Home Blog Page 3

“Current Affairs Editorial – Supreme Court’s affirmation on Right to Privacy”

0

Supreme Court’s affirmation on Right to Privacy

  • On the 24th of August, a nine-judge bench of the Supreme Court delivered its verdict in Justice K.S. Puttaswamy vs Union of India.
  • Supreme Court unanimously affirmed that the right to privacy is a fundamental right under the Indian Constitution.
  • In this context, it becomes essential to analyze the The Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and other Subsidies, benefits and services) Act, 2016 and its provisions.
    Three Different Types of Private Information as per the Aadhar Act:

The Biometric Information:-

  • They are biometric information, identity information and personal information.
  • The first two types of information namely biometric and identity information find a place amongst the definition of terms in the Aadhar Act.
  • The Biometric information essentially refers to photograph, fingerprints and iris scan.
  • But the state can extend the Biometric information to other biological attributes of an individual specified by the UIDAI.(Unique Identification Authority of India)
  • Even UIDAI can modify the core biometric information at its own discretion.
  • The strongest safeguards in the Act relate to core biometric information.

The Identity Information:-

  • The identity information includes a person’s aadhar number.
    Not only does that include Aadhar number alone but also the demographic characteristics that are collected at the time of Aadhaar enrolment.
  • That part of the CIDR (Central Identity Data Repository), where identity information is stored, is supposed to be inaccessible except for the purpose of biometric authentication.

The Personal Information:-

  • This must be understood in a broader sense.
  • Personal information not only identity information but also other information about a person.
  • The Personal Information is the biggest threat to privacy.

Concerns in the current shape of Aadhar Act:-

  • There is a view that in practice the Biometric database can be hacked in future which the UIDAI is mandated to prevent.
  • Even though the Aadhar Act protects your identity information there are far greater concerns.
  • Because, the Aadhaar Act puts in place a framework to share identity information with requesting entities.

The Changing Shape of Section 8 of the Aadhar Act:-

  • The core of this identity sharing framework lies in Section 8 of the Act, which deals with authentication.
  • Section 8 includes safeguards against possible misuse of identity information.
    A requesting entity is supposed to use identity information only with your consent, and only for the purpose mentioned in the consent statement.
  • But the Terms and Conditions which are relegated to the footer, is ignored by the user and instant consent is given through a simple tick/click.
  • The authentication under Section 8 began with a simplistic Yes/No response to a query initially.
  • But in the final version of the act authentication also involves a possible sharing of identity information with the requesting entity.

Data harvesting as a business opportunity:-

  • Section 8 has something to do with a growing realization of the business opportunities associated with Aadhaar-enabled data harvesting.
  • When you go through Aadhaar-based biometric authentication to buy any service, the company typically gains access to your demographic characteristics from the CIDR.
  • Reliance Jio is in possession of identity information for more than 100 million Indians, harvested from the CIDR when they authenticate themselves to buy a Jio SIM card.

Exception on the ground of National Security:-

  • Another shortcoming observed in the Aadhar act is that it includes a blanket exemption from the safeguards applicable to bio- metric and identity information on “national security” grounds.
  • The term national security has wider connotations.
  • This makes identitity information accessible to the government without major restrictions.
  • The proliferation and possible misuse of identity information is only one of the privacy concerns of Aadhar.

Potential Invasions of Privacy:-

  • But Aadhaar is a tool of unprecedented power for mining and collating personal information.
  • This potential invasion of Privacy has no or few safeguards in the act.
  • For instance, if the government makes it mandatory to link Aadhar with your sim card, then it can not only access your call records but also link it with other records to extract information about anyone.
  • Thus Aadhar is a tool which can hasten the mining of personal information.
    Many state governments, under the State Resident Data Hub Project, have been ushering in Aadhar.
  • This project aims to integrate all the departmental databases and links them with Aadhaar number.

Conclusion:-

  • This will make easier for surveillance as well as data mining when the information is shared with private entitites.
  • Aadhaar’s fundamental power as a tool for mining personal information is bound to be hard to restrain.
  • Combined with exceptions such as Section 8 on the basis of National Security as well as the project of State Residential Data Hub, Aadhar seems to an antithesis for Privacy.
  • Hence there is an urgent need to reconsider the fundamentals of the Aadhar act in the light of the Supreme Court judgement on the Right to privacy.

Source: “THE HINDU – Editorial(09/09/2017)”

“Current Affairs Pulse – 11/09/2017”

0

1. Which of the following statements about India’s stand on the Rohingya refugee situation is correct:
a. Prime Minister Narendra Modi and State Counsellor Aung San Suu Kyi had referred only to the terrorism problem in Myanmar’s Rakhine State, and not to the refugees in the India – Myanmar Joint Statement.
b. India had rejected the Bali declaration at the World Parliamentary Forum on human rights concerned with Rohingya Refugee situation in Myanmar.
c. Bangladesh had backed the resolution adopted by the World Parliamentary Forum on Human Rights.
d. India’s shift in stance later on the Rohingya Refugee crisis in Myanmar was influenced by concerns of Bangladesh.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 11, 2017.

2. Choose the right statement regarding the Navika Sagar Parikrama:
a. This is the first-ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew.
b. They will attempt to circumnavigate the globe on Indian Navy’s sailing vessel INSV Tarini.
c. The project is seen as essential for promoting ocean sailing activities in the Navy, while highlighting Government of India’s thrust for Nari Shakti.
Options:
a)All of the above
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 11, 2017.

3. Which one of the following is the world’s oldest Film Festival:
a)Cannes Film Festival
b)Venice Film Festival
c)International Film Festival of Kerala
d)Sundance Film Festival
Answer: 2
Refer Page No 18 of The Hindu Dated September 11, 2017.

4. Which of the following statements about Collusion Networks are correct:
a. The Sites that operate collusion networks can help rapidly generate likes for free on Facebook.
b. In order to participate, users have to grant the networks wide-ranging access to their accounts, so that those accounts can be harnessed to like others, researchers said.
c. The Collusion Networks is a glitch in the security provided by the Facebook.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)None of the above
Answer: 3
Refer Page No 18 of The Hindu Dated September 11, 2017.

5. Which of the following statements about the Industrial Policy Resolution of 1956 are correct:
a. The Industrial Policy Resolution of 1956 laid down the structure of the manufacturing sector in India.
b. It is also known as the economic constitution of India.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

6. Which of the following statements about Input Credit System in the Goods And Services Tax are correct:
a. The Input Credit System of the Goods and Services Tax helps businesses plan well on product pricing and estimating cash flows.
b. The GST Act also provides a list of services for which input credit is not available.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

7. Which of the following statements about the excluded goods from the Goods And Services Tax system are in correct:
a. The GST system excludes certain petroleum products among which Natural gas, a clean fuel, is also present.
b. Keeping natural gas out of the GST system would increase the production cost the burden of which will eventually fall on the final consumer.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

8. Choose the right statements regarding Anti Profiteering Rules in India:
a. Anti-Profiteering Rules were announced by the Goods And Service Tax Council.
b. It was necessary because lessons learnt from other countries show that there has been inflation and prices have increased after GST implementation.
c. India has initiated anti-profiteering measures at the retail level to protect consumers from price swindling.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)None of the above
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

9. Which of the following statements about the Arakan Rohingya Salvation Army are correct:
a. It is a Rohingya insurgent group active in the jungles of northern Rakhine State in Myanmar.
b. The Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) which was in confrontation with the Myanmarese army, has declares a temporary cessation of offensive military operations.
c. The Myanmarese government has rejected this ceasefire overture from the insurgent group.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

10. Which of the following statements about Hurricane Irma are correct:
a. Hurricane Irma is a powerful temperate cyclone that recently made landfall in the U.S. state of Florida.
b. The storm was one of the most powerful ever seen in the Pacific Ocean and has done extensive damages across the Caribbean Islands, Cuba and the United States of America.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 11, 2017.

