Current Affairs Pulse – 18th March, 2018

1. Consider the following statements with reference to Directorate of Revenue Intelligence
1. DRI is run by officers from the Central Board of Excise and Customs
2. DRI enforces the prohibition of the smuggling of items including drugs, gold, diamonds, electronics, foreign currency, and counterfeit Indian currency.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
2. Consider the following statements regarding National Financial Reporting Authority
1. The NFRA to be an independent regulator overseeing the auditing profession.
2. The NFRA comprises a chairman and 3 full time members.
3. They are all appointed by Finance Minister
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: A
3. Consider the following statements with reference to Financial Action Task Force
1. FATF is an initiative of G20.
2. FATF is aimed to develop policies to combat money laundering. In 2001 its mandate expanded to include terrorism financing.
3. The FATF decided to put Pakistan on the watch list for terror financing.
Select the correct statement is/is given below.
a. 2 & 3 only b. 1, 2 only c. 3 only d. 1 & 3 only
Solution: A
It is an initiative of G7.
4. Consider the following statement with respect to Falcon 9 rocket
1. It is launched by European Space Agency.
2. The rocket punched a hole in the earth atmosphere, temporarily disrupting GPS navigation.
3. The hole was caused by a circular acoustic shock wave.
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: D
5. Which of the following statements are correct?
1. The oldest nuclear DNA from Africa ever has been discovered from Morocco.
2. It adds new clues to the world’s understanding of human history.
3. This is the second major archaeological achievements made in Morocco in a year.
Select the correct statement is/is given below.
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: D
6. Consider the following statements
1. Scientists studying volcanoes have recorded thunder given off by volcanoes during eruption.
2. That thunder is in both audible and non-audible frequencies.
Which of the following is/are incorrect?
a. 1 only b.2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: D
7. Consider the following statements
1. Synthetic dyes in clothing industry are carcinogenic and act as chronic reproductive toxins.
2. A smart new material which is produced from Polystyrene, is used to break down the such synthetic dyes in waste water.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
8. Which of the following statements are correct regarding “Neuron”?
1. A neuron is a cell that carries electrical impulses.
2. The last new neurons in human were observed in 13 years olds.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
9. Indian Association for the Cultivation of Sciences have created nanoparticles to help cell imaging. The nano particles is made from
1. Folic acid
2. Riboflavin
3. Lactose
a). 1 and 2 only b). 1 and 3 only c). All are correct d). 2, 3 only
Solution: C
10. Which of the following statements are correct with reference to Vitamin B12?
1. It is water soluble.
2. Its supplements may reduce the diabetes risk.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
11. Consider the following statements regarding Graphene
1. It is a two dimensional form of carbon that consists of single layer of carbon atoms arranged in a hexagonal lattice.
2. It is the strongest material ever tested, almost 300 times stronger than steel.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
12. Consider the following statements
1. Ministry of Women & Child Development has launched #YesIBleed campaign on the occasion of International Women’s Day 2018.
2. The campaign aims to create holistic approach to issue of menstruation, which is experience that transcends culture, class, and caste.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: A
Ministry of Home Affairs has launched #YesIBleed campaign on the occasion of International Women’s Day 2018.
13. Which of the following works are associated with Stephen Hawkins?
1. Gravitational singularity theorems in the framework of general relativity.
2. The theoretical prediction that black holes emit radiation.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
14. Consider the following statements with reference to PM Ujjawala Yojana
1. It is aimed at providing 5 Crore LPG connections in the name of women in BPL households across the country.
2. The identification of BPL is based on 2011 census.
Which of the following is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: B
The identification of BPL is based on Socio Caste Economic Census.
15. Consider the following statements regarding Cold fusion
1. It is interaction of hydrogen or deuterium gas with metals such as palladium, Zirconium is claimed to set off a nuclear reaction at lower temperature.
2. Now, India is taking tentative steps towards this fusion research after 25 years in the Baba Atomic Research Centre.
Select the correct statement is/is given below.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
16. Consider the following statements with reference to Hippocampus
1. The Hippocampus is a region which is believed to be the abode of long term memory and emotional responses.
2. This was also believed to be true in other mammals such as chimpanzee and rodents.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
17. Consider the following statements
1. The Cadmium selenium quantum dots currently used for cell imaging purposes are highly toxic to human beings.
2. Indian Association for Cultivation of Sciences have created new nanoparticle for same purpose from basic human body ingredients
Which of the above statements are incorrect?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: D
18. Which of the following statements are correct?
1. Hindustan Aeronautics Limited is gearing up to make more Light Combat Aircraft (Tejas).
2. The HAL was in negotiations with airlines to sell the civilian version of Dornier 228 transport aircraft to take advantage of UDAN.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
19.Consider the following statements
1. The right to freedom in Article 19 guarantees the Freedom of speech and expression, as one of its six freedoms.
2. Public demonstrations resorting to violence, including stone-throwing, are not protected by such fundamental right to free speech and expression
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
20. Consider the following statements with respect to MSME Sambandh
1. The objective of the portal is to monitor the implementation of the Public Procurement from MSEs by Central Public Sector Enterprises.
2. The CPSEs have to procure minimum of 20 per cent of the total annual purchases of the products or services produced or rendered by MSE
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C