occupies the second highest office in the country.
b. The office of Indian Vice President is modelled after the American Vice President.
c. He should be qualified for election as a member of the Rajya Sabha.
d. He should not hold any office of profit only under the Union Government.
Options:
a. 1 and 2
b. 1 and 3
c. 4 only
d. None of the above.
Answer: c

15)The Draft National Energy Policy 2017 was released by:
a. Niti Aayog
b. Directorate General of Hydrocarbons
c. Ministry of New and Renewable Energy
d. Minstry of Power
Answer: a