11. Which of the following statements about The Foreign Military Sales Program are correct:
a. The Foreign Military Sales program facilitates sales of U.S. arms, defense equipment, defense services, and military training to foreign governments.
b. This program operates under the aegis of The U.S. Department of Defense.
c. Under the FMS program, India is in talks with the U.S. for buying Boeing C-17 Globemaster transport aircraft which has become the mainstay of India’s humanitarian assistance and disaster relief efforts.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated September 11, 2017.

12. Which of the following statements about Currency Verification and Processing System of the Reserve Bank of India are correct:
a. The currency verification and processing systems have been installed in the Reserve Bank offices for faster and secured processing of soiled currency notes as part of its Clean Note Policy.
b. Reserve Bank occasionally also arranges to collect soiled and mutilated notes from public also.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 11 of The Hindu Dated September 11, 2017.

13. Which of the following statements about The Forest Survey of India are correct:
a. Forest Survey of India (FSI) is an organization under the Ministry of Environment & Forests.
b. One of its objectives is to prepare The State of Forest Report biennially, providing assessment of latest forest cover in the country and monitoring changes in these.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 09 of The Hindu Dated September 11, 2017.

14. Which of the following statements about India’s National Forest Policy are correct:
a. One of the stated objectives of the National Forest Policy is to create a massive people’s movement with the involvement of women, for achieving these objectives and to minimize pressure on existing forests.
b. The strategy to achieve the objectives of the National Forest Policy 1988, includes afforestation, social forestry and farm forestry.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 09 of The Hindu Dated September 11, 2017.

15. Which of the following statements about Catalan Nationalism are correct:
a. It is the nationalist ideology which asserts that Catalans are a nation and promotes the cultural unity of Catalonia.
b. The Headquarters of the Catalan movement is Madrid, which is also the largest city of Catalonia.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 08 of The Hindu Dated September 11, 2017.

16. Which of the following organizations has proposed new rules to monitor Credit Rating Agencies:
a)Securities and Exchange Board of India.
b)Reserve Bank Of India
c)Insurance Regulatory and Development Authority
d)The NITI Aayog.
Answer: 1
Refer Page No 08 of The Hindu Dated September 11, 2017.

17. Which of the following statements regarding the new set of rules drafted by the Securities and Exchange Board of India to monitor Credit Rating Agencies are correct:
a. The proposed rules include disclosure norms to improve investor awareness about the operations of rating agencies.
b. SEBI’s predominant concern seems to be to prevent rating agencies from resorting to collusion in reaching decisions.
c. These rules are aimed to improve market efficiency and enhance the governance, account ability and transparent functioning of credit rating agencies.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)None of the above
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 08 of The Hindu Dated September 11, 2017.

18. Which of the statements about Child Marriages in India according to the National Family Health Survey 4 are correct:
a. In Tamil Nadu, the percentage of women who married before they turned 18 dropped in 2015 – 16 compared to a decade ago.
b. Only Manipur showed an increase in child marriages.
c. Worst 3 states according to the survey are the eastern states of Jharkhand, Bihar and West Bengal.
d. The best 3 states in terms of improved performances are Punjab, Kerala and Himachal Pradesh.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 4 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 05 of The Hindu Dated September 11, 2017.

19. Which of the following Indian Universities have featured in the Times Higher Education’s World University Rankings:
a)Indian Institute of Science, Bengaluru
b)Indian Institute of Technology, Kanpur
c)Indian Institute of Management, Kozhikode
d)Azimpremji University, Bengalure
Answer: 1
Refer Page No 09 of The Hindu Dated September 11, 2017.

20. Which of the following statements regarding Indian Gaur in the Nilgiris are correct:
a. In the past, the number of Indian gaurs in the upper Nilgiri plateau was not high, but by the turn of the century, there had been a steady increase in the population.
b. The crash in the tea industry led to the rejuvenation of grass in around 400-500 square metres of the upper Nilgiris, leading to gaurs moving into these habitats.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2 only
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 5 of The Hindu Dated September 11, 2017.

“Current Affairs Pulse – 10/09/2017”

0

1. Which of the following statements about Kole Wetlands are correct:
a. It is located in Thrissur, Karnataka.
b. It satisfies Kerala’s rice requirements and acts as a natural drainage too.
c. It falls in the Central Asian Flyway of migratory birds.
d. It is a part of the The Ramsar Convention on Wetlands of International Importance.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 4 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 10, 2017

2. Which of the following statements about Vembanad Kol wetland are correct:
a. It is the largest lake of Kerala.
b. It is part of the Indian list of the Ramsar wetlands of international importance.
c. The backwaters have a unique ecosystem: freshwater from the rivers meets the seawater from the Arabian Sea.
Options:
a)All of the above
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 10, 2017.

3. Which of the following statements about the Goods And Services Tax Council are correct:
a. As per Article 279A (1) of the amended Constitution, the GST Council has to be constituted by the President within 60 days of the commencement of Article 279A.
b. The GST Council will be a joint forum of the Centre and the States.
c. The Council will make recommendations to the Union and the States on important issues related to GST.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 10, 2017.

4. Which of the following statements regarding the jackals of the Pirotan island are correct:
a. They meet their body’s metabolic requirement for water by licking dew off leaves first thing every morning.
b. Crabs’ making up 89.5% of the jackals’ diet is a crucial adaptation as the crabs served as supplementary water source.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 10, 2017.

5. Which of the following statements about Pirotan Islands are correct:
a. Pirotan is the eastern most island in the Marine National Park in Gujarat’s Jamnagar district.
b. Pirotan is partly submerged during high tide and consists of mangroves and low-tide beaches.
Options:
a)1 only
b)Both 1 and 2
c)Neither 1 nor 2
d)2 only
Answer: 2
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 10, 2017.

6. Which of the following statements are correct about Exclusive Economic Zone:
a. Under the International Law, Indian fishermen have exclusive rights to fish in its exclusive economic zone that extends up to 200 nautical miles.
b. Tamil Nadu has the second largest coastline in the country that extends to a length of 1076 km and it covers an exclusive economic zone of 1.9 lakh square kilometers.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 2 of The Hindu Dated September 10, 2017.

7. The Venture Capital Fund for Scheduled Castes is an initiative of which of the following ministries:
a. Ministry of Social Justice and Empowerment.
b. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.
c. Ministry of Commerce and Industry
d. Securities and Exchange Board Of India.
Answer: 1
Refer Page No 2 of The Hindu Dated September 10, 2017.

