Home Blog Page 17

Current Affairs Editorial – “Navigating a changing world”

0

Navigating a changing world

G.S.Paper II: Bilateral, regional and global groupings and agreements involving India and/or affecting India’s interests; Effect of policies and politics of developed and developing countries on India’s interests, Indian diaspora.

Context:
• The talks to negotiate the India-European Union trade pact, the Broad-based Trade and Investment Agreement (BTIA), did not progressed during the 14th India-EU Summit.
• It is a sign that both sides continue to recalibrate their bargaining power and understanding of their relative positions on the international stage.
• But there are some important positive outcomes of these interactions, which go beyond just trade.
• The very fact that the two sides are talking and working together in several areas is significant.

Challenges faced by the European Union:
• Much has changed for the EU since the last summit held in Brussels in 2016.
• The Brexit issue and the secessionist forces which questioned the very existence of the European Union.
• Several key elections, including in France and Germany is coming up.
• The rift between eastern and western European countries on what core EU values are and should be is being hotly debated.

American Withdrawal and Shift in Identity:
• The inaugration of Donald Trump as U.S. President has created a visible rift between the long standing partnership between the United States and the European Union.
• The consequent retreat of America from its leadership role in the West has provided a significant external stimulus to the EU’s identity shift.

World’s largest democracies:
• The EU leadership referred to India and the EU as being the “world’s largest democracies” – a statement usually made with regard to politically sovereign entities.
• This projection as one of the world’s largest democracies is more notable this time in light of the U.S.’s uncertain position on the international stage.
• Pro- EU leaders such as French President Emmanuel Macron have been pushing for a stronger union in Europe as Britain leaves the EU in this context.
Rule Based International Order:
• India and the EU reaffirmed their commitment to a “rules-based” international order and a “multipolar” world.
• This is significant in the context of the U.S. moving towards reneging on several international deals.

The Iranian Nuclear Deal:
• Mr. Trump has said he is going to “decertify” the nuclear deal with Iran — a deal that the EU is keen to uphold.

The Paris Accord:
• The Donald Trump administration has given notice of intent to withdraw from the Paris Accord as well.

Recognition of Multipolarity:
• The reference to multipolarity is recognition that there is more than just one chair at the top table, not just with the U.S.’s shifting position but also due to Russia and China’s ascent.

Joint Statement on Terrorism:
• The India-EU joint statement on terrorism this year called for “decisive and concerted actions” against Hafiz Saeed, Dawood Ibrahim, Lashkar-e-Taiba and other purveyors of terror.
• This will further bolster India’s efforts to call out Pakistan on the issue of sponsoring terror.
• The EU itself has been no stranger to terrorism these last few years and the two sides have agreed to enhance cooperation at multilateral and bilateral interactions.

The Debate on Foreign Investment:
• Among the reported causes for the failed talks is a disagreement on whether the protection of foreign investments will be part of the BTIA or dealt with in a stand-alone treaty.
• India wanted a greater ease of movement of temporary skilled workers to provide services in the EU and the EU wanting greater market access for its automobiles and its wines and spirits.

The Movement of Skilled Workers:
• India is right to strike a hard bargain as far as the temporary movement of skilled workers is concerned.
• The EU and other developed countries have been historically reluctant about moving forward on skilled workers.

The Rise of Protectionism and Populism in Europe:
• The issue has become more challenging with the rise of populism and protectionism in Europe.
• Wanting an open market for automobiles and liquor but unduly restricting the movement of natural persons seems to be a case of ‘have your cake and eat it too’ thinking.
• All too often, the movement of skilled workers from India to developed countries is made burdensome.

Barriers to overcome:
• There are barriers to overcome in terms of salary thresholds, recognition of qualifications, visa fees, social security and so forth.

Data Secure Certification:
• Another issue holding up the trade talks has been the EU not granting data secure certification to India — a condition that facilitates the cross-border transfer of personal data, key to a number of companies’ services, especially in the IT industry.
• India does not have a stand-alone data privacy law.
• The state recently went to great lengths to create a false dichotomy between development and privacy during the right to privacy hearings in the Supreme Court.

The Debate on Privacy:
• The Indian state unsuccessfully argued that privacy was an elitist concern recently.
• On the other hand, the EU is, commendably, at the forefront of protecting citizens’ rights as regards what happens to their data online.
• It would certainly be a shot in the arm for consumer rights and privacy standards in the digital age if India were to adopt and implement strict standards for handling data, an outcome desirable in itself.

The Leadership of India and the European Union:
• India and the EU should continue to welcome each other’s leadership roles in the world, primarily because of commonly shared values.
• The EU is concerned about China flooding global markets with inexpensive steel and its response to China’s Belt and Road Initiative has been lukewarm.
• The strength of China’s relationship with EU member states themselves is heterogeneous, with China trying to make inroads into Eastern and Central Europe through infrastructure investments.

Why should India and European Union Cement their bond:
• This makes it vital for India to cement its bonds with the EU further.
• It’s not just about trade. It is far from clear what presence the EU will have in a decade’s time as this is a matter that can only be settled internally by its constituents.

The Way Ahead: Opportunities for Partnership:
• But the sands are shifting; both in Europe and the world, and spaces and opportunities for leadership and partnership are opening up.
• It will certainly pay for both India and the EU to keep each other close as they feel their way around the emerging international order.

“Current Affairs Pulse – 15/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding INS Aridhaman are correct:
a. INS Aridhaman is India’s first Ballistic Nuclear Submarine.
b. INS Aridhaman is an indigenously built nuclear submarine.
c. Aridhaman belongs to the Arihant class and will carry several new pieces of equipments including new-generation sensors and periscope, compared to the first ship.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 1 and 3 only
c. 2 and 3 only
d. None of the above
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 15, 2017.

2. Which of the following statements regarding the Gorkhaland are correct:
a. The demand for a separate administrative unit in Darjeeling has existed since 1907.
b. The Hillmen’s Association of Darjeeling had submitted a memorandum to Minto-Morley Reforms demanding a separate administrative setup in 1909.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 15, 2017.

3. Which of the following statements regarding the GJM or the Gorkha Janmukthi Morcha are correct:
a. It is a registered unrecognized political party.
b. It campaigns for the creation of a separate state Gorkhaland within India, out of districts in the north of West Bengal.
c. The Chairperson of the Party is Shri. Bimal Gurung.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 15, 2017.

4. Which of the following statements regarding Political parties are correct:
a. The Election Commission specifies certain symbols as free symbols which are meant for the candidates set up by the recognized parties.
b. Every national party is allotted a symbol exclusively reserved for its use throughout the country.
c. Every state party is allotted a symbol exclusively reserved for its use in the state or states in which it is so recognized.
d. A registered unrecognized party can select a symbol from a list of free symbols.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 4 only
c. 2, 3 and 4 only
d. None of the above
Answer: 3
Refer Indian Polity book by Laxmikanth.

5. Which of the following statements regarding Operation Barkhane is correct:
a. It is an ongoing anti-insurgent operation in Africa’s Sahel region.
b. It is being carried out by the United States of America.
c. The operation has been designed with five African countries which are former French colonies.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 15, 2017.

6. Which of the following statements regarding the Penganga River are correct:
a. It originates in the Ajantha ranges in Aurangabad district in Gujarath.
b. It flows along the state border between Maharashtra and Telangana.
c. It is a major tributary of the Wardha River.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 2 of The Hindu Dated October 15, 2017.

