Current Affairs Pulse – 22nd March, 2018

1. Which of the following statements are correct regarding Open Acreage Licensing Policy
1. It is production sharing model.
2. Exploration companies can select the exploration blocks on their own, without having to wait for the formal bid round from the Government.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: B
2. Consider the following statements regarding Directorate of Revenue Intelligence
1. DRI is the major intelligence agency which enforces the prohibition of the smuggling of items including drugs, gold, diamonds, foreign currency, and counterfeit Indian currency.
2. DRI functions under the Central Board of Direct Taxes in the Ministry of Finance.
Which of the above statements are correct?
a.1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: A
3. Consider the following statements with respect to “Global Entry”
1. It is a programme run by the US Customs and Border Protection.
2. India became a member of global entry in 2017.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
4. Which of the following statements are correct regarding SC, ST Act?
1. It is one of the most important instrument to prevent atrocities on Dalits/Adivasis.
2. The recent Supreme court guidelines stated that A public servant can be arrested under this act only after getting permission from the appointing authority.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
5. Consider the following statements with reference to Ayushman Bharat Health Scheme
1. The Scheme will provide a cover of 5 lakh per family per year.
2. The Scheme will subsume the ongoing Schemes-Rashtriya Swasthya Bima Yojana and the Senior Citizen Health Insurance Scheme.
3. The targeted beneficiaries will be more than 10 crore families belong to the Poor and Vulnerable population based on 2011 census.
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All are correct
Solution: A
6. Consider the following statements regarding Atal Bhujal Yojana
1. The Scheme aimed at sustainable ground water management with community participation in select over-exploited and ground water stressed areas in all States.
2. ABHY is designed as a Central Sector Scheme with a total outlay of Rs. 6,000 crore and is proposed to be implemented with World Bank assistance.
Which of the following is/are correct?
a.1only b.2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: B
The Government has proposed Atal Bhujal Yojana (ABHY) aimed at sustainable ground water management with community participation in select over-exploited and ground water stressed areas in seven States (Gujarat, Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan and Uttar Pradesh)
7. Which of the following statements are correct with reference to National Rural Drinking Water Programme
1. 77% of rural habitations in India have achieved a fully covered status under this Scheme.
2. The Scheme comes under the Ministry of Drinking Water and Sanitation.
Which of the above statements are incorrect?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: D
8. Consider the following statements regarding Indian Rhino Vision 2020.
1. IVR 2020 is a partnership among the Government of Assam, the International Rhino Foundation, the World Wide Fund for Nature, the Bodoland Territorial.
2. It is intended to attain a population of 3,000 wild one-horned rhinos in seven of Assam’s protected areas by the year 2020.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
9. Which of the following National parks are located in the Assam?
1. Kaziranga National park
2. Manas National park
3. Pobitora National park
a). 1 and 2 only b). 1 and 3 only c). All are correct d). 2, 3 only
Solution: C
10. Consider the following statements
1. According to WHO report, India had about 2.79 million new cases of TB in 2016.
2. Chemists and hospital treating TB patients who don’t inform health authorities about them could face upto 2 years jail.
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C
11. Consider the following statements
1. Lead Acid Batteries are far more better than Lithium ion batteries.
2. The Lithium attracts 28% GST, the highest GST slab which leads to high costs.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: B
12. Consider the following statements regarding Hydrocarbon Exploration and Licensing Policy
1. HELP opens up India’ entire sedimentary basin for investment from domestic and foreign players.
2. Single, uniform license for extraction and exploration for all types of hydrocarbon prospects.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
13. Which of the following rivers are the tributaries of Cauvery?
1. Amaravati
2. Bhavani
3. Penneru
Select the correct answer using the codes given below.
a. 1 and 2 only b. 1 and 3 only c. 2 and 3 only d. 1, 2 and 3
Solution: A
14. Consider the following statements regarding Cauvery Management Board
1. The CMB would monitor the storage position in the Cauvery basin and the trend of rainfall, and assess the likely inflows for distribution among the States.
2. It will consist of representative of each states and also technical experts.
Which of the following is/are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
15. Consider the following statements regarding Fifteenth Finance Commission
1. The Commission will make recommendations for the five years commencing on April 1, 2020.
2. This Commission will be headed by Mr. N.K. Singh.
Select the correct statement is/is given below.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
16. Consider the following with respect to Schizophrenia
1. Schizophrenia is a mental disorder characterized by abnormal social behavior and failure to understand reality.
2. Common symptoms include false beliefs, unclear or confused thinking, hearing voices that others do not, reduced social engagement and emotional expression, and a lack of motivation.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
17. Which of the following statements are correct regarding National Company Law Tribunal?
1. The NCLT has the power under the Companies Act to adjudicate relevant matters.
2. It comes under the Ministry of Corporate Affairs.
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: C
18. Consider the following statements with reference to Insolvency and Bankruptcy Code
1. Insolvency and Bankruptcy Board of India is under the Ministry of Corporate Affairs.
2. Insolvency and Bankruptcy Board of India to exercise regulatory oversight over insolvency professionals, insolvency professional agencies and information utilities.
3. IBC doesn’t enable provisions to deal with cross border insolvency.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 and 2 only b. 2 and 3 only c. 1 and 3 only d. All the Above
Solution: A
19. Consider the following statements regarding Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016
1. The Act establishes Real Estate Regulatory Authority in each state for regulation of the real estate sector.
2. RERA acts as an adjudicating body for speedy dispute redressal.
Which of the above statements are incorrect?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: D
20. Consider the following statements with respect to Central Information Council
1. It is a constitutional body
2. The Chief Information Commissioner and Information Commissioners shall be appointed by the President.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the Above
Solution: B
The Central Information Commission has been constituted under the Right to Information Act, 2005. The jurisdiction of the Commission extends over all Central Public Authorities.