8. Which of the following statements are correct regarding the crops grown in the Cauvery Delta:
a. Kuruvai, also known as short-term in Tamil, are the crops grown in Cauvery Delta of Tamil Nadu state in India.
b. The rice grown in Samba season, from August through January, is referred to as Samba rice.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 10, 2017.

9. Which of the statements about the River Linking scheme are in correct:
a. The Godavari-Krishna-Palar Rivers are being attempted to be connected to bring in a green revolution in drought-hit Vellore district as part of the peninsular component of the River Linking Scheme.
b. Under the National Perspective Plan (NPP) prepared by Ministry of Water Resources, National Water Development Authority has already identified 14 links under Himalayan Rivers Component and 16 links under Peninsular Rivers Component for inter basin transfer.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 10, 2017.

10. What is the purpose of the Legal Metrology Complaint Tracking System app:
a)Registering complaints regarding inflated Maximum Retail Price.
b)Registering legal queries.
c)Providing legal solutions.
d)None of the above
Answer: 1
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 10, 2017.
11. Which of the following statements are correct:
a)There are 3,578 women officers in the three services.
b)This broadly represents about 3.64% in the Army, 4.49% in the Navy and 13% in the IAF.
c)A Permanent Commission means a career in the Army till you retire.
d)The Army gives permanent commission for women only in education, law and medical streams.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 4 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 10, 2017.

12. Which of the following statements are correct regarding tiger corridors:
a. Tiger conservation requires not just protected areas but corridors too especially across large landscapes.
b. This will ensure habitat connectivity and in turn, population growth of the tigers.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 10, 2017.

13. Which of the following statements about North Indian Terai Arc Landscape are correct:
a. It shares a 700-km border with Nepal and spreads across more than 50,000 sq. km and has one of the world’s highest human population densities.
b. It also comprises 16 protected areas, five in Nepal and 11 in India and six major trans-boundary corridors which connect Indian wild habitats with Nepal’s.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 10, 2017.

14. Which of the following statements about Hippotherapy are correct:
a. It is a physical, occupational or speech and language therapy treatment strategy that utilizes equine movement.
b. This treatment is used as a means of improving coordination, balance and strength in patients with movement dysfunction.
c. This strategy is used as part of an integrated treatment programme to achieve functional outcomes’ and has found use in those with cerebral palsy, autism, Down syndrome and brain or spinal cord injuries.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 10, 2017.

15. Which of the following statements are correct:
a. Helicobacter pylori, a bacterium responsible for stomach-related problems ranging from chronic gastritis and ulcers to cancer.
b. The anti-arthritis drug diflunisal can be used to kill Helicobacter pylori.
c. Diflunisal inhibits the growth of H. Pylori and it reduces pain, swelling, and joint stiffness caused by arthritis, and is categorized as a nonsteroidal anti-inflammatory drug.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 10, 2017.

16. Which of the following statements about Stomach Cancer are correct:
a. Stomach cancer is the second-most common cancer among men and third-most among women worldwide.
b. Causes of gastric cancer include Helicobacter pylori infection, diet and lifestyle factors, consumption of tobacco and alcohol as well as a genetic susceptibility.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 10, 2017.

17. Which of the following statements about 3D printing technology are correct:
a. The Computer Tomography has been applied more frequently in pediatric cardiology to understand complicated structural disorders that present various congenital structural deformities.
b. The 3D prototype is formed using the same imaging technology and the same data generated by CT and MRI to create a three-dimensional model in thin slices put one on top of the other.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 10, 2017.

18. Which of the following statements about National Mental Health Policy of India 2014 and Mental Health Care Act 2017 are correct:
a. The above policy measures by the Indian government heralded a change in the right direction.
b. This is because of its patient-centric and progressive approach, along with carefully-drafted provisions for transparency and professionalism in service delivery and governance.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 10, 2017.

19. Which of the following statements regarding the NIKSHAY portal are correct:
a. It is a web enabled and case based monitoring application for monitoring of TB patients to monitor Revised National Tuberculosis Programme (RNTCP) effectively.
b. This is used by health functionaries at various levels across the country in association with Central TB Division.
c. This is an initiative under the Ministry of Health and Family Welfare.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 19 of The Hindu Dated September 10, 2017.

20. Which of the following statements about child stunting are correct:
a. Child stunting due to malnutrition is greater in India than in poorer regions in sub-Saharan Africa.
b. A devastating combination of poor nutrition, frequent infections, and lack of early psychosocial stimulation leads to stunted growth in children.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 10, 2017.

“Current Affairs Pulse – 09/09/2017”

0

1. Which of the following statements about the No Fly List are correct:
a. This list is maintained by the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) and will be made public.
b. The ban will range between three months and a lifetime depending upon the gravity of the offence.
c. Aggrieved passengers can appeal within 60 days to an Appellate Committee, constituted by the Ministry of Civil Aviation and chaired by a High Court Judge.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)None of the above
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1of The Hindu Dated September 9, 2017.

2. Which of the following statements about the United Nations World Tourism Organization are in correct:
a. It is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism.
b. It encourages the implementation of the Global Code of Ethics for Tourism and is committed to promoting tourism as an instrument in achieving the Sustainable Development Goals (SDGs).
c. It is one of the specialized agencies of the United Nations.
Options:
a)All of the above
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 1
Refer Page No 1of The Hindu Dated September 9, 2017.

3. Which of the following statements about Mettur Dam are correct:
a. Mettur Dam receives the water from both Kabini Dam and Krishna Raja Sagara Dam located in Karnataka.
b. The reservoir of Mettur Dam is called as the Stanley Reservoir.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 9, 2017.

4. Which of the following statements about Palk Strait is correct:
a. The Palk Strait connects the Bay of Bengal in the northeast with the Palk Bay in the southwest.
b. River Vaigai flows into Palk Strait.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 9, 2017.

5. Which of the following statements about The Communist Party of India (Maoist) are in correct:
a. Founded in September 2004, aims to overthrow the government of India through people’s war.
b. CPI (Maoist) is designated as terrorist organization in India under Unlawful Activities (Prevention) Act.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Neither 1 nor 2
d)Both 1 and 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 9, 2017.

6. Which of the following statements about Lingayats are correct:
a. It was founded by the 12th-century philosopher and statesman Basava and spread by his followers, called Sharanas.
b. It is a distinct Shaivite religious tradition in India and they are also referred to as Veerashaivas.
c. Lingayatism emphasizes qualified monism and bhakti or loving devotion to Shiva.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 9, 2017.

7. The famous annual snake boat regatta Uthrittathi Vallamkali is held in the river Pampa at Aranmula in which of the following states:
a)Kerala
b)Tamil Nadu
c)Karnataka
d)Andhra Pradesh
Answer: 1
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

8. Which of the following statements about the Financial Resolution and Deposit Insurance Bill, 2017 are in correct:
a. The Bill seeks to provide for the resolution of certain categories of financial service providers in distress.
b. It also establishes of a Resolution Corporation for protection of consumers of specified service providers and of public funds.
c. This proposed legislation together with the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 is expected to provide a comprehensive resolution mechanism for the economy.
Options:
a)1 and 2 only
b)None of the above
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 2
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

9. Which of the following statements about Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and other Subsidies, benefits and services) Act, 2016 are correct:
a. It aims to provide legal backing to the Aadhaar unique identification number project.
b. It was passed by both the houses of the Parliament as a money bill.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

10. Which of the following statements about Rohingyas are correct:
a. The Burmese census refused to enumerate the Rohingyas.
b. The Burmese state addresses them as illegal migrants from Bangladesh.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

11. Which of the following statements about the Global Burden Of Disease Study are correct:
a. It is a comprehensive regional and global research program of disease burden that assesses mortality and disability from major diseases, injuries, and risk factors.
b. It is published by the World Health Organization.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

12. Which of the following studies introduced the disability-adjusted life year (DALY) as a new metric to quantify the burden of diseases, injuries, and risk factors to aid comparisons:
a)Global Burden of Disease Study
b)Human Development Report
c)Global Report on Urban Health
d)World Health Statistics
Answer: 1
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 9, 2017.