7. Which of the following statements regarding the Gonds are correct:
a. They are Adivasi people spread over the central Indian states.
b. The gonds speak the Gondi language belonging to the Dravidian family of languages.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 2 of The Hindu Dated October 15, 2017.

8. Which of the following statements regarding the Schedules of the Constitutions are true:
a. The Sixth schedule of the constitution deals with the administration and control of scheduled areas and scheduled tribes in any state except Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
b. The Fifth schedule of the constitution on the other hand deals with the administration of the tribal areas in the four northeastern states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Indian Polity by Laxmikanth.

9. Which amongst the following countries have launched the Hwasong missile recently:
a. South Korea
b. Japan
c. Iran
d. North Korea
Answer: 4
Refer Page No 3 of The Hindu Dated October 15, 2017.

10. Which of the following statements regarding the Hwasong missiles are correct:
a. Hwasong-14 inter-continental ballistic missiles’ (ICBM), range could extend to Alaska.
b. Hwasong-12 intermediate- range missiles range extends to the U.S. Pacific territory of Guam.
c. Hwasong-13 inter-continental ballistic missiles’, has a longer maximum range than the other two Hwasong missiles and could potentially reach the U.S. West Coast.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 3 of The Hindu Dated October 15, 2017.

11. Which of the following statements regarding Syria are correct:
a. Syria is a landlocked country.
b. Syria’s borders extend to the eastern Mediterranean Sea.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 3 of The Hindu Dated October 15, 2017.

12. Which of the following statements regarding the YPG or the People’s Protection Units are correct:
a. It is the primary component of the Syrian Democratic Forces.
b. It is a mainly-Kurdish militia in Syria.
c. The YPG group has won major victories over the Islamic State in Syria.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 3 of The Hindu Dated October 15, 2017.

13. Which of the following statements regarding the island of Saint. Helena are correct:
a. It is a volcanic tropical island in the South Atlantic Ocean.
b. It is a British Overseas Territory.
c. The Tropic of Capricon passes through Saint Helena.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 4 of The Hindu Dated October 15, 2017.

14. Which of the following statements regarding Dashavathar are correct:
a. Dashavatar, is a folk theatre form with provenance in Sindhudurg district of the South Konkan region of Maharashtra.
b. Sharp wit and satire on public life, intertwined with tales of the 10 avatars of Vishnu as the core theme, characterise the dance drama.
c. The play unfolds at dusk — most often, late at night — and if the artists catch the pulse of the audience, it usually carries on till daybreak.
d. It has resemblance to Yakshagana of coastal Karnataka.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 6 and 7 of The Hindu Dated October 15, 2017.

15. Napa Valley is located in which of the following climatic regions:
a. The Warm Temperate Eastern Margin.
b. The Warm Temperate Western Margin.
c. The Cool Temperate Western Margin
d. The Cool Temperate Eastern Margin
Answer: 2
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 15, 2017.

16. Which of the following statements regarding the requirements of Tea Cultivation are correct:
a. Moderate temperatures of about 60 degree Fahrenheit.
b. Heavy rainfall over 60 inches.
c. Well drained highland slopes.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 15, 2017.

17. Which of the following statements regarding the UDAN scheme are correct:
a. It aims at providing connectivity to un-served and under-served airports of the country through revival of existing airstrips and airports.
b. It reserves minimum number of UDAN seats i.e. seats at subsidized rates and also cap the fare for short distance flights.
c. The scheme is being carried out by the Ministry of Civil Aviation.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 15, 2017.

18. Which of the following statements regarding the City of Amaravathi are correct:
a. It is located on the banks of river Godavari.
b. It is a historic Buddhist site where a Mahachaithya was built between the 2nd century BCE and the 3rd century CE.
c. It was the capital of the Satavahana kingdom.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 15, 2017.

19. Which of the following countries will benefit from the GSAT 09:
a. Afghanistan.
b. Maldives
c. Bhutan
d. Sri Lanka
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 15, 2017.

20. Which of the following statements regarding the Palk Strait are correct:
a. It is a strait between the Indian state of Tamil Nadu and Sri Lanka
b. It connects the Bay of Bengal in the northeast with the Palk Bay in the southwest.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 15, 2017.

Source: “THE HINDU – 15/10/2017”

“Current Affairs Pulse – 13/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding the powers and functions of the Election Commission are correct:
a. To advise the President on matters relating to the disqualification of the members of the Parliament.
b. To cancel polls in the event of rigging, booth capturing violence and other irregularities.
c. To advise the President whether elections can be held in a state under President’s rule in order to extend the period of emergency after one year.
d. To notify the dates and schedules of elections and to scrutinize nomination papers.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 13, 2017 and Indian Polity book by Laxmikanth.

2. Which of the following statements regarding the UNESCO are correct:
a. It is not a specialized agency of the United Nations.
b. Its declared purpose is to contribute to peace and security by promoting international collaboration through educational, scientific, and cultural reforms.
c. The headquarters of the United Nations is based in Paris, France.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 2
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 13, 2017 and the official website of UNESCO.

3. Which of the following statements regarding the UNESCO are correct:
a. UNESCO is the first UN agency to have admitted Palestine as a full member in 2011.
b. The United States of America and Israel were members of the UNESCO.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 and 18 of The Hindu Dated October 13, 2017.

4. Which of the following statements regarding Breach of privilege and Contempt of House are correct:
a. The terms Breach of Privilege and Contempt of House are used interchangeably, they have different implications.
b. A Breach of Privilege, normally, amounts to Contempt of House.
c. There may be contempt of House without specifically committing a breach of privilege.
Options:
a. 1 and 2 only
b. All of the above
c. 2 and 3 only
d. None of the above
Answer: 2
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 13, 2017.

5. Which among the following Parliamentary privileges does not fall into the category of collective privileges?
a. The Right to publish its reports, debates and proceedings.
b. The Right to exclude strangers from its proceedings.
c. It can punish members as well as outsiders for contempt.
d. The freedom of speech of the members of the Parliament.
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 13, 2017 and Indian Polity Text book by Laxmikanth.

6. Which of the following statements regarding the party Whip are in correct:
a. It is mentioned in the Rules of the House and Parliamentary Statute.
b. It is mentioned in the Constitution of India.
c. It is based on the Conventions of the Parliamentary Government.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 3 only
c. 2 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 13, 2017 and Indian Polity Text book by Laxmikanth.

7. According to the Supreme Court of India, a religious denomination must satisfy which of the following conditions:
a. It should be a collection of individuals who have a system of beliefs/ doctrines which they regard as conductive to their spiritual well-being.
b. It should have a common organization.
c. It should not be designated by a distinctive name.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer Page No 12 of The Hindu Dated October 13, 2017 and Indian Polity Text book by Laxmikanth.

8. Annihilation Of Caste is an undelivered speech written in 1936 by which among the following personalities:
a. Mahatma Gandhi.
b. Jawahar Lal Nehru
c. B.R. Ambedkar
d. Ram Manohar Lohia.
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 13, 2017

9. Which of the following statements regarding POCSO Act 2012 – The Protection of Children from Sexual Offences Act (POCSO Act) 2012 are correct:
a. It defines a child as a person under age of 18 years.
b. POCSO criminalizes even consensual teenage sexual activity.
c. The latest ruling of The Supreme Court on exception to Section 375 of Indian Penal Code has brought the above criminalization into the domain of marriage.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 13, 2017

10. Which of the following statements regarding the Airport Authority of India are correct:
a. The Airport Authority of India manages only International Airports in India.
b. AAI has undertaken GAGAN project in technological collaboration with Indian Space and Research Organization (ISRO), where the satellite based system will be used for navigation.
c. The Airport Authority of India has a Miniratna Status.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 13, 2017

11. Which of the following countries/islands surround the South China Sea:
a. China
b. Vietnam
c. Philippines
d. Borneo
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 13, 2017 and a standard World Atlas.

