Current Affairs Pulse – 23/09/2017

1. Which of the following statements about the United Nations General Assembly are correct:
a. The United Nations General Assembly is the chief deliberative, policymaking and representative organ of the United Nations.
b. The United Nations General Assembly comprises of all 193 members of the United Nations.
c. It is one of the six principal organs of the United Nations and was established in 1945 under the Charter of the United Nations.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 23, 2017 and Refer the Official Website of The United Nations.
2. Consider the following statements about Micro Units Development & Refinance Agency Ltd:
a. MUDRA was not formed as a wholly owned subsidiary of Small Industries Development bank of India (SIDBI) with 100% capital being contributed by it.
b. MUDRA has been formed with primary objective of developing the micro enterprise sector in the country by extending various supports including financial support in the form of direct finance.
c. MUDRA will help the government achieve the goal of funding the unfunded Non corporate small business sector.
Which of the following statements are in correct:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)3 only
d)1 and 3 only
Answer: 1
Refer Page No 4 of The Hindu Dated September 23, 2017 and Refer the official website of MUDRA bank.
3. Which of the following film was chosen to represent India in the Best Foreign Language Category at the 90th Academy Award in the year 2018:
a)Newton
b)Thodimuthalum Driksakshiyum
c)Baahubali 2: The Conclusion
d)Toilet: Ek Prem Katha
Answer: 1
Refer Page No 4 and 13 of The Hindu Dated September 23, 2017.
4. Which of the following statements regarding the Child Labour (Prohibition and Regulation) Amendment Act 2016 are correct:
a. In light of the Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009, the act seeks to prohibit employment of children below 14 years in all occupations except where the child helps his family after school hours.
b. Exception provision also includes those children who work as artist in an audio-visual entertainment industry, including advertisement, films, TV serials or sports activities except the circus.
c. The Bill adds a new category of persons called adolescent who is defined as a person between 14 and 18 years of age.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 5 of The Hindu Dated September 23, 2017.
5. Which of the following statements regarding the powers of the Election Commission are correct:
a. It has the power to grant recognition to political parties and allot election symbols to them.
b. It does not have the power to act as a court for settling disputes related to granting of recognition to political parties and allotment of election symbols to them.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 23, 2017.
6. Consider the following statements regarding the power of Election Commission:
a. It advises the governor on matters relating to the disqualifications of the members of the Parliament.
b. It has the power to cancel polls in the event of rigging, booth capturing, violence and other irregularities.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 23, 2017.
7. Which of the following statements regarding the Archaeological Survey of India are correct:
a. It regulates all archaeological activities in the country as per the provisions of the Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act, 1958.
b. The Archaeological Survey of India has carried out structural conservation and chemical preservation work of the historic Ananda Temple at Bagan in Myanmar.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 23, 2017.
8. Which of the following statements about the Swatchatha Hi Sewa Mission are correct:
a. Ahead of the 3rd anniversary of Swachh Bharat Mission that falls on 2nd October, a nation-wide sanitation campaign by name Swachhta Hi Seva has been announced from 15th September to 2nd October 2017.
b. The Swatchtha Hi Sewa campaign is being coordinated by the Ministry of Drinking Water and Sanitation which is the convening Ministry for the Swachh Bharat Mission.
c. The objective of the campaign is to mobilise people from all walks of life and reinforce the Jan Aandolan for sanitation to contribute to Mahatma Gandhi’s dream of a Clean India.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 23, 2017.
9. Which of the following statements about the Dravida Kazhagam are correct:
a. The Dravida Kazhagam party was founded by E. V. Ramasamy or Thanthai Periyar in the year 1944.
b. Its goals were to eradicate the ills of the existing caste system including untouchability and on a grander scale to obtain Dravidian nation from the Madras Presidency.
c. Dravidar Kazhagam’s newspapers Viduthalai and Kudiyarasu propagated Rationalism.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 23, 2017.
10. Which of the following statements regarding the concept of Portability in the Public Distribution system are correct:
a. It involves the ambitious exercise of linking of database of beneficiaries of the public distribution system (PDS) with Aadhaar numbers.
b. The idea behind portability in the Public Distribution System is to enable the beneficiaries to visit any fair price shop across the State and get their entitlements.
c. Chhattisgarh is a pioneer in the area of portability in the Public Distribution System but Andhra Pradesh has implemented the concept all over the state.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 23, 2017.