13. Which of the following statements are correct:
a. The Army would admit nearly 800 women into the Corps of Military Police in non-officer ranks.
b. The induction of first women pilots in the fighter stream of the Indian Airforce in June 2017 was the first formal entry of women into combat role with any arm of the Indian military.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 12 of The Hindu Dated September 9, 2017.

14. Which of the following statements regarding West Bengal are correct:
a. The West Bengal Assembly had passed a resolution changing the name of West Bengal to Bengal in English, Bangla in Bengali and Bangal in Hindi.
b. The Centre rejected this proposal from West Bengal of having three names in three different languages.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 12 of The Hindu Dated September 9, 2017.

15. Which of the following statements about The World Parliamentary Forum On Sustainable Development are correct:
a. The forum is taking place in Nusa Dua in Bali, Indonesia.
b. The Bali Declaration that was made by 49 countries, expressed concern about the recent violence in Myanmar’s Rakhine state.
c. India rejected the Bali Declaration which expressed concern about the recent violence in Myanmar’s Rakhine state.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 13 of The Hindu Dated September 9, 2017.

16. Which of the following statements about North East Calling Festival are in correct:
a. It is being organized by the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER).
b. The purpose of the event is to promote the art, culture, heritage, cuisine, handicrafts, business and tourism of North East India.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer PIB Newsletter Dated September 9, 2017.

17. Which of the following statements are correct about CO2 capture technology:
a. India will explore the possibility of introducing technologies for capturing carbon dioxide emitted while burning coal and other fossil fuels.
b. A lot of advanced research in the area has been focusing on capturing carbon dioxide emissions from sources like coal fired power plants, to either reuse or store it so it will not enter the atmosphere.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 9, 2017.

18. Which of the following statements about BBB – Bank Board Bureau are correct:
a. The Banks Board Bureau was set up last year with the objective of appointing board members, including CEOs.
b. The bureau was announced by the Union Government in August 2015 as part of seven point Indradhanush Mission to revamp the PSBs.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Neither 1 nor 2
d)Both 1 and 2
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 9, 2017.

19. Which of the following statements are correct about the World Inequality Report:
a. Thomas Piketty and Lucas Chancel are the brains behind the World Inequality Report.
b. They will compare India’s inequality trajectory with other emerging, industrialized and low-income countries.
c. It will suggest ways to tackle global and national inequality.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 9, 2017.

20. Which of the following statements about The Feed feature are correct:
a. It will help users to better tune the flow of news and information from the Web to their phone enabling them to dig deeper into topics they are passionate about.
b. Google and Facebook are trying to attract the attention of users online to continue dominating the global digital advertising market through such novel features.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 only
c)2 only
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 9, 2017.

21. Which of the following statements about The Sahara Forest Project are correct:
a. This project was launched by Jordan to turn its sand dunes into farming land to produce food using sun and sea water.
b. The project, whose funders include Norway and the European Union, is to be expanded from three hectares to around 200 hectares of desert.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 9, 2017.

22. Which of the following statements about Methanol are correct:
a. Methanol is currently produced by breaking down natural gas at high temperatures into hydrogen gas and carbon monoxide.
b. An expensive and energy-intensive processes known as steam reforming and methanol synthesis is used to reassemble it then.
c. Scientists, in a breakthrough, have produce methanol from methane through simple catalysis that allows methanol production at low temperatures using oxygen and hydrogen peroxide.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 9, 2017.

“Current Affairs Links – 11/09/2017”

0

Important Current Affairs Links:-

1)SC Accepts Proposal For Mining At Dibru-Saikhowa National Park, Subject To Conditions:-

Click Here – To read the above content

2)Free fall in GDP numbers structural, not transient: SBI Report:-

Click Here – To read the above content

3)New Telecom Policy may ensure Internet access for 1.3 billion Indians:-

Click Here – To read the above content

4)Narendra Modi Infographics:-

Click Here – To read the above content

5)Rafael Nadal wins US Open to lift 16th Grand Slam title:-

Click Here – To read the above content

 

“Daily Current Affairs – (10/09/2017 and 11/09/2017)”

0

National News:-

1)Army to induct women into military police soon to probe gender crimes:-

 

The government has decided to recruit women jawans into the Army’s Corps of Military Police (CMP) for investigating gender specific crimes. The proposal is very significant as women will be inducted in the military’s non-officer cadre for the first time, although they will be in a non-combat role.
Women were required in the Corps of Military Police (CMP) to investigate gender-specific allegations and crime.
The women will be inducted as junior commissioned officers and jawans.

Background:-

Corps of Military Police (CMP) is the military police of the Indian Army. In addition, the CMP is trained to handle prisoners of war and to regulate traffic, as well as to handle basic telecommunication equipment such as telephone exchanges. They can be identified by their red berets, white lanyards and belts, and they also wear a black brassard with the letters MP imprinted in red.
The term ‘red berets’ is synonymous with the personnel of the elite corps of Military Police (CMP), since all ranks of this Corps adorn the exclusive red berets along with white belts to distinguish themselves from other Corps of Army.

2)Government unveils rules to tackle on-board disruptive and unruly behaviour by passengers:-

The Ministry of Civil Aviation has unveiled rules to tackle on-board disruptive and unruly behaviour by passengers. The DGCA has revised the relevant sections of the Civil Aviation Requirement to bring in a deterrent for passengers who engage in unruly behaviour on board aircrafts. The revision has been done in accordance with the provisions of Tokyo Convention 1963.
The focus has been on ensuring on board safety while maintaining an element of balance and safeguarding the interest of passengers, cabin crew and the airlines.

New rules are as follows:-

No- Fly list: The new rules will allow for the formation of a national, No Fly List of unruly passengers. The promulgation of the No – Fly List in India is unique and first-of-its-kind in the world. The concept of the No-Fly List is based on the concern for safety of passengers, crew and the aircraft, and not just on security threat.

Applicability: The revised CAR deals with unruly behavior of passenger on-board aircrafts. Unruly behavior of passengers at airport premises will be dealt with by relevant security agencies under applicable penal provisions. The revised CAR will be applicable for all Indian operators engaged in scheduled and non-scheduled air transport services, both domestic and international carriage of passengers. The CAR would also be applicable to foreign carriers subject to compliance of Tokyo Convention 1963.

3)Andhra Pradesh to get India’s first Hyperloop:-

The government of Andhra Pradesh has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with California-based Hyperloop Transportation Technologies (HTT) to develop India’s first Hyperloop route in the state.