12. Which of the following treaties established the European Union:
a. The Treaty of Paris
b. The Treaty of Rome
c. The Maastricht Treaty
d. The Treaty of Lisbon
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 13, 2017.

13. Which of the following statements regarding the outcomes of the 14th India – European Union summit are correct:
a. They adopted a Joint Statement on Cooperation in Combating Terrorism with a view to deepening their strategic and security cooperation.
b. India and the EU reaffirmed their support for the continued full implementation of the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) regarding the Iranian nuclear issue.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 13, 2017.

14. Which of the following statements regarding the International Code of Conduct against Ballistic Missile Proliferation are correct:
a. It is also called as the Hague Code of Conduct (HCOC) and was established on 25 November 2002.
b. The Code of conduct does not ban ballistic missile but regulates access to ballistic missiles which can potentially deliver weapons of mass destruction.
c. India is not a signatory of the HCOC.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer the PIB Newsletter dated October 12, 2017.

15. Which of the following statements regarding the Geneva Communique/ Geneva III Peace Conference are correct:
a. It was an international peace conference on the future of Syria with the aim of ending the Syrian Civil War.
b. It aimed to bring together the Syrian government and the Syrian opposition to discuss the clear steps towards a transitional government for Syria with full executive powers.
c. This conference was pursued by UN peace envoy to Syria in cooperation with the United States and Russia and backed by the United Nations.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer the PIB Newsletter dated October 12, 2017.

16. Which of the following statements regarding the Madrid Conference of 1991 are correct:
a. It was an attempt by the international community to revive the Israeli–Palestinian peace process through negotiations.
b. It involved Israel and the Palestinians as well as Arab countries, including Jordan, Lebanon and Syria.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 13, 2017 and the PIB Newsletter dated October 12, 2017.

17. Which of the following statements regarding the Palestinian Territories are correct:
a. The West Bank shares its boundary to the west, north, and south with Israel, and to the east, across the Jordan River, with Jordan.
b. Gaza strip is a small self-governing territory on the eastern coast of the Mediterranean Sea, that borders Egypt on the southwest and Israel on the east.
c. The Gaza Strip, together with the West Bank, constitutes the Palestinian territories claimed by the Palestinians as the State of Palestine.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 13, 2017 and any standard World Atlas.

18. Which of the following statements regarding the Brexit are correct:
a. The United Kingdom joined the European Communities (EC) in 1973.
b. The British government invoked Article 50 of the Treaty on the European Union to exit from it.
c. Britain is part of the Eurozone which is a monetary union of those European states which have adopted Euro as their common currency.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 13, 2017.

19. Which of the following statements regarding Protectionism are correct:
a. Protectionism is the economic policy of restraining trade between countries through methods such as tariffs on imported goods, restrictive quotas etc.
b. Protectionist policies protect the producers, businesses, and workers of the import-country from foreign competitors.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 13, 2017.

20. Which of the following statements regarding the country of Morocco are correct:
a. The Tropic of Cancer passes through Morocco.
b. The Atlas mountains stretches through Morocco, Algeria and Tunisia.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 18 of The Hindu Dated October 13, 2017.

Source: “THE HINDU – 15/10/2017”

“Current Affairs Pulse – 12/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding the EAC – PM – Economic Advisory Council To Prime Minister are correct:
a. The Council has identified ten themes around which the Council Report would be structured in the coming months and developed by Theme Groups.
b. The need for effective tracking of key economic parameters, through possible mechanisms for instituting an Economy Track Monitor, using lead indicators was also recognized.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 12, 2017 and refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

2. Which of the following statements regarding UNICEF – United Nations Children’s Fund are correct:
a. It is a United Nations (UN) programme that provides humanitarian and developmental assistance to children and mothers in developing countries.
b. It is not a member of the United Nations Development Group.
c. UNICEF is headquartered in New York City.
Options:
a. 1 and 3 only
b. 1 and 2 only
c. 2 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

3. Which of the following statements regarding the country of Morocco are correct:
a. It is located in the Maghreb region of South Africa.
b. Morocco does not share its cost line with Mediterranean Sea.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer a standard Atlas and Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

4. Which of the following statements regarding the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) are correct:
a. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) is the flagship scheme of the Ministry of Rural Development and Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation).
b. It is a skill certification scheme.
c. The objective of this scheme is to enable a large number of Indian youth to take up industry-relevant skill training that will help them in securing a better livelihood.
d. Individuals with prior learning experience or skills will also be assessed and certified under Recognition of Prior Learning (RPL).
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 and 4 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

5. Which of the following statements regarding Skill India Campaign are correct:
a. It is an initiative of the Government of India which has been launched to empower the youth of the country.
b. The National Skill Mission is chaired by the Prime Minister.
c. Skill India offers courses which are aligned to the standards recognised by both, the industry and the government under the National Skill Qualification Framework.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

6. Which of the following statements regarding the Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion (SANKALP) and are correct:
a. SANKALP is a centrally sponsored scheme getting loan support from World Bank under the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.
b. SANKALP envisages setting up of Trainers and Assessors academies with self-sustainable models and also aims at enhancement of inclusion of marginalized communities including women.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

7. Which of the following statements regarding Skill Strengthening for Industrial Value Enhancement (STRIVE) are correct:
a. STRIVE is a central sector scheme, with half of the scheme outlay as World bank loan assistance.
b. The schemes aim to develop a robust mechanism for delivering quality skill development training by strengthening institutions like the National Skill Development Corporations.
c. STRIVE is an outcome focused schemes marking shift in government’s implementation strategy in vocational education and training from inputs to results.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

8. Which of the following statements regarding the Global Conference on Cyberspace are correct:
a. The 5th edition of the event is being conducted by the Ministry of Electronics and IT, Government of India in New Delhi.
b. Cyber4All will be the main theme of this largest ever event of its kind with four sub-themes – Cyber4InclusiveGrowth, Cyber4Digitalinclusion, Cyber4Security and Cyber4Diplomacy.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

9. Which of the following statements regarding the Ministerial Conferences of the World Trading Organization are correct:
a. The topmost decision-making body of the WTO is the Ministerial Conference, which usually meets every two years.
b. The Eleventh Ministerial Conference (MC11) of the WTO is scheduled to be held in Rio de Janeiro.
c. The Ministerial Conference can take decisions on all matters under any of the multilateral trade agreements.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 3
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

10. Which of the following personality was also known by the title of Loknayak:
a. Jayprakash Narayan.
b. Dr. B.R. Ambedkar.
c. Syed Badruddin Tyabji.
d. Dadabai Naoroji.
Answer: 1
Refer the PIB Newsletter dated October 11, 2017.

11. Which of the following statements regarding the Supreme Court’s observations on Section 375 of the Indian Penal Code is correct:
a. Sexual Intercourse with a girl below 18 years of age is rape, regardless of whether she is married or not.
b. The exception carved out in Section 375 of the Indian Penal Code creates an artificial distinction between a married girl child and an unmarried girl child.
c. The exception clause took away the right of a girl child to bodily integrity and reproductive choice.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 12, 2017.

