Current Affairs Pulse – 20th March, 2018

1. Consider the following statements regarding a No-Confidence Motion in India:
1. There is no mention of a No-Confidence Motion in the Constitution of India.
2. A Motion of No-Confidence can be introduced in the Lok Sabha only.
Which of the statements given above is / are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both 1 and 2 d. Neither 1 nor 2
Solution: C
2. Which of the following statements are correct?
1. Lingayats of Kannada region questioned the theory of rebirth and rejected the caste hierarchy.
2. Karnataka cabinet grants religious minority status to such Lingayats community.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
3. Consider the following statements with reference to Mathikettan Shola National Park
1. It is located in a global biodiversity hotspot.
2. Indian Neutrino Observatory Project lies just 4.9 km from the national park.
Which of the above statements are incorrect?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: D
4. Which of the following Indian Schemes are challenged in the WTO by United States Trade representative?
1. Merchandise Exports from India Scheme
2. Duty free Import Authorisation Scheme
3. Special Economic Zone
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All the above
Solution: D
5. Consider the following statements with reference to e cigarette
1. It is a handheld electronic device that simulates the feeling of tobacco smoking.
2. The health risks of e-cigarettes are uncertain.
Which of the above statements are correct?
a.1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: A
The health risks of e-cigarettes are not uncertain. It may lead to the accumulation of fat in the liver.
6. Consider the following statements
1. Coral bleaching is an environmental event where Coral in warming waters expel the colourful algae that live within their skeletons.
2. Tiny coral fragments, once collected from the sea floor, are nurtured in tanks and then transferred to an underwater rope nursery or improvised skeleton in order to resilient the bleaching.
3. After Seychelles in some areas lost 90% of its coral reefs in 1998 in such bleaching, they adopted such transfer method.
Which of the above statements are correct?
a. 1and 2only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: D
7. Which of the following factor is dealt in Article 47 of Indian Constitution?
a. Health b. Education c. Environment d. All the above
Solution: A
8. Consider the following statements with reference to “Health and Wellness Centre”
a. It is part of Ayushman Bharat programme.
b. National Health Policy, 2017 has envisioned Health and Wellness Centres as the foundation of India’s health system.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
9. Which committee is related to corporate governance in India?
a. Uday Kotak committee
b. NK Singh committee
c. Rangarajan committee
d. Urjit patel committee
Solution: A
10. Consider the following statements with respect to Insurance Regulatory Development Authority of India
1. It is a statutory body.
2. IRDAI is a 10-member body including the chairman, five full-time and four part-time members appointed by the government of India.
Which of the following is/ are correct pairs?
a). 1only b). 2 only c). Both are correct d). None of the above
Solution: C
11. Which of the following statements are correct with reference to PJ Nayak Committee recommendation?
a. Conversion of Public Sector Banks into Companies as per the Companies Act
b. Formation of a Bank Investment Company(BIC) under the Companies Act
c. Transfer of shares by the central government in PSBs to the BIC
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. 1, 2 and 3
Solution: D
12. Which of the following factors reflect the Indian federal characteristics?
1. Bicameral Legislature
2. Separation of powers
3. Independent judiciary
Which of the above statements are correct?
a. Only 1 b. Only 2,3 c. Only 1,3 d. All are correct
Solution: C
13. Consider the following statements
a. The Centre government has written to Law Commission to prepare for draft law on online “hate speech”.
b. The Law Commission had been asked to include its earlier recommendations of Viswanathan and Bezbaruah Committees.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
14. Which of the following statements are correct with respect to National Company Law Tribunal
1. The NCLT was established under the Companies Act 2013.
2. The NCLT is a quasi judicial body.
3. Decisions of the NCLT may be appealed to the National Company Law Appellate Tribunal. The decisions of NCLAT is final.
Which of the statements given above is/are correct ?
a. 1and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: A
15. Consider the following statements
a. The Ministry of Electronics and IT has formed four committees to prepare a roadmap for the national artificial intelligence programme.
b. The four committees will be for citizen centric services; data platforms; skilling, reskilling and R&D; and legal regulatory and cyber security.
Which of the following is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
16. Consider the following statements regarding Enforcement directorate
1. It is part of the Department of Revenue, Ministry of Finance.
2. The prime objective of the Enforcement Directorate is the enforcement of two key Acts namely, the Foreign Exchange Management Act 1999 and the Prevention of Money Laundering Act 2002.
Select the correct statement is/is given below.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
17. Consider the following with respect to Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal
1. TDSAT is a statutory body.
2. The TDSAT consists of a Chairperson and two Members.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
18. Consider the following statements regarding the payment banks:
1. They are allowed to distribute third-party financial products such as mutual funds and insurance products.
2. No foreign shareholding is allowed in the payment bank.
3. They cannot undertake lending operations.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. All are correct
Solution: B
19. Consider the following statements regarding WTO’s Trade Facilitation Agreement
1. It is the WTO’s first ever multilateral accord that aims to simplify custom regulations for the cross border movement of goods.
2. Union Cabinet also has decided to constitute National Committee on Trade Facilitation (NCTF) to facilitate the coordination with such TFA provisions.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
20. Consider the following statements regarding Kotak Committee recommendation
1. The listed Companies should be required to have at least 6 directors on the board with a minimum of 50% representation of independent directors.
2. One woman director should be mandatorily presented in the Board.
3. The audit committees should monitor the flow of funds to unlisted subsidiaries, including those established overseas.
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: D
21. Consider the following statements with respect to Merchandise Export from India Scheme
1. It has completely different strategy with Foreign Trade Policy to promote exports.
2. Objective of MEIS is to offset infrastructural inefficiencies and associated costs involved in export of goods and products, which are produced and manufactured in India.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B