Facts:-

The proposed route for the Hyperloop between the city centers of Vijaywada and Amaravati could potentially turn a trip of more than one hour into a 6 minute ride.
The project will use a Public Private Partnership (PPP) model with funding primarily from private investors.

Background:-

Amaravati is a state-of-the-art city being developed in Andhra Pradesh as its de facto capital. In order to boost its image and emerge as the frontier city in future technology, Amaravati is looking forward to collaborating with Hyperloop Transportation Technologies. Hyperloop is a cutting-edge technological disruption in the transportation industry.
The Hyperloop is expected to give rise to development of various state-of-the-art technology parks and software clusters in Amaravati, helping to fortify the city’s image as a world class leader in science and technology.

4)Considering to extend FAME-India scheme:-

The centre is considering the extension of FAME- India scheme to promote electric and hybrid vehicles by another six months.
FAME India – Faster Adoption and Manufacturing of Hybrid and Electric vehicles in India – is a part of the National Electric Mobility Mission Plan.
The scheme has four focus areas, technology development, demand creation, pilot projects and charging infrastructure.
The scheme envisages Rs 795 crore support in the first two fiscals starting with the current year.
It is being administered by the Heavy Industries Ministry.

5)Uninhabited Lakshadweep island Parali I vanishes, 4 others shrinking fast: study:-

A new study has revealed that one of Lakshadweep’s bio-diversity rich islands Parali I has vanished. Parali I island, part of Bangaram atoll, which was 0.032 km2 in 1968 has been eroded to an extent of 100%, resulting in its inundation. Additionally, four other territories in the sea are also shrinking.
A general trend in erosion has been noticed in almost all islands he studied. The magnitude of such events was higher in Parali group, evidenced by the complete erosion and inundation of the island Parali I.
The magnitude of net erosion was higher in Parali I island (100%), which resulted in its inundation. Apart from Parali I, net erosion was higher in Parali II (80%), followed by Thinnakara (14.38%), Parali III (11.42%) and Bangaram (9.968%).
The complete erosion and inundation of Parali I was pointing to the gravity of issues associated with coastal erosion within the atoll.
The study said the complete erosion and inundation of Parali I was pointing to the gravity of issues associated with coastal erosion within the atoll.
Therefore, the results are indicative of the urgent measures to be implemented on each islet of the atoll to check further erosion.
It is recommended to check the feasibility of a bio protection strategy using mangroves, in addition to the conventional physical protection measures.

Science and Technology:-

1)Pluto mountains named after Tenzing Norgay, Edmund Hillary:-

Two mountain ranges on Pluto have been named after Tenzing Norgay and Edmund Hillary respectively by the International Astronomical Union, which for the first time, has officially approved the naming of 14 features on the icy dwarf planet. These are the first geological features on the planet to be named following the close flyby by the New Horizons spacecraft in July 2015.
The International Astronomical Union (IAU) was founded in 1919. Its mission is to promote and safeguard the science of astronomy in all its aspects through international cooperation. Its individual members — structured into Divisions, Commissions, and Working Groups — are professional astronomers from all over the world, at the Ph.D. level and beyond, who are active in professional research and education in astronomy. The IAU has 12625 members.
Among other activities, it acts as the internationally recognized authority for assigning designations to celestial bodies (stars, planets, asteroids, etc.) and any surface features on them.

2)Scientists make fuel from oxygen in air:-

Scientists have found a way to produce methanol — an important chemical often used as fuel in vehicles — using oxygen in the air, an advance that may lead to cleaner, greener industrial processes worldwide.
It could become an alternative to petrol. It is also believed the new system of creating methanol could be used to create chemicals and plastics.
The discovery promises to be not only cheaper, but much more environmentally friendly, as it both reduces energy consumption and conserves dwindling stocks of natural gas.
It also opens up the prospect for the first time of easily converting natural gas into methanol at the site where it is extracted, so that it can be piped as a liquid in normal atmospheric conditions. At the moment methane has to be condensed into liquid natural gas and shipped in pressurised containers.

International News:-

1)Sun and sea water powers vegetable farms in Jordan:-

A new project named “Sahara Forest Project” has been launched in Jordan. It aims to turn Jordan’s sand dunes into farming land to produce food using sun and sea water.

Project Details:-

In the first stage, the project aims to produce up to 130 tonnes of organic vegetables per year from an area the size of four football pitches. It also produces fresh water.
It will use solar panels to provide power and include outdoor planting space, two saltwater-cooled greenhouses, a water desalination unit and salt ponds for salt production.
The project, whose funders include Norway and the European Union, is to be expanded from three hectares to around 200 hectares of desert.

2)International Literacy Day – 2017:-

The 51st International Literacy Day is being celebrated on 8th September, 2017 and the theme announced by UNESCO is `Literacy in a digital world’.
The International Literacy Day is celebrated on 8th September every year throughout the world. On this day, in the year 1965 the World Congress of Ministers of Education met in Tehran for the first time to discuss the programme of education at the international level.
The UNESCO in its 14th Session in November, 1966, declared 8th September as the International Literacy Day. Since then, ILD is celebrated on 8th September every year by most of the member countries.
The key aspect of the observance of ILD is to mobilize public opinion in favour of struggle against illiteracy. ILD is a forum to disseminate information on literacy and raise the public awareness and the significance of literacy for individual and national development.

3)India refuses to join declaration of international meet against Myanmar:-

A delegation of Indian MPs, led by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan, to the World Parliamentary Forum in Indonesia has disassociated itself from the adoption of the Bali Declaration as it referred to the violence in the Rakhine state of Myanmar and emphasised that any mention of country-specific issues was not appropriate.

Bali declaration:-

The Bali Declaration, adopted at the World Parliamentary Forum on Sustainable Development in Indonesia, called on all parties to contribute to restoring stability and security in the region. It urged everyone to “exercise maximum self-restraint from using violent means, respect the human rights of all people in Rakhine state regardless of their faith and ethnicity, as well as facilitate and guarantee safe access for humanitarian assistance”.

Economic News:-

1)Banks should maintain their credibility: Jaitley:-

Union Finance Minister Arun Jaitley, that Banks should maintain their credibility. He was speaking in Pune on the occasion of the centenary year of Pune District Co-operative bank.
Mr Jaitley, that Maharashtra has done tremendous progress in the field of co-operatives and finances. If other states in the country follow this example, the whole scenario of rural India will be changed.
Former Union Minister Sharad Pawar presided over the function. Speaking on this occasion, the Chief Minister of Maharashtra Devendra Fadnavis announced that the loan waiver amount will be deposited in farmers account before Diwali.

2)Nestle sets up food safety institute in Manesar:-

Swiss food major Nestle set up a food safety institute to help develop standards in food safety and quality.
Inaugurating the Nestle Food Safety Institute (NFSI) in Manesar, Haryana, Food Safety Standards Authority of India (FSSAI) CEO Pawan Agarwal, told mediapersons that unlike its counterparts in the developed world, the food regulator in India faces many challenges. “No country has such a diverse food ecosystem in the world like India. Ensuring food safety and quality in India is a huge task, considering we have such a diverse range of food operators,” Agarwal said.