12. Which of the following does not belong to the World Bank:
a. International Bank for Reconstruction and Development.
b. International Development Association
c. International Finance Corporation
d. Multilateral Investment Guarantee Agency
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. None of the above
d. 1 and 4 only
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 12, 2017 and the official website of the World Bank.

13. The Arabian Sea region covers the waters of which of the following:
a. Red sea.
b. Gulf of Aden
c. Sea of Oman
d. The Gulf
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1, 3 and 4 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 12, 2017.

14. Which of the following statements are correct:
a. Three marine species — the Pondicherry shark, the Red Sea torpedo and the tentacled butterfly ray might be possibly extinct in the oceanic waters of the Arabian Seas Region.
b. India banned the exploitation and trade of 10 species of sharks and rays had in 2015 banned the export and import of shark fins of all species.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 12, 2017.

15. Which of the following statements regarding the IUCN – International Union For Conservation of Nature are correct:
a. Created in 1948, The International Union for Conservation of Nature (IUCN) is a membership Union uniquely composed of both government and civil society organisations.
b. It is the global authority on the status of the natural world and the measures needed to safeguard it.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2 only
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 12, 2017 and IUCN website

16. The World Conservation Congress is conducted by which of the following organizations:
a. International Union for Conservation of Nature.
b. World Wildlife Fund.
c. Convention on Biological Diversity.
d. Green peace.
Answer: 1
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 12, 2017 and IUCN website

17. Which of the following statements regarding the Japan-India Energy Partnership Initiative are correct:
a. It aims at promoting well-functioning energy markets and affirmed to promote a transparent and diversified Liquefied Natural Gas (LNG) market.
b. A Memorandum of Cooperation (MoC) between India and Japan has been signed on establishing a liquid, flexible and global LNG Market.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 12, 2017 and PIB Newsletter dated October 11, 2017.

18. Which of the following statements regarding Catalonia are correct:
a. It an autonomous community of Spain.
b. Catalonia located on the eastern extremity of the Iberian Peninsula.
c. The capital and largest city of Catalonia is Barcelona.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 12, 2017.

19. Korean Peninsula is surrounded by which of the following seas:
a. Sea of Japan
b. Yellow Sea
c. East China Sea
d. Bering Sea
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 2, 3 and 4 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 12, 2017 and a standard Geography Text book.

Source : “THE HINDU – 12/10/2017”

“Current Affairs Pulse – 11/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding Childhood obesity are correct:
a. China has the second highest number of obese children in the world after India.
b. A rise in Childhood obesity is attributed to urbanization, increased income, availability of fast foods, educational demands, television viewing and gaming have led to a rise in the consumption of foods high in fats, sugar and salt and low physical activity.
c. Most obese children develop early puberty, joint pain and find it difficult to exercise resulting in metabolic syndrome and they end up with Type 2 diabetes.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 26 of The Hindu Dated October 11, 2017.

2. Which of the following statements regarding the Double Burden of Malnutrition are correct:
a. The double burden of malnutrition is characterized by the coexistence of undernutrition along with overweight and obesity, or diet-related noncommunicable diseases, within individuals, households and populations, and across the lifecourse.
b. Addressing the double burden of malnutrition will be key to achieving the Sustainable Development Goals especially Goal 2 and Target 3.4 and the Commitments of the Rome Declaration on Nutrition, within the UN Decade of Action on Nutrition.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 26 of The Hindu Dated October 11, 2017 and the official website of WHO.

3. Which of the following statements regarding the Integrated Management of Childhood Illness are correct:
a. The Integrated Management of Childhood Illness is a program under the aegis of the Ministry of Women And Child Development.
b. The guidelines under the Integrated Management of Childhood Illness include counseling and assessment of eating habits along with the usual weight and height measurement.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 26 of The Hindu Dated October 11, 2017 and the official website of WHO.

4. Which of the following statements regarding Rhinoceros are correct:
a. The Black Rhinoceros is a species of rhinoceros, native to eastern and southern Africa.
b. Two-thirds of the world’s Indian rhinoceroses are now confined to the Kaziranga National Park.
c. The Javan Rhinoceros were nearly hunted to extinction in Burma, Peninsular Malaysia, and Sumatra for the supposed medical powers of their horns and blood and the last remaining population can be found in Java, Indonesia.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 26 of The Hindu Dated October 11, 2017.

5. Which of the following statements regarding the International Monetary Fund are correct:
a. The IMF, also known as the Fund, was conceived at a UN conference in Bretton Woods in 1944.
b. The IMF’s primary purpose is to ensure the stability of the international monetary system—the system of exchange rates and international payments that enables countries and their citizens to transact with each other.
c. Apart from working to secure global monetary cooperation, the IMF also works to secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 11, 2017 and the official website of IMF.

6. The World Economic Outlook report is published by which of the following organizations:
a. International Monetary Fund.
b. World Trade Organization.
c. United Nations Conference on Trade And Development.
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 11, 2017.

7. Which of the following statements with regard to Euthanasia are correct:
a. Passive euthanasia, the act of withdrawing life support to a terminally-ill patient is not recognized in India.
b. The Concept of Living Will, an advance written directive to physicians for end of life medical care is recognized by law in India.
c. Active Euthanasia, an intentional act of putting to death a terminally ill patient is recognized by law in India.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 11, 2017.

8. Which of the following statements regarding Dr. Brindeshwar Pathak are correct:
a. He is not the founder of Sulabh International Social Service Organisation.
b. His work is considered pioneering in social reform, especially in the field of sanitation and hygiene.
c. He is the Brand Ambassador for Swachh Rail Mission of Indian Railway and the recipient of the Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management for the year 2017.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2, 3 and 4 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer PIB Newsletter dated October 10, 2017.

9. Which of the following statements regarding Shri. Nanaji Deshmukh are correct:
a. He was a social activist from India and has worked in the fields of education, health, and rural self-reliance.
b. He established Chitarkoot Gramoday Vishwavidyalaya in Chitrakoot which was India’s first rural University in 1991.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 22 of The Hindu Dated October 11, 2017.

10. K. Prithika Yashini, the first transgender who was appointed as Sub-Inspector of Police belongs to which of the following state:
a. Tamil Nadu
b. Karnataka
c. Goa
d. Gujarath
Answer: 1
Refer Page No 5 of The Hindu Dated October 11, 2017.

11. Which of the following statements regarding Bonded Labour are correct:
a. Article 23 prohibits traffic in human beings, begar or forced labour and other similar forms of labour which excludes Bonded labour.
b. The term forced labour means compelling a person to work against his will and includes only physical force.
c. The Bonded Labour System (Abolition) Act 1976, was made to abolish the practice of forced labour and bonded labour.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. 3 only
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 11, 2017.

12. Which of the following statements regarding Operation Clean Money are correct:
a. It is under the aegis of Income Tax Department.
b. It aims to create a tax compliant society through a fair, transparent and non-intrusive tax administration where every Indian takes pride in paying taxes.
c. Increasing awareness, promoting voluntary compliance, increased collaboration and effective deterrence are some of the strategies employed in Operation Clean Money.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated October 11, 2017.

