Current Affairs Pulse – 29/09/2017

1. Kabuliwala is a Bengali short story written in 1892 by which one these authors:
a)Rabindranath Tagore
b)Gajendranath Tagore
c)Bankim Chandra Chattopadhyay
d)Dinbandhu Mithra
Answer: 1
Refer PIB Newsletter dated September 29, 2017.
2. Which of the following statements are true about the Nau Jawan Bharath Sabha:
a. It was founded by Bhagath Singh in March 1926.
b. The Naujawan Bharath Sabha was a left-wing Indian association that advocated revolution against the British Raj by gathering together worker and peasant youths.
c. It comprised members from only the Sikh community.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 1
Refer PIB Newsletter dated September 29, 2017 and any standard history text book.
3. Which of the following statements regarding the Exercise Yudh Abhyas are correct:
a. It is an annual bilateral exercise between India and the United States of America.
b. The exercise is limited to the Armies of both the countries.
c. This year’s edition held in Pokhran focused on drills and procedures related to counter insurgency, counter terrorist operations in an urban environment.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)None of the above
Answer: 1
Refer PIB Newsletter dated September 29, 2017.
4. Which of the following statements regarding the India International Science Festival 2017 are correct:
a. It is the joint initiative of The Ministry of Science and Technology and Vijnana Bharati (VIBHA).
b. The India International Science Festival (IISF) every year, since 2015and the third edition is being held in Chennai in 2017.
c. The science festival aims to encourage scientific temper among the masses and showcasing Indian contribution in the field of S&T over the years.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 2
Refer PIB Newsletter Dated September 28, 2017.
Ministry of Earth Sciences too is involved in this initiative along other ministries.
5. India has declared the 2010-20 as the Decade of:
a)Innovation
b)Technology
c)Manufacturing
d)Development
Answer: 1
Refer PIB Newsletter Dated September 28, 2017.
6. Which of the following statements about NRSC – National Remote Sensing Center are correct:
a. It is a part of Indian Space Research Organization (ISRO).
b. Along with the Survey of India the NRSC is working in an integrated manner to make optimal use of latest geo-spatial technologies to rejuvenate river Ganga under the National Mission For Clean Ganga.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer PIB Newsletter dated September 28, 2017.
7. Which of the following statements regarding the National Disaster Management Authority are correct:
a. NDMA was created under the Disaster Management Act 2005 under Ministry of Home Affairs.
b. The Home Minister is the ex officio Chairperson of the National Disaster Management Authority.
c.The Primary purpose of the body is to coordinate response to natural or man-made disasters and for capacity-building in disaster resiliency and crisis response.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)None of the above
Answer: 2
Refer PIB Newsletter dated September 28, 2017.
8. Which of the following statements about Gravitational Waves are correct:
a. Gravitational waves were predicted by Issac Newton a century ago as part of his theory of general relativity.
b. They are ripples in the curvature of space-time that are generated in certain gravitational interactions and propagate as waves outward from their source at the speed of light.
c. The first hard evidence of the existence of Gravitational Waves came only in 2015, when two U.S. detectors found the first such signal.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)None of the above
Answer: 2
Refer Page No 28 in The Hindu Dated September 29, 2017.
9. Which of the following statements regarding the VIRGO detector are correct:
a. It is located at the European Gravitational Observatory (EGO) in Livingston, United States of America.
b. It is an underground L-shaped instrument that tracks gravitational waves using the physics of laser light and space.
c. The Virgo collaboration includes more than 280 physicists and engineers belonging to 20 different European research groups.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)None of the above
Answer: 2
Refer Page No 28 in The Hindu Dated September 29, 2017.
10. Which of the following statements regarding the LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory are correct:
a. It is a large-scale physics experiment and observatory to detect cosmic gravitational waves and to develop gravitational-wave observations as an astronomical tool located in the United States of America.
b. Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory employs high-tech underground stations which do not rely on light in the sky like a telescope.
c. Instead they sense vibrations in space and can pick up the chirp created by a gravitational wave.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 28 in The Hindu Dated September 29, 2017.