11. Which of the following statements about The Krishna River Management Board are correct:
a. It was constituted by the Central Government in accordance with the Andhra Pradesh Reorganization Act 2014.
b. One of its prime functions is to regulate the supply of water and power from the projects to the successor States of Andhra Pradesh and Telengana in accordance with the awards granted by the Tribunals constituted under the Interstate River Water Disputes Act, 1956.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 8 of The Hindu Dated September 23, 2017.
12. Which of the following statements regarding the Nirbhaya Scheme are correct:
a. The Ministry of Finance, Government of India had set up a dedicated fund called Nirbhaya Fund in 2013, for implementation of initiatives aimed at enhancing the safety and security for women in the country.
b. The Ministry of Women and Child Development is the nodal Ministry to appraise schemes under Nirbhaya Fund and it also reviews and monitors the progress of sanctioned Schemes in conjunction with the line Ministries/Departments.
c. The Central Victim Compensation Fund under the Nirbhaya Scheme which takes care of the psychological well being, medical treatment and education of the sexual assault/acid attack victims was initiated by the Ministry of Home Affairs.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 23, 2017.
13. Which of the following is not one of the Schemes initiated by the Ministry of Women and Child Development under Nirbhaya Fund:
a)One Stop Center/ Sakhi Center
b)Universalisation of Women Helpline
c)Mahila Police Volunteer
d)Emergency Response Support System
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 23, 2017 and the website of the Ministry of Women And Child Development.
14. Which of the following statements regarding Quantitative Easing are correct:
a. It is a policy wherein a central bank purchases government securities or other securities from the market in order to lower interest rates and increase the money supply.
b. Quantitative Easing provides financial institutions with capital in an effort to promote increased lending and liquidity.
c. It is part of the Monetary Policy measure of Central Banks.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 23, 2017 and Investopedia website.
15. Which one of the following personalities has proposed the Five Point Peace Plan for the Rohingya Migration issue:
a)Shiekh Hasina.
b)Khaleeda Zia
c)Kofi Annan
d)Muhammad Yunus.
Answer: 1
Refer Page No 13 of The Hindu Dated September 23, 2017.
16. Which of the following statements regarding the International Organization For Migration are correct:
a. India is not a member state of the International Organization For Migration.
b. International Organization For Migration is one of the specialized agencies of the United Nations.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 2
Refer Page No 13 of The Hindu Dated September 23, 2017.
17. Which of the following statements regarding the Organization of Islamic Cooperation are correct:
a. India is a member of the Organization of Islamic Cooperation.
b. Along with Association of South East Asian Nations, the role of the Organization of Islamic Cooperation to find a solution to the Rohingya issue is vital.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 13 of The Hindu Dated September 23, 2017.
18. Which of the following statements regarding the United Nations Human Rights Council are correct:
a. The United Nations Human Rights Council is mandated to promote and protect the enjoyment and full realization, by all people, of all rights established in the Charter of the United Nations and in international human rights laws and treaties.
b. Zeid Ra’ad Al Hussein is the current United Nations High Commissioner for Human Rights.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 13 of The Hindu Dated September 23, 2017.
19. Which of the following statements about Khoramshahr are correct:
a. It is a latest ballistic missile with a range of 2,000 km, capable of reaching much of the Middle East, including Israel.
b. It was developed by Iraq as part of its Ballistic Missile Program in defiance of mandatory penalties slapped by the United States.
Answer:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 1
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 23, 2017.
20. Which of the following statements about the Trade Facilitation in Services are correct:
a. It is aimed at easing norms, including those related to the movement of skilled workers across borders for short-term work, to boost global services trade growth.
b. The proposal to create Trade Facilitation in Services is the proposal of India at World Trade Organization.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 23, 2017.
21. The Eleventh WTO Ministerial Conference, 2017 will take place in which city:
a. Buenos Aires.
b. Lima
c. Rio De Janeiro
d. Bogota
Answer: 1
Refer Page No 14 of The Hindu Dated September 23, 2017 and WTO website.
Source: “THE HINDU – 23/09/2017”