13. Which of the following statements regarding the National Institutional Ranking Framework are correct:
a. It is a methodology adopted by the NITI Aayog in order to rank all institutions of higher education in India.
b. Ranking methods have been worked out for 6 categories of institutions broadly on five clusters of parameters by the National Institutional Ranking Framework.
c. The India Rankings will be an annual exercise and is to done by an independent and autonomous body National Board of Accreditation (NBA).
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 2
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 11, 2017.

14. Burning of firecrackers releases which of the following pollutants:
a. Sulfur dioxide (SO2)
b. Carbon di Oxide (CO2)
c. Carbon Monoxide (CO)
d. Suspended Particulate Matter (PM 10)
Options:
a. 1 and 2 only
b. All of the above
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 4 only
Answer: 2
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 11, 2017.

15. Which of the following countries topped the list of arms importers for two fiver year time periods (2007 – 2011 and 2012 – 2016) according to the Stockholm International Peace Research Institute:
a. India
b. Saudi Arabia
c. U.A.E.
d. China
Answer: 1
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 11, 2017.

16. Which of the following statements regarding river Sarayu are correct:
a. It is a river that flows through the Indian states of Uttarakhand and Uttar Pradesh.
b. The city of Ayodhya is situated on the banks of river Sarayu.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 11, 2017.

17. Which of the following statements regarding the GIFT city are correct:
a. It stands for Gujarat International Finance Tec City.
b. GIFT is conceptualized as a global Financial (International Financial Service Center) and IT Services hub, a first of its kind in India, designed to be at or above par with globally benchmarked financial centers.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 17 of The Hindu Dated October 11, 2017.

18. Which of the following statements regarding the Beti Bachao Beti Padhao Scheme are correct:
a. The Beti Bachao Beti Padhao Scheme to Celebrate Girl Child, Enable her Education was launched as a comprehensive programme to address the declining CSR and related issues of disempowerment of women over a life-cycle continuum.
b. The Scheme is being implemented all over the country.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 21 of The Hindu Dated October 11, 2017.

19. Which of the following statements regarding the Beti Bachao Beti Padhao Scheme are correct:
a. The Ministry of Health and Family Welfare is celebrating the Beti Bachao Beti Padhao Week from 09th to 14th October, 2017.
b. The Ministry of Women and Child Development is celebrating the International Day of the Girl Child to promote value of girl child and empower her with education.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 21 of The Hindu Dated October 11, 2017 and PIB Newsletter dated October 10, 2017.

20. Which of the following statements regarding DISHA/ DISHA Portal is correct:
a. The Disha scheme aims at setting up Disha Centres for early intervention for Person with Disability (PwD) in 0-10 years of age covered under the National Trust Act through therapies, trainings and providing support to family members.
b. It is under the aegis of the Ministry of Health And Family Welfare.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 22 of The Hindu Dated October 11, 2017.

Source : “THE HINDU – 11/10/2017”

“Current Affairs Pulse – 10/10/2017”

0

1. Which of the following statements regarding the India Post Payment Bank are correct:
a. The India Post Payment Bank was incorporated as a Public Sector Bank under the Department of Posts with 100% GOI equity.
b. It will leverage Department of Post’s network, resources and reach to make low-cost, quality and simple financial services easily accessible to customers in the country.
c. It aims at spreading financial services and financial inclusion.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer PIB Newsletter Dated October 09, 2017.

2. Which of the following statements regarding the pardoning power of the President are correct:
a. Commutation denotes the substitution of one form of punishment for a lighter form.
b. Pardon removes both the sentence and the conviction and completely absolves the convict from all sentences.
c. If a state law prescribes death sentence, the power to grant pardon lies with the Governor and not the President.
d. The Governor can suspend, remit or commute a death sentence.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1, 2 and 4 only
d. None of the above
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 10, 2017.

3. Which of the following statements explains the reason for bad air quality in Delhi especially during the winter seasons:
a. Every year around October farmers in Punjab and Haryana start burning the agricultural stubble left over from the Kharif harvest.
b. The smoke from crackers during Diwali adds to the air pollution worsening it.
c. The dipping of the minimum temperature, with the transition from autumn to winter results in cold air trapping the pollutants closer to the ground because they cannot escape to the upper atmosphere.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 10, 2017.

4. Which of the following statements regarding the Nobel Prize in Economics 2017 are correct:
a. The Nobel Prize in Economics, 2017 has been awarded to Richard H Thaler of the United States of America for his contributions to the field of behavioural economics.
b. By exploring the consequences of limited rationality, social preferences and lack of self-control, Richar H Thaler has shown how these human traits systematically affect individual decisions as well as market outcomes.
c. Richard H Thaler has successfully incorporated psychologically realistic assumptions into his economic analysis.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 10, 2017.

5. Which of the following statements regarding Blackbucks are correct:
a. The Blackbuck, also known as the Indian Antelope, is endemic to India.
b. Bishnoi tribe of Western Rajasthan has, over centuries, protected the Black bucks and other endangered species.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 10, 2017.

6. Which of the following statements regarding the CISF or the Central Industrial Security Forces are correct:
a. It is directly under the Union Ministry of Defence.
b. The CISF provides security cover to industrial units, government infrastructure projects and facilities and establishments located all over India.
c. CISF is just a unique organization in paramilitary forces for India, which works for sea ways, airways and some of the major installations in India.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 10, 2017.

7. Which of the following statements regarding the Temple Entry Proclamation and related satyagrahas are correct:
a. The Temple Entry Proclamation issued in 1936 abolished the ban on low-caste people or avarnas from entering Hindu temples in the Princely State of Travancore.
b. The Vaikom Satyagraha movement was centered at the Shiva temple at Vaikom, near Kottayam, Kerala in the year 1924 – 1925.
c. Guruvayur Satyagraha took place in 1931–32 in present Thrissur district, and was an effort to allow entry for untouchables into the Guruvayur Temple.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated October 10, 2017.

8. Which of the following statements regarding Nigeria are in correct:
a. The Nigerian coast in the south extends to the Gulf of Guinea in the Atlantic Ocean.
b. Nigeria is a landlocked country which borders countries namely Chad, Cameroon and Niger.
c. Equator passes through Nigeria.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 10, 2017.

9. Which of the following statements regarding Ayurveda are correct:
a. Unlike Western medicine that grades patients on the severity of their disease, Ayurveda classifies even the healthy.
b. Every person, from an Ayurvedic perspective, falls into seven broad constitution types or Prakriti that is determined at the time of birth and remains invariant throughout one’s life.
c. Vata, Pitta, Kapha are the most important division, decided on the basis of wide variety of features such as anatomy, appetite, skin type, allergies and susceptibility of disease.
Options:
a. 1 and 2 only
b. All of the above
c. 2 and 3 only
d. 1 and 3 only
Answer: 2
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 10, 2017.

10. The 23rd Conference of Parties of the United Nations Framework Convention on Climate Change is to be held in which of the following cities:
a. Bonn.
b. Amsterdam.
c. Kyoto
d. Durban
Answer: 1
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 10, 2017.

11. Which of the following statements regarding BIMSTEC are correct:
a. It is a regional organization comprising states lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity.
b. Myanmar and Thailand are not members of the BIMSTEC group.
c. The landlocked countries of Nepal and Bhutan too are members of the BIMSTEC group.
Options:
a. 1 only
b. 1 and 3 only
c. 1 and 2 only
d. All of the above
Answer: 2
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 10, 2017.