3)Amazon opens country’s largest fulfillment centre in Hyderabad:-

American e-commerce company Amazon opened its largest fulfilment centre (FC) in the country at the GMR-led Rajiv Gandhi International Airport in Hyderabad.
The new facility has a carpet area of around 4 lakh square feet, along with a storage space of close to 2.1 million cubic feet. This is Amazon’s fifth fulfilment centre in Telangana, thereby increasing the firm’s overall storage capacity to 3.3 million square feet in the state.
Founder of Amazon: Jeff Bezos

4)DIPP to move cabinet note on guarantee fund for startups:-

Keen to ease the flow of loans to startups, the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) will move a cabinet note on a credit guarantee fund for budding entrepreneurs.

Credit guarantee fund:-

The fund was announced by Prime Minister Narendra Modi as part of the Startup India action plan in January 2016.
The fund managed by the DIPP has a corpus of Rs 2,000 crore and will enable greater financial support to startups.
The government will use the fund to stand guarantee for loans given to startups.
A credit guarantee mechanism will help startups raise debt funding through the formal banking system.

“Daily current affairs – 09/09/2017”

0

International News:-

1)Mongolian Cabinet Has to Resign:-

 

  • Mongolian lawmakers have voted to dismiss the Prime Minister and his Cabinet for alleged incompetence and corruption related to the signing of government contracts with companies linked to three Cabinet members.
  • A majority of lawmakers from the ruling Mongolian People’s Party joined members of the opposition to pass the motion demanding that Prime Minister Jargaltulga Erdenebat and his 14-month-old Cabinet resign over the granting of contracts worth 328 million US Dollars.
  • The MPP controls 65 seats in the 76 member Great Hural, with the opposition Democratic Party and independents sharing the remainder. Out of 73 lawmakers present during the voting, 33 from the MPP and nine opposition and independent lawmakers voted for the dismissal.
  • Parliament is expected appoint a new Cabinet and Prime Minister in 45 days, and the current officials will continue serving in the interim.

2)September 8: International Literacy Day:-

  • International Literacy Day is observed on 8th September every year to emphasize the importance of literacy to individuals, society and communities.
  • The theme of this year’s International Literacy Day, is ‘Literacy in a Digital World’.
    A special two-day event will be organized at UNESCO’s Headquarters in Paris, with an overall aim to look at what kind of literacy skills people need to navigate increasingly in the digitally-mediated societies.
  • In India, the National Literacy Mission Authority has planned several functions at Vigyan Bhawan in Delhi would including felicitation to dignitaries and conferring of the Saakshar Bharat Awards. The National Literacy Mission was initiated by the government on 5th May 1988 with the objective of eradicating illiteracy.
  • In 1951, when first Census was conducted after Independence, the literacy rate of country was merely 18 per cent. However, in the last Census held in 2011, the country has achieved a literacy rate of around 73 per cent.

3)Hurricane ‘Irma’ Moving Towards Florida:-

  • After causing havoc in many Caribbean islands including Haiti, Hurricane Irma is all set to move towards Florida and expected to reach there within two days.
  • With winds of around 290 km per hour, the storm has smashed through several small islands in the northeast Caribbean including Barbuda, Saint Martin, and the British and US Virgin Islands, ripping down trees and flattening homes and hospitals.
  • It is a storm of extremely dangerous Category 5.

4)Indo-US Exercise “YudhAbhyas 2017”:-

  • A joint military exercise between India and the USA, “Yudh Abhyas-2017” will be held in Washington, USA from 14 to 27 September 2017.
  • ‘YudhAbhyas’ is one of the largest joint military training and defense corporation endeavors between India and USA.
  • This will be the 13th edition of the joint exercise hosted alternately between the two countries.

National News:-

1)Myanmar Visit of the PM:-

  • Prime Minister Narendra Modi visited Myanmar’s capital Naypyidaw on September 6-7 and met Myanmar President Htin Kyaw. They discussed the issue of rising violence in Myanmar’s western state of Rakhine.
  • PM Modi also pushed for greater progress on Indian infrastructure projects.
    Keeping his promise of ‘Act East’ policy, it was PM Modi’s first bilateral visit to Myanmar where he cemented ties, especially with China strengthening its influence on the country.
  • PM Modi met Myanmar leader Aung San Suu Kyi and visited the heritage city of Bagan and a Hindu temple.

2)Narmada Mahotsav Started in Gujarat:-

  • Gujarat Chief Minister Vijay Rupani flagged off statewide ‘Narmada Mahotsav Yatra’ from Surendranagar district.
  • The aim of this Narmada Mahotsav Yatra – is to create awareness about the importance of increased water supply from Narmada canal-based projects todifferent parts of the state.
  • The 10 days long Narmada Mahotsav Yatra has also been flagged off in other districts, which will end at Dabhoi- in Narmada district where Prime Minister Narendra Modi will address the gathering.

Economic News:-

1)Habib Bank to Wind Up From USA:-

  • US banking regulators ordered Pakistan’s Habib Bank to shut its New York office on the issue of not heeding concerns over possible terrorist financing and money laundering.
  • Habib Bank, Pakistan’s largest private bank facilitated billions of dollars of transactions with Saudi private bank, Al Rajhi Bank, which reportedly has links to al Qaeda and failed to do enough to ensure that the funds were not laundered or used for terrorism.
  • A fine of 225 million Dollars is also imposed on the bank.

“Current Affairs Capsule – 08/09/2017”

0

1. Which of the following statements about Rashtriya Vayoshri Yojana are correct:
a. This scheme is under the aegis of the Department of Social Justice and Empowerment.
b. This scheme aims to provide physical aid to senior citizens aged 60 years and above of BPL category.
c. This scheme is funded 100 percent by the Government of India.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)All of the above
d)2 and 3 only
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 2 of The Hindu Dated September 07 2017.

2. Which of the following statements about Supreme Court’s verdict on cow vigilantes are correct:
a. All state governments will have to appoint a senior police officer as the nodal officer in each district to ensure that incidents of cow vigilantism are prevented.
b. The court exhorted the Centre to uphold its constitutional mandate under Article 256 and direct the States to act against the groups.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2 only
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 2 of The Hindu Dated September 07 2017.

3. Which of the following statements regarding Article 256 are correct:
a. The executive power of every state shall be so exercised as to ensure compliance with the laws made by the parliament and any existing laws which apply in the state.
b. The executive power of the union shall extend to the giving of such directions to a State as may appear to the government of India to be necessary for that purpose.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 07 2017.

4. Which of the following statements about The Nobel Prizes are correct:
a. The Nobel Peace Prize is one of the five Nobel prizes along with the prizes in Chemistry, Physics, Physiology or Medicine, and Literature.
b. Aung San Suu Kyi won the Nobel Peace Prize in 1991.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 07 2017.

5. Which of the following statements about Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act 1958 are in correct:
a. It provides for the preservation of ancient and historical monuments and archaeological sites and remains of national importance in India.
b. It also provides for regulation of archaeological excavations and for the protection of sculptures, carvings and other like objects.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Neither 1 nor 2
d)Both 1 and 2
Answer: 3
Refer Page No 4 of The Hindu Dated September 07 2017.

6. Which of the following statements regarding Road Accidents In India 2016 Report is correct:
a. The share of fatal accidents and seriously injured accidents in total accidents rose in 2016 compared to previous years.
b. The report observed a 3% increase in fatalities over the previous year, even as the number of accidents declined by 4.1%, indicating a rise in the severity of accidents.
Options:
a)1 only
b)2only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 4 of The Hindu Dated September 07 2017.

