Current Affairs Pulse – 15th March, 2018

1. Consider the following statements with respect to Stephen Hawking
a. Stephen Hawkings, the most famous Britain scientists has died.
b. His most of the works centred on bringing together relativity (the nature of space and time) and quantum theory (how smallest particles in the universe behave).
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
2. Which of the following are correct regarding Mathikettan National Park
1. It is in Tamil nadu.
2. It is situated within 5 km from the India-based Neutrino Observatory project site.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B
Mathikettan National Park is in Idukki district of kerala.
3. Consider the following statements with reference to Expert Committee Appraisal committee conditions on Environmental clearance of Neutrino project
1. The consent to establish and operate the INO project have to be obtained from the Tamil Nadu Pollution Control Board
2. The INO team has to obtain the necessary forest and National Board for Wild Life clearances as per law.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
4. Which of the following statements are correct regarding Neutrinos?
1. Neutrinos are subatomic particles with no charge and mass.
2. Neutrinos are tiny even by subatomic standards.
3. Among the lightest particles, the neutrinos can penetrate environments that many others particles cannot.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. 1, 2 and 3
Solution: D
5. Consider the following statements
1. Sand with more than 60% to 65% of silica was not considered appropriate for use in construction of buildings.
2. It would not act as a good binding agent.
3. Such sand was used only for industrial purposes in optical, ceramic and abrasive industries.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. 1, 2 and 3
Solution: D
6. Consider the following statements regarding Bhima Koregaon
1. It was the last battle of the Anglo-Maratha war fought at Koregaon on the banks of Bhima River.
2. The battle paved the way for British supremacy in India and ended the prospects of an indigenous ruler having sway over the country.
Which of the following is/are correct?
a. 1only b.2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
7. What are the parameters in Annual Survey of India’s City-Systems Score?
1. Urban Planning.
2. Urban Capacities.
3. Transparency and Accountability.
4. Legitimate Political representation
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1, 2 and 3 d. All are correct
Solution: D
8. With reference to Orb media Study, what are plastic contaminations that are presented in the bottled water?
1. Polypropylene
2. Nylon
3. Polyethylene Terephthalate
Which of the above statements are correct?
a.1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1, 2 and 3 d. All are correct
Solution: D
9. Central Zoo Authority : Wildlife Protection (amendment) Act, 1991
National Biodiversity Authority: Biodiversity Act, 2002
National Green Tribunal : Environmental Protection Act, 1986
Which of the following is/ are correct pairs?
a). 1 and 2 only b). 1 and 3 only c). All are correct d). 2, 3 only
Solution: A
The National Green Tribunal has been established on 18.10.2010 under the National Green Tribunal Act 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources including enforcement of any legal right relating to environment
10. Consider the following statements
1. A single Packed bottle can hold dozens or possibly even thousands of microplastic particles.
2. Packed water can be lifeline for many of the 2.1 million people world wide
3. As per UN reports, Around 4000 children died every day from water borne disease.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. 1, 2 and 3
Solution: D
11. Consider the following statements
1. The World Bank in its India Economic Update has predicted India’s economy to grow at 6.7% in the current financial year, which is set to accelerate to 7.3% in 2018-19.
2. The Central Statistics Office predicted GDP growth to be 6.6% in the current financial year.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
12. Which of the following rivers are the tributaries of Cauvery?
a. Amaravati
b. Bhavani
c. Penneru
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. 1, 2 and 3
Solution: A
13. Consider the following statements with reference to “A Brief History of Time”
1. The book was written by Albert Einstein.
2. The book sought to explain non scientists to the fundamental theories of universe.
Select the correct statement is/is given below.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: B
The book was written by Stephen Hawking
14. Consider the following with respect to National Security Adviser
a. The NSA is tasked with regularly advising the Prime Minister on all matters relating to internal and external threats.
b. It is the chief executive of the National Security Council.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
15. Consider the following statements
a. RBI bans Letter of Understanding as a result of PNB fraudulent case.
b. Because of such ban, The cost of imports will go up.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C