12. Which of the following statements regarding the BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017 (BIMSTEC DMEx-2017) are correct:
a. This is the first ever annual Disaster Management Exercise for the region to be held under the aegis of BIMSTEC.
b. The Exercise will be conducted by the State Disaster Response Force (SDRF) as the lead agency.
c. The main focus of the BIMSTEC DMEx-2017 will be on testing the region’s preparedness and resilience towards effective activation of inter-Governmental interaction for immediate deployment of regional resources for disaster response.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 3
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 10, 2017.

13. Which of the following statements regarding the PM2.5 are correct:
a. PM2.5 concentration is considered to be the best indicator of the level of health risk from air pollution.
b. Particulate matter pollution can cause irritation of the eyes, coughing, asthma attacks and premature death in people with heart or lung disease.
c. The National Air Quality Index rates PM2.5 concentrations above 300 as Very Poor and above 400 as Severe.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 4
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 10, 2017.

14. Which of the following statements regarding Habeas Corpus are in correct:
a. The Parliament under Article 32 can empower any other court to issue the writs which excludes the Writ of Habeas Corpus.
b. The writ of Habeas Corpus can be issued only against public authorities.
c. Lawful detention and contempt of legislature or a court are instances when the writ of Habeas Corpus cannot be issued.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. None of the above
Answer: 1
Refer Page No 13 of The Hindu Dated October 10, 2017.

15. Which of the following statements about IAEA or the International Atomic Energy Agency are correct:
a. The IAEA was created in 1957 but the Agency’s genesis was U.S. President Eisenhower’s Atoms for Peace address to the General Assembly of the United Nations on 8 December 1953.
b. IAEA’s headquarters is located in Vienna, Austria.
c. The Agency shall seek to accelerate and enlarge the contribution of atomic energy to peace, health and prosperity throughout the world.
d. It also ensures, so far as it is able, that assistance provided by it or at its request or under its supervision or control is not used in such a way as to further any military purpose.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 10, 2017.

16. Which of the following country has proposed a merit-based immigration system that could benefit highly-skilled Indian workers but prevents them from sponsoring their extended families:
a. Britain.
b. Australia
c. Canada
d. United States of America
Answer: 4
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 10, 2017.

17. The Global Estimates of Modern Slavery: Forced Labour and Forced Marriage 2017 report was published by which of the following organizations:
a. International Labour Organization.
b. United Nations High Commissioner For Refugees.
c. World Health Organization.
d. International Monetary Fund.
Answer: 1
Refer Page No 16 of The Hindu Dated October 10, 2017.

18. Which of the following statements regarding the Sovereign Gold Bond Scheme are correct:
a. They are government securities denominated in grams of gold and are substitutes for holding physical gold.
b. Investors have to pay the issue price in cash and the bonds will be redeemed in cash on maturity.
c. They are tradeable at any time through Stock Exchanges – NSE and BSE.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 20 of The Hindu Dated October 10, 2017.

19. Which of the following schemes are under the aegis of the Ministry of Rural Development:
a. Aajeevika Mission.
b. Pradhan Manthri Awas Yojana – Gramin.
c. Pandit Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushal Yojana.
d. National Social Assistance Programme.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 19 of The Hindu Dated October 10, 2017.

20. Which of the following statements regarding the Pradhan Manthri Grameen Sadak Yojana are correct:
a. It was launched by the Govt. of India to provide connectivity to unconnected Habitations as part of a poverty reduction strategy.
b. It is under the aegis of the Ministry of Home.
c. Citizen monitoring of the implementation and status of the projects under the scheme can be monitored through the Meri Sadak App.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 3
Refer Page No 19 of The Hindu Dated October 10, 2017.

Source : “THE HINDU – 10/10/2017”

“Current Affairs Pulse – 09/10/2017”

0

1. Which of the following statements about OPEC are correct:
a. The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a permanent, intergovernmental Organization, created at the Baghdad Conference on September 1960.
b. The five founding members of OPEC are Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia and Venezuela.
c. India sources about 86% of crude oil, 75% of natural gas, 95% of LPG from OPEC member countries.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer PIB Newsletter dated October 7, 2017 and the official website of OPEC.

2. Which of the following statements regarding the National Investigating Agency are correct:
a. The NIA is the Central Counter-Terrorism Investigation agency which came into being on December 2008 after the enactment of the National Investigation Agency Act 2008.
b. It has the mandate to investigate serious offences related to terrorist activities affecting the sovereignty, security and integrity of the Country.
c. The NIA does not investigate the crimes having national and international ramifications and it does not have all-India jurisdiction.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer PIB Newsletter dated October 7, 2017 and the official website of NIA.

3. Which of the following statements regarding the Intensified Mission Indradhanush (IMI) are correct:
a. The aim of the programme is to reach each and every child under two years of age and all those pregnant women who have been left uncovered under the routine immunization programme.
b. The special drive will focus on improving immunization coverage only in select districts and cities to ensure full immunization to more than 90% by December 2018.
c. The achievement of full immunization under Mission Indradhanush to at least 90% coverage is to be achieved by 2020 or earlier.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer PIB Newsletter dated October 7, 2017.

4. Which of the following statements regarding the G20 are correct:
a. The G20 is the central forum for international cooperation on financial and economic issues for the the governments and central bank governors of the member countries.
b. Founded in 1999, the membership consists of 19 individual countries and European Union.
c. India is not a member of the G20 group of countries.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 1
Refer PIB Newsletter dated October 8, 2017 and the official G20 website.

5. Which of the following statements regarding the National Human Rights Commission are correct:
a. The Chairman should be a retired Chief justice of India, and members should be serving or retired judges of the Supreme Court, a serving or retired chief justice of a high court.
b. Two persons having knowledge or practical experience with respect to human rights can also be members of the Commission.
c. In addition, the National Human Rights Commission has four ex officio members.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated October 9, 2017 and Indian Polity by Laxmikanth.

6. Which of the following statements regarding Dr. Ambedkar are correct:
a. In 1956 Dr. Amedkar converted to Buddhism, initiating mass conversions of Dalits.
b. His final work, The Buddha and His Dhamma was published posthumously in 1956.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 4 of The Hindu Dated October 9, 2017.

7. Which of the following statements regarding the Vayoshreshtha Samman are correct:
a. It is awarded to eminent senior citizens and institutions in recognition of their service towards the cause of elderly persons, especially indigent senior citizens.
b. The award is under the aegis of the Department of Social Justice and Employment, Ministry of Social Justice and Empowerment.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 4 of The Hindu Dated October 9, 2017.

8. Which of the following statements regarding the NCLT or the National Company Law Tribunal are correct:
a. It is a statutory body which came into existence as a consequence of the Companies Act 2013.
b. The National Company Law Tribunal has to finish the hearing of the case and pass a judgment within the time limit of 3 months.
c. If either party is unsatisfied with NCLT verdict, they can approach NCLAT (National Company Law Appellate Tribunal).
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. All of the above
d. 1 and 3 only
Answer: 3
Refer page no 5 of The Hindu Dated October 9, 2017.

9. Which of the following statements regarding Graded Inequality are correct:
a. It was a key conceptual contribution of B. R. Ambedkar towards understanding the caste system in India and its continued resilience.
b. It says that a caste group which faces oppression and social discrimination from those above nevertheless has a stake in perpetuating the system since the group has someone below it in the hierarchy.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 6 of The Hindu Dated October 9, 2017.

10. Which of the following statements regarding the Bannerghatta Biological Park are correct:
a. The Bannerghatta Biological Park is an integral part of the Bannerghata National Park.
b. It is in order to meet the growing demand for eco-recreation, eco-tourism and conservation that the Biological Park was created close to the big city of Bengaluru.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 8 of The Hindu Dated October 9, 2017.