7. Which of the following statements about the accident severity are correct:
a. It is a crucial indicator defined in terms of the number of persons killed by 1000 accidents.
b. It stood at an all-time high of 31.4 in 2016, compared with 29.1 in 2015.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 4 of The Hindu Dated September 07 2017.

8. Which of the following states topped the number of road accidents in India for the year 2016:
a)Kerala
b)Maharashtra
c)Tamil Nadu
d)Karnataka
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

9. Which of the following countries has the highest number of accidental deaths (per 1 lakh) of the population:
a)Russia
b)India
c)South Korea
d)Australia
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

10. Which of the following statements about the Medical Termination of Pregnancy Act of 1971 are correct:
a. The Medical Termination of Pregnancy (MTP) Act of 1971 does not allow abortion if the pregnancy has crossed 20 weeks.
b. Under the 1971 law, an exception to the 20 week week cap is made if a registered medical practitioner certifies to a court that the continued pregnancy is life-threatening for either the mother or the baby.
c. The above provision was meant to be a safeguard against female foeticide.
Options:
a)1 and 3 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)None of the above
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

11. Which of the following statements about The Age Of Consent are correct:
a. The Parliament has fixed 18 years as The Age of Consent.
b. Section 375 of the Indian Penal Code, defines the offence of rape.
c. Section 375 of the Indian Penal Code has an exception clause that says intercourse or sexual act by a man with his wife aged below 18 is not rape.
Options:
a)1 and 3 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)1 only
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

12. Which of the following are not part of the initiative to diversify the India Japan defense ties:
a. Anti-submarine warfare.
b. Counterterrorism.
c. Humanitarian assistance
d. Disaster relief and technological cooperation.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 4 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

13. Which of the following statements about International Organization for Migration are correct:
a. It is an intergovernmental organization that provides services and advice concerning migration to governments and migrants.
b. On September 2016, it became a related organization of the United Nations.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 07 2017.

14. Which of the following statements about OPCW – Organization for Prohibition of Chemical Weapons:
a. The mission of the OPCW is to implement the provisions of the Chemical Weapons Convention (CWC) in order to achieve the OPCW’s vision of a world that is free of chemical weapons.
b. Two fundamental principles of OPCW are: centrality of the Chemichal Weapons Convention’s multilateral character and the equal application of the provisions of the CWC to all States Parties.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 07 2017.

15. The committee to look into the Corporate Governance scenario was appointed by which of the following bodies:
a)SEBI
b)IRDA
c)TRAI
d)RBI
Answer: 1
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 07 2017.

16. The committee to recommend measures to increase employment by promoting labour-intensive exports chaired by Rajiv Kumar was appointed by:
a)Ministry of Commerce and Industries
b)Department of Industrial Policy and Promotion
c)Ministry of Labour and Employment
d)NITI Aayog
Answer: 4
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 07 2017.

17. Which of the following will be part of the reevaluated Make In India mission:
a. Firming up a district wise industrial investment plan to help boost the share of manufacturing in the country’s GDP.
b. Improving India’s economic diplomacy to spur exports and investments.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 15 of The Hindu Dated September 07 2017.

18. Which of the following statements are correct about Insulin Tregopil:
a. It is an oral insulin molecule being developed by Biocon, is one of the programmes in the global oral insulin space.
b. The insulin can improve postprandial glucose control with reduced side effects and greater adherence, thus aiding T1D – (Type 1 Diabetes) management.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 07 2017.

19. Which of the following statements about Micro plastics are correct:
a. People may be ingesting between 3,000 and 4,000 micro particles of plastic from tap water every year.
b. The researchers pointed to previous findings that plastic particles can absorb, and release, potentially harmful chemicals and bacteria.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 07 2017.

20. Which of the following statements about Lakshadweep islands are correct:
a. Parali I island, part of Bangaram atoll has been completely eroded, resulting in its inundation.
b. A bio protection strategy using mangroves, in addition to the conventional physical protection measures are recommended to control the erosion.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 07 2017.

“Daily Current Affairs – 08/09/2017”

0

International News:-

1)UJALA scheme launched in Malaysia:-

  • UJALA, One of the successful schemes by the Government of India has been launched in Melaka, Malaysia. It aims to sell LED bulbs at affordable price through Energy Efficiency Services Limited (EESL), under Ministry of Power.
  • Under this scheme, each household in Melaka will get 10 high quality 9-watt LED bulbs at a cost of only MYR 10 which is almost half the price offered in the market.
    Green Growth Asia, a non-profit organization will provide logistical assistance and facilitation support in the implementation of the scheme.
  • Launching the scheme Melaka Chief Minister said, “In due course of time, the successful Indian model of UJALA scheme has become a sought-after example for the different nations of the world.

2)China Bans Raising Funds through Crypto currencies:-

  • China has banned individuals and organizations from raising funds through Initial Coin Offerings (ICO), or launches of digital currencies, saying the practice constituted illegal fund-raising.
  • ICOs have become a bonanza for digital currency entrepreneurs, globally and in China, allowing them to raise large sums quickly by creating and selling digital “tokens” with little or no regulatory oversight.

National News:-

1)Task Force Constituted for Job Creation:-

  • To provide a major thrust to job creation by enhancing India’s exports, NITI Aayog has constituted an Expert Task Force under the chairmanship NITI Aayog Vice Chairman Dr Rajiv Kumar.

The task force will submit its report by November 2017:-

  • NITI Aayog said that to address India’s unemployment and under-employment issues, an urgent and sustained expansion of the organized sector is essential.
  • The panel will give recommendations on sector-specific policy interventions in key employment sectors and measures to enhance trade in services with high employment potential.
  • It will also propose a comprehensive plan of action to generate employment and alleviate under-employment in both goods and services sectors and low wages by boosting India’s exports in key labour-intensive industries.

2)BN Srikrishna Committee to Identify Key Data Protection Issues:-

  • An expert committee has been constituted under the Chairmanship of former apex court judge Justice BN Srikrishna to identify key data protection issues in India and recommend methods to address them.
  • The committee will study various issues and make specific suggestions for consideration of the government on the principles to be considered for data protection.
  • On the basis of the Committee’s report, a law regulating data protection will be passed, if required.

Economic News:-

1)India-Russia Business Dialogue should aim to bridge knowledge gap between businesses of both countries: Sushma Swaraj:-

  • External Affairs Minister Sushma Swaraj at the India-Russia Business Dialogue of Eastern Economic Forum (EEF) said that the dialogue should aim to bridge knowledge gap between businesses of both countries.
  • Speaking on the occasion in Russian port city Vladivostok, Ms Swaraj said, business dialogue between the two nations should exist to identify areas of common interest and potential with focus on mutual strengths and complementarity.
  • India and Russia’s business dialogue is to identify actions to be taken by both the governments to further facilitate investments and trade.
  • The EEF is considered as the biggest international communication platform for cooperation between businesses leaders and senior government representatives from Russia, the Pacific Region and the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN).

