"Current Affairs Pulse – 25/09/2017"

1. Which of the following statements regarding Pandit Deen Dayal Upadhyaya are correct:
a. Integral humanism is a doctrine developed by Pandit Deendayal Upadhyaya.
b. It presents an indigenous economic model that puts the human being at centre stage to appeal to a broader section of Indian Society.
c. The year 2016 is being celebrated as the birth centenary of Pandit Deen Dayal Upadhyaya.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer the advertisement in The Hindu in J2.
2. Which of the following statements about Pradhan Manthri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana Saubhagya are correct:
a. It aims to provide last mile electricity connectivity to all rural and urban households.
b. The scheme is under the aegis of Ministry of Power and the Ministry of Petroleum and Natural Gas.
c. The programme aims to achieve a prosperous and energized new India.
Options:
a)1 and 2 only
b)All of the above
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 2
Refer the advertisement in The Hindu in J2.
3. What is the Swiss Challenge Model:
a. Under the Swiss Challenge Model, any person with credentials can submit a development proposal to the government.
b. The submitted proposal will be made online and a second person can give suggestions to improve and beat the first proposal.
c. The Railways have decided to do away with the Swiss Challenge model of awarding railway stations to private players.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 25, 2017.
4. Which of the following statements about Private players in Railways are correct:
a. The idea of giving operations of railway lines to private players for enhancing competition is being mooted by the Union Government.
b. The New Metro Rail Policy makes involvement of private companies mandatory for states seeking central funds.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 25, 2017.
5. Which of the following statements regarding the current priorities of the Ministry of Railways is correct:
a. Clearing the backlog for track renewal would be the focus.
b. Achieving Zero Accident Rate will be an aspiration.
c. Engaging with other countries to rapidly scale up the Bullet Train Project.
d. 100% electrification of the entire railway network.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 4 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 25, 2017.
6. Which of the following statements are correct regarding the efforts of the Ministry of Railways to re turn its policy to attract private companies for modernizing railway stations:
a. The Railways have decided to do away with the Swiss Challenge model.
b. Measures to lease out at least 100 stations which includes increasing the lease tenure from 45 years to 99 years allowing private to sub lease stations.
c. The process of bidding is going to be significantly simplified.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 25, 2017.
7. Which of the following statements regarding Baba Budan giri are correct:
a. Baba Budangiri is a mountain in the Baba Budan range of the Western Ghats of India.
b. Located in the Chikkamagaluru District of Karnataka.
Answer:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 25, 2017.
8. Which of the following statements regarding The Bathukamma Festival are correct:
a. It is a floral festival celebrated by the Hindu women of Telangana as per Shalivahana calendar for nine days and usually in September–October of Gregorian calendar.
b. Bathukamma is a beautiful flower stack, arranged with different unique seasonal flowers most of them with medicinal values, in seven concentric layers in the shape of temple gopuram and it represents the cultural spirit of Telengana.
c. Telangana’s annual festival helps to teach students about diversity of wild flowers.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 25, 2017.
9. Which of the following statements about the Santhal Tribes are correct:
a. The Santhals consider Mahisasur their powerful and valiant ancestor, and an unfortunate tragic hero in real life.
b. The Adivasis like Santhals have their counter narratives on the slaughter of Mahishasura which challenges the Brahminical interpretation of history.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 25, 2017.
10. Which of the following statements are correct regarding the Supreme Court’s order on Colour Blind Students to pursue medical education:
a. There are no statutory provisions barring students suffering from Colour Vision Deficiency from pursuing the MBBS course.
b. Various colleges and the Medical Council of India have arbitrarily denied admissions to candidates suffering from Colour Vision Deficiency, popularly called colour blindness.
c. The Supreme Court has opened the doors for colour blind students to pursue medical education because the facts and circumstances of the case, according to the Supreme Court, required it to invoke special powers under Article 142 of the Constitution.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 25, 2017.
11. Which of the following statements regarding Hyper Spectral Imaging are correct:
a. It is a technology used to analyse extremely detailed images of an object — frequently to the scale of nanometres — and then reconstructing its constituent elements.
b. Using custom – developed algorithms, satellite images, or those taken from low flying planes or drones, this kind of spectroscopy can be used to analyse soil health though it has wider application in geology and deciphering the characteristics of air pollution etc.
Options:
a)Both 1 and 2
b)Neither 1 nor 2
c)1 only
d)2 only
Answer: 1
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 25, 2017.
12. Which of the following statements regarding the Soil Health Card Scheme are correct:
a. The Department of Science And Technology is linking a research project that uses sophisticated imaging techniques and can picture the nutrient balance of a patch of land without necessarily collecting soil sample to the Soil Health Card Scheme.
b. The Hyper Spectral Imaging technology can be used to calculate the proportion of nitrogen, potassium and phosphorous – the three most vital nutrients – as well as other minerals in the soil and be used to gauge its health.
c. In about 2.5 years the researchers at the Indian Institute of Technology, Bombay are aiming to have a complete database of samples across India but to map the country effectively satellite pictures are required.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 25, 2017.
13. Which of the following statements regarding the Alternative Substitute Navigation Spacecraft of the Indian Space Research Organization are correct:
a. The Indian Space Research Organization is to launch one of its back up navigation satellites this year as a replacement to IRNSS-1A satellite.
b. The need to launch an Alternative Substitute Navigation Satellite became essential after the main back up was lost in a failed launch due to the failure of three atomic clocks.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 25, 2017.
14. Which of the following statements regarding India – Afghanistan Projects are correct:
a. India has announced 116 smaller new development projects across Afghanistan.
b. By training police officers and hundreds of army cadets and officers, India is talking an important role in capacity building for Afghan security.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 25, 2017.
15. Which of the following statements regarding the World Conferences on Untouchability are correct:
a. The first conference on Untouchability took place in London, in the year 2009, resulting in the Conway Hall Declaration on Untouchability, calling on all states where practices of Untouchability were prevalent to introduce legislation to outlaw the practice and undertake programmes of education.
b. The 2nd World Conference on Untouchability was held in Kathmandu, was a continuation of the first World Conference on Untouchability and its main objective was to bring together Politicians, Academics, Human Rights Activists, Jurists and Victims to devise global strategies to address the immense challenge that Untouchability poses to the world.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 25, 2017.
16. Which of the following statements about Muhammad Yunus are correct:
a. In 1976, Muhammad Yunus launched Grameen Bank in Bangladesh, which made capital available to the poor, especially women.
b. In 2006, he was awarded the Nobel Peace Prize for founding the Grameen Bank and pioneering the concepts of microcredit and microfinance thereby enabling economic and social development from below.
c. The book A World of Three Zeroes: The New Economics of Zero Poverty, Zero Unemployment and Zero Net Carbon Emission has been authored by Muhammad Yunus.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)All of the above
d)1 and 3 only
Answer: 3
Refer Page No 7 of The Hindu Dated September 25, 2017.
17. Which of the following statements regarding India’s tryst with the Academy Awards is correct:
a. Amit Masurkar’s Newton is the 50th submission by India to the Best Foreign Film Category at the Academy Awards.
b. India’s first submission to the Academy Awards was in 1957 with the film Mother India and none of the previous submissions by India has won an Oscar.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 25, 2017.
18. Which of the following statements regarding Alzheimer’s disease are correct:
a. World Alzheimer’s Day, September 21st of each year, is a day on which Alzheimer’s organizations around the world concentrate their efforts on raising awareness about Alzheimer’s and dementia.
b. Alzheimer’s disease is the most common type of dementia affecting the elderly.
c. Alzheimer’s is caused by genetic, lifestyle and environmental factors that affect the brain over time but more research is needed in the area to establish the exact genetic disposition of Alzheimer’s.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 25, 2017.
19. Which of the following statements regarding the World Alzheimer’s day are correct:
a. World Alzheimer’s Day, September 21st of each year.
b. It is a day on which Alzheimer’s organizations around the world concentrate their efforts on raising awareness about Alzheimer’s and dementia.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 25, 2017.
20. Which of the following statements regarding the North East Connectivity Summit are correct:
a. The fourth Northeast Connectivity Summit was held in Kohima in 2017 and it was announced that Tokyo would invest in the region’s infrastructure, education and people-to-people sectors.
b. The next Connectivity Summit in Tawang is expected to take Japan’s representation into the strategically located region that borders China.
c. The summit also indicated Myanmar’s interest in the potential of the region.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 11 of The Hindu Dated September 25, 2017.
Source: “THE HINDU – 25/09/2017”