Current Affairs Pulse – 26/09/2017

1. Which of the following statements about the Pradhan Manthri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana (Saubhagya scheme) are correct:
a. Under this scheme households across the country that have no access to electricity, will be given power connections free of cost.
b. The households whether it is a village or a city or in a far flung area will be given an electricity connection.
c. No price will be charged for the poor to get an electricity connection, and the government will go to their houses to give them the connection.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 26, 2017.
2. Which of the following statements regarding the Economic Advisory Council to the Prime Minister are correct:
a. It was rendered defunct after the previous UPA government demitted office in May 2014.
b. It has been decided to reconstitute the Economic Advisory Council to the Prime Minister in view of the economy hitting a rough patch in recent months.
c. NITI Aayog member Bibek Debroy has been picked as the Chairman of the Council.
Options:
a)1 and 2 only
b)All of the above
c)2 and 3 only
d)1 and 3 only
Answer: 2
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 26, 2017.
3. Which of the following statements regarding Copyright are correct:
a. Copyright is a legal right created by the law of a country that grants the creator of an original work exclusive right for its use and distribution and is usually only for a limited time.
b. The Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights requires WTO members to provide copyright rights, covering content producers including performers, producers of sound recordings and broadcasting organizations.
c. TRIPS also specify enforcement procedures, remedies, and dispute resolution procedures for the aggrieved person.
Options:
a)1 only
b)1 and 2 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 1 of The Hindu Dated September 26, 2017.
4. Which of the following statements about Copy Left are correct:
a. It is the practice of offering people the right to freely distribute copies and modified versions of a work with the stipulation that the same rights be preserved in derivative works down the line.
b. Instead of allowing a work to fall completely into the public domain where no ownership of copyright is claimed, copyleft allows an author to impose some restrictions on those who want to engage in activities that would more usually be reserved by the copyright holder.
c. The underlying principle is that one benefits freely from the work of others, but any modifications one makes public must be released under similar terms.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer the official website of Copyleft.org
5. Which of the following statements regarding the Grand Anicut Dam/ Kallanai dam are correct:
a. It is an ancient dam, which is built in running water across the Kaveri river in Trichy district in the state of Tamil Nadu.
b. It was originally constructed by the Pandya king Karikalan in 2nd century AD and the dam was re-modeled by the British during the 19th century.
c. The idea behind the construction of the dam was to divert the river to the delta districts thereby boosting irrigation.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 3
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 26, 2017 and any standard History Text Book.
6. Which of the following statements about the Mettur dam are correct:
a. Mettur dam is built across river Cauvery in Tamil Nadu and the dam creates the Stanley Reservoir.
b. Mettur Dam receives the water from both Kabini Dam and Krishna Raja Sagara Dam located in Karnataka.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 6 of The Hindu Dated September 26, 2017.
7. Which of the following statements about the Perform Achieve and Trade Scheme are correct:
a. PAT scheme is a regulatory instrument to reduce specific energy consumption in energy intensive industries.
b. The scheme has an associated market based mechanism to enhance the cost effectiveness through certification of excess energy saving which can be traded.
c. Under this scheme, reductions in specific energy saving targets are assigned to Designated Consumers (DCs) for a three year cycle.
d. The target reduction for each DC is based on their current levels of energy efficiency, so that energy efficient DCs will have lower target of percentage reduction, as compared to less energy efficient DCs which will have higher targets.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 8 of The Hindu Dated September 26, 2017 and the Official Website of the Bureau of Energy Efficiency.
8. Which of the following statements about the Bureau of Energy Efficiency are correct:
a. Bureau of Energy Efficiency (BEE) was established on 1st March 2002 under the provisions of the Energy Conservation Act, 2001.
b. The mission of the Bureau of Energy Efficiency is to assist in developing policies and strategies with a thrust on self-regulation and market principles, within the overall framework of the Energy Conservation Act, 2001.
c. The primary objective the Bureau of Energy Efficiency is to reduce energy intensity of the Indian economy which is to be achieved with active participation of all stakeholders, resulting in accelerated and sustained adoption of energy efficiency in all sectors.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 8 of The Hindu Dated September 26, 2017 and the Official Website of the Bureau of Energy Efficiency.
9. Which of the following statements about the Council of Scientific and Industrial Research are correct:
a. CSIR is an autonomous body established in the year 1942 and is an integral component of the Department of Scientific and Industrial Research under the Ministry of Science and Technology.
b. Over the years CSIR has emerged as a unique innovation system with its footprints in diverse areas.