2)Deadline for filing of GST Returns for July and August extended:-

  • Businesses will have more time to file the final GST returns as the government has extended the last date for filing of sales and purchase data as well as payment of taxes for the months of July and August.
  • Now sales return or GSTR-1 for July will have to be filed by September 10 instead of September 5 earlier and purchase returns or GSTR-2 would be filed by September 25 instead of September 10 earlier.
  • GSTR-3, which is the match of GSTR-1 and GSTR-2, will have to be filed by September 30, in place of September 15. The GST Implementation Committee GIC announced about it yesterday.
  • With regard to August, the date for filing GSTR-1, GSTR-2 and GSTR-3 has been extended to 5th, 10th and 15th October.
  • The industry has been demanding an extension of the date of filing final GST returns in view of scores of invoices to be uploaded. The government will shortly issue notification to extend the date of filing returns.

Awards:-

1)Punj Lloyd-Varaha Awarded NHAI Project in Myanmar:-

  • The National Highway Authority of India has awarded its first international project in Myanmar to a joint venture of Punj Lloyd-Varaha. This is for the upgradation of the Yagyi–Kalewa section in Myanmar to two lanes.
  • The estimated cost of the project is Rs. 1177 crore and it will be completed within 36 months.
  • Punj Lloyd-Varaha’s bid was identified as the most competitive among four qualified bidders.

“Current Affairs Pulse – 04/09/2017”

0

1. Which of the following statements about North Korea’s nuclear tests are correct:
a. North Korea conducted its sixth nuclear test; a ‘hydrogen’ bomb which can be mounted on a missile.
b. The miniaturized H-bomb could be fitted onto an intercontinental ballistic missile.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 1 of The Hindu Dated 04th September 2017.

2. Which of the following statements about Transgender population are correct:
a. In 2014, the Supreme Court had for the first time recognized transgender persons as the third gender.
b. The Supreme Court asked the Centre and the States to give them equal opportunities in education and employment.
c. The government has dropped plans to recognize transgender persons as the ‘third gender’ in the country’s labour law framework.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer Page No 1 of The Hindu Dated 04th September 2017.

3. Which of the following statements about the Wages Code Bill are in correct:
a. It was drafted to rationalize 44 labor laws into four codes.
b. It covers all the regulations pertaining to wages, industrial relations, social security and safety, and health and working conditions.
Options:
a)Both 1 and 2
b)Neither 1 nor 2
c)1 only
d)2 only
Answer: 1
Refer Page No 1 of The Hindu Dated 04th September 2017.

4. Which of the following statements regarding Palliative care are correct:
a. It is a multidisciplinary approach to specialized medical and nursing care for people with life-limiting illnesses.
b. Palliative care starts at the beginning of a diagnosis — it helps in relieving distressing symptoms, including pain, vomiting, breathlessness— and also provides emotional support to patients.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated 04th September 2017.

5. Which of the following statements are correct:
a. The Barefoot College, also known as Social Work And Research Center, was founded by Bunker Roy 1972.
b. It is located in Tilonia Rajasthan.
c. The Barefoot India Campaign drives home the message that the poor should be able to walk safely because a large segment of the population cannot afford footwear.
Options:
a)All of the above
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)1 only
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 1 of The Hindu Dated 04th September 2017.

6. Which of the following statements about the Unlawful Activities Prevention Act are correct:
a. It was introduced in the year 1967.
b. It allows the State to curtail the rights of citizens who is deemed not acting in the national interest.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer:3
Explanation: Refer Page No 1 of The Hindu Dated 04th September 2017.

7. Which of the following state’s villagers are harvesting leaves of the creeper called siali which is used to make biodegradable plates and are fast replacing plastic in Europe:
a)Orissa
b)Karnataka
c)Jharkhand
d)Chattisgarh
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 7 of The Hindu Dated 04th September 2017.

8. Which one of these Paralympians, for the first time in India, has received the country’s highest sporting honour, the Rajiv Gandhi Khel Ratna:
a)Devendra Jhajaria
b)Mariyappan Thangavelu
c)Sundar Singh Gurjar
d)Sharad Kumar
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 9 of The Hindu Dated 04th September 2017.

9. Which of the following statements about the Earth Overshoot Day are correct:
a. It is a figurative calendar date when humanity’s total annual resource consumption for the year overshoots the earth’s capacity to regenerate it.
b. It has advanced every year at an alarming rate.
c. Earth Overshoot Day is calculated by Global Footprint Network.
Options:
a)All of the above
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 9 of The Hindu Dated 04th September 2017.

10. The headquarters of the New Development Bank is located in:
a)Shanghai
b)New Delhi
c)Rio De Janeiro
d)St. Petersburg
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 9 of The Hindu Dated 04th September 2017.

11. Which of the following statements are correct about Huangpu city:
a. Shanghai city is located on the banks of river Huangpu.
b. It is the last significant tributary of the Yangtze before it empties into the East China Sea.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 11 of The Hindu Dated 04th September 2017.

12. Which of the following statements about North Korea are correct:
a. North Korea signed the Nuclear Non Proliferation Treaty in the year 1985.
b. In the year 2003, North Korea withdrew from the Nuclear Non Proliferation Treaty.
c. North Korea announced it has nuclear weapons in the year 2005.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Explanation: Refer Page No 12 of The Hindu Dated 04th September 2017.

13. The six nation talks in Beijing to resolve the North Korean nuclear crisis does not had which of the following countries:
a)China
b)Russia
c)South Korea
d)Germany
Answer: 4
Explanation: Refer Page No 12 of The Hindu Dated 04th September 2017.

14. Which of the following statements about Iraqui Kurdistan are correct:
a. Peshmerga is the military forces of the autonomous region of Iraqi Kurdistan.
b. Iraqi Kurdistan is an autonomous region within Iraq.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 12 of The Hindu Dated 04th September 2017.
15. The 11th ministerial conference of the World Trade Organization is to be held in:
a)Buenos Aires
b)Rio De Janeiro
c)Pittsburg
d)Colombo
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 12 of The Hindu Dated 04th September 2017.
16. Which of the statements are correct:
a. Smog and dust that sickens millions across India every year is also sapping solar power generation by more than 25%.
b. The man-made particles floating in the air and deposited as grime on solar panels combined to seriously impair sunlight from converting to energy.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 12 of The Hindu Dated 04th September 2017.
17. Which of the following statements about TRAPPIST 1 are correct:
a. It is an ultra cool dwarf star.
b. The earth sized planets orbiting the TRAPPIST 1 star may have substantial amount of water and could be habitable.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 20 of The Hindu Dated 04th September 2017.
18. Which of the following statements about Alternative Mechanism are correct:
a. It is a ministerial group, to oversee proposals for mergers among banks.
b. The decision to create strong and competitive banks will be solely based on commercial considerations and such decisions must start from the boards of the banks.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Explanation: Refer Page No 20 of The Hindu Dated 04th September 2017.
19. The 457 Visa Policy is part of which nation:
a)Australia
b)New Zealand
c)Philippines
d)South Africa
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 14 of The Hindu Dated 04th September 2017.
20. What is the name of the NASA astronaut who came back to earth after 665 days in Space:
a)Peggy Whitson
b)Sally Ride
c)Sunita Williams
d)Susan Helms
Answer: 1
Explanation: Refer Page No 18 of The Hindu Dated 04th September 2017.