11. Which of the following statements are correct about these social reformers are correct:
a. Sree Narayana Guru led a reform movement in Kerala, rejected casteism, and promoted new values of spiritual freedom and social equality.
b. Mahatma Ayyankali, who was illiterate, believed that education should be available to all children and worked for the access of untouchables in government schools.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 8 of The Hindu Dated October 9, 2017.

12. Which of the following statements about Adi Sankara are correct:
a. Adi Shankara was an early 8th century Indian philosopher who consolidated the doctrine of Sri Vaishnavism.
b. The term Nirguna Brahman, the Highest Brahman that which is beyond all descriptions and conceptualizations, is associated with him.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer page no 8 of The Hindu Dated October 9, 2017.

13. Which of the following statements regarding Balsams are correct:
a. Across the world, about 1,000 species of Balsams can only be found.
b. Balsams are angiosperms or closed seeded plants.
c. Since these plants have a very small habitat, they face a threat from the fast-changing landscape of the region.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer page no 9 of The Hindu Dated October 9, 2017.

14. Which of the following statements regarding Ernesto “Che” Guevera are correct:
a. He was an Argentine born Marxist revolutionary.
b. He was one of the major figure of the Cuban Revolution of the 1950s.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer page no 10 of The Hindu Dated October 9, 2017.

15. India is carrying out trade negotiations with which of the following countries to conclude the BTIA or the Broad based Trade and Investment Agreement:
a. European Union.
b. Britain.
c. Switzerland.
d. ASEAN.
Answer: 1
Refer page no 11 of The Hindu Dated October 9, 2017.

16. Which among the following nations are hosts to Nuclear Weapons:
a. Belgium
b. Netherlands
c. Turkey
d. Italy
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 9, 2017.

17. Which of the following countries are not the members of the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons:
a. India.
b. Israel
c. Pakistan
d. North Korea.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 9, 2017.

18. Which of the following statements regarding the Calcutta Convention are correct:
a. It was a late 19th century treaty between the United Kingdom of Great Britain and Ireland and the ruling Chinese Qing dynasty signed in Calcutta.
b. The treaty was related to Tibet and the north Indian Kingdom of Sikkim.
c. Lord Lansdowne was the Governor General of India when the treaty was signed.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated October 9, 2017.

19. Which of the following statements regarding the Kyaukphyu port are correct:
a. It is the name of a deep sea port located in located in Myanmar.
b. Beijing has been pushing for preferential access to the deep sea port of Kyaukphyu as part of its ambitious infrastructure investment plan (Kyaukphyu Special Economic Zone) to deepen its links with economies throughout Asia and beyond.
Options:
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated October 9, 2017.

20. Which of the following statements regarding the Land-pooling approach are correct:
a. Under the Land pooling model, land owned by different people is pooled together and the owners get back a certain portion of the land in the developed area whose value is much higher than the value of the original land holding.
b. The Land Pooling approach is to be adopted to build six airports under the public private partnership model at places where land is constant.
c. It will help remove a lot of obstacles such as fund requirement and resistance from land owners.
Options:
a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 4 only
d. All of the above
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated October 9, 2017.

Source : “THE HINDU – 09/10/2017”

“Daily Current Affairs – 09/10/2017”

0

National News:-

1. India to conduct the First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’:-

  • The First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ (BIMSTEC DMEx-2017) will be conducted by the National Disaster Response Force (NDRF) as the lead agency from October 10-13, 2017 in Delhi and the National Capital Region (NCR).
  • This Exercise will be a platform for sharing Best Practices on all aspects of Disaster Risk Reduction (DRR), strengthening regional response and coordination for Disaster Management among the BIMSTEC member countries.
  • The main focus of the BIMSTEC DMEx-2017 will be on testing the region’s preparedness and resilience towards effective activation of inter-Governmental interaction/dialogue/agreements for immediate deployment of regional resources for disaster response.

2. Dialogue of Civilizations – IV being Organized from 8th – 15th October, 2017:-

  • ‘4th Dialogue of Civilizations’ is being jointly organized by the Archaeological Survey of India, Ministry of Culture and National Geographic in New Delhi from 8th to 15th October, 2017.
  • The theme of the Conference is “Technology and Civilization”.
    In 2013, the National Geographic Society initiated a five-year annual conference called
  • “The Dialogue of Civilizations,” the mission of which is to encourage scholarly and public discourse about the five ancient, literate civilizations of the world (i.e., Egypt, Mesopotamia, South Asia, China, and Mesoamerica).

3. 9th Annual ‘World Dental Show 2017’ opens in Mumbai:-

  • The 3-day international exhibition -9th Annual ‘World Dental Show 2017’ has opened Bandra-Kurla Complex in Mumbai.
  • It is an integral part of Asia’s biggest dental event.
  • The exhibition was hosted by the Indian Dental Association (IDA).
  • It is showcasing the evolving global technologies and techniques in dentistry.

4. SC appoints amicus on a plea seeking re-probe of Gandhi murder:-

  • The Supreme Court put some searching questions on a plea seeking reopening of the investigation into the assassination of Mahatma Gandhi.
  • After a brief hearing, a bench comprising Justices S A Bobde and L Nageswara Rao appointed senior advocate and former additional solicitor general Amrender Sharan as amicus curiae to assist the court in the matter.
  • Gandhi was shot dead in New Delhi on January 30, 1948 by Nathuram Vinayak Godse, a right-wing advocate of Hindu nationalism.

5. Dharmendra Pradhan inaugurates Saudi Aramco India Office:-

  • Minister of Petroleum and Natural Gas & Skill Development & Entrepreneurship Shri Dharmendra Pradhan, inaugurated Saudi Aramco’s ARAMCO ASIA INDIA office in Gurugram jointly with Mr Amin H Al-Nasser, President and CEO of Saudi Aramco.
  • The office is located at Two Horizon Tower, Gurugram.
    Saudi Aramco through its subsidiary ARAMCO Asia India (AAI) established its formal business presence in India in 2016.
  • AAI would now formally engage in crude oil and LPG marketing, engineering & technical services, and other business development activities.

6. President to Inaugurate India Water Week 2017:-

  • President Shri Ram Nath Kovind will inaugurate India Water Week – 2017 on October 10, 2017 in New Delhi in the presence of Union Minister of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Shri Nitin Gadkari and Union Ministers of State for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Shri Arjun Ram Meghwal and Shri Dr. Satya Pal Singh.
  • About 1500 delegates from India and 13 other countries will attend the five day international event. The theme of India Water Week – 2017 is “Water and Energy for Inclusive Growth”.
  • The 5th edition of India Water Week (IWW) will be celebrated with a multi disciplinary conference and a concurrently running exhibition enriching the theme and showcasing the technologies and solutions available for the areas under deliberation of the meet.