11. Which of the following statements regarding India’s first spot gold exchange are correct:
a. Multi Commodity Exchange (MCX) and National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX) currently offer gold futures contracts in India, but not have a platform for physical trade.
b.India’s push for its First Spot Gold Exchange follows the gold monetization and sovereign bond schemes designed to mobilize the country’s gold hoard and reduce imports of gold that weighs on the country’s trade deficit.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 22 in The Hindu Dated September 29, 2017.
12. India is assisting which one of the following countries in executing its New Development Projects:
a)Afghanistan
b)Maldives
c)Nepal
d)Bangladesh
Answer: 1
Refer Page No 17 in The Hindu Dated September 29, 2017.
13. Which of the following statements regarding the VVPAT (voter verifiable paper audit trail) machines are correct:
a. It is an independent verification printer machine and is attached to electronic voting machines which allow voters to verify if their vote has gone to the intended candidate.
b. For the first time an entire assembly poll will be conducted using EVMs equipped with VVPAT in the state of Gujarath in 2017.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 in The Hindu Dated September 29, 2017.
14. Which of the following statements regarding the Expert committee report on Online Abuse Prevention are correct:
a. The panel, headed by T.K. Vishwanathan, was set up after the Supreme Court struck down Section 66A of the Information Technology Act in 2014.
b. The panel has recommended amending Section 78 of the Information Technology Act, which mandates an officer not below the rank of an Inspector to investigate cases of online misuse.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 16 in The Hindu Dated September 29, 2017.
15. Which of the following statements regarding NIA – National Investigation Agency are correct:
a. The Agency came into existence with the enactment of the National Investigation Agency Act 2008.
b. It was created after the 2008 Mumbai terror attacks as need for a central agency to combat terrorism was realized.
c. The agency is empowered to deal with terror related crimes across states without special permission from the states.
Options:
a)1 and 2 only
b)2 and 3 only
c)1 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 16 in The Hindu Dated September 29, 2017.
16. Which of the following statements regarding Gorkhaland are correct:
a. It is the name of the proposed state in India that the Nepali-speaking Gorkha ethnic group in Darjeeling and the Dooars in north West Bengal aim to create.
b. The term Gorkhaland was coined by Subhash Ghisingh, leader of Gorkha National Liberation Front, who led a violent agitation for its formation in the 1980s.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 14 in The Hindu Dated September 29, 2017.
17. Which of the following statements regarding the highly potent ASV – Anti Snake Venom are correct:
a. Since Snake venom varies regionally even within the same species, the aim of the ongoing research project is to determine the efficacy of the existing ASV – Anti Snake Venoms against the venoms collected from various parts of the country.
b. Venom from four different species of snakes is injected into horses which is then collected and the plasma is separated from the blood later and the purified form of the plasma remaining at the end is the ASV – Anti Snake Venom.
Options:
a)1 only
b)2 only
c)Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2
Answer: 3
Refer Page No 13 in The Hindu Dated September 29, 2017.
18. Bathukamma festival is celebrated in which of the following states:
a)Telengana
b)Andhra Pradesh
c)Karnataka
d)Kerala
Answer: 1
Refer Page No 13 in The Hindu Dated September 29, 2017.
19. Which of the following statements regarding Dengue are correct:
a. Dengue fever is a mosquito-borne tropical disease caused by the dengue virus.
b. Dengue is spread principally by Aedes. Aegypti mosquito.
c. The disease may develops into the life-threatening dengue hemorrhagic fever, resulting in bleeding, low levels of blood platelets and blood plasma leakage.
Options:
a)1 and 2 only
b)1 and 3 only
c)2 and 3 only
d)All of the above
Answer: 4
Refer Page No 10 in The Hindu Dated September 29, 2017.