Current Affairs Pulse – 24th March, 2018

1.) Which of the following plateau have the following characteristics?
1.) It is made up of limestone, sandstone and granite.
2.) It is bounded by the river Son in the north.
3.) Its central part act as a water divide between Son and Mahanathi.
A.) Bundelkhand B.) Chotanagpur C.) Bhagelkhand D.) Deccan Plateau
Solution: C
2.) Which of the following Tiger Reserve have the following characteristics?
1.) The reserve has terai and savannah grassland ecosystem.
2.) It is bounded by the river Sharda in the north east and River Ghagra in the South east.
3.) It is identified as one of the worst man-animal conflict zones.
A.) Pilghit Tiger Reserve
B.) Sunderbans Tiger reserve
C.) Buxa Tiger Reserve
D.) None of the Above
Solution: A
3.) Which of the following statements is not correct about Mixed Cropping?
A.) Its main objective is insurance against crop failure.
B.) The crops are sown in definite row arrangement.
C.) The sowing time of component crops are same.
D.) There is competition between the component crops.
Solution: B
4.) Which of the following rivers are tributaries of Krishna River?
1.) Ghataprabha River
2.) Malaprabha River
3.) Bhima River
A.) 1 and 2 only B.) 2 and 3 only C.) 1 and 3 only D.)All are correct
Solution: D
5.) Which of the following statements are correct regarding System Rice Intensification?
1.) SRI is a combination of several practices those include changes in nursery management, time of transplanting, water and weed management.
2.) It is a low water, labor-intensive, method that uses younger seedlings singly spaced and typically hand weeded with special tools
A.) 1 only B.) 2 only C.) Both are correct D.) None of the above
Solution: C
6.) Which of the following statements are correct?
1.) Recently Mangalajodi Ecotourism trust has won the United Nations World Tourism Organization Award.
2.) The Mangalajodi is a village on the banks of Chilika lake.
A.) 1 only B.) 2 only C.) Both are correct D.) None of the above
Solution: C
7.) Which of the following statements are correct with reference to Indian Meteorological Department?
1.) It is the principal agency responsible for meteorological observations, weather forecasting and seismology.
2.) It is an agency of the Ministry of Earth Sciences.
3.) IMD is also one of the six Regional Specialized Meteorological Centers of the World Meteorological Organization.
A.) 1 and 2 only B.) 2 and 3 only C.) 1 and 3 only D.) All are correct
Solution: D
8.) The Hope Island is located in
A.) Bay of Bengal B.) Arabian sea C.) Indian Ocean D.) None of the Above
Solution: A
9). Which of the following are the reasons for increase in NPA of Scheduled Commercial Banking?
1. GDP slowdown.
2. Lack of Bankruptcy code.
3. Priority Sector Lending.
4. Relaxed lending norms for corporate honchos when their financial status and credit rating has not been analyzed properly.
Codes:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) All
(d) 1 and 4
Solution: A
10. The National Payments Corporation of India (NPCI) has launched “Unified Payments Interface”. Which of the following statements are correct related to it?
1. It is a single interface across all National Payment Corporation System.
2. It allows instantaneous transfer of funds across different banks with the help of single identification and password.
3. The user needs to create a digital wallet in order to use this platform.
4. It will give boost to e-commerce.
(a) 1 and 2 (b) 1, 3 and 4 (c) 1, 2 and 4 (d) All
Solution: C
11. Consider the following statements about Bonds issued under Discom package UDAY:
1. The bonds to be issued are of SLR grade.
2. Bonds issued would be under private placements.
3. These bonds are low-rated as compared to Bonds of the Central and State governments.
Which of the above statements related to the Bonds is/are correct?
(a) 1 and 3 (b) Only 2 (c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
Solution: B
12. Consider the following statements
1. The Attorney General of India is the Indian Government’s Chief legal advisor.
2. The salary of the Attorney General is fixed by the Parliament.
3. The Attorney General is appointed by the President of India under Article 76.
Select the correct statement is/is given below.
a. 1 only b. 1, 2 only c. 2 & 3 only d. 1 & 3 only
Solution: D
13. Consider the following statements with respect to Pterocarpus santalinus
1. It is locally named as Red sanders.
2. It is critically endangered species in the IUCN red list.
3. To curb the menace of its smuggling, the Red Sanders Anti-Smuggling Task Force (RSASTF) was created in 2015.
Which of the above statements are correct?
a. 1 and 2 only b. 1and 3 only c. 2 and 3 only d. All are correct
Solution: B
14. Consider the following with respect to Capital Gains tax
1. Long term capital gains mean gains arising from the transfer of long-term capital asset.
2. This budget proposed tax applies to the above assets, if the assets are held for a minimum period of twelve months from the date of acquisition.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution:C
15. Consider the following statements with respect to TRAI
1. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was established by Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997.
2.TRAI regulates telecom services, including fixation/revision of tariffs for telecom services which were earlier vested in the Central Government.
Which of the above statements are correct?
a. 1 only b. 2 only c. Both are correct d. None of the above
Solution: C