7. Dr. Mahesh Sharma to inaugurate ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav-2017’:-

  • The “Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM)-2017” will be held from 7th to 9th October, 2017 in India’s 1st World Heritage City i.e Ahmadabad, Gujarat.
  • Ms. Sujata Prasad, Additional Secretary, Ministry of Culture addressing the media persons Ahmadabad, Gujarat said that Rashtriya Sanskriti Mahotsav was conceived by the Ministry of Culture in the year 2015 and after the grand success of the First Rashtriya Sanskriti Mahotsav in November-2015, the Ministry of Culture decided to organize it with an intent to showcase the rich cultural heritage of the Country in all its rich and varied dimensions, viz Handicrafts, Cuisine, Painting, Sculpture, Photography, Documentation and Performing Arts-Folk, Tribal, Classical and Contemporary- all in one place.
  • So far, this Ministry has organised 5 RSM’s i.e 2 in Delhi, 1 each in Varanasi, Bengaluru and RSM North East in all NE State capitals.
  • Additional Secretary informed that The Minister of State for Culture (I/C) and Environment, Forest & Climate Change, Dr. Mahesh Sharma will inaugurate the 6th edition of Rashtriya Sanskriti Mahotsav on 7th October 2017 at 7.00 pm at Sabarmati River Front Event Centre, A Block in Ahmadabad.

8. First Edition of the ASEAN India Music Festival held in New Delhi:-

  • Ministry of External Affairs, Government of India in collaboration with Ministry of Culture and Seher presents the first ever ASEAN-India Music Festival from October 6th-8th 2017 at Purana Quila in New Delhi.
  • The Festival is being organised to celebrate the 25th year anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations.
  • The theme for this commemorative year “Shared Values, Common Destiny” along with this Music Festival aims to boost cultural influences among the peoples of the ASEAN member states and India.

9. Three-day Global Medical Conference Begins In Chandigarh:-

  • A three-day international conference, aimed at engaging industry and academic leaders to discuss current unmet medical needs, began at CSIR-Institute of Microbial Technology (IMTECH) in Chandigarh.
  • CSIR-IMTECH is a premier microbial institute under the aegis of the Union Ministry of Science and Technology.
  • The aim of the conference ‘IMTechCon 2017’ is to engage industry and academic leaders to discuss current unmet medical needs globally.

10. ISRO to set up research centre in Guwahati:-

  • The Indian Space Research Organization (ISRO) will set up a research centre in Guwahati for start ups, academicians, environmentalists and entrepreneurs.
  • ISRO would set up the exclusive research facility in Assam to explore the possibility of using geospatial technology, which include data generated through global positioning system (GPS), geographical information systems (GIS) and satellite remote sensing for expediting the development of Assam, officials said.
  • Remote sensing technology would be used for accurate flood warning system, prevention of soil erosion and land slides to name a few.
  • The state government would provide land to ISRO free of cost for the research centre.

International News:-

1. UN ends 13-year military peacekeeping mission in Haiti:-

  • The UN soldiers left Haiti finishing their 13 year military peacekeeping mission in Haiti.
  • A UN peacekeeping mission helped to maintain order in Haiti through 13 years of political turmoil and disaster.
  • UN troops reached more than 10,000 in number after the January 2010 earthquake.
    The UN lowered its flag at its headquarters in Port-au-Prince.

Economic News:-

1. Axis Bank acquires Freecharge:-

  • The country’s third largest private sector lender Axis Bank said it has acquired payments wallet Freecharge for Rs 373 crore in an all-cash deal.
  • Sangram Singh has been appointed as the CEO of Freecharge Payment Technologies Private Ltd, it said.
  • Freecharge presently has revenue of about Rs. 80 crore.

2. Vijaya Bank inks MoU with HPCL for digital payments:-

  • Vijaya Bank has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions.
  • This rollout will empower all petrol pump attendants and LPG delivery personnel to accept digital payments.
  • Customers can make payments by scanning a payment QR code, using BHIM Vijaya or any BHIM app that supports payments via UPI.

3. RBI imposes restrictions banking business on Oriental Bank of Commerce:-

  • The Reserve Bank of India (RBI) has imposed certain restriction on banking activities of government-owned Oriental Bank of Commerce which has suffered huge losses due to sharp rise in bad loan.
  • This will be the seventh bank among the 21 PSU banks to be placed under restrictions since March this calendar year.
  • RBI has earlier placed restrictions on six banks which include Dena Bank, Central Bank of India, IDBI Bank, Indian Overseas Bank, Bank of Maharashtra and UCO Bank.

“September Month Current Affairs from 16/09/2017 to 30/09/2017”

0

Click the below image to read & download the September current affairs from 16-09-2017 to 30-09-2017

“Current Affairs Editorial – Law, faith, unreason: on eradicating superstition from society”

0

                                          Law, Faith Unreason

G.S. Paper I: Salient features of Indian Society, Diversity of India; Social empowerment.
G.S. Paper IV: Role of family, society and educational institutions in inculcating values.

Context:
 The Karnataka Prevention and Eradication of Inhuman Evil Practices and Black Magic Bill, 2017 is in the news because it has been approved by the State Cabinet.
 The bill is likely to be introduced soon in the Karnataka Legislative Assembly.
 Legislations, across the world, do have the utility value of curbing the prevalence of inhuman rituals and practices.
 Seen in this regard, the proposed Karnataka law targeting black magic and inhuman practices may be regarded as social reform.

The Prevailing Laws and the headway made:
 Maharashtra already has a law against black magic and other ‘evil’ practices.
 It is not clear if the prevailing law in Maharashtra has made much headway in eliminating blind faith.
 But the enactment of such laws by states must definitely strengthen the hands of people willing to take on social practices steeped in ignorance and unreason.

What The Karnataka Law aims to prohibit?
 The Karnataka Prevention and Eradication of Inhuman Evil Practices and Black Magic Bill, 2017 seeks to prohibit actions that offend human dignity.
 Those actions which results in the exploitation of gullible and vulnerable people or cause harm to them are also prohibited by the bill.
 Organizing macabre rituals, offering magical cures and threatening people, under peril of incurring divine or supernatural displeasure, are covered by this law.
 The above can be treated as offences under the Indian Penal Code too.
 Hence, it is not accurate to characterize this as just an ‘anti-superstition bill’ because it is not just limited to superstitions and their practice but goes beyond to stress on human dignity.

Outlawed Rituals:
 Among the rituals the Bill outlaws is the urulu seve, also known as made snana, in which devotees roll over food leftovers.
 The practice of walking on fire, branding children, and piercing one’s tongue or cheeks too are outlawed by the act.
 It is hard to make a case for retaining these practices.

Exemption of Established Religious Practices:
 But the bill exempts established religious practices.
 The propagation of spiritual learning and arts, astrology and vaastu are exempted from the purview of the bill.
 One must denounce acts that harm women in the name of exorcism.
 Overall, it tries to heed the line between religious traditions and superstitious practices.

What is acceptable and civilized?
 When the state ventures to identify some practices — mostly prevailing among groups in the social periphery — as incompatible with ‘civilised’ norms, it must demonstrate that these are wholly inhuman, or exploitative.
 Some critics may ask whether everything that appears irrational to the less believing should be prohibited by law.

The Rationalist Perspective:
 But is it possible to decry the very idea of devotees claiming to be “possessed” by god or the devil, except from the perspective of a rationalist?

Reasonable Restrictions under Article 25:
 The proposed law ought to be seen as a reasonable restriction on the right to practise and propagate one’s religion under Article 25 of the Constitution.
 As long as these restrictions are in the interest of public order, morality and health, the law may withstand the test of constitutionality.

The Way Forward: Education and Awareness against Illiteracy and Obscurantism:
 Ultimately, it is education and awareness that can truly liberate a society from superstition, blind faith and abominable practices in the name of faith.
 Until then, the law will have to continue to identify and punish acts that violate the people’s right to life, health and dignity.