Options:
a)Both 1 and 2
b)Neither 1 nor 2
c)2 only
d)1 only
Answer: 1
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 26, 2017
10. Which one of the following is not the initiative of CSIR – Council of Scientific and Industrial Research:
a. Structured Skill Development Courses in various domains of direct benefit to agriculture and industry under Skill Development.
b. Student Scientist connect programme to extend students class room learning with that of research laboratory based learning under Jigyasa Programme.
c. Technology incubation centers to create at least 100 startups.
d. Mission Mode Projects for creating cost effective technologies of high national impact and Fast Track Translation Projects aimed at developing 100 technologies/products/process/services addressing societal problems.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 4 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 26, 2017
11. Which of the following were developed under the aegis of Council of Scientific and Industrial Research:
a. Saheli – A Non Storoidal oral contraceptive.
b. Affordable healthcare portfolio of Streptokinase – A Clot Buster.
c. Divya Nayan – A personal reading machine for the visually impaired.
d. Drishti – Visibility Measuring System at Airports.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 9 of The Hindu Dated September 26, 2017
12. Which of the following statements about the Mullaperiyar dam are correct:
a. It is a masonry gravity dam on the Periyar River in the Indian state of Kerala on the Cardamom Hills of the Western Ghats in Thekkady, Idukki District of Kerala.
b. The Periyar National Park in Thekkady is not located around the dam’s reservoir.
c. The dam is located in Kerala on the river Periyar, but is operated and maintained by Tamil Nadu state.
d. The water level in the Mullaperiyar dam was raised by the Supreme Court in its 2014 order from 136 ft to 142 ft.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 4 only
d)1,3 and 4 only
Answer: 4
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 26, 2017
13. Which of the following statements regarding the Devadasi System are correct:
a. Girls and women are taken to the temples of Goddess Mathamma in the Thiruvallur district of Tamil Nadu and adjoining areas and given as offerings to the deity and a form of the Devadasi system in which girls are married to deities, resulting in many becoming prostitutes.
b. The expression traffic in human beings under Article 23 includes the term Devadasis and immoral traffic in women and children, including prostitution.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 26, 2017 and the book Indian Polity by Laxmikanth.
14. Which of the following statements regarding The Snow Leopard are correct:
a. The elusive Snow leopard has lost its endangered status in the Red List of the International Union for Conservation of Nature and has been downgrade to vulnerable status.
b. The downgrading from the endangered to vulnerable status is based on the technicality that the estimated numbers have crossed the threshold for an endangered classification which is 2500.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 26, 2017.
15. Which of the following statements about The Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Program (GSLEP) are correct:
a. It seeks to address high-mountain development issues using the conservation of the charismatic and endangered snow leopard as a flagship.
b. It is a range-wide effort that unites range country governments, nongovernmental and inter-governmental organizations, local communities, and the private sector around a shared vision to conserve snow leopards and their valuable high-mountain ecosystems.
c. The Bishkesh Declaration adopted by the 12 snow leopard range countries in October 2013, pledged to ensure that snow leopards and the people who live among them thrive in healthy ecosystems that contribute to the prosperity and well-being of our countries and the planet.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 26, 2017.
16. Which of the following countries does not fall in the Snow Leopard Range Countries:
a. Afghanistan
b. Mongolia
c. Russia
d. Uzbekistan
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)None of the above
Answer: 4
Refer the official website of The Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Program.
17. Snow Leopard population in India is found in which of the following states in India:
a. Jammu And Kashmir
b. Himachal Pradesh
c. Uttarakhand
d. Sikkim
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 10 of The Hindu Dated September 26, 2017.
18. Which of the following statements regarding India’s Literacy rate are correct:
a. India’s literacy rate has risen from 12% in 1947 to about 80% now.
b. The UNESCO institute for Statistics, in a recent publication, said South Asia is home to almost half the global illiterate population.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 11 of The Hindu Dated September 26, 2017.
19. Which of the following statements regarding Venezuela is correct:
a. The Tropic of Cancer passes through Venezuela.
b. River Orinocco flows through Venezuela only.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 4
Refer any standard Geography textbook and Atlas.
20. Which of the following statements about Donald Trump’s travel ban are correct:
a. Full bans were newly placed on nationals from North Korea and Chad.
b. Limited restrictions were placed on Venezuela.
c. Sudan, one of the six majority Muslim countries on the original travel ban, was removed from the list.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 16 of The Hindu Dated